Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Kącik matematyczny. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=5633)

Emily Firehair 27-03-2006 21:38

kolega pisał dzisiaj konkurs z fizyki. Kiedy wrócił ze zmieszaną miną pokazuje nam kartke z zadaniami, treść jednego z nich:
Słońce jest okrągle, lusterko prostokątne, jaki kształt ma zajączek ?

Ja bym na to nie wpadła, nauczycielka nam potem powiedziala, że chodziło o "zajaczki" puszczane po scianach, etc. Odbicie światła w lusterku...

Olorion. 28-03-2006 11:00

@up

prostokacik :D

Olorion. 28-03-2006 11:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shaboinker
To i ja dam zadanie:
Fabryka produkuje dwa rodzaje blaszanych puszek. Każda puszka ma 1l pojemności. Kształtem przypomina walec. Puszki mają wysokość 20 cm albo 25 cm. Na którą puszkę zużywa się więcej blachy?

na ta o wysokosci 20 cm stosunkiem ~1 do ~1.15

Matek 28-03-2006 11:17

Moze cos dla wyjadaczy:

Cytuj:

A jest sumą cyfr liczby 4444^4444 (4444 do potęgi 4444).
B jest sumą cyfr liczby A.
Znaleść sumę cyfr liczby B.

Shaboinker 29-03-2006 17:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Olorion.
na ta o wysokosci 20 cm stosunkiem ~1 do ~1.15

Odpowiedź jest dobra, ale z tym stosunkiem to powinno być na odwór napisane (czyli 1,15:1), a po drugie to troche musiałeś już w początkach obliczeń zaokrąglać liczby, prawidłowo powinno być 1,186:1 :D

Kele 29-03-2006 17:27

Dzisiaj jest 0*C, jutro będzie 2 razy zimniej, jaka będzie jutro temperatura?

(Da sie zrobić to zadanko ^^)

Chopkers 29-03-2006 17:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele
Dzisiaj jest 0*C, jutro będzie 2 razy zimniej, jaka będzie jutro temperatura?

(Da sie zrobić to zadanko ^^)

eee.... jutro bedzie 16 stopni Fahrenheita xD czyli 8.(8)*C

Shaboinker 29-03-2006 17:53

Wedłóg mnie należy liczyć to w stopniach Kelvina, gdyż nie można uzyskać niższej temperatury niż 0*K (w tej temp. następuje zatrzymanie się wszelkiego ruchu cząsteczek). A więc 0*C= 273,15*K. Skoro jutro ma być 2 razy mniej to będzie wtedy 136,575*K czyli -136,575*C. Najprawdopodobniej jest inny sposób liczenia, jednak ten wydał mi się najbardziej oczywisty, chociaż temperatura jest nierealna.

Lasooch 29-03-2006 18:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Olorion.
@up

prostokacik :D

Raczej ma kształt równoległoboka... zależnie od ustawienia lusterka. Sprawdziłbym ale nie mam prostokątnego lustra:< Pozostaje mi się opierać na okrągłym (koło:P), w wypadku którego zajączek ma kształt koła lub elipsy - zależnie od ustawienia.

@Matek: myślę nad tym zadaniem... :P

@Kele: 0*C? Inaczej obliczyć chyba się nie da, bo nie wiadomo czy w stopniach Fahrenheita czy Kelvina. Czy może jeszcze cholera wie jakich innych.

Down: Dokładnie to samo napisałem, "@Kele: 0*C?" :>

Rethfing on Aldora 29-03-2006 19:25

Więc może po prostu 0*C? :P

dymek890 29-03-2006 20:35

dam dwa zadania nie sa zbyt trudne ale maja fajna trasc

1 Rzecze raz czart to zebraka
-niech umowa stanie taka, gdy przebiegniesz ten most caly zdDwoje twoje kapitaly. Zadam tylko bys w nagrode po 8 groszy rzucal w wode. Biedak chetnie przez most leci raz i drugi nawet trzeci. Tu dopiero spostrzegl zdrada! Ani grosza nie posiada
Teraz predko ra**** maly jakie dziad mial kapitaly

2 Dziadek i babcia maja rozem 140 lat. Dziadek ma dwa razy tyle lat , ile babcia miala wtedy, kiedy dziadek mial tyle, ile babcia ma teraz. Ile lat ma kazde z nich ?

Kwaso 29-03-2006 22:57

Up@
Zadanie 2.
Metode podstawianie mozna uzyc
Mi wyszlo ze Dziadek ma 80 a Babka 60
20 lat temu Dziadek mial tyle lat co babka ma teraz.
Od obecnego wieku babki odejmujemy 20 co daje 40. Czyli wychodzi ze jest dwa razy mniejszy od obecnego wieku dziadka.

Pogmatwany sposób ale cóż dobrze wychodzi ;)

Vanhelsen 29-03-2006 23:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emily Firehair
kolega pisał dzisiaj konkurs z fizyki. Kiedy wrócił ze zmieszaną miną pokazuje nam kartke z zadaniami, treść jednego z nich:
Słońce jest okrągle, lusterko prostokątne, jaki kształt ma zajączek ?

Ja bym na to nie wpadła, nauczycielka nam potem powiedziala, że chodziło o "zajaczki" puszczane po scianach, etc. Odbicie światła w lusterku...

Jeżeli lusterko jest blisko ściany to równoległobok, jesli daleko to koło/elipsa

@dymek890: 1) miał na starcie 7gr. Przebiegł most x1 dostał 7, miał 14, wyrzucił 8 zostało mu 6, przebiegł, miał 12, wywalił 8 zostało 4, przebiegł x3, dostał 4, miał 8 i je wywalił, zostało 0

emilok 30-03-2006 08:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok
@dymek890: 1) miał na starcie 7gr. Przebiegł most x1 dostał 7, miał 14, wyrzucił 8 zostało mu 6, przebiegł, miał 12, wywalił 8 zostało 4, przebiegł x3, dostał 4, miał 8 i je wywalił, zostało 0

Dziwny ten żebrak, przecież na oko byłoby widać, że na tym szwinldu nie zarobi tylko straci.......
Mógłby jeszcze ze 2 grosze dożebrać toby zrobił się z niego drugi bil gej.

Bakura 30-03-2006 09:21

Na gałęzi siedzi duży i mały. Mały jest synem dużego, ale duży nie jest jego ojcem. Kim jest duży?

I druga zagadka:

Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.

Które jest fałszywe, a które prawdziwe?

emilok 30-03-2006 09:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bakura
Na gałęzi siedzi duży i mały. Mały jest synem dużego, ale duży nie jest jego ojcem. Kim jest duży?
I druga zagadka:

ad1. matką?
ad2.
a) 1F, 2P
b) 1P, 2F
Bo jeśli wiemy, że zdanie wyżej/niżej jest fałszywe, to nic ono nie wnosi. Albo niewiem sam.....

Kele 30-03-2006 11:50

@bakura
1. Albo duży jest przybranym ojcem, albo siediz tam jeszcze jakiś stary dziadek (wiecie... te teksty typu: "Chodź tu synko mam coś dla ciebie", chodzi mi o to "synku")

dap-galothij 30-03-2006 14:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek
A jest sumą cyfr liczby 4444^4444 (4444 do potęgi 4444).
B jest sumą cyfr liczby A.
Znaleść sumę cyfr liczby B.

mi się zdaje, że odpowiedzią jest B =40
Ale właśnie zauważyłem, że to nie jest 4444*4444:D
to mi się źle zdaje;)

Vanhelsen 30-03-2006 16:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bakura

Tego się nie da rozwiązać, zawsze będzie sprzeczność.

Jeśli 1 jest P to 2 jest F, jeśli 2 jest F to 1 jest P

Rothes 30-03-2006 17:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Raynold
2. Było sobie dwóch gostków: jeden miał idealnie okrągłą łąkę, a drugi kozę. Ten, co miał kozę chciał, aby pasła się ona na łące, ale właściciel łąki postawił warunek: kozę trzeba uwiązać na łańcuchu; łańcuch przymocować do palika; palik wbić w dowolnym miejscu na obwodzie łąki i dobrać długość łańcucha tak, żeby koza pasła się dokładnie na połowie powierzchni łąki. Jaka musi być długość łańcucha? Przyjmij promień łąki jako R.

A więc:
x - długość łańcucha
R - promień łąki

x = 1,158728473 * R

Trochę tego liczenia było...

A co do tego zadania z listami... Niby nie jest trudne, ale denerwuje mnie, bo za łatwo w równaniu zrobić błąd. Doszedłem tylko do tego, że w x1 (pierwsza kupka) musi byc wielokrotność m (ilości kupek), więc do rozwiązania sporo jeszcze brakuje. Jak znajdę chwilę wolnego czasu, to może jeszcze raz na spokojnie spróbuję je rozwiązać.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:59.