Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Narkotyki... Chcesz zapalic, wrzucic groszka? WEJDZ! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=198124)

Wjadroo 06-08-2009 00:56

im kur*a dłużej palisz, tym za każdym razem potrzebujesz więcej żeby mieć dobrą "bombe". Miałem kumpla, piszę miałem bo juz nim nie jest, ma 15 lat i jego po 4-5 wiadrach nic nie rusza, a uwierzcie mi, że 5 wiaderek to duuuuużoo ;pp.
pozdro, można palić, ale raz na dłuższy czas. :]

Pix888 06-08-2009 00:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Snagoth (Post 2616728)
Uwazaj sobie co chcesz. Dla mnie mozesz isc do zamknietego klasztoru jesli uwazasz ze tam jest raj.. co mnie to obchodzi.... tak samo jak Ciebie nie powinno obchodzic to co ktos robi z wlasnym zyciem czy cialem... aczkolwiek my po prostu staramy sie pokazac wam ze marihuana (przynajmniej ja mowie tylko i wylacznie o mj) ktorą wiekszosc spoleczenstwa wrzuca do wora z heroina czy innym koksem... przewaznie po prostu z nieswiadomosci i wpojeniu kiedys ze 'narkotyki' to zlo..

A mnie denerwuje gloryfikowanie Mj i stawianie jej w innym świetle niż inne narkotyki.Chociażby takie lsd nie powoduje uzależnienia ani psychicznego ani fizycznego natomiast mj uzależnia psychicznie.
Dla mnie ćpunem jest każdy kto pije,pali,je.
Dla mnie mj to jeden wór razem z kokainą,lsd,heroiną,alkoholem i fajkami itp itd. Jedna szkodzą bardziej drugie mniej ale każdy dorosły powinien mieć do nich dostęp.

Litawor 06-08-2009 01:03

Pix88, też nie lubię tego odgradzania akurat produktów konopi indyjskich (po angielsku mówi się po prostu konopie - cannabis - a po polsku trzeba by "marihuana i haszysz" :/) od pozostałych narkotyków, ale to jest pewne uproszczenie, które ma uzmysłowić ludziom, że do tego wspólnego worka, narkotyków, wrzucono przeróżne substancje, nie zwracając przy tym uwagi na ich efekty i szkodliwość. Każda substancja jest inna. Ja mimo wszystko uważam, że marihuana jest najbezpieczniejsza dla większości ludzi i zdecydowanie najbezpieczniejsza "społecznie" - tzn. jej legalizacja nie przyniosłaby z pewnością żadnych szkód. Choćby z takiego prostego powodu, że już teraz jest powszechnie dostępna i używana i jak widać nie ma z tego powodu żadnej katastrofy, świat się nie wali.

LSD czy grzyby halucynogenne pod względem farmakologicznym są całkowicie bezpieczne, ale żeby ich efekty psychologiczne były również bezpieczne, trzeba je brać z głową. A z tym może być problem. I tak uważam jednak, że subtancje te powinny być dostępne dla wszystkich (większość osób i tak by ich nie brała, bo nie dają one prostej przyjemności, jakiej ta większość by oczekiwała). W czasach ich powszechnej dostępności nie stanowiły problemu, podpadły władzy jedynie dlatego, że utożsamiano je z ruchem hipisowskim, który z oczywistych względów władzy się nie podobał.

Legalizacja heroiny czy kokainy byłaby wysoce ryzykowna, choć oczywiście niepozbawiona pewnych zalet. Ja bym jednak tak daleko się nie posunął - niekaranie użytkowników, owszem (czy wręcz - wiadomo), legalizacja niekoniecznie.

Gierubesoen 06-08-2009 01:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wjadroo (Post 2616947)
im kur*a dłużej palisz, tym za każdym razem potrzebujesz więcej żeby mieć dobrą "bombe".

Taaa, zaczyna się od blantów, poprzez wiadra na białym kończąc. Znam takie przypadki ;\ Ja osobiście rzadko palę, raz na dwa/trzy miesiące ( w wakacje częściej) i po jednym małym wiaderku potrafi mnie trzymać do 20 godzin...

Rupert 06-08-2009 02:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2616960)
po jednym małym wiaderku potrafi mnie trzymać do 20 godzin...

co kurwa?!
dwudziestogodzinny peak?!
nie no, nawet jakbym wliczył lekki nieogar po zejściu to i tak mi 20h nie wyjdzie.
Cytuj:

Chociażby takie lsd nie powoduje uzależnienia ani psychicznego ani fizycznego natomiast mj uzależnia psychicznie.
LSD przyjęte przez osobe nieprzygotowaną może zrobić kuku. A o LSD podanym na nieświadomce już wole nie myśleć ;o

Litawor 06-08-2009 02:17

To 20 godzin jest niemożliwe. Przez tyle to co najwyżej możesz być ospały i czuć się trochę inaczej (tzw. aftereffects), ale właściwe działanie nie może tyle trwać. 4 godziny po paleniu to absolutne maksimum, doustnie max. 8.

Gierubesoen 06-08-2009 02:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2616967)
Przez tyle to co najwyżej możesz być ospały i czuć się trochę inaczej (tzw. aftereffects)

Nie wiedziałem, że takie coś istnieje :P Co nie zmienia faktu, że jak zapaliłem późnym popołudniem, następnego dnia w szkole ludzie się mnie pytali czy rano coś paliłem, do tego uciążliwa suchość w ustach i wrażenie "że coś jest nie tak" tylko w słabszym stopniu.

Snagoth 06-08-2009 07:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pix888 (Post 2616948)
A mnie denerwuje gloryfikowanie Mj i stawianie jej w innym świetle niż inne narkotyki.Chociażby takie lsd nie powoduje uzależnienia ani psychicznego ani fizycznego natomiast mj uzależnia psychicznie.
Dla mnie ćpunem jest każdy kto pije,pali,je.
Dla mnie mj to jeden wór razem z kokainą,lsd,heroiną,alkoholem i fajkami itp itd. Jedna szkodzą bardziej drugie mniej ale każdy dorosły powinien mieć do nich dostęp.

Litawor ladnie juz wytlumaczyl. Tak, mj, lsd fajki itd itp to narkotyki/uzywki (jak zwal tak zwal, wiadomo o co chodzi) ale mi chodzi o dokladniejszy podzial. Wcale nie twierdze ze mj jest z nich wszystkich najlepsza pod kazdym wzgledem bo tak jak podales chociazby lsd nie uzaleznia w ogole w czym jest lepsza od mj. Nie mozna po prostu traktowac wszystkich tych substancji jednakowo bo nie sa jednakowo szkodliwe dla czlowieka czy spoleczenstwa, co nie zmienia faktu ze sa tymi narkotykami co klasyfikuje je wszystkie w jednej grupie.
:)

Luka$ek 11-08-2009 16:19

Cytuj:

im kur*a dłużej palisz, tym za każdym razem potrzebujesz więcej żeby mieć dobrą "bombe". Miałem kumpla, piszę miałem bo juz nim nie jest, ma 15 lat i jego po 4-5 wiadrach nic nie rusza, a uwierzcie mi, że 5 wiaderek to duuuuużoo ;pp.
pozdro, można palić, ale raz na dłuższy czas. :]

4-5 wiader? hah! wątpie że go nic nie rusza chyba majeran pali a nie zielone ....

Litawor 11-08-2009 17:20

http://www.lewica.pl/?id=19850

Właściwie to taka ciekawostka, bo projekt nie ma żadnych szans. A sama Socjaldemokracja Polska już prawie nie istnieje.

A tu trochę tekstów edukacyjnych z tego samego serwisu:
http://www.lewica.pl/blog/wlodarczyk/19861/
http://www.lewica.pl/blog/wlodarczyk/19862/

Gonzo 11-08-2009 23:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2616952)
LSD czy grzyby halucynogenne pod względem farmakologicznym są całkowicie bezpieczne.

LSD? Be, flashbacki. ;(

Cytuj:

E tam, cienias z niego, ja jak miałem 4 lata to mnie po 20 wiadrach nic nie ruszało!

semilunaris 12-08-2009 00:05

Fakt faktem LSD ani grzybów nie można przedawkować, tyle, że wątroba po grzybach strzela niezłego focha :).

Co do tego, że trzeba brać więcej i mocniejsze z biegiem czasu to chyba LOGICZNE, że wzrasta tolerancja na daną substancję. Materiał z 4 klasy PRZYRODY.

IMO, gdybyśmy mieli depenalizację (fajne słowo) na lekkie dragi to byłoby źle. Ziom X ma 16 lat i nie może kupić sobie dragów, ale może to zrobić jego 21 letni brat Y, który lubi ostre melanże i brata, więc kupowałby młodemu "po legalu" jakieś prochy i byłoby fajnie, dopóki X nie poczułby się supermanem etc.

Ale długie zdanie.

Ashlon 12-08-2009 00:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez semilunaris (Post 2621959)
IMO, gdybyśmy mieli depenalizację (fajne słowo) na lekkie dragi to byłoby źle. Ziom X ma 16 lat i nie może kupić sobie dragów, ale może to zrobić jego 21 letni brat Y, który lubi ostre melanże i brata, więc kupowałby młodemu "po legalu" jakieś prochy i byłoby fajnie, dopóki X nie poczułby się supermanem etc.

Ale długie zdanie.

A czy nie istnieje juz taki proceder? Mowie o sprawie z dopalaczami - slyszalem, ze dziala bardzo podobnie do miekkich narkotykow, cena jest podobna, a zdecydowanie latwiej to dostac.

semilunaris 12-08-2009 00:15

Istnieje, istnieje, true. Nawet nie wpadło mi to do głowy.

Litawor 12-08-2009 00:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2621953)
LSD? Be, flashbacki. ;(

Po pierwsze, zdarzają się niesamowicie rzadko. Po drugie, jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś narzekał, że przeżył flashbacka. Wręcz przeciwnie.

Cytuj:

Fakt faktem LSD ani grzybów nie można przedawkować, tyle, że wątroba po grzybach strzela niezłego focha :).

To mit, powszechnie zażywane grzyby halucynogenne (zawierające psylocybinę) nie szkodzą na wątrobę. Co innego muchomor czerwony, który też zażywany jest czasami w celach narkotycznych, ale generalnie mówiąc o grzybach halucynogennych ma się na myśli te psylocybinowe, podobne w działaniu do LSD. I te są nieszkodliwe.

Cytuj:

Co do tego, że trzeba brać więcej i mocniejsze z biegiem czasu to chyba LOGICZNE, że wzrasta tolerancja na daną substancję. Materiał z 4 klasy PRZYRODY.
Oj nie takie logiczne, bo nie wszystkie substancje psychoaktywne wywołują tolerancję.

Cytuj:

Pomijajać fakt, że mówisz o działaniu narkotyków w tak komiczny sposób, że widać, że nic o nich nie wiesz... Mówiąc krótko, kiedy narkotyki są nielegalne, diler nie pyta o wiek. A poza dyskotekami i pewnymi festiwalami muzycznymi, to właśnie szkoły są miejscami, gdzie najłatwiej zdobyć dostęp do narkotyków.

semilunaris 12-08-2009 00:30

Z tą tolerancją to był jasno podany przykład tam kilka postów up.

I problem polega w tym, że o działaniu narkotyków (prócz wątroby) nie napisałem niczego w tej kwestii :<. Chciałem by było komicznie i dodać kilka "xd" na końcu, ale zapomniałem po prostu.

A teraz na serio. Nie wiem, o co Ci chodziło z tym wyskokiem o powszechnie znanej rzeczy - czyli o zdobywaniu dragów - naprawdę. Wiadomo nie od dziś, że mając kilkadziesiąt złotych w kieszeni możesz w kilka godzin stracić przytomność, lub mieć naprawdę dobre źródło i dostać to, za co się płaci.

Chodziło mi po prostu o to, że depenalizacja byłaby dobra tylko z jednej strony, może dwóch stron.

Gównażeria dobrałaby się do wszystkiego i teoretycznie, gdyby w Polsce miękkie dragi były legalne i jakiś dzieciak by się zaćpał (co obecnie dzieje się już codziennie) i zostałoby to - patrz: nasze media - spowodowałoby to, że taka depenalizacja w krótkim czasie przeszła do historii.

Chyba, że chodzi nam o zupełnie dwie różne rzeczy.

@edit: aha i jeszcze jedno. Ostatnie zdanie z Twojej strony jest błędnym założeniem, gdyż dragi zdobędziesz na imprezie każdego typu i w każdym miejscu (tutaj "każdym" pomija kościoły, synagogi etc i miejsca publiczne [prócz szkół] - chciałbym się nie mylić w tej kwestii). Nawet na pielgrzymce do Częstochowy.

Litawor 12-08-2009 00:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez semilunaris (Post 2621985)
A teraz na serio. Nie wiem, o co Ci chodziło z tym wyskokiem o powszechnie znanej rzeczy - czyli o zdobywaniu dragów - naprawdę. Wiadomo nie od dziś, że mając kilkadziesiąt złotych w kieszeni możesz w kilka godzin stracić przytomność, lub mieć naprawdę dobre źródło i dostać to, za co się płaci.

Zacytowałem Twoją wypowiedź i do niej się to odnosiło. Dla mnie wszystko w mojej wypowiedzi jest jasne.

Cytuj:

Chodziło mi po prostu o to, że depenalizacja byłaby dobra tylko z jednej strony, może dwóch stron.
Mylisz pojęcia, depenalizacja to niekaranie za posiadanie. Depenalizacja nie jest równoznaczna z legalizacją.

Cytuj:

Gównażeria dobrałaby się do wszystkiego i teoretycznie, gdyby w Polsce miękkie dragi były legalne i jakiś dzieciak by się zaćpał (co obecnie dzieje się już codziennie) i zostałoby to - patrz: nasze media - spowodowałoby to, że taka depenalizacja w krótkim czasie przeszła do historii.
Jakoś holenderskie media to znoszą, polskie też by zniosły. Oczywistym jest, że prawo byłoby łamane/obchodzone, tak jak teraz ma to miejsce z alkoholem. Tego nie da się uniknąć.

Cytuj:

@edit: aha i jeszcze jedno. Ostatnie zdanie z Twojej strony jest błędnym założeniem, gdyż dragi zdobędziesz na imprezie każdego typu i w każdym miejscu (tutaj "każdym" pomija kościoły, synagogi etc i miejsca publiczne [prócz szkół] - chciałbym się nie mylić w tej kwestii). Nawet na pielgrzymce do Częstochowy.
Znowu muszę się posłużyć podzieleniem wypowiedzi na dwie części. Po pierwsze: nie rozumiem, "do czego pijesz". Po drugie: taki z Ciebie znawca tematu?

semilunaris 12-08-2009 00:49

Teraz czytając Twój poprzedni post chylę czoła i przepraszam. Jestem zmęczony i mam osobiste powody, by dzisiaj nie być w sosie. Jutro pewnie będzie mi z tego powodu głupio etc, ale koniec w tej kwestii. Po prostu musiałem gdzieś potrajkotać.

Czy znawca tematu? Nie, nie aż taki wielki, ale jest kilka znaczących "przygód". Chodziło mi o to, że mogłeś pominąć 'pewnymi festiwalami', bo generalnie można je zdobyć wszędzie. Na każdej imprezie z dowolnym przedziałem wiekowym. Idę spać, a zanim drugi raz się tutaj odezwę to przewertuję wszystkie działy w narkotyki.pl, albo jakieś inne fora tematyczne.

Idę spać.

Andrew 12-08-2009 14:06

Chciałbym nadmienić, że gdy posiadanie jest zabronione to jest to element odstraszający młodzież, bo poważny człowiek nie ma się co bać, że policja go przeszuka.

Litawor 12-08-2009 15:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrew (Post 2622279)
Chciałbym nadmienić, że gdy posiadanie jest zabronione to jest to element odstraszający młodzież, bo poważny człowiek nie ma się co bać, że policja go przeszuka.

Jeśli przez młodzież rozumiesz też studentów i ludzi zaraz po studiach, to częściowo się z Tobą zgadzam. Tylko pamiętaj, że to już są osoby pełnoletnie, więc powinny mieć prawo decydować o takich sprawach. Skoro daje im się możliwość dokonywania poważniejszych wyborów...

Ale i starsi ludzie bywają łapani na posiadaniu, zwykle przy okazji jakichś innych kontaktów z policją, kiedy ta wcale nie szukała narkotyków.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:53.