Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Harry Potter i Książe pół - krwi (spoiling!) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=43293)

Ryłek 31-01-2006 09:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok
Z tyłu książki masz słowniczek, zajrzyj. W tytule „Książę” jest użyte jako tytuł (np.: Książę William) a nie jako nazwisko Prince. Autor pozostawił nie przetłumaczone nazwisko ponieważ nie tłumaczy on nazwisk (wyjątek: Knot). Wyobrażasz sobie by matka Snape’a nazywała się Eileen Książę ? Autor i ja chyba jakoś nie zbyt…
Kolejnym „dowodem” na to, że chodzi o tytuł a nie o nazwisko jest samo słowo „półkrwi” Wyobrażasz sobie by ów Książe było użyte jako nazwisko w tym kontekście? Czyli podrzucając inne nazwisko „Potter Półkrwi” ? Trochę to głupie…
W tytule jest jak byk napisane "Spoling"... wystarczy się opanować i nie wchodzić...

Sorry, polskiego tłumaczenia jeszcze nie mam, więc pisze to co wiem o nim. Najwyraźniej mało wiem xD

spider-bialystok 31-01-2006 10:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez go-fan
Draco śmiercożerca, to mi do niego pasuje ! ;)

Rzeczywiscie pasuje, ale zauwaz, ze tylko na poczatku cieszy go ta misja. Potem wyraznie widac, ze juz nie chce byc smierciozerca i nie jest do konca zly. Ten watek naprawde mi sie spodobal :) .
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryłek
Co do tej grupy odbiorców. Pierwszego Harry'ego czytałem w 2000r. wtedy mało kto wiedział z czym to się je. I wiecie co? Wolał bym, żeby tak zostało. Przynajmniej nikt nie zarzucał by mi, że moją ulubioną książką (a co do tego nie mam wątpliwości, sentyment pozostaje) jest komercyjne g*wno...

Ja rowniez po raz 1szy przeczytalem HP w 2000 r.:) Ale wiadomo, jednemu sie spodoba a innemu nie. Szkoda tylko, ze na podstawie takich fajnych ksiazek zrobiono takie kiepskie filmy [bo moglyby byc o wiele lepsze :/] No i jesli ktos obejrzy same filmy, a nie przeczyta ksiazek to latwo mozna uznac, ze HP to komerycjny shit :\.

Ghost Nieudany 31-01-2006 10:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thjordir
To ty wogóle nic nie czytasz?Siedzisz przed kompem i grasz...lol

Gwoli ścisłości, czytam na pewno dużo więcej niż ty, a to, że NIE UBÓSTWIAM Harry'ego Pottera nie oznacza, że nic nie czytam.

Knight Simon Dark lord 31-01-2006 13:28

co "HP I KP" przeczytałem książka na pewno spodoba się tym co lubią dużo opisów miejsc,postaci itd. bo troche duzo tego jest ale książka w dużej mierze potrafi zaskoczyć mysle że jeśli chodzi o Draco to on stanie się w 7 części dobry Wniosek-mógł zabić ci co przeczytali książke lub spolingi wiedzą kogo a nie będe spoilował. a nie zabił więc jest możliwe że w 7 cześci draco stanie się dobry coś na niego wpłynie to tylko domyśly ogółem:książka w skali id 1-10 8 polecam wszystkim co lubią HP

Chessterr 31-01-2006 13:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok
Rzeczywiscie pasuje, ale zauwaz, ze tylko na poczatku cieszy go ta misja. Potem wyraznie widac, ze juz nie chce byc smierciozerca i nie jest do konca zly. Ten watek naprawde mi sie spodobal :) .

Ja rowniez po raz 1szy przeczytalem HP w 2000 r.:) Ale wiadomo, jednemu sie spodoba a innemu nie. Szkoda tylko, ze na podstawie takich fajnych ksiazek zrobiono takie kiepskie filmy [bo moglyby byc o wiele lepsze :/] No i jesli ktos obejrzy same filmy, a nie przeczyta ksiazek to latwo mozna uznac, ze HP to komerycjny shit :\.

Mam podobne zdanie co do filmów. Władca Pierścieni też film mógłby być lepszy. Książka dla mnie jest o wiele lepsza od filmu...

Thomas 31-01-2006 14:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok
W tytule jest jak byk napisane "Spoling"... wystarczy się opanować i nie wchodzić...

Sorki ale nie zauważyłem tego xD

Może ja czegoś nie czaje, ale przecież mówili, że to nie może być książka Jamesa, ani Syriusza, bo była używana, przed ich kształceniem w Hogwarcie. A przecież Snape, był a nimi na jednym roku... Wytłumaczy mi to ktoś? prosze:)

Parys 31-01-2006 14:39

@up
To mowila Hermiona i to dlatego, ze znalazla pewna pania o nawisku Prince, ktora byla w Hogwarcie kilka lat przed Jamsem, Syriuszem i Snapem. Tyle, ze pewnie wiesz, ze owa pani, byla takze matka Snape'a. Owa matka pochodziła z mugloskiej rodziny, więc nie była czystej krwi. Zaś ojciec Snape'a był czarodziej czystej krwi, więc Snape podpisywał się Książę Półkrwi.

go-fan 31-01-2006 19:31

Ale te dialogi całej trójki jak rozmyślają są niezastąpione, albo jak Ron coś czasami palnie :P

Vanhelsen 31-01-2006 21:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thomas
Sorki ale nie zauważyłem tego xD

Może ja czegoś nie czaje, ale przecież mówili, że to nie może być książka Jamesa, ani Syriusza, bo była używana, przed ich kształceniem w Hogwarcie. A przecież Snape, był a nimi na jednym roku... Wytłumaczy mi to ktoś? prosze

Książka albo należała prawdopodobnie do matki Snape'a dlatego jest tak wczesna data wydania. Mógł ją też dostać tak jak Hary ale wtedy by chyba po niej nie pisał...

Co do filmów, to faktycznie, nie są na zbyt wygórowanym poziomie. O ile I i II film są jeszcze good, o tyle III ma parę w IV masę niedociągnięć, nieopowiedzianych (ważnych) wątków... IV film można było nazwać "Harry Potter i turniej trójmagiczny" bo autor na niczym innym się nie skupił...znając życie, jeśli filmu się nie rozciągnie do 3h albo na 2 części to i pozostałe okażą się nie dociągniętymi klapami jadącymi na sławie książki...

Maximus89 01-02-2006 16:01

offtopic@

Zeby nie zkaladac nowego tematu.. gral ktos z was w "HP i czara ognia"?
Bo mam problem... Jestem w cieplarni w pomieszczeniu gdzie sie chodzi po liliach wodnych i kompletnei nie wiem co tam trzeba zrobic...

]v[ichal 01-02-2006 20:04

Dzisiaj skończyłem czytać. Książka była hmm dobra. Zwłaszcza zakończenie (Wzruszyłem się troche szczerze mówiąc ). Szkoda, że tak niewiele było mowy o samym księciu pół-krwi. Podobało mi się także działanie zaklęcia Sectusempra :).
btw. Wytłumaczy mi ktoś znaczenie zdania wypowiedzianego przez Slughorna: " -Brawo! Zapewne poznałaś ją po przypominającym lśniącą macicę zapachu?". Zupelnie nie wiem w jakim kontekscie to odbierać :D

Vanhelsen 01-02-2006 20:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ]v[ichal
Dzisiaj skończyłem czytać. Książka była hmm dobra. Zwłaszcza zakończenie (Wzruszyłem się troche szczerze mówiąc ). Szkoda, że tak niewiele było mowy o samym księciu pół-krwi. Podobało mi się także działanie zaklęcia Sectusempra :).
btw. Wytłumaczy mi ktoś znaczenie zdania wypowiedzianego przez Slughorna: " -Brawo! Zapewne poznałaś ją po przypominającym lśniącą macicę zapachu?". Zupelnie nie wiem w jakim kontekscie to odbierać :D

Gdybys podał stronkę, było by łatwiej :P

MATI9630 01-02-2006 21:26

Hp.. um.. książki :P .. 1-4 przeczytaem półłebkiem, musiałem potem cytać parę razy, zeb yzrozumieć o co chodzi.. nie dlatego, ze bylem zbyt podniecony - jak cos to za mało..
Ale 5.. u.. 2 dni. Nawet mniej. Tyle mi zajęlo przeczytanie 5. części. Mozna powiedzieć, że ją połknąłem;P. Tiaa.. wciągnięty byłem;)
6 część.. najpierw przeczytałem pirata w necie, a niedawno oryginał. Podoba mi się, ale nie ukrywam, że odczułem lekkie rozczarowanie. Myślałem, że trochę lepsze będzie;p. Kilka rozdziałów(np. Felix Felicitis czy ja mu tam) to dla mnie porażka. Może nie doslowna, ale... jakieś to sztuczne było;/. No ale ogólnie książka spox.
Słsyzałem, że Rowling niiby mówiła(ja twgo nei widziałem), że Harry
a) will join to the Dark Side of Power
b) zginie..
W00t, mam nadzieję, że Rowling tylko plotkuje, żeby fani mieli większy poziom adrenaliny._.. Hmm.. jakby "a)" była prawdą, to i tak(zgodnie z przepowiednia) któryś z nich zabije innego. Jakby"b)" było prawda.. to Harry mógłby zostać duchem.. i nękać Voldemorta, az ten (wkurzony) popełni samobójstwo xD. W każdym razie myslę, że Snapcio nie jest śmierciożercą.W końcu złożył P Wieczystą, jak byl na przeszpiegach. Miał inny wybór? Poza tym, Harremu nawet pod koniec przypomniał o oklumencji o_O"". Malfoy tez moze być nawrócony(nie potrafił zabić Dumbla) i Glizdogon(cytat Dumbledore'a"kiedys bedziesz bardzo rad, ze mu uratowałeś życie" z 3. części). To tyle. się rozpisalem x_X

Parys 01-02-2006 22:18

To, żę dołączy się do ciemnej strny mocy jest nie możliwe. Przecież chęć zemsty jaka jest teraz w nim, nie pozwoli mu przejść na drugą stronę. Voldzio zabił mu rodziców, Bellatrix Syriusza, Snape Dumbla. A jak myślicie, czy 7 część ksiązki będzie działa się w Hogwarcie czy poza nim? Ja uważam, że powinna dziać się w szkole. W końcu, to nie to samo, niż przygody małego Pottera zdobywającego horokruksy. On by sobie nie poradził z czarami, zabezpieczeniami itp. Przecież Dumledore (R.I.P) sam mało nie zginął zdobywająć horokruksy Voldzia. To byłoby dla Harrego za bardzo nie bezpeiczne.

Rabanbar 01-02-2006 22:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MATI9630
W każdym razie myslę, że Snapcio nie jest śmierciożercą.W końcu złożył P Wieczystą, jak byl na przeszpiegach.

Ty jestes gorszy od Dumbledore'a. On przynajmniej zrozumial kiedy umierał ze Snape go zdradził, a ty dalej swoje :D

spider-bialystok 02-02-2006 08:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys
A jak myślicie, czy 7 część ksiązki będzie działa się w Hogwarcie czy poza nim? Ja uważam, że powinna dziać się w szkole. W końcu, to nie to samo, niż przygody małego Pottera zdobywającego horokruksy. On by sobie nie poradził z czarami, zabezpieczeniami itp. Przecież Dumledore (R.I.P) sam mało nie zginął zdobywająć horokruksy Voldzia. To byłoby dla Harrego za bardzo nie bezpeiczne.

Ja mysle, ze Harry nie wroci do szkoly. I uwazam, ze on i reszta spotkaja jakiegos poteznego czarodzieja ktory bedzie ich uczyl jakichs mocnych czarow do walki ze smierciozercami i Voldemortem.

Jowisz 02-02-2006 09:35

Książka bardzo fajna i ciekawa , ale akcja z inferiusami żywcem sciągnięta z Władcy Pierścieni . Zakonczenie troche glupie szczerze mówiąc byłem rozczarowany że nie dopadł snapa . A najgorsze jest to ze na 7 część znowu trzeba czekać 2 lata .

kołbaś 02-02-2006 09:38

wiem moge byc zly ale jak ktos chce ksiazke harrego 6 cz. to niech pisze do mnie pw to przesle link do e booka

Ryłek 02-02-2006 10:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok
I uwazam, ze on i reszta spotkaja jakiegos poteznego czarodzieja ktory bedzie ich uczyl jakichs mocnych czarow do walki ze smierciozercami i Voldemortem.

Aż się prosi o wykorzystanie motywu z bratem Dumbledore'a :p, choć w czwartej części jest mowa, że on raczej taką czarną owcą był.

@down: A kto, że nie? To było by idiotyczne... Najprawdopodobniej będzie to: Harry Potter i Piramida(y?) Furmatu

go-fan 02-02-2006 11:00

LOL! Harry nie padnie ani nie przejdzie na strone Czarnego Pana. Prawdopodobnie po zniszczeniu wszystkich 6 horkruksów, Tom Marvolo Riddle straci moce magiczne. Snape jakos tam bedzie go probowal bronic ale i tak sie skonczy na zwyciestwie Pottera. Ciekawe czy Harry znowu bedzie z ginny :D

P.S Kto chce sie zalozyc ze VII Czesc bedzie sie nazywala Harry Potter i Horkruksy ?

EDIT : Sorry wszystkim ze te Chary :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:37.