Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Grafiki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=37)
-   -   Most Talented Aritsts! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=98371)

Czarna_Mamba 20-03-2007 08:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kolidos (Post 1324463)
Interesuję się tutaj ktoś naprawde forografią?!

Moja siostra. Ja także fotografuję, ale nie mam zbytnio sprzętu - siostra niechętnie pożycza mi cyfrówkę.

matiiii 20-03-2007 09:22

@Kolidos
Ja trochę ale jestem taki samouczek. Nie mam pojęcia co to są te pojęcia które wymieniłeś. Może coś kiedyś wstawię ale pogoda musi być ładniejsza bo w deszcz nie będę zdjęć robił.:D

OnlyShadow 20-03-2007 16:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kolidos (Post 1324463)
90% osób przeszło by obok tego obojętnie, ale zawsze jest ten ułamek, który potrafi wychwycić takie coś. Nie chce się tu przechwalać, ale fotografia tak jak powidziała Eileen to umiejętnośc innego spojzenia na otaczający nas świat.

Interesuję się tutaj ktoś naprawde forografią?! Wie co to jest np. przysłona, migawka, GO - jakie mają właściwości ?

BTW. to zdjęcie jest moje :P

Retuszowałeś to zdjęcie? Ogólnie jest świetne, gdyby była lepsza jakość i większy kontrast to naprawdę by mnie to zachwyciło. Wiem, to wina sprzętu, ale z kontrastem mogłeś pokombinować. Oprócz tego nie podoba mi się aż na tylko rozmazane tło, chociaż to już tylko kwestia mojego gustu.

@Nikast
Za dobre zdjęcia można dołączyć do MTA. Tylko, że masz złe podejście. Poszedłeś gdzieś, pocykałeś parę fotek cyfrówką i tyle. Nie wystarczą chęci, potrzebny jest trening. A ty już się zniechęcasz. Posiedź sobie na http://www.deviantart.com/ w dziale ze zdjęciami. Wybierz "popular" i "all time". I tutaj masz zdjęcia, ludzi którzy trenowali. Więc ćwicz, ćwicz i ćwicz a dojdziesz do perfekcji. Bo jak narazie nie przekraczasz nawet przeciętnej.

Nikast Shynix 20-03-2007 17:10

Cytuj:

parę fotek cyfrówką
Nie, nie cyfrówką. I ja ciągle ćwiczę, tylko, że nie mam na kim się wzorować, nie ma kto mnie ocenić i nie wiem co jest źle.

matiiii 20-03-2007 17:22

To rób fotki i załóż se galeria na forum.

OnlyShadow 20-03-2007 17:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nikast Shynix (Post 1325280)
Nie, nie cyfrówką. I ja ciągle ćwiczę, tylko, że nie mam na kim się wzorować, nie ma kto mnie ocenić i nie wiem co jest źle.

Przepraszam, to nawet lepiej niż cyfrówką. Jeśli chodzi o ocenę - to tak jak pisałem deviantart.com

Po za tym jest masa książek o fotografii(i pewnie jeszcze więcej w internecie).

Kolidos 20-03-2007 18:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez OnlyShadow (Post 1325240)
Retuszowałeś to zdjęcie? Ogólnie jest świetne, gdyby była lepsza jakość i większy kontrast to naprawdę by mnie to zachwyciło. Wiem, to wina sprzętu, ale z kontrastem mogłeś pokombinować. Oprócz tego nie podoba mi się aż na tylko rozmazane tło, chociaż to już tylko kwestia mojego gustu.

@Nikast
Za dobre zdjęcia można dołączyć do MTA. Tylko, że masz złe podejście. Poszedłeś gdzieś, pocykałeś parę fotek cyfrówką i tyle. Nie wystarczą chęci, potrzebny jest trening. A ty już się zniechęcasz. Posiedź sobie na http://www.deviantart.com/ w dziale ze zdjęciami. Wybierz "popular" i "all time". I tutaj masz zdjęcia, ludzi którzy trenowali. Więc ćwicz, ćwicz i ćwicz a dojdziesz do perfekcji. Bo jak narazie nie przekraczasz nawet przeciętnej.

Sepia na soft light, wtajemniczeni wiedzą o co chodzi :)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nikast Shynix (Post 1325280)

Polecam cyberfoto.pl, oczywiście możesz założyć galerie również tutaj, ale nie licz na dużo profesjonalnych komentarzy wychwytujących twoje błędy.

A co do książek, to polecam serie kursów National Geographic.

Kolidos 20-03-2007 18:35

Double :( Post :(

Descartes 20-03-2007 18:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nikast Shynix (Post 1322807)
Może i tak zrobię...

@down: To teraz już nie wiem, czy ćwiczyć fotografowanie czy wziąć się za co innego...

Skoro nawet nie wiesz, w czym jesteś dobry to nie marnuj swojego i naszego czasu na wysyłanie zgłoszenia. Musisz uwierzyć w siebie i ćwiczyć, inaczej nic z tego nie wyjdzie.

Cytuj:

Oprócz tego nie podoba mi się aż na tylko rozmazane tło, chociaż to już tylko kwestia mojego gustu.
Nie znasz się. ;p

Kolidos 20-03-2007 19:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez OnlyShadow (Post 1325240)
Oprócz tego nie podoba mi się aż na tylko rozmazane tło, chociaż to już tylko kwestia mojego gustu.

Mając MF (manual focus) pod klawiszami, a nie w pierścieniu uzyskanie opytmalnego rozmazania zajmie duuuuużo czasu. Tym bardziej, że nie miałem odpowiednio wysokiego statywu, mój to tylko 1,20 m :D :D

Arnisan 20-03-2007 20:00

Niezle zrobione to zdjecie Kolidios ;) ladnie ukazane na miekkim tle. W PS-ie zrobiles miekkosc czy tez masz taka funkcje w cyfrowce? gdzie mozna wybierac punkt ostrosci. I takie ostatnie pytanie, robisz lustrzanka?

Kolidos 20-03-2007 22:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arnisan (Post 1325671)
Niezle zrobione to zdjecie Kolidios ;) ladnie ukazane na miekkim tle. W PS-ie zrobiles miekkosc czy tez masz taka funkcje w cyfrowce? gdzie mozna wybierac punkt ostrosci. I takie ostatnie pytanie, robisz lustrzanka?

Kompakt ;( ;( ;( ;( Olympus sp-510, to miękkie tło jest za sługą ustawienia ostrośći na daną odległość, jak już pisałem w PS tylko sepia i to na soft light :]

Ghard Lage 21-04-2007 17:00

Co o tym sądzicie od 0 my job:
http://i83.photobucket.com/albums/j2...mo/kwiatki.jpg

Przy kompresowaniu straciło trochę na jakości :(

YowiKun 05-05-2007 16:46

Ghard nieco dziwnie to wygląda... Takie moje zdanie...

Descartes 05-05-2007 20:20

Słodkie...

Virusmaxi 05-05-2007 20:53

Fajne by było ale ta obtoczka ;(

Ghard Lage 10-05-2007 16:47

Heh ale wszyscy mają zapłon nie powiem - miesiąc na odp. to kupa czasu :p

No cóż i tak kiepsko to wygląda bo na jakości straciłem. Taka rada ode mnie jak się chwalicie jakąś grafiką to dajcie to w png (dużo zajmuję ale nie jest tak strasznie jak w bmp i nie traci na jakości) a nie w ultra mega skompresowanym jpgu :P przed kompresją obrazek zajmował 150 kb :p

MKM 11-05-2007 00:06

@UP
*.jpg można skompresować tak, że obrazek nie traci za wiele na jakości, trzeba wiedzieć jak ;p *.png strasznie przymula przy większych rozmiarach obrazka.

OnlyShadow 17-05-2007 22:16

Czyżby tylko ten temat został po naszej grupie? Wogóle niezły syf zrobili z tymi grupami. Wszystkie prace i projekty grupowe... Dwa słowa: Co dalej?

Pan i Wladca 17-05-2007 22:48

Własnie zamiast w MTA jestem w Wierzących i Heretykach xD

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:57.