Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Problem z komputerem? Napisz, tutaj. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=126449)

kurq 08-10-2008 11:55

aha, ale dlaczego jak zainstalowałem najnowsze sterowniki to dalej nie mogę odpalić funkcji directX9 i po każdym ponownym odpaleniu tibii zmienia mi na OpenGL ?

Satyros 08-10-2008 13:14

@kurq
Może spróbuj tego:

"Kliknij prawym przyciskiem myszy na skrót do pliku Tibia***** na twoim pulpicie.
Wybierz właściwości.
W polu docelowym masz coś takiego:
"E:\Tibia\Tibia*****"
Dopisz na jej końcu spację, słowo engine, kolejną spację i 0 dla DirectX 5.0, 1 dla DirectX 9.0 lub 2 dla OpenGl (np: "E:\Tibia\Tibia*****" engine 1).
Engine 0-uruchamia silnik pod DirectX 5.
Engine 1-pod DirectX9
Engine 2-pod OpenGl
Zapisz te ustawania i spróbuj włączyć klienta."

Jak to nie pomoże to ja nie mam pomysłów. Jakby Tibia nie chciał się potem uruchomić to cofnij wcześniej wprowadzone zmiany.

Stainer 09-10-2008 20:41

No ja mam nietypowy problem... otóż mam 2 komputery w domu i 2 adresy ip oba komputery podlaczone do 1 modemu jeden kablem sieciowym a 2 usb i wszystko jest pieknie net dziala i w ogóle, ale gdy przychodzi do grania to zong... na kompie podłączonym kablem sieciowym moge grać we wszstko a ten z usb nie!:( gdy chce się zalogować na tibie wyskakuje mi ze wszystkie servy sa offline:( tak samo na tym z usb dziala tylko internet explorer a mozilla juz nie:( wie ktos jak z tym sobie poradzic bym mugl grac na obu kompach??

Rybzor 09-10-2008 22:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Stainer (Post 2291966)
No ja mam nietypowy problem... otóż mam 2 komputery w domu i 2 adresy ip oba komputery podlaczone do 1 modemu jeden kablem sieciowym a 2 usb i wszystko jest pieknie net dziala i w ogóle, ale gdy przychodzi do grania to zong... na kompie podłączonym kablem sieciowym moge grać we wszstko a ten z usb nie!:( gdy chce się zalogować na tibie wyskakuje mi ze wszystkie servy sa offline:( tak samo na tym z usb dziala tylko internet explorer a mozilla juz nie:( wie ktos jak z tym sobie poradzic bym mugl grac na obu kompach??

Musisz po prostu poprawnie skonfigurować połączenie z internetem. Porty, pasmo itp.

Stainer 09-10-2008 22:40

no a muglbys jakos tak ogolnie chociazby powiedziec jak to zrobic??^^

Rybzor 09-10-2008 22:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Stainer (Post 2292174)
no a muglbys jakos tak ogolnie chociazby powiedziec jak to zrobic??^^

Nie zupełnie, raz, że nie mam aż takiej wiedzy na ten temat, aby udzielić Ci rad, a dwa, to nie da się ogólnie, to wszystko zależy od całej toplogii połączenia, sprzętu itp. Musiałbyś sobie wyguglać, albo opisać swój problem dokładnie na jakimś komputerowym forum.

@down
Niestety nie mam.

Stainer 09-10-2008 23:01

w googlach szukalem i to dobre 2 godziny i nic sie nie dowiedzialem;) a z tym forum to moze jakies masz do polecenia?? albo kto inny moze wie co z tym zrobic??

Jemen 10-10-2008 15:36

witam ostatnio bardzo mnie nękają reklamy robie cos na kompie a nagle wyskakują mi 2 strony z reklamami wie ktoś jak ich się pozbyc??

Slythia 10-10-2008 15:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jemen (Post 2292549)
witam ostatnio bardzo mnie nękają reklamy robie cos na kompie a nagle wyskakują mi 2 strony z reklamami wie ktoś jak ich się pozbyc??

Przeskanuj swój komputer antywirusem, programami do wyszukiwania śmieci na kompie. Najpewniej coś Ci się zainstalowało, dlatego też pojawiają się te reklamy.

Jemen 10-10-2008 19:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2292580)
Przeskanuj swój komputer antywirusem, programami do wyszukiwania śmieci na kompie. Najpewniej coś Ci się zainstalowało, dlatego też pojawiają się te reklamy.

przeskanowalem Avastem i dalej mi przychodzą a jakie są programy do usuwania śmieci na kompie bo chyba żadnego nie mam plis podajcie nazwy xD;)

Kora 10-10-2008 20:39

Mam problem. Niedawno wróciłem do gry (w tą sobotę)
Niestety mam straszne lagi. Są chwile gdy ich nie ma ,lecz później trudno jest cokolwiek zrobić. Skanowałem / formatowałem kompa. Nie mam pojęcia co mogę zrobić by się ich pozbyć! Proszę o szybką pomoc!

Satyros 10-10-2008 20:56

@Jemen
Avast nie jest najlepszy, spróbuj Ad-Aware SE, Spybot, ewentualnie Kaspersky Online. I może głupie pytanie, te reklamy wyskakują podczas przeglądania stron internetowych? Czy nawet wtedy jak robisz coś zupełnie niezwiązanego z przeglądania internetu?

@Kora
Lagów czasami sam się pozbyć nie możesz, może to być wina dostawcy. Podałeś za mało informacji by móc Ci jakoś doradzić/pomóc, jakie masz łącze, jaki dostawca, typ łącza (bezprzewodowe, przewodowe)?

Ciastoludek 10-10-2008 21:01

Witam, mam mały problem z gta san andreas kiedy gram moze z 20-30 sekund a po tym gra mi sie zwiesza i trzeba zrestartować komputer, lub pojawiają sie artefakty i tez sie zwiesza i trzeba zrestartować komputer ;/ na starym komputerze tego nie było. Mój sprzęt to:
Procesor: Phenom 9550
Karta Graficzna: ATI Radeon 4800 HD Series
Płyta Główna: Gigabyte S-Series
Pamięci: Dragon 4GB 1066
Zasilacz: Corsair 650

Kora 10-10-2008 21:27

@Kora
Lagów czasami sam się pozbyć nie możesz, może to być wina dostawcy. Podałeś za mało informacji by móc Ci jakoś doradzić/pomóc, jakie masz łącze, jaki dostawca, typ łącza (bezprzewodowe, przewodowe)?[/quote]

256kb/s , net z multimedii ,przewodowe.
Nigdy w sumie nie miałem problemów z netem. Ogólnie działa dobrze , tylko Tibia coś przestała działać dobrze...

Jemen 10-10-2008 22:18

reklamy wyskakują jak np. oglądam film na kompie więc jest to troche irytujące bo gdy film wciągnie nagle jest pyk i przeglądarka się otwiera i np. strona banku xD

Satyros 10-10-2008 23:43

@Ciastoludek
Może to jest kwestia sterowników albo może nie masz jakiegoś patch, który ten problem by rozwiązywał. Nie podejrzewałbym przegrzewania się procesora (pół minuty to trochę za szybko by się przegrzewał, ale dla pewności możesz sprawdzić). Jeszcze można by spróbować użyć trybu zgodności (podejrzewam, że masz win XP co najmniej) i uruchomić w jakiejś innej konfiguracji.

@Kora
Że nie masz problemów z netem wcale nie oznacza, że nie masz opóźnień (te tzw. lagi) w komunikacji serwer - twój komputer. Możesz sprawdzić pingi np. do wp.pl, kiedy masz w Tibii lagi. Jeżeli wartość będzie w okolicach 200ms albo więcej to oznacza, że nie masz najlepszego łącza i raczej nie będziesz sobie w stanie normalnie grać (chyba, że poza godzinami szczytu, może być mniejsze obłożenie sieci).
Jeżeli pingi będą w przyzwoite (tzn. poniżej 100 ms) można ewentualnie posprawdzać porty czy aby nie ma jakiś ograniczeń (bądź zadzwonić na ich infolinie i się dowiedzieć czy mogą zwiększyć priorytet portu, który Tibia używa).

@Jemen
Spróbuj użyć tych programików co wcześniej pisałem, może coś pomoże. Wygląda na jakiś program siedzący w procesach (możliwe, że jakiś wirus/malware). Jeszcze można by zrobić skan za pomocą HiJackThis.

Kora 11-10-2008 10:12

@Kora
Że nie masz problemów z netem wcale nie oznacza, że nie masz opóźnień (te tzw. lagi) w komunikacji serwer - twój komputer. Możesz sprawdzić pingi np. do wp.pl, kiedy masz w Tibii lagi. Jeżeli wartość będzie w okolicach 200ms albo więcej to oznacza, że nie masz najlepszego łącza i raczej nie będziesz sobie w stanie normalnie grać (chyba, że poza godzinami szczytu, może być mniejsze obłożenie sieci).
Jeżeli pingi będą w przyzwoite (tzn. poniżej 100 ms) można ewentualnie posprawdzać porty czy aby nie ma jakiś ograniczeń (bądź zadzwonić na ich infolinie i się dowiedzieć czy mogą zwiększyć priorytet portu, który Tibia używa).

http://img356.imageshack.us/my.php?image=pingisw7.jpg
http://img356.imageshack.us/my.php?image=pingisw7.jpg
około 11:30 było gorzej
http://img401.imageshack.us/my.php?image=pingsw9.jpg
http://img401.imageshack.us/my.php?image=pingsw9.jpg
Teraz natomiast jest jak na pierwszym obrazku

Scobel 11-10-2008 10:33

Jak odblokowac porty w routerze?

Witam.
Posiadam taki oto model routera,
NETGEAR WGR614v7 - 54 Mbps Wireless Router,
i chcę w nim odblokować porty.
Potrzebuje tego by móc przez router łączyć się bezpośrednio do sieci HUB DC ++, 3s.pl, inaczej podobno się nie da, gdyż musiałbym kabel z netem podpiąć bezpośrednio do komputera,(a w domu mam laptopa, konsole i też na nich chcę mieć neta, a przepinanie kabla mi się nie widzi).
A docelowo chce móc wymieniać się legalnymi plikami.

Poproszę o polskie instrukcje, lub miłe, rozumne, przyjazne rozpisanie tego.

Dzięki.

<8>Borys<8> 11-10-2008 14:05

Elo,
Mam taki problem z kompem że nie odtwarza mi dźwięków w filmach, albo odtwarza ale jakieś dziwne. Nigdy czegoś takiego nie miałem, pojawiło mi się to po formacie kompa. Plx some1 help me!

Edit: natomiast muzyka i dźwięki w grach działają (i bóg zapłać)

Rybzor 11-10-2008 14:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez <8>Borys<8> (Post 2293618)
Elo,
Mam taki problem z kompem że nie odtwarza mi dźwięków w filmach, albo odtwarza ale jakieś dziwne. Nigdy czegoś takiego nie miałem, pojawiło mi się to po formacie kompa. Plx some1 help me!

Edit: natomiast muzyka i dźwięki w grach działają (i bóg zapłać)

na 90% nie masz zainstalowanych kodeków?

http://www.google.pl/search?hl=pl&cl...tnG=Szukaj&lr=

Im nowsze ściągniesz, tym lepiej. Powinno pomóc.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:29.