Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Ban za język polski? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=231508)

Siemkacotam 30-06-2010 19:13

No ja pierdolę.

Chyba was po*****ło.

Tak zmuszony jestem zacząć posta. Czytając niektóre z waszych wypowiedzi, po prostu NIE SPOSÓB się nie załamać. Forum działa dziś wyjątkowo kiepsko, więc nie będę cytował konkretnych autorów postów, ale ufam (trochę bezpodstawnie, bo tu trzeba założyć jakąś inteligencję), że sami się domyślą, o kogo chodzi. (Edit: po dłuższym namyśle, nie: jak przeczytacie, że zwracam się do was bezpośrednio, to i tak każdy z was pomyśli, że mówię do niego)

Nie rozumiem zbytnio o co wam chodzi, jak gadacie, że chcą zmienić zasady, że teraz już nie będzie można mówić po polsku, blablabla. Że kurwa co? Gram w tę grę od kiedy byłem mniej więcej tak posrany jak wy teraz, czyli z osiem lat, i jakoś sobie nie przypominam, żeby cokolwiek w tej kwestii było kiedykolwiek zmieniane. Zasada o tym, że na PUBLICZNYCH kanałach i na forum mówi się w języku, który ma szansę zrozumieć każdy, ANGIELSKIM, była od zawsze. To, że niektórzy z naszych wspaniałych rodaków są zbyt ZJEBANI, żeby w ogóle taką informację zarejestrować, to już nie jest wina CipSoftu, żadnego obcokrajowca, moja, ani pierdolonej lodówki dziadka Stefcia.
Nie wiesz - CZYTAJ. Nie umiesz czytać - PYTAJ.
Zakładając konto na Tibii, wszyscy zaznaczyliście kolumnę checkboxów, przez co zaakceptowaliście ZASADY obowiązujące w tej grze. Fakt, że nie zapoznaliście się z nimi (chuj, ja też tego nie czytałem, ale posiadanie ogólnego pojęcia o czymś takim to chyba oczywistość, nie?) nie upoważnia was do nieprzestrzegania ich.
Jeśli to, że oficjalnym językiem gry jest angielski to dla ciebie nowość, proszę, wyjdź.

I do jasnej cholery, nikt nie zabrania wam używać języka ojczystego na defaulcie, czy w PMach.

Kwestia druga to kwestia rasizmu: czy wy w ogóle wiecie, co to jest kurwa rasizm? Odsyłam do wikipedii (ktoś już chyba podał linka, jeśli na wystukanie adresu też jesteście zbyt zjebani).

Kwestia trzecia to to, że jaki to wszystko ma kuźwa związek z patriotyzmem? Ja rozumiem, że Polacy mają jakiś wielki narodowy kompleks i wszystkich uważają za wrogów, którzy chcą na nas napaść, zawładnąć, spalić nasz dobytek, zgwałcić nasze siostry i zjeść nasz bigos, ale, kurwa, już mówiąc tą waszą śmieszną nowomową: OGARNIJCIE SIĘ. Szacunek dla kogoś, kto nie ma prawa znać polskiego, to logiczna oczywistość. To, że byłeś zjebem i nie uważałeś na lekcjach angielskiego (który, na marginesie, jest BANALNYM językiem) na tyle, żeby móc porozumieć się w podstawowych kwestiach (dla średnio rozgarniętego człowieka takie podstawowe opanowanie języka to ile, tydzień?), nie czyni cię świętą krową.

A ty, gościu, co tam zacytowałeś Peję, weź się pierdolnij w łeb, ale tak z całej siły.

To tyle. Pewnie dostanę bana za słownictwo, ale może parę osób to zdąży przeczytać i użyć mózgu.

Edit: \/ widzę, że pisanie długich postów nic nie daje, bo pan na dole dalej mówi o "nowym prawie". To prawo jest starsze niż moja babcia.

Edit2: BRAZYLIJCZYKÓW, nie BRAZOLI. Jak tak strzeżecie języka polskiego, to go kurwa używajcie. Na marginesie, Brazylijczycy nie mają angielskiego w szkole. 99.99% Polaków - tak.

Farr 30-06-2010 19:17

Mówcie co chcecie, ale w mojej opini osobą, która wymyśliła ten temat jest jakimś rowzścieczonym brazolem lub innym kolesiem z kompleksami i dodatkowo rasistowskimi poglądami. Jeżeli im nie pasuje język polski, to może niech all pl skończą grać w to i zobaczymy, ile cipsoft wytrzyma bez polskiego języka, a raczej bez kasy którą na nas zarabiają. Naprawdę, jak widzę ludzi będących na stanowisku tutora, to mi się flaki wywracają. Średnio co drugi zrobił tutora za smsa, a inny jest jakimś zakompleksionym pryszczatym 14-letnim dzieckiem dostającym codziennie oklep na osiedlu i usiłuje tworzyć nowe prawo w grze żeby poczuć sie lepiej... Przykre :baby:

DrakeFarmer 30-06-2010 19:42

Ciekawe czemu na polakow to napisał.
Niech spojrzy na brazoli, gram w tibie już od roku, a sie z żadnym po angielsku dogadać nie mogłem...
Nie zdziwił bym się gdyby sam autor był "brazolem"...

Co jak co, ale uważam że Polacy, są dużo bardziej rozgarnięci od brazylijczyków.

ruszek 30-06-2010 19:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez DrakeFarmer (Post 2769137)
Ciekawe czemu na polakow to napisał.
Niech spojrzy na brazoli, gram w tibie już od roku, a sie z żadnym po angielsku dogadać nie mogłem...

Co jak co, ale uważam że Polacy, są dużo bardziej rozgarnięci od brazylijczyków.

K*RWA LUDZIE OGARNIJCIE SIĘ! Polski akurat w jego przypadku, chodzi tu ogólnie o wszystkie języki...

DrakeFarmer 30-06-2010 19:50

Mam w dupie ze angielskiego nie mają, ogólnie mi WOGÓLE nie przeszkadza to, że ktoś pisze po brazylijsku, polsku czy chuj wi po jakiemu na generalu.

Avidek 30-06-2010 20:31

Cytuj:

Gdyby był typem "brazola" o jakim mówisz w pierwszym zdaniu to raczej nie napisałby posta na tibia.com, którego dałoby się zrozumieć.

Cytuj:

Jeżeli nie potrafią przestrzegać prostych zasad to znaczy że jeszcze nie są wystarczająco rozgarnięci. Dla kogoś kto tego nie lubi, język polski na "trade" będzie tak samo irytujący jak portugalski, niemiecki albo japoński.

Cytuj:

Mam w dupie ze angielskiego nie mają, ogólnie mi WOGÓLE nie przeszkadza to, że ktoś pisze po brazylijsku, polsku czy chuj wi po jakiemu na generalu.
Też mam głęboko gdzieś że ktoś sobie pisze jakieś pierdoły po polsku lub portugalsku na jakimś kanale. Jednak to, że JA mam to w dupie nie zmienia faktu że kolo łamie regulamin i może zostać za to ukarany przez kogoś, kto tego w dupie nie ma.

Myster_Migdal 01-07-2010 08:15

Nie zgadzam się z tym! Po 1: Tibia Rules jest także po polsku na wspieranych (i nie tylko) stronach fanowskich, w końcu po to one są... :)
Po 2: Jeżeli na danym serwerze prawie wszyscy to Polacy to nie ma się co dziwić że handel jest prowadzony w tym języku...
Po 3: Co do Game Chat itp. rozumiem, że tutaj właśnie jest pewien problem... :confused: No ale cóż z tym zrobić... Na Game , Help czacie powinno się pisać tylko w języku angielskim i z tego co kojarzę to chyba już za to coś grozi... Wiem że zawsze na tych chatach tutorzy upominają wiele osób... ;)

balamuta 01-07-2010 13:12

A język autora jest jaki!? PEWNIE ŻE ANGIELSKI, to tak jakbym ja napisał, że nie podoba mi się, jak ktoś piszę w języku Angielskim, i chcę żeby wszyscy pisali języku polskim, bo mi się tak podoba.

P.S Zauważyłem że chcecię POLAKOWI!!! Wysłać reporta, bo piszę po polsku.
LUDZIE PRZECIEŻ TO WASZ JĘZYK!!! ZOBACZCIE WRESZCIE CO AUTOR MIAŁ NA MYŚLI!!! CHODZI MU PEWNIE TYLKO O TO BY ROZUMIAŁ WSZYSTKICH, a kogoś kto nie zna angielskiego ma w dupie.

Edwardo 01-07-2010 13:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez balamuta (Post 2769255)
A język autora jest jaki!? PEWNIE ŻE ANGIELSKI, to tak jakbym ja napisał, że nie podoba mi się, jak ktoś piszę w języku Angielskim, i chcę żeby wszyscy pisali języku polskim, bo mi się tak podoba.

Mr.OTS zauważ, ze językiem urzędowym w Tibii jest język angielski. Więc już wiem dlaczego nie grasz na normalnych serwerach.

Lasooch 01-07-2010 13:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez balamuta (Post 2769255)

P.S Zauważyłem że chcecię POLAKOWI!!! Wysłać reporta, bo piszę po polsku.
LUDZIE PRZECIEŻ TO WASZ JĘZYK!!! ZOBACZCIE WRESZCIE CO AUTOR MIAŁ NA MYŚLI!!! CHODZI MU PEWNIE TYLKO O TO BY ROZUMIAŁ WSZYSTKICH, a kogoś kto nie zna angielskiego ma w dupie.

Ludzi, którzy nie znają angielskiego, powinno się mieć w d*pie. Podobnie jak ludzi nie znających elementarnej matematyki albo polskiej ortografii. Nie sprawia mi przyjemności przebywanie w towarzystwie idiotów. Jeśli Tobie sprawia - cóż, współczuję.

Arts19 01-07-2010 17:22

Ta cala propozycja jest bezsensowna. Szczyt chamstwa ze strony tej osoby. Powinien dostać bana za rasizm w stosunku do nas. Jednak się zgadzam z nim.
Językiem oficjalnym w Tibii jest Angielski, a nie Polski. To nie Polacy stworzyli tą grę, lecz Niemcy. Chociaż się dziwię, że niemiecki nie jest oficjalnym językiem.
Anyway. Większość społeczności narodowości nie potrafi się porozumieć językiem angielskim, tak jak kiedyś łaciną mało osób się posługiwało.

Regards,
Arts

opachoapacho 01-07-2010 23:24

Język i literki

Ja już przestałem grać w tibie ze 2 lata temu, a to względu na... literki, a dokładniej mówiąc znaki diakrytyczne(ą, ź, č, ñ itp.).
Chodziło o udostępnienie polskich znaków diakrytycznych w tibii.
Argumentowałem to, że przeważającymi graczami tibii są Polacy, a brazylijskie i szwedzkie literki są w tibii stale w użyciu.

I CZY TO NIE JEST DYSKRYMINACJA!?

Czemu Szwedzi i Brazylijczycy mają je mieć, skoro my nie mamy?
MY TEŻ WALCZMY O SWOJE PRAWA!

Vasth 01-07-2010 23:27

ale to juz nie na temat, kolego.

opachoapacho 01-07-2010 23:42

To jest na temat kolego, bo odnosi się do używania języka polskiego:]

LechKozak 02-07-2010 13:19

a powiedzcie mi kto czyta regulamin?

ruszek 02-07-2010 13:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arts19 (Post 2769298)
Ta cala propozycja jest bezsensowna. Szczyt chamstwa ze strony tej osoby. Powinien dostać bana za rasizm w stosunku do nas. Jednak się zgadzam z nim.
Językiem oficjalnym w Tibii jest Angielski, a nie Polski. To nie Polacy stworzyli tą grę, lecz Niemcy. Chociaż się dziwię, że niemiecki nie jest oficjalnym językiem.
Anyway. Większość społeczności narodowości nie potrafi się porozumieć językiem angielskim, tak jak kiedyś łaciną mało osób się posługiwało.

Regards,
Arts

Powtórzę to ostatni raz i więcej nie będę.
Po 1. Rasizm to dyskryminowanie osoby ZE WZGLĘDU NA JEJ KOLOR SKÓRY K*RWA MAĆ!
Po 2.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ruszek (Post 2769140)
K*RWA LUDZIE OGARNIJCIE SIĘ! Polski akurat w jego przypadku, chodzi tu ogólnie o wszystkie języki...

Siemkacotam 03-07-2010 03:42

Cytuj:

To jesteś oburzony i powinien mieć bana, czy się zgadzasz?

Cytuj:

Co w tym dziwnego? Ilu Niemców widziałeś na Tibii? Biznes międzynarodowy to biznes międzynarodowy.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez opachoapacho
Chodziło o udostępnienie polskich znaków diakrytycznych w tibii.
Argumentowałem to, że przeważającymi graczami tibii są Polacy, a brazylijskie i szwedzkie literki są w tibii stale w użyciu.
(...)
Czemu Szwedzi i Brazylijczycy mają je mieć, skoro my nie mamy?

Bo ich wszystkie znaki diakrytyczne sa w ASCII, a nasze nie. Ty masz ich znaki na swojej klawiaturze, oni twoich nie mają. Proste.

Gustaw_konrad 04-07-2010 01:23

Cytuj:

Regards,
Arts

1. Jak na twój wiek (podejrzewam dodałeś sobie parę latek), twoja wiedza jest naprawdę uboga. Jak można powiedzieć, że kiedyś mało osób posługiwało się językiem łacińskim? Przecież to był język urzędowy w całym Imperium Rzymskim. Po upadku imperium łacina nadal pozostawała językiem międzynarodowym oraz językiem Kościoła katolickiego, ponadto pozostawała oficjalnym językiem urzędowym Rzeczypospolitej Obojga Narodów (Polski i Litwy) aż do roku 1795.

2. Mnie wcale nie dziwi, że język angielski, a nie na przykład niemiecki, dlatego, że język angielski jest nazywany pierwszym uniwersalnym językiem ludzkości. Wielka Brytania była kiedyś potęgą kolonialną i to ich język najbardziej się rozprzestrzenił po świecie.

Sir_Hell_Lord 05-07-2010 00:20

Jak widzę wypowiedzi niektórych, to mi ręce opadają...
Ludzie, co wy chrzanicie?! Jaki rasizm? Jaki patriotyzm?
Chyba w regulaminie jest jasno napisane, że na publicznych kanałach należy używać angielskiego i nie ma to zbyt wiele wspólnego z rasizmem, komu w ogóle coś takiego mogło przyjść do głowy? Druga sprawa, że większość nawet nie doczytała pierwszego posta do końca i zaczęła toczyć pianę zaraz po zobaczeniu jakiegokolwiek zarzutu w stronę Polaków. Gratulacje.
Fajnie by było zobaczyć tych wszystkich "patriotów" w sytuacji kiedy wpadają im do mieszkania Niemcy z kałachami i dają wybór: ojczyzna, albo życie...

PS. Jak ktoś ma umieć mówić po angielsku, jak nawet po polsku nie potrafi, mimo że uczy się tego od urodzenia? Nie wymagajmy zbyt wiele od niektórych...
PPS. Nazwijcie wszystkich piosenkarzy, którzy śpiewają po angielsku rasistami, bo nie możecie ich zrozumieć. Niech nauczą się polskiego, w końcu to najważniejszy język na świecie!

Matello 05-07-2010 09:18

Po pierwsze, to nawet jak wprowadzą te zasady (Trade & Game Chat) [które zresztą już istnieją] to i tak nic nie zmieni. Polacy z Game Chat'a przejdą ba RL Chat, gdzie po polsku rozmawiać można. Na trade będzie coś takiego :
Cytuj:

Sell BoH <Msg Me> (ONLY PL !)
Nie będzie to łamać regulaminu, a więc ten punkt
Cytuj:

2. Na Azurze 90% wymian przedmiotów miedzy graczami musi się odbywać w języku polskim, inaczej jesteś ignorowany.
Można od razu wywalić, bo jedyne co by mogło to zmienić to konieczność zdolności prowadzenia rozmowy w języku angielskim, przez co by bardzo duża ilość graczy odeszła, w tym ja. Fakt co fakt, takie sprawy jak wymiana handlowa czy inne duperele nie wymagają wiedzy z kosmosu, sam mimo że angielski jest u mnie na bardzo niskim poziomie jestem w stanie dogadać się w sprawie kupna, to na prawdę nic trudnego.
Cytuj:

Therefor I suggest that players should be automaticly muted for a few minutes after a Non-English statements in public channels (trade chat / game chat / the forum) but not the default chat.
Jak dla mnie może być, i tak nigdy na trade czy game chacie po polsku nie nawijałem. Muted za takie coś byłby w porządku, ale i tak tego nie zrobią, by musieli zrobić skrypt na każde polskie słowo, i dodatkowo potem na brazylijskie, itp. W innym wypadku to byłby rasizm.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:43.