Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Kącik matematyczny. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=5633)

Mc macio 01-07-2005 18:21

kaczki

Idą kaczki, jedna za drugą. Ile idzie kaczek?

Matek 02-07-2005 09:44

Hmm... na egzaminach wstepnych trafilem na takie zadanko. I namacilo mi troche. Umawiamy sie, ze sqrt(x) to pierwiastek kwadratowy z x:

Ile wynosi sqrt(3-2sqrt(2))

i odpowiedzi byly trzy:

a) 1-sqrt(2)
b) |1-sqrt(2)|
c) sqrt(2) - 1

p.l magiku looknij na to:)

Raynold 22-03-2006 09:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek
Hmm... na egzaminach wstepnych trafilem na takie zadanko. I namacilo mi troche. Umawiamy sie, ze sqrt(x) to pierwiastek kwadratowy z x:

Ile wynosi sqrt(3-2sqrt(2))

i odpowiedzi byly trzy:

a) 1-sqrt(2)
b) |1-sqrt(2)|
c) sqrt(2) - 1

p.l magiku looknij na to:)

A co tam, temat nieśmiertelny jak matematyka jest nieśmiertelna :)

Po wielu miesiącach :P odpowiedź:
a) NIE
b) TAK
c) TAK

Moje zadania:

1. Mamy m kupek listów (m >= 3). Na każdej leży ileś-tam listów. Robimy następujący zabieg: z pierwszej kupki przekładamy 1/m-tą listów na drugą kupkę. Po przełożeniu z drugiej kupki przekładamy 1/m-tą listów na trzecią kupkę. Z trzeciej 1/m-tą na czwartą i tak dalej, aż z (m-1)-ej kupki przeładamy 1/m-tą część listów na kupkę m-tą. Z tejże ostatniej kupki przekładamy 1/m-tą część listów na kupke pierwszą. Po tej całej operacji okazało się, że na każdej kupce była jednakowa ilość listów - A. Ile było listów na początku w każdej kupce?

2. Było sobie dwóch gostków: jeden miał idealnie okrągłą łąkę, a drugi kozę. Ten, co miał kozę chciał, aby pasła się ona na łące, ale właściciel łąki postawił warunek: kozę trzeba uwiązać na łańcuchu; łańcuch przymocować do palika; palik wbić w dowolnym miejscu na obwodzie łąki i dobrać długość łańcucha tak, żeby koza pasła się dokładnie na połowie powierzchni łąki. Jaka musi być długość łańcucha? Przyjmij promień łąki jako R.

Powodzenia :)

Rethfing on Aldora 22-03-2006 13:01

A może zadania na poziomie 3 gimnazjum plx? :D
Ad.2 zadanie Raynolda.
Tak mi sie zdaje (nie wiem czemu), że pewnie długość łancucha to będzie około 3/4 średnicy koła. :P

Żółwik 22-03-2006 14:48

Ad2. Promień ma długość pierwiastek z 2 razy promień pola przez dwa. Nie znam tych znaczków sqrt więc :P. A zadanie banalne. Pierwszego mi sie nie chce robić bo wróciłem z etapu wojewódzkiego konkursu z majcy :P.

edit: Dobra jednak zrobię bo mi się nie chce na obiad iść. W kazdej kupce była wielokrotność m (jednakowa we wszystkich).

Dark Sven 22-03-2006 21:34

Ok więc zadam wam zagadki.

1.2 ojców i dwóch synów poszło na zakupy.Każdy z nich kupił jedną butelkę soku kokosowego (joke).Jak to jest możliwe że do domu przynieśli 3,ale żadnej nie wyżłopali?
2.Co to jest?
Po stawie pływa i kaczka sie nazywa?
3.Jakiego koloru jest zielona tablica?

Olorion. 22-03-2006 22:08

1. Stary, syn starego ojciec mlodego, syn syna starego
2. kaczka HE - HE
3. #RRGGBB

Raynold 22-03-2006 22:37

@Żółwik: obie odpowiedzi złe. Zupełnie złe.

Wciąż czekam na rozwiązania. Podpowiedź: zadanie z listami jest łatwiejsze. Dla m=3 podam jedno z przykładowych rozwiązań:
x1 = 6
x2 = 10
x3 = 8

Walekifa 23-03-2006 00:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__

1.2 ojców i dwóch synów poszło na zakupy.Każdy z nich kupił jedną butelkę soku kokosowego (joke).Jak to jest możliwe że do domu przynieśli 3,ale żadnej nie wyżłopali?
2.Co to jest?

1)Po soczek byli: Starzec,Ziomek,i dziecko.

Starzec -> Ojciec ziomka ziomek -> ojciec dziecka
dziecko --> Syn ziomka ziomek --> syn starca
i mamy 3 osoby.

2)Kaczka?

3)Omfg...

joey 23-03-2006 07:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__

2.Co to jest?

1) Jeden ojciec poszedł bez dzieci i zaniosł do domu 1 butelke, a ojciec nr 2 był z dwoma synami i zanieśli łącznie 3 ;]

Żółwik 23-03-2006 08:53

A na pewno dobrze zapisałeś to 1/m w listach? m to ilość kupek, więc w tym twoim rozwiązaniu nie można przełożyć 1/3 listu :P.

A w drugim zauwazylem błąd -> nie przeczytałem, że na obwodzie to ma być :). No to mogę się tylko domyślić, że to coś pomiędzy R a 2R, ale na poziomie gimnazjum nie uczą jak obliczyć pole płaszczyzny należącej do dwóch kół.

Raynold 23-03-2006 09:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Żółwik
A na pewno dobrze zapisałeś to 1/m w listach? m to ilość kupek, więc w tym twoim rozwiązaniu nie można przełożyć 1/3 listu :P.

Listów: 6, 10, 8.
z pierwszej kupki biorę 1/3 listów (2 listy) i przekładam na drugą kupkę (teraz 12 listów). Z drugiej biorę 1/3 (4 listy) i przekładam na trzecią kupkę (razem 12). Z trzeciej kupki biorę 1/3 (4 listy) i przekładam na pierwszą kupkę (były 4, dochodzą drugie 4, jest 8). Wszędzie jest po równo listów - po 8. Kapisz?

Żółwik 23-03-2006 17:36

Źle sformułowałeś zadanie - napsiałeś ze z każdej kupki bierze sie 1/m listów. M to liczba kupek, a nie listów na kupce :P.

Raynold 27-03-2006 10:40

Dobrze powiedziałem. Jeśli mamy np. 4 kupki, to przekładamy po 1/4 listów. Jeśli zdarzy się, że to akurat 4 listy, to jest to przypadek. Nie rozumiem, czego nie rozumiesz.

Czarna_Mamba 27-03-2006 10:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mc macio
Idą kaczki, jedna za drugą. Ile idzie kaczek?

Są 3 kaczki.< tak mi się wydaje > Coś mi się te zadanie kojarzy z zadaniem z "Kangura".

Olorion. 27-03-2006 15:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarna_Mamba
Są 3 kaczki.< tak mi się wydaje > Coś mi się te zadanie kojarzy z zadaniem z "Kang<font color=red>ó</font>ra".

pisze sie kangUr a nie kangÓr

emilok 27-03-2006 15:22

Może nie dokońca matematyczne, ale logiczne dosyć
http://i20.photobucket.com/albums/b2...lok2/12-13.gif
Policzcie krasnale :-]
Ja dopiero po narysowaniu szkiców doszłem do tego na jakiej zasadzie to działa.

Dejvo 27-03-2006 15:35

$vboptions[postminchars]

emilok 27-03-2006 16:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dejvo
Zadanie z gwiazdką*, z mojego aktualnego podręcznika, nie ma tutaj żadnych haczyków, wystarczy pomyśleć:

Wynajęcie autokaru dla uczniów jadących na wycieczkę kosztowało 600zł. Sześciu uczniów zrezygnowało z wyjazdu, co podniosło koszt wycieczki o 5 zł na jednego ucznia. Ilu uczniów pojechało na wycieczkę?

Na wycieczce dobrze bawi się 24 uczniów.

Shaboinker 27-03-2006 21:24

To i ja dam zadanie:
Fabryka produkuje dwa rodzaje blaszanych puszek. Każda puszka ma 1l pojemności. Kształtem przypomina walec. Puszki mają wysokość 20 cm albo 25 cm. Na którą puszkę zużywa się więcej blachy?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:43.