Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Fake'i (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=61)
-   -   Podręcznik młodego artysty, czyli jak robić fake'i? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=65587)

Crusher Bash 25-07-2006 22:16

ej ale ten tgo ja mam tibie 7.72 i wypakowuje ja do nowego folderu kopiuje tibie.spr wklejam do tego folderu wkleiam ta tibie sprite editor klikam na extract sprites i nie dziala ;/

Crusher Bash 25-07-2006 23:43

A zapomnial bym wiadomosc dla wszystkich newbie (najczestsze pytanie(a)?)

Pyt: Skad moge wziasc tibie.spr (dokladna nazwa to tibia.spr)
Odp: Wejdz w (dysk docelowy oraz foldery docelowe, a ogolnie zawartosc docelowa :):)) Moj komputer --> dysk C: --> Program Files --> Tibia --> tibia.spr - w tym katalogu jest tibia.spr

Pyt:Ok znalazlem juz tibie.spr, ale gdzie ja teraz wkleic
Odp: Jesli utworzyles nowy folder wchodzisz w: (dysk docelowy oraz foldery docelowe, a ogolnie zawartosc docelowa :):)) Moj komputer --> dysk C: --> Program Files --> Tibia --> jest tam plik tibia.spr kopiujemy go, teraz przenosimy sie do folderu gdzie stworzyles (as) nowy folder otwieramy go klikamy p-klik (prawy przycisk myszki) klikamy Wklej w kazdym razie poczekajmy i mamy juz to z glowy z sprite editorem robimy podobnie gdyz zmienia sie tylko nawa docelowa :)

Odp (1): Nie zrobiliscie nowego folderu, a wiec musicie wkleic sprite editor (ew. jakies pliki) do katalogu z tibia (dysk docelowy oraz foldery docelowe, a ogolnie zawartosc docelowa :):)) Moj komputer --> dysk C: --> Program Files --> Tibia --> tam wkleiamy program (i ew. pliki o ktorcyh wspomnialem wyzej)

Pyt:Jak uruchomic sprite editor
Odp:Musimy go otworzyc kliknac extract sprites (moze pisac cos innego) czekamy az program rozpakuje sprite'y z tibi.spr pojawia nam sie nowy folder i tam mamy wszystkie sprity :)

Oczywiscie to sa odpowiedzi dla tych co nie umieja dokladnie czytac, bo w poradniku Crowala jest to wszystko zawarte :)

Crusher Bash 25-07-2006 23:44

Podpowiedzi

Sorry za duble post mogl by jakis modek usunac tego posta :)?

A zapomnial bym wiadomosc dla wszystkich newbie (najczestsze pytanie(a)?)

Pyt: Skad moge wziasc tibie.spr (dokladna nazwa to tibia.spr)
Odp: Wejdz w (dysk docelowy oraz foldery docelowe, a ogolnie zawartosc docelowa :):)) Moj komputer --> dysk C: --> Program Files --> Tibia --> tibia.spr - w tym katalogu jest tibia.spr

Pyt:Ok znalazlem juz tibie.spr, ale gdzie ja teraz wkleic
Odp: Jesli utworzyles nowy folder wchodzisz w: (dysk docelowy oraz foldery docelowe, a ogolnie zawartosc docelowa :):)) Moj komputer --> dysk C: --> Program Files --> Tibia --> jest tam plik tibia.spr kopiujemy go, teraz przenosimy sie do folderu gdzie stworzyles (as) nowy folder otwieramy go klikamy p-klik (prawy przycisk myszki) klikamy Wklej w kazdym razie poczekajmy i mamy juz to z glowy z sprite editorem robimy podobnie gdyz zmienia sie tylko nawa docelowa :)

Odp (1): Nie zrobiliscie nowego folderu, a wiec musicie wkleic sprite editor (ew. jakies pliki) do katalogu z tibia (dysk docelowy oraz foldery docelowe, a ogolnie zawartosc docelowa :):)) Moj komputer --> dysk C: --> Program Files --> Tibia --> tam wkleiamy program (i ew. pliki o ktorcyh wspomnialem wyzej)

Pyt:Jak uruchomic sprite editor
Odp:Musimy go otworzyc kliknac extract sprites (moze pisac cos innego) czekamy az program rozpakuje sprite'y z tibi.spr pojawia nam sie nowy folder i tam mamy wszystkie sprity :)

Oczywiscie to sa odpowiedzi dla tych co nie umieja dokladnie czytac, bo w poradniku Crowala jest to wszystko zawarte :)

Perenaxek 27-07-2006 17:05

ncie

nice poradnik mozna duzo sie dowiedziec :D

Slayer Shaphiree 04-08-2006 09:14

Plagiat?

Pierwsza czesc poradnika jest taka sama jak na www.tibia.org.pl , Identyczna . Plagiat czy moze te same osoby ???

Pal antunio 04-08-2006 23:49

Extra

http://r1.fodey.com/11f928df4287d43c...1ab91cd1.1.gif

Ładny poradnik 8o

Royal Blacksmith 06-08-2006 12:01

a skad wziasc nowe sprity?

matrach 06-08-2006 16:20

Cytuj:

w którymś z następnych oknien zaznaczamy "Yes, download GTK...vers.2.9.8.." Program zacznie ssać GTK(Programik, bez którego GIMP NIE PÓJDZIE!!!)
Grrrrr!!! GTK to nie PROGRAMIK tylko środowisko graficzne (takie coś do interfejsu graficznego) i jest to wieloplatformowe dlatego GIMP z tego korzysta....

Co do ściągania gimp'a:
Ludzie, czy tak trudno wejść na http://www.gimp.org/ (oficjalna gimp'a) albo http://www.idg.pl/ftp/ i sobie to tam pobrać?

A i w GIMP'ie jest bardzo przydatna opcja: mianowicie siatka.
Ustawiamy sobie siatkę na 32px i potem zaznaczamy przyciąganie do siatki i już możemy sobie idealnie modelowac.

@up
Cytuj:

a skad wziasc nowe sprity?
Możliwe że znajdują sie w tibia.spr, w nowej wersji tibi.. :P

TheWanderer 06-08-2006 16:57

Gimp

Cytuj:

Program zacznie ssać GTK(Programik, bez którego GIMP NIE PÓJDZIE!!!)
A kernel to programik, bez którego nie pójdzie nam Unreal Tournament :D

Aynahanir 08-08-2006 19:22

czy jeśli to nie problem, to mógłbym prosić o listę poupdate'owych spritów? mi komputer strasznie długo wczytuje miniatury spritów.

Royal Blacksmith 10-08-2006 08:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez matrach
Możliwe że znajdują sie w tibia.spr, w nowej wersji tibi.. :P

a co z nimi zrobić żeby móc robić fake?

Slayer Shaphiree 12-08-2006 21:54

Wszystko dobrze , ale zle jest wytlumaczona obsluga GIMP-a . TY tylko napisales jakie ma opcje ale ich nie wytluczyles . Ja bym bardzo prosil o wytlumaczenie mi jak zmieniac kolor itemow ( np . chce zeby golden armor byl szary) . Napisz mi na PW .

Crowal 14-08-2006 09:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slayer Shaphiree
Pierwsza czesc poradnika jest taka sama jak na www.tibia.org.pl , Identyczna . Plagiat czy moze te same osoby ???

Ja pierdolę, kurna. A to plagiator -.- Zaraz mu nawtykam jak to (...) mać mam w swoim (...) zwyczaju... Może jeszcze tam trafią Orcia atakują rook pod innym nickiem :| !!!!

Taak! Jak zwykle moje double posty są święte i nienaruszalne. Moderator który je chociażby tknie będzie miał z moją mocą paranormalną do czynienia...

-----> http://www.megaupload.com/?d=IKADEAO2 <-----

Może mi ktoś powiedzieć czy dobrze shostowałem xP Converter na MU? Bo jakoś nigdy się w te klocki nie bawiłem... I nie mam 100% pewności...

Po za tym zachciało mi się Updatea tego poradnika... I już może(znając moje lenistwo =P) ostatnia część poradnika ukaże się w tym miesiącu...

Kurczakos 15-08-2006 10:34

Hey, bardzo chciałbym robić fake lecz program Tibia Sprite Editor coś nie hodzi na mojim kompie, i mam prośbę, czy mógłby mi ktoś obrazki z tego programu na E-mail. PLX Mój E-mail to [email protected] PLX:(

Damian of Darkness 15-08-2006 12:31

a

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Crowal (Post 701826)
(...)

ale gdzie jest ten plik"tibia_spr" plx pomocy :(;(

Nie cytujemy zdjęć i takich długich postów.

Kurczakos 15-08-2006 20:31

;/

Mam ten sam problem nie moge znależć tego pliku tibia.spr ;/, wyśle mi ktoś obrazki z tego programu na E-mail plx [email protected]

Siekiet 16-08-2006 12:42

Efekty

A ja chcę się zapytać jak robić w Gimpie jakies efekty specjalne typu błyskawice? Bo ja umiem tylko wybuchy np. SuperNova, a jeśli będe robił np. efekty czarów z samych wybuchów to będzie to głupio wyglądało :confused: Proszę o pomoc bo to dla mnie bardzo ważne!

Crowal 16-08-2006 19:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Siekiet (Post 939285)
A ja chcę się zapytać jak robić w Gimpie jakies efekty specjalne typu błyskawice? Bo ja umiem tylko wybuchy np. SuperNova, a jeśli będe robił np. efekty czarów z samych wybuchów to będzie to głupio wyglądało :confused: Proszę o pomoc bo to dla mnie bardzo ważne!

Jak to kiedyś napisał Baradax:
"Ale żeś się popisał... Gimp jest po to żeby go odkrywać, a ty im dałeś wszystko na tacy -.-"

I...? A wy nawet nie potrficie posiedzieć trochę i się pobawić...

Ja podpowiem tylko, że najwięcej efektów robiłem pędzlem+rozmyciem, w tym te "pioruny, wybuchy i aurę w Avatarku".

Tibia.spr jest w katalogu z tibią -.-
Było to mówione setki razy. A w poradniku dwukrotnie o tym pisałem.

Siekiet 16-08-2006 19:20

up@ No... eee... masz racje, dzięki i przepraszam :confused:

Patrixxx 17-08-2006 08:24

poradnik 10/10 :P wszystko dobre wiem juz duzo zeczy wienc powoli mozna zabierac sie do roboty:P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:17.