Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Narkotyki... Chcesz zapalic, wrzucic groszka? WEJDZ! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=198124)

Therus Mroczny 04-08-2009 01:50

Trudno powiedzieć co człowiek myśli, jak nie myśli :)

Gelt 04-08-2009 07:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2615298)
Nie obchodzi mnie, co ludzie biorą lub nie. Obchodzi mnie, co myślą.

Nie możesz narzucać ludziom swego zdania. Mnie też irytuje fakt, iż palaczy marihuany bądź "niedzielnych narkomanów" nazywa się ćpunami.. W najgorszym tego słowa znaczeniu. Nie mamy większego wpływu na to.

@Spaaaj

Doświadczenie jest ważne ale... Musze być mistrzem samby by widzieć kto tańczy kiepsko a kto jest pro?i

Litawor 04-08-2009 10:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2615369)
Nie możesz narzucać ludziom swego zdania.

Co to znaczy narzucać? Przekonywanie i podawanie argumentów to jest narzucanie? Ludzie nie rodzą się ze swoimi przekonaniami, nabywają je w trakcie życia i mogą zmieniać. Nie rozumiem, czemu miałbym pozostawić to przypadkowi.

CytrynowySorbet 04-08-2009 11:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2615437)
Co to znaczy narzucać? Przekonywanie i podawanie argumentów to jest narzucanie?

Jak ktoś nazywa mnie dzieckiem nie mającym pojęcia o życiu, bo boję się / nie chcę spróbować, to jest to chyba jednoznaczne? Sęk w tym, że kilka osób z tego tematu nie wyobraża sobie życia bez chociaż jednego zaciągięcia się. A chyba każdy ma prawo wyboru, bez konieczności oceniania go jako ciotę?

Litawor 04-08-2009 12:00

Oczywiście, ale czy to ja nazwałem Cię dzieckiem?

Andrew 04-08-2009 13:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 2614624)
@Andrew
Nie wiem jaka jest dokładna definicja narkotyku, ale alkohol imo powinien być uważany za narkotyk.

Definicja narkotyku to środek psychoaktywny zakazany przez prawo. Sprawdź w słowniku, zapytaj prof. Miodka.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero (Post 2614633)
Nie żadne debilne "alkohol to nie narkotyk" tylko przygotuj się, że z takim dałnem jakiego ty masz to ciężko ci w życiu będzie, tym bardziej jeśli wpadniesz w alkoholizm, Endrju.

W alkoholizm nie wpadnę, bo dużo już nie piję (kiedyś piłem więcej i szczezrze mówiąc za dużo kasy na to idzie), czasami wypiję piwko i to mi wystarcza.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Snagoth (Post 2614895)
tutaj sie nie zgodze. Gdyby ktos poslugiwalby sie sensownymi argumentami przeciwko mj, zgodzilbym sie.(zreszta ze skutkami palenia sie zgadzam [tymi ktore oczywiscie na prawde istnieja]) Po prostu fakty pokazuja ze chociazby (w uproszczeniu calego tematu) alkohol czy nikotyna sa gorsze od mj, wiec ciezko w takim wypadku znalezc argumenty przeciwne.

Co to znaczy fakty, posługujesz się tylko statystykami, których jest dużo o alkoholu i nikotynie o narkotykach nie ma.
Więc kilka faktów:
Jedna na 4 osoby, które próbują marihuane sięga po coś mocniejszego.
95% trafiających do ośrodków uzależnień zaczynało od marihuany.
Poczytaj, ale oczywiście oni nie mają racji, bo nigdy nie próbowali.
http://www.rozumwysiada.pl/
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2614928)
Np na wódkę?

Akurat tak się składa, że nie na wódę, a np na podróże.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2614936)
Rozmowa w tym temacie była na przyzwoitym poziomie, dopóki nie pojawił się Andrew...

Dziękuję miło mi :)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2615107)
Seksu też nie masz zamiaru spróbować?

Rozumiałbym takie obawy przy ćpaniu heroiny, czy innej metaamfetaminy, ale jest pełno bezpiecznych psychodelików, przy których zdrowy psychicznie człowiek może poczuć bardzo ciekawe doznania.
Tak jak nikt nie chce zostać prawiczkiem do końca życia, tak ja nie mam zamiaru pozbawiać się przeżycia jednego z najbardziej osobliwych doświadczeń, jakie może przeprowadzić człowiek.

Każdy ma inne granice. Ale nie można porównywać natuty (seksu) do takich rzeczy jak ćpanie.

I jeszcze pozwolę sobie zacytować
Cytuj:

Prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu jest znacznie większym zagrożeniem niż po narkotykach

NIEPRAWDA! To jakby mówić, że gorzej jechać samochodem z niesprawnym układem kierowniczym, niż samochodem z niesprawnymi hamulcami. Kierowca pod wpływem narkotyków stwarza takie samo zagrożenie na drodze (a czasem dużo większe!), jak pod wpływem alkoholu. Przeczytaj koniecznie zakładkę na temat wpływu narkotyków na zdolność prowadzenia pojazdu, a dowiesz się jak jest w rzeczywistości. Nie bez powodu kodeks karny jednakowo surowo traktuje kierowców będących pod wpływem alkoholu i narkotyków.

sphinx123 04-08-2009 14:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2615604)
Definicja narkotyku to środek psychoaktywny zakazany przez prawo. Sprawdź w słowniku, zapytaj prof. Miodka.

Trzymajmy się definicji, to daleko zajdziemy. Czyli na jednym terenie MJ będzie narkotykiem, ale już w kraju gdzie marihuana jest dozwolona owym narkotykiem nie będzie? Fajnie, szkoda tylko że samo działanie i właściwości środku się nie zmieniają. Ważne, żeby trzymać się definicji, po co myśleć?

Wielkimanitu 04-08-2009 15:58

Cytuj:

Fajnie. A definicja ateisty to ktoś, kto nie wierzy w Boga. Tylko co z niego za ateista, jak tym samym wierzy w Raelian, proroctwa na 2012 rok, astrologię i socjalizm?
Popełniasz podstawowy błąd, utożsamiając słowo "narkotyk" z czymś złym. A do narkotyków (substancji oddziałujących na OUN) zalicza się np. kawa.

Cytuj:

W alkoholizm nie wpadnę, bo dużo już nie piję (kiedyś piłem więcej i szczezrze mówiąc za dużo kasy na to idzie), czasami wypiję piwko i to mi wystarcza.
Każdy uzależniony tak mówi...

Cytuj:

Co to znaczy fakty, posługujesz się tylko statystykami, których jest dużo o alkoholu i nikotynie o narkotykach nie ma.
Więc kilka faktów:
Nie ośmieszaj się.

Cytuj:

Jedna na 4 osoby, które próbują marihuane sięga po coś mocniejszego.
Trzy na cztery osoby, które próbują alkoholu, sięga po denaturat.

Cytuj:

95% trafiających do ośrodków uzależnień zaczynało od marihuany.
100% trafiających do ośrodków uzależnień zaczynało od tytoniu (ba, od kakao!).

Cytuj:

Każdy ma inne granice. Ale nie można porównywać natuty (seksu) do takich rzeczy jak ćpanie.
A niby dlaczego?

Co do wpływu marihuany na kierowanie pojazdami: http://www.ccguide.org//driving.php

"There is no doubt marijuana affects performance but it may be it affects it in a favourable way by reducing risk-taking."

Litawor 04-08-2009 16:02

Sięganie po substancje psychoaktywne też jest naturalne i obserwuje się je w świecie zwierząt. "Naturalne" nie znaczy dobre, tak jak "nienaturalne" nie znaczy złe. Cała nasza medycyna i życie 70-80 lat są nienaturalne.

__HAPPY_SVEN__ 04-08-2009 16:28

to zabij się przed 30 wtedy twój wiek będzie naturalny bo jak w średniowieczu , najlepiej przećpaj bo będziesz mieć fajne doznania. Tak samo jak pracownik biurowy skaczący z budynku też przed śmiercią doświadcza czegoś czego ktoś żyjący nawet 70 lat nigdy nie doświadczy.

Fajne doznania < nudne życie

Litawor 04-08-2009 16:41

Efekty reformy edukacji z 1999 roku...

Andrew 04-08-2009 16:44

Wielkimanitu Wysyłasz link do jakiejś cpuńskiej strony to dziwne, żeby pisali, że narkotyki są złe. Nie pieprz, że nie wpływa negatywnie, bo po MJ nie zachowujesz się normalnie, więc jakiś wpływ na Ciebie ma.

Piszę o statystykach które robi monar, a Ty dalej swoje, nie wierzysz idź tam i zapytaj się kogoś, ale pewnie do takiego miejsca nie pójdziesz, bo tam są tacy ludzie... tacy jak Ty za kilka lat bez zmiany podejścia.

Litawor
Zachowania homoseksuale też są obserwowane w świecie zwierząt, więc dlaczego nie namawiasz chłopaków do "rypania się w dupę"?

Były przeprowadzane ekspetymenty w ZOO na grupie małp. Małpy siedzą w cherarchii na górze przywódca stada, niże samice, mniej ważni członkowie stada, a na dole głupie małpy. Podano im niektóre narkotyki i alkohol. Wódz wziął tylko raz na spróbowanie, a potem nie ruszał, a te nic nie znaczące małpy używały ile się da.

Wielkimanitu 04-08-2009 16:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2615733)
Wielkimanitu Wysyłasz link do jakiejś cpuńskiej strony to dziwne, żeby pisali, że narkotyki są złe. Nie pieprz, że nie wpływa negatywnie, bo po MJ nie zachowujesz się normalnie, więc jakiś wpływ na Ciebie ma.

Profesor Jack Maclean z Adelaide University jest ćpunem? Znasz go?

Cytuj:

Były przeprowadzane ekspetymenty w ZOO na grupie małp. Małpy siedzą w cherarchii na górze przywódca stada, niże samice, mniej ważni członkowie stada, a na dole głupie małpy. Podano im niektóre narkotyki i alkohol. Wódz wziął tylko raz na spróbowanie, a potem nie ruszał, a te nic nie znaczące małpy używały ile się da.
A...aha...

CytrynowySorbet 04-08-2009 16:50

Cytuj:

Zachowania homoseksuale też są obserwowane w świecie zwierząt, więc dlaczego nie namawiasz chłopaków do "rypania się w dupę"?

Nie mieszajcie do tego homoseksualizmu, bo zaraz zacznie się nowy flamewar. Poza tym homoseksualizm to nie to samo co branie narkotyków - o ile w tym drugim sam decydujesz czy chcesz spróbować, to w pierwszym po prostu jesteś... I z tym nie da się nic zrobić. A nie sądzę, żeby ktoś "wybrał" sobie taki styl życia.

Litawor 04-08-2009 16:50

1. Homofobia jest przedmiotem innego tematu na forum.
2. To ty mówisz, że naturalne = dobre, nie ja.
3. Podajesz link do strony "rozumwysiada.pl" i mówisz innym, że dają mało wiarygodne źródła... Cel kampanii jest dobry, ale podawane w podobnych przypadkach informacje nigdy nie są wiarygodne.

Voon 04-08-2009 18:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2615705)
Trzy na cztery osoby, które próbują alkoholu, sięga po denaturat.

A cztery na pięć osób które mają rodzinę 'palącą' zaczyna palić. Papierosy oczywiście.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2615725)
Fajne doznania < nudne życie

Szczerze powiedziawszy, wolałbym żyć czterdzieści lat, żyć ciekawie i szybko umrzeć niż trwać do 80-90 lat i zdychać na pięćdziesiąt różnych chorób.

Cytuj:

Wielkimanitu Wysyłasz link do jakiejś cpuńskiej strony to dziwne, żeby pisali, że narkotyki są złe.

Cytuj:

Wysyłasz link do strony akcji antynarkotykowej, ciężko by było, żeby pisali tam obiektywnie a nie podług zadania tej strony.

Cytuj:

Voon ma pytanie: jak wyszczególnili mniej ważnych członków stada i głupie małpy? I czy w mniej ważnych członkach stada też znajdowały się samice? To samo tyczy się głupich małp. Czy głupie małpy to tylko samce?

Abstrahując od narkotyków:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2615705)
Fajnie. A definicja ateista to ktoś, kto nie wierzy w Boga. Tylko co z niego za ateista, jak tym samym wierzy w Raelian, proroctwa na 2012 rok, astrologię i socjalizm?

To musi być bardzo .ciekawy. ateista.

Litawor 04-08-2009 19:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon (Post 2615812)
Voon ma pytanie: jak wyszczególnili mniej ważnych członków stada i głupie małpy? I czy w mniej ważnych członkach stada też znajdowały się samice? To samo tyczy się głupich małp. Czy głupie małpy to tylko samce?

Mówisz tak, jakbyś w te badania wierzył :p

Snagoth 04-08-2009 21:52

Andrew moge miec do Ciebie prosbe?

Prosze, przeczytaj temat od 1 strony do teraz i dopiero sie wypowiedz... wiekszosc (jak nie wszystko) o czym piszesz bylo juz omawiane i nie mysl ze ktos bedzie 15 raz specjalnie udowadnial ze ktos tu (w tym wypadku Ty) nie ma racji.

Nie ma statystyk dotyczacych narkotykow? Oh god... -.-'

ps:
czy tylko ja mam wrazenie ze Andrew i jego posty to moze byc prowokacja? o.O

__HAPPY_SVEN__ 04-08-2009 21:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2615732)
Efekty reformy edukacji z 1999 roku...

Nie wymądrzaj się, Panie co ma w avatarze jakiegoś pisarza czy coś (po 1999 g0MMno nas pr3z1z uczą w szkouah).

Ty i sposób budowania twoich postów, wystarczająco pokazuje jak narkotyki uzależniają. Bronisz ich w inteligentny sposób używając pseudonaukoego żargonu. Lols Zlilitch zniszcz go.
X(
bulwersa załapałem

nienawidzę wszystkich narkomanów, miałem bliski kontakt nie z narkotykami ALE Z OSOBAMI KTÓRE PRZESZŁY NA ZAAWANSOWANY STOPIEŃ UZALEŻNIENIA. Ty pewnie takich oglądałeś tylko z perspektywy rynsztoku.

Rupert 04-08-2009 23:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2615986)
Ty i sposób budowania twoich postów, wystarczająco pokazuje jak narkotyki uzależniają. Bronisz ich w inteligentny sposób używając pseudonaukoego żargonu. Lols Zlilitch zniszcz go.
X(
bulwersa załapałem

piszesz w 'estetyczny' i inteligenty sposób = wymądrzasz się
piszesz 'nieestetycznie' i jak kretyn = jesteś kretynem

i znajdź tu teraz złoty środek żeby zadowolić ludzi..

'pseudonaukowego'? co dokładnie masz na myśli? ja w Jego postach nie wyczytałem nic 'pseudo'.

swoją drogą, Litawor.. kogo masz w avatarze? zawsze mnie to ciekawi. :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:11.