Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   World of Warcraft (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=125457)

Xzonixek 31-03-2008 20:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord Dreathan (Post 1975759)
Uzywasz jezyka ktorego nowy gracz ( a raczej przyszly gracz) nie rozumie. I co to za zdanie ze warrior "nawet dobrze sciaga aggro"? Warrior najlepiej sciaga aggro.

To jeśli byłbyś łaskaw, rozpisz to co on po tibijskiemu^^ lub chociaż po polskiemu*, bo naprawdę nic nie rozumiem, a szczerze jak kupie nowy sprzęt zamierzam w to i w zwykłego w3 grać na orginale;)

*Celowy błąd w 'polskiemu'.

Lord Dreathan 31-03-2008 23:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xzonixek (Post 1980908)
To jeśli byłbyś łaskaw, rozpisz to co on po tibijskiemu^^ lub chociaż po polskiemu*, bo naprawdę nic nie rozumiem, a szczerze jak kupie nowy sprzęt zamierzam w to i w zwykłego w3 grać na orginale;)

*Celowy błąd w 'polskiemu'.

Nie chce mi sie :p

Wiadomości z frontu

http://img.photobucket.com/albums/v4...108_220039.jpg

*Grafika zjebana celowo, aby nie lagowało mnie podczasz nadciągającej hordy nieumarlaków ;p

kołbaś 01-04-2008 06:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez eerion (Post 1980877)
Dobra wróciłęm do WoWa.
A nowa wysepka jest niesamowita :D

Masz na mysli outland ? Jezeli tak to polecam ci Nagrand. Moim zdaniem najpiekniejsza kraina w calym wow'ie.

eerion 01-04-2008 08:10

@Kołbaś:
Mam na myśli patch 2.4
I oblężenie tej wysepki :P

malkolm 01-04-2008 08:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez eerion (Post 1981375)
@Kołbaś:
Mam na myśli patch 2.4
I oblężenie tej wysepki :P

Ludzie dostali jakiegoś małpiego rozumu z nowym instem MgT ;->
To, że wszyscy cisną questy by otworzyć bramy to jest zrozumiałe.

Lord Dreathan 01-04-2008 11:51

Dla Xzonixek.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ziemniax (Post 1975667)
ad.1
Każda klasa w WoWie jest potrzebna w party:

Warrior - najczęstszy tank, nawet dobrze aggro ściąga

Priest - Healer-DPS, buff od Staminy, może ożywiać poległych

Mage - DPS, może robić CC [polymorph], daje wode drużynie :p, Intellect buff

Druid - Healer, Tank, DPS, buff do all statsów

Warlock- DPs, daje buff do staminy, może robić CC (Fear[praktycznie nieużywany w instancjach] oraz Seduction), daje członkom grupy SS(soulstone) i HS (healthstone)

Shaman - Healer/DPS, robi totemy dające buffy, może ożywiać poległych

Hunter - ma bestyjkę-Off tanka, sam jest DPS-em, robi pułapki (niektóre są CC)

Paladin - Tank/Healer - może ożywiać poległych, daje blessy (krótkie buffy dające premię do attack Power i do Spiritu[chyba])

Rogue - meele DPS - może robić CC (sap). Raczej klasa na pvp

Warrior-zwykle pelni role blokera, jego zadanie to utrzymac za wszelka cene potwory na sobie. Potrafi tez bardzo silnie bic potowry, ale wtedy nie sprawdza sie jako bloker. Zalezy od builda jaki masz ( trudniejsze terminy opisze na koncu posta)

Priest- Z reguly postac leczaca w druzynie(powiedzmy ze tibijski druid) Potrafi podwyzszyc poziom hp dla calego party. Zaleznie od buildu, sprawdza sie rowniez jako DPS(trudniejsze terminy opisze na koncu posta) Moze wskrzeszac poleglych.

Mage-tibijski sorcerer. Jego rola to jedynie DPS, potrafi takze zmieniac wrogow w owieczki, co pomaga w instancjach. Potrafi wyczarowac wode dla graczy w party ( ow woda regeneruje mane jak sie ja pije, mozna tez kupic w sklepie) Potrafi tez powiekszyc intelect calego party. ( zwieksza ilosc many i szansce na crita z czarow)

Druid-Tank/DPS/healer. Zaleznie od builda, moze byc tankiem lub DPS, healer. Druid moze zmieniac sie w rozne formy np niedzwiedzia ( moze pelnic role tanka w tej formie) kota ( Jest jak rogue w gorszym wydaniu( nie posiada np Sap i paru innych umiejetnosci, o ktorych nie bede sie rozpisywac) Druid moze przybrac forme "podrozna" dzieki czemu porusza sie o 40% szybciej. Posiada czary leczace i atakujace. Druid albo specjalizuje sie w leczeniu, albo w magii atakujacej, albo w silnych formach ( kot niedziedz) zaleznie od buildu.

Warlock-DPS,uzywa demonow do walki i glownie DOT'ow potrafi podwyzszyc poziom hp calego party, ma duzo czarow trzymajacych wroga(rowniez gracza) w "strachu" ( biega jak malpa, nie da sie kontrolowac postaci) Nie uzywane w instancjach. W instancjach moze uzywac seduction aby wrog nie atakowal (powiedzmy ze jego kobieta demon rozkochuje w sobie wroga, uniemozliwijac mu jakikolwiek ruch)

Shaman-Zaleznie od builda, moze to byc DPS magiczny, DPS walczacy bronmi, lub healer. Potrafi wskrzeszac poleglych. Jak grales w warcraft 3 to wiesz co to totemy u witch doctorow (nie pamietam jak polsku sie nazywal, doktor cos tam) Jak grales w war3 to powiedzmy ze shaman stawia "słupy" wspomagajace party. Np. Podwyzsza leczenie i sile czarow, regenruje mane, powieksza sile itd.

Hunter- tibijski paladin.DPS. Posiada z zwierzaka, ktory walczy u jego boku. Walczy na dystans. Moze roztawiac pulapki. Jedna z nich zamraza wroga, przydatne w instancji.

Paladin- Healer/DPS/tank ( bloker) zaleznie od buildu. Najczesciej spotykamy healerow, potem blokerow, DPS. Leczy towarzyszy, posiada rozne aury wspomagajace ( np zmniejszajace dmg z czarow typu fire, frost, podwyzszajaca twoj def) Moze takze wrzucic czary dodajace Ci sily, regenerujace mane, zmniejszajace threat ( o tym na koncu)

Rogue-DPS. Lotrzyk, bazuje na szybkich atakach i ogluszeniach( nie mozna sie ruszac przez x sekund lub uzywac czarow jakiegos typu), moze wejsc w tryb "skradania sie" przez co go przeciwnicy nie widza. Rogue z po uzyciu specjalnych atakow zdobywa combo pointy, zeby moc uzyc spalic combo pointy uzywajac odpowiedniego ataku ( np. duzy dmg, ogluszajacy, powodujacy krwawienie przez x sek) W instancjach uzywa umiejetnosci Sap, ktora oglusza przeciwnika czlekoksztaltnego ( do 45 sek na potworach, do 10 sekund na graczach)

Trudne terminy:
DPS- Damage per second.(obrazenia na sekunde) Najczesciej uzywa sie jak potrzeba kogos kto ma zadawac obrazenia na instancji.

Healer- osoba leczaca.

Instancja- Wyobraz sobie ze idziesz w tibi z kolegami na hunta na powiedzmy D lair venore. A tu jak zwykle D lair oblegane 24h przez gildie rzadzacem serverem, wiec masz po huncie. W wowie istnieja specjalne jaskinie, gdzie jak wchodzisz w party, to dostajesz wlasna kopie jaskini dla calego party. Tzn. moze byc kilka party w tej samej instancji, ale nie koliduja one ze soba, nie widza sie i nie zabijaja sobie nawzajem potworow, bo kazda ma wlasna kopie.

Party- z reguly tworzone zeby isc na instancje. Kazde party sklada sie z Tanka, healera i z reguly 3 DPS.

Tank- po prostu bloker. Najczesciej to warrior w protection buidzlie, druid w formie niedzwiedza feral build, paladin w protection build.

Talent- specjalne punkty otrzymywane od 10 lv. Mozna miec maksymalnie 61 talentow ( na 70 poziomie) Punkty te rozdaje sie w celu np. zwiekszaja sily jakiego ataku, lub otrzymania zupelnie nowej umiejetnosci.

Build- Tym ktorzy grali w diablo bedzie latwiej to zrozumiec. Kazda klasa postaci w Wowie ma 3 mozliwe drogi dla talentow. Np. Priest ma magie swiatla, magie cienia, discipline ( niewiem jak to przetlumaczyc :D) Idac w magie leczenia zwiekszamy sile czarow leczacych, skracamy ich czas rzucania, zwiekszamy dmg czarow swiatla itp itd. Idac w magie cienia, zwiekszamy dmg czarow cienia, skracamy ich CD ( co ile sekund mozna uzywac dany czar) itd
Discipline zwieksza nasza obrone i przezywalnosc. Tzn. podrasowuje nam czar dodajacy hp, wzmacnia czar dajacy nam armor, zwieksza dmg abrosrbowany przez pewien czar priest zwany shield, umozliwiamy regeneracje many podczas walki. Bardzo rzadko ktos idzie tylko w jedno " drzewko" rozwoju. Z reguly miesza sie talenty z powodu ze nie wszystkie czary/ umiejetnosci sa przydatne.

CD- cooldown. powiedzmy ze w tibi CD na uzycie uhow trwa ( o ile dobrze pamietam ) 1 sek W wowie zaleznie od umiejetnosci, jest to od 1 sek do 40 min.

CC- Crowd Controlled. Skrot oznacza wszelkie umiejetnosci/czary ktore uniemozliwiaja przeciwnikowi atakowanie, uzywanie czarow, swobodne poruszanie sie.

Threat- Za kazdym razem jak recznie atakujemy, rzucamy jakis czar, leczymy, zgarniamy threat. W instancji cala zabawa polega na tym ze tank ma zgarniac jak najwiecej threat'a, bo jezeli ktos go przegoni to potwor zmienia cel i atakuje tego ktory przescignal tanka.

Aggro- tego kogo atakuje potwor, ten ma na sobie aggro. Czesto ma znaczeniu to samo co Threat

Buff- czar wspomagajacy, dziala x minut na graczu. Np . + 1000 hp na 30 min itp

malkolm 01-04-2008 14:41

:-d

Garść dzisiejszyk nowinek z przymróżeniem oka:

The Molten Core Collector's Edition
New Hero Class Revealed: Bard
Tauren Marine
Diablo Loot Piñata

Necromantor 01-04-2008 15:37

lol to z bardem najlepsze :D

_WrD_ 01-04-2008 15:37

@Lord Dreathan
Omg, nie musisz tłumaczyć mi wszystkiego 'po tibijsku', rozumiem wszystko...

Lord Dreathan 01-04-2008 15:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez _WrD_ (Post 1981664)
@Lord Dreathan
Omg, nie musisz tłumaczyć mi wszystkiego 'po tibijsku', rozumiem wszystko...

To Xzonixek chcial :D

Xzonixek 01-04-2008 16:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord Dreathan (Post 1981698)
To Xzonixek chcial :D

Mówiłem, że grałem w w3, więc cd, dps i innych nie musiałeś rozpisywać - tylko klasy;). Dzieki że poświęciłeś chwile czasu;)

Vrael 01-04-2008 16:16

Dawno fot nie dawałem, tutaj trochę stare i nie specjalnie ekscytujące ale chętnie pokażę. Spróbuję coś uchwycić w najbliższym czasie.

Oto nasz szanowny Dreathan, którego spotkałem na bg :P
http://img396.imageshack.us/img396/7...8154155bk4.jpg

Raid boss atakuje!
http://img384.imageshack.us/img384/5...8165206gr7.jpg

Mozniak 01-04-2008 19:11

Przesyłka doszła, piękne pudełko Battlechest.. instalacja wlasnie jest w toku zaraz będe grał :) O ile nie będzie zadnych komplikacji ^^

Rothes 01-04-2008 19:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mozniak (Post 1982057)
Przesyłka doszła, piękne pudełko Battlechest.. instalacja wlasnie jest w toku zaraz będe grał :) O ile nie będzie zadnych komplikacji ^^

Będą... a mianowicie patchowanie. :P Zależy od prędkości Twojego łączą, ale dziś już pewnie nie pograsz.

kołbaś 01-04-2008 20:03

Jak ma lacze 1 MB to przez nocke powinno sciagnac wiec aktywuj konto dopiero jak bedziesz po pathu zeby nie marnowac cennych chwil.

Mozniak 01-04-2008 20:14

Cholera macie rację nie przewidziałem tego :)) Lacze 512kb/s predkosc sciagnia 50kb/s jakoś także jutro po szkole pierwsze wejście :) Zostawiam na noc kompa aby sie sciągneło. I tak dobrze, to czekanie tylko podsyci mój apetyt :D

Necromantor 01-04-2008 20:17

no to teraz wszyscy na bronze dragonflight!

kołbaś 01-04-2008 20:23

jak to nie priv to czekaj dalej =P

Bluray 01-04-2008 20:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Necromantor (Post 1982192)
no to teraz wszyscy na bronze dragonflight!

Ty Necro tak gadasz, a sam prawie w ogóle nie grasz :0
Ja też zapraszam na bronze~~

Lord Dreathan 01-04-2008 21:57

A ja (NIE) zapraszam na Auchindoun.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:19.