Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Problem z komputerem? Napisz, tutaj. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=126449)

Kshaq 20-08-2008 00:36

Przy instalacji Windowsa wywala błąd, że nie można skopiować pliki "Driver.cab". Windows oryginał nowy, komputer dopiero co kupiony. Wyczytałem, że to może być wina pamięci, ale czy 4 GB DRR2 w nowym komputerze mogą być winą tej awarii? oO

Bardownik 20-08-2008 09:40

A jaki system operacyjny? XP obsługuje tylko 3 GB

Andrealfus 20-08-2008 09:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bardownik (Post 2236119)
A jaki system operacyjny? XP obsługuje tylko 3 GB

to nie wina pamieci , sam mam 4gb ramu i tez mam oryginalnego win xp home i nie mam zadnych bledow, komp smiga tyko ze zamiast 4gb widzi 3,25gb ramu, a vista 64 bitowa wciaz droga :<

Glacial 20-08-2008 09:58

Często przy uszkodzonych pamięciach windows nie może odczytywać plików *cab. Więc jest możliwe, że masz uszkodzoną kostkę. Zakładam, ze masz 2x 2GB, więc spróbuj zainstalować system tylko z jedną kostką.

Kshaq 20-08-2008 10:45

Właśnie taki mam zamiar :) Spróbuję, jak nie to zobaczymy co dalej :)

Triimon 20-08-2008 12:56

http://www.programosy.pl/program,memtest.html

tym sprawdz ramy i daj odp

Luuzik 20-08-2008 15:48

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=189952

mógłby ktos odwiedzic ten temat? zakladalem nowy, poniewaz chce abyscie podeszli do mojego problem indywidualnie, a nie zeby ktos inny pisal bo nie dostaje odpowiedzi ;s
sorry za brak ort ale laptop jest zjechany! : (

Marcin24 20-08-2008 21:10

Cytuj:

Gdy próbuję zalogować się na konto Administratora wyskakuje komunikat "Nie można się zalogować, ponieważ konto ma ograniczenia.", czy coś takiego. Jak mogę to naprawić i wejść normalnie na konto?
Może ktoś odpowiedzieć w końcu?
@down
Konto Administratora nie jest na komputerze? Szkoda.

Taphan 21-08-2008 01:56

Problem z komputerem? Napisz, tutaj.

Jak sam temat wskazuje dotyczy on problemów z komputerem a nie z zalogowaniem się na konto admina ;>

ps. Morze ci ktoś odebrał admina i dlatego mas zkonto z ograniczeniami?

Kshaq 24-08-2008 19:19

Firefox mi wariuje... Albo to nie Lisek. Ogólnie problem jest taki: Ostatnio wszystkie napisy na stronach, np. wp.pl były pogrubione. Potem nagle minęło tak samo z siebie, tak jak się pojawiło. Teraz to samo tylko wszystko jest pochylone... Wtf? ^^

.Matrik. 24-08-2008 23:07

Taki głupi problem mam: ni stąd ni zowąd zniknęły mi ikony na pulpicie. Wszystkie. Część odzyskałem odświeżając przez "zmień ikonę" (gry) ale systemowych albo własnych nie mogę. Jakieś rady?

Rothes 24-08-2008 23:16

Spróbuj wyczyścić cache ikon. Wiele programów oferuje taką funkcję, ale niestety żadna konkretna nazwa nie przychodzi mi teraz do głowy. ;p

Ewentualnie możesz spróbować ręcznie:

C:\Documents and Settings\(twoja nazwa profilu)\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\IconCache.db

Z tego co pamiętam plik jest ukryty. Usuń go.

Rybzor 24-08-2008 23:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Matrik. (Post 2243270)
Taki głupi problem mam: ni stąd ni zowąd zniknęły mi ikony na pulpicie. Wszystkie. Część odzyskałem odświeżając przez "zmień ikonę" (gry) ale systemowych albo własnych nie mogę. Jakieś rady?

1. Start --> Programy ---> Akcesoria ---> Narzędzia Systemowe ---> Przywracanie Systemu
2. Naciśnij 2 przyciskiem na pulpit Rozmiesc ikony pulpitu > pokaz ikony pulptu

(szczerze mówiąc nie jestem pewny czy wiem o co ci dokładnie chodzi :P)

.Matrik. 25-08-2008 11:08

Chodzi mi o to, że ikony mi się zmieniły na takie, które pojawiają się na plikach, których formatu żadem program nie obsługuje. Zresztą macie skrina:

http://img297.imageshack.us/img297/1341/omfgxu4.png

Czasem pomaga jak wejdę w "zmień ikonę" i odświeżę (tylko gry), o dziwo jak w grach zmienię nazwę to ikona wraca do oryginału, jak wpiszę znów taką samą to zaś mam to coś.

Szukam teraz jakiegoś programu, jak Rothes mówił.

Rybzor 25-08-2008 13:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Matrik. (Post 2243687)
Chodzi mi o to, że ikony mi się zmieniły na takie, które pojawiają się na plikach, których formatu żadem program nie obsługuje. Zresztą macie skrina:

http://img297.imageshack.us/img297/1341/omfgxu4.png

Czasem pomaga jak wejdę w "zmień ikonę" i odświeżę (tylko gry), o dziwo jak w grach zmienię nazwę to ikona wraca do oryginału, jak wpiszę znów taką samą to zaś mam to coś.

Szukam teraz jakiegoś programu, jak Rothes mówił.

No i tak powinieneś opisać ten problem z samego początku : p, bo "znikanie ikon" to nie jest odpowiednie określenie w tym wypadku. Odzyskiwanie systemu próbowałeś?

Rothes 25-08-2008 14:38

Tak jak Ryba napisał, powinieneś od razu w ten sposób opisać problem, bo rzeczywiście musiałem się domyślać co rozumiesz poprzez znikanie ikon. ;)

Są dwie metody uporania się z tym problemem:

1. Tak jak napisałem wcześniej, ręcznie usuwasz ten plik (100% bezpieczne, plik za chwilę zostanie stworzony na nowo przez system), a następnie wchodzisz pulpit -> ppm -> właściwości i zmieniasz głębię kolorów na jakąś dowolną, a po chwili z powrotem na tę, która była poprzednio.

2. W tych "różnych" programach, opcja rebuild icons/clear icons cache lub coś w ten deseń. Nawet przypomniałem sobie jedną nazwę takiego programu: TweakUI. :)

Jeśli nie zadziała (nie wiem czemu miałoby nie zadziałać, ale tak dla pewności), spróbuj otworzyć dowolny folder, wybierz narzędzia -> opcje folderów -> typy plików i zobacz czy odpowiednia zmiana w tym miejscu przynosi jakieś rezultaty.

erranero 25-08-2008 16:57

witam. mam duzy problem , gdy wlaczam tibie wyskakuje mi taki blad :
"system windows nie moze uzyskac dostepu do okreslonego urzadzenia, sciezki lub pliku. mozesz nie miec odpowiednich uprawnien, aby uzyskac dostep do elementu"
prosze o pomoc :(

Rybzor 25-08-2008 17:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez erranero (Post 2244232)
witam. mam duzy problem , gdy wlaczam tibie wyskakuje mi taki blad :
"system windows nie moze uzyskac dostepu do okreslonego urzadzenia, sciezki lub pliku. mozesz nie miec odpowiednich uprawnien, aby uzyskac dostep do elementu"
prosze o pomoc :(

Prawdopodobnie jesteś na koncie z ograniczonymi prawami, spróbuj odpalić grę z poziomu konta administratora. Jeśli to nie pomoże, to być może odpalasz grę ze skrótu w którym ścieżka do pliku jest nieprawidłowa?

.Matrik. 25-08-2008 19:47

Zrobiłem tak: google -> oczyszczanie cache ikon -> pierwszy link -> download

Wypakowałem, kliknąłem ikonę programu, naprawiło się samo. Tadam. Dzięki.

erranero 25-08-2008 22:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2244250)
Prawdopodobnie jesteś na koncie z ograniczonymi prawami, spróbuj odpalić grę z poziomu konta administratora. Jeśli to nie pomoże, to być może odpalasz grę ze skrótu w którym ścieżka do pliku jest nieprawidłowa?

z konta admina napewno nie poniewaz mam tylko jedno konto na komputer a instalke sciogalem z tibia.pl i na kompie kolegi all jest okej tylko u mnie wystepuje taki blad
jesli mozesz powiedz to troche jasniej :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:40.