Cytuj:
Dlaczego nie chodzicie do Kościoła?
|
Bo zasady wiary, które reprezentuje Kościół Katolicki, zostały napisane przez ludzi, a nie przez Boga.
Cytuj:
Dlaczego nie dajecie świadectwa Chrystusowego wśród przyjaciół?
|
Dlatego, ze uwazam że był to bardzo światły człowiek, ale w zadnym wypadku nie był synem czy też wcieleniem Boga.
Cytuj:
Dlaczego coraz powszechniej o chrześcijanach mówi się "wierzący, nie praktykujący"
|
To akurat tez mnie mierzi. Moim zdaniem, kazdy powinien miec jakies konkretne zdanie nt. wiary - a "wierze, ale nie praktykuje" to typowy przyklad lenistwa i braku jakiejkolwiek swiadomosci religijnej ( czy to w strony wiary, czy jej braku )
Cytuj:
Czego wy oczekujecie? Że Bóg pojawi się na niebie i powie: "Patrzcie jestem i módlcie się do mnie" wtedy uwierzycie?
|
Wierzę w Boga, bez żadnych dowodów jego istnienia. Nie wierzę tylko w Kościół Katolicki ( ani żaden inny ) co w polskim ciemnogrodzie utożsamiane jest z "wiarą".
---
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Arculin
(Post 1987869)
Większość religi rodziła sie z powodu pustki i chęci wypełnienia jej. Jeden wymyślił, inni zauważyli że mu pomaga więc też zaczeli wierzyć. Wygrały te religie których przywódcy mieli najwiecej 'znajomych' którzy wiare przejeli.
|
Większośc religii zrodziła się, gdyż był to wygodny sposób na uzyskanie władzy nad wielkimi masami ludności - ot, choćby starożytny Egipt czy Rzym ( choć w republice panował oczywiście względny pluralizm religijny ). Wygrały te, które najlepiej wpasowały się w wymagania polityczne zmieniającego się świata - choćby
chrzescijanizm, który wg. Jezusa, nazywanego Chrystusem, był jedynię reformistyczną odmianą judaizmu i wiarą dla Żydów. Jego następcy widząc szanse na rozprzestrzenienie się religii na całym terenie Cesarstwa zmienili doktrynę jej twórcy, napisali Nowy Testament ( o wiarygodności świadczy fakt, że duża jego część była pisana 100-200 lat po śmierci Chrystusa ), na którym oparli nową religie. O politycznych podstawach
islamu pisać chyba nie muszę, bo o tym akurat w katolickiej Polsce uczą. Tak samo jak i nacjonalistycznych -
judaizmu.
Jeżeli chodzi o pierwiastek duchowy, to na pewno w dużym stopniu z jego potrzeby i na nim oparte zostały religie Dalekiego Wschodu. Nie przeczę oczywiście, że islam i katolicyzm tego pierwiastka nie posiadają - jednak historia tych dwóch religii dobitnie pokazuje, że zbyt często musiał on ustępować pierwszeństwa względom stricte politycznym.
@Lasooch 2 posty wyzej
W zupelnosci sie zgadzam. W cokolwiek ktos wierzy czy tez nie wierzy, jest dla mnie okey - dopoki jest to oparte na wlasnych przemysleniach i swiadomej decyzji. Bo czy to ateista, czy wierzacy, swoje przekonania opiera tylko na tym co mu zostalo wpojone przez innych - jest to cokolwiek zalosne.