Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Poradniki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=31)
-   -   Wszystko o domku. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=7537)

Regusek 15-10-2007 23:17

@ Slythia

Gdyby do mojego pokoju wszedł np. lider to bym mu chyba krzywdę zrobił..

@ Parys

Poradnik naprawdę bardzo przyzwoity (razem z FAQ co uważam jest dobrym pomysłem), ale jak ktoś mnie kiedyś nazwał "archeologiem" to teraz się to znowu sprawdzi. A mianowicie chciałbym Ci wypisać drobne błędy literowe (tylko w FAQ-u się dopatrzyłem), które popełniłeś i chciałbym abyś je poprawił żeby poradnik wyglądał jeszcze bardziej estetycznie (mimo wszystko), a więc :

1. "Gdy następny char zaoferuje np. 8.5k to cena domu będzie wynosiła 8,5 i dopiero gdy ktoś postawi więcej niż 10k to jego imie będzie widniało na aukcji." - postaraj się słowo "char" zamienić jakimś innym bardziej znanym słowem dla nowego gracza np. postać; druga sprawa to imię..

2. "Pyt: Czy jeżeli kolega PACC kupi sobei domek, to będzie mógł go przepisać na pana y z FACC?" - sobie..

3. "Odp: Z PZ nie da się wyrzucać ( Chyba, że jesteś właścicielem domku, przez co możesz użyc komendy Alana Sio)." - użyć..

4. "Pyt: Czy jeśli zostawię itemy w pokoju GH, leader mnie wywali z GH, to co sie dzieje z moimi itemami?" - za dużo anglojęzycznych słów (leader); się..

5. "Za pomoc w przygotowaniu pytań i odpowiedzi, dziękuje userem, którzy zadawli pytania, a także tym, którzy na nie odpowiadali." - userom; zadawali..

Poradnik wykonany solidnie i zasługuje na 9+/10 (proszę popraw te błędy jeżeli będziesz miał czas)
Więcej takich poradników!
Pozdrawiam!!

bari 18-10-2007 19:26

No fajny poradnik ;p Może jak kiedys kupie pacc i bede chciał mieć domek to skorzystam z niego :D

Marss 21-10-2007 00:35

domek

Czy w domkach, jak jest dodatkowy ogród to też jest PZ (w ogrodzie) czy nie ??? ;)

Slythia 22-10-2007 12:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marss (Post 1704916)
Czy w domkach, jak jest dodatkowy ogród to też jest PZ (w ogrodzie) czy nie ??? ;)

Jest, i liczy sie takze do powierzchni domku.

Gspeeder 22-10-2007 13:40

Poradnik na 6+ ; ) bardzo fajnie napisany ; D GuildHalle nie są dla facc. ; )

Regusek 22-10-2007 17:02

@ Gspeeder

Prawie błysnąłeś, ale to zależy z punktu widzenia. Sądzę, że masz na myśli, to że Facc-e nie mogą kupować gh, ale mogą w nich mieszkać (poza spaniem w łóżkach - opcja możliwa tylko dla posiadaczy Premium Account).. A więc gh są dla facc jeżeli się dostanie do nich "invite" od lidera gildii (bądź osoby upoważnionej poprzez "aleta som").

Pozdrawiam!!

Slythia 22-10-2007 20:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Regusek (Post 1707374)
@ Gspeeder

Prawie błysnąłeś, ale to zależy z punktu widzenia. Sądzę, że masz na myśli, to że Facc-e nie mogą kupować gh, ale mogą w nich mieszkać (poza spaniem w łóżkach - opcja możliwa tylko dla posiadaczy Premium Account).. A więc gh są dla facc jeżeli się dostanie do nich "invite" od lidera gildii (bądź osoby upoważnionej poprzez "aleta som").

Pozdrawiam!!

Podobnie jest z domkami. Sa dla pacc, lecz i facc moze mieszkac. Wystarczy kogos poprosic, by zrobil noob chara i kupil (wlasnie, ktos chce domek na ocerze?).

cytsiu16 01-11-2007 17:48

nie wiem czy ktos już o to pytał bo nie czytałem wszystkiego :p Bo mam pytanie czy jak se kogoś zabije nie to moge wejsc do swojego domku? i czy to się tyczy wszyskich "form" zabijania? (muwiąc o formach mam na myśli to że np. ja mam czache albo gość ma czache i ja Go zabijam itd.)

Slythia 01-11-2007 21:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez cytsiu16 (Post 1723170)
nie wiem czy ktos już o to pytał bo nie czytałem wszystkiego :p Bo mam pytanie czy jak se kogoś zabije nie to moge wejsc do swojego domku? i czy to się tyczy wszyskich "form" zabijania? (muwiąc o formach mam na myśli to że np. ja mam czache albo gość ma czache i ja Go zabijam itd.)

Jak zabijesz jakiegos potworka to mozesz wejsc, za:

1. Zaatakowanie kogoś bez powodu (1 minuta)
2. Zabicie kogoś bez powodu (15 minut)
3. Zaatakowanie kogoś w samoobronie (1 minuta)
4. Zabicie kogoś w samoobronie (15 minut)
5. Zabicie kogoś w trakcie posiadania Red Skulla (60 minut)

przez liczbe minut w nawiasach nie mozesz wejsc.

Morves 01-11-2007 23:17

Mam pytanie, jeśli chcę kupić domek, to tam w dziale "house" jest napisane pod "rent" ( czynsz) np. 575 gp.

Czy to znaczy, ze bede musiał płacić 575 gp na trzymanie domku miesięcznie, tygodniowo, dziennie,czy jak ?

cytsiu16 02-11-2007 10:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Morves (Post 1723822)
Mam pytanie, jeśli chcę kupić domek, to tam w dziale "house" jest napisane pod "rent" ( czynsz) np. 575 gp.

Czy to znaczy, ze bede musiał płacić 575 gp na trzymanie domku miesięcznie, tygodniowo, dziennie,czy jak ?

Co miesiąc musisz tyle płacić. Bo jest napisane jak kupisz już domek to na tibi com w twoim profilu jest napisane że masz domek tam i tam i że następna zapłata za niego bedzie np. Nov.16.2007

Morves 03-11-2007 12:57

O.K.s już wszystko wiem :p
Dzieki za info

Sysunia 03-11-2007 23:20

Kozacki poradnik. wszystko świetnie opisane i wogle cacy:) oby więcej 10/10;)

tibiaopole 04-11-2007 23:48

Hey mam sporo pytan. wymienie je w punktach i prosze o odpisanie mi tez w punktach:)
1 Czy jak mam 13lvl to moge kupic domek i czy mi sie oplaca?
2 ile kosztuje ten pac?
3 jak sie kupuje paca?
4 gdzie jest ten bank?
5 czy drugi gracz,ktory by mial mieszkac zemna tez musi miec paca?
6 czy wogole 2 osoby moga mieszkac w domku jednym?
7 czy za domek i za czynsz sie placi realnymi pieniedzmi?
8 czy dlugo trwa proces kupna domu ?
Narazie to tyle :)
prosze odpiszczie

Slythia 05-11-2007 00:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez tibiaopole (Post 1730781)
Hey mam sporo pytan. wymienie je w punktach i prosze o odpisanie mi tez w punktach:)
1 Czy jak mam 13lvl to moge kupic domek i czy mi sie oplaca?
2 ile kosztuje ten pac?
3 jak sie kupuje paca?
4 gdzie jest ten bank?
5 czy drugi gracz,ktory by mial mieszkac zemna tez musi miec paca?
6 czy wogole 2 osoby moga mieszkac w domku jednym?
7 czy za domek i za czynsz sie placi realnymi pieniedzmi?
8 czy dlugo trwa proces kupna domu ?
Narazie to tyle :)
prosze odpiszczie

1) Mozesz. I czemu domek niemialby sie oplacac?
2) 3 miesiecy 19.95 euro, 6 miesiecy 34.95 euro, 12 miesiecy 59.95 euro
3) Jest wiele sposobow.. Poszukaj na forum. Mozna przez tibia.com (tam masz instrukcje), tibia.pl, allegro..
4) W kazdym miescie, tam sie zamienia pieniadze
5) Mozesz zaprosic kazdego, nie tylko pacc. Tylko facc nie beda mogli korzystac z lozek.
6) Wlascicielem jest jedna, lecz mozna byc wspolwlascicielem lub byc zaproszonym
7) Tibijskimi.
8) Licytacja trwa tydzien, jak od kogos to czekasz do ss.

tibiaopole 05-11-2007 00:12

jeszcze jedno pytanko :)
jak dlugo czeka sie na paca i jak ty go kupowalas jak wogole go masz:)i czy ten czs trwania paca to jest czas w grze czy w realu i jak wiesz moze czy czynsz sie placi co miesiac czy na przyklad co trzy:)

Slythia 05-11-2007 00:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez tibiaopole (Post 1730860)
jeszcze jedno pytanko :)
jak dlugo czeka sie na paca i jak ty go kupowalas jak wogole go masz:)i czy ten czs trwania paca to jest czas w grze czy w realu i jak wiesz moze czy czynsz sie placi co miesiac czy na przyklad co trzy:)

Ja pacca kupilam (brawo! ja to dziewczyna!) za pomoca kolegi i karty kredytowej, czyli bezposrenio z tibia.com. Czas pacca to oczywiscie 90 dni realnych, a czynsz placi sie raz na miesiac (po miesiacu masz tydzien na uregulowanie naleznosci).

tibiaopole 05-11-2007 00:19

oki ale jak ty wyslalas pieniadze donich to odrazu mialas paca? i czy na paca trzeba miec 18 scie lat

Slythia 05-11-2007 00:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez tibiaopole (Post 1730878)
oki ale jak ty wyslalas pieniadze donich to odrazu mialas paca? i czy na paca trzeba miec 18 scie lat

Kolega to robil.. Z tego co wiem to wyslal im pieniadze i po chwili mialam pacc. Nie musisz miec 18 lat, lecz skads trzeba miec karte kredytowa (chyba zwykla vise), albo poszukac na allegro... Albo za pomoca poczty i tibia.pl ;).

Mateusz021 12-11-2007 17:59

Kupiłem domek i ktoś śpi na łóżku co mam zrobić?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26.