![]() |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
@Tocallo : koscielne wplywy na nauke...zeby daleko nie szukac - minister Giertych gdzie jezdzil po porade, jak nie do kosciola? ;) Religie wliczana do sredniej konsultowal ze zwiazkiem nauczycieli, profesorami czy ksiezmi? ;) |
Cytuj:
Cytuj:
Ja nie wymagam od nikogo aby w moje swieta zakazywac pracy. |
Cytuj:
Cytuj:
Get a life, kid. Cytuj:
Ba, nawet uważam, że kobieta powinna mieć możliwość takiego wyboru. Po prostu go nie popieram i nie poprę. Cytuj:
|
@ripper
Problemy z rozumowaniem to chyba ty masz, idz sobie zobacz przez kogo ta niby dziewczyna zostala przytoczona. Ale co tobie tlumaczyc, ba wlasciwie nie trzeba, sam sobie wytlumaczyles pewna rzecz, nie popierasz czegos co cie kompletnie nie dotyczy. Brawo! Tak to cie boli? Placz wiecej. Kobieta nie ma obowiazku nosic plodu/embrionu/dziecka ktore nosi. I w tym sek, bo to jest jej cialo, i tylko ona i nikt inny nie ma i nigdy nie bedzie mial prawa decydowac o jej ciele i czy w tym ciele jest jednodnowy plod czy 6 miesieczne dziecko, nie zmienia to faktu ze to jest jej zycie i jej cialo, i jesli ona nie bedzie sama chciala wziasc odpowiedzialnosci za to dziecko nikt na swiecie tego nie zmieni. Wiec jaki ma obowiazek nosic plod w swoim ciele? ZADEN. Ciaza to obowiazek? Gdzies to jest napisane? Natura nas tak niefortunnie stworzyla ze oddebrala kobiecie prawo wyboru czy chce nosic w swoim ciele dziecko. Czlowiek dal kobiecie prawo wyboru. I to prawo sie tyczy czlowieka, rozwinietego czlowieka a nie zbioru komorek z potencjalem do rozwoju w czlowieka. Co jak bedzie chlala, cpala i palila papierosy i w rezultacie poroni, posadzisz ja o morderstwo? Moze kazda kobieta ktora zapali chociaz jednego papierosa w czasie ciazy powinna byc posadzona o probe zabojstwa, wedlug twojego rozumowania. |
Cytuj:
Cytuj:
|
I wbrew temu co sobie ubzdurales czlowiek jest odmomentu narodzin a nie
poczecia. A co do zartu stulecia: Brawo Sherlock! Tyle ze to o tytoniu napisalem ze szczypta ironii :(. Samo palenie nie powoduje poronienia, ale zwieksza jego szanse. |
Dla wszystkich udzielających sie w tym temacie - coś o błędnych wyborach:
Pytanie 1: Jeśli wiedziałbyś, że kobieta, która jest w ciąży ma już ośmioro dzieci, w tym troje głuchych, dwoje niewidomych, jedno upośledzone, a ona sama ma syfilis, to czy poleciłbyś jej aborcję? Odpowiedz sobie na to pytanie i przeczytaj następne: Pytanie 2: Przychodzi czas wyborów = na światowego przywódcę, a Ty głosujesz jako ostatnia osoba i Twój głos przeważy szalę zwycięstwa na korzyść jednego z kandydatów. Podajemy kilka faktów o kandydatach: Kandydat A: Współpracuje ze skorumpowanymi politykami i konsultuje swoje decyzje z astrologami. Ma dwie kochanki. Jest nałogowym palaczem i pije 8-10 drinków Martini dziennie. Kandydat B: Został już wyrzucony z posady dwukrotnie, śpi do południa, zażywał opium, gdy był na studiach i wypija prawie pól litra whisky każdego wieczoru. Kandydat C: Udekorowany bohater wojenny. Wegetarianin, nie pali, okazyjnie wypija piwo i nigdy nie miał afer pozamałżeńskich. ODPOWIEDZI: Kandydat A to Franklin D. Roosevelt Kandydat B to Winston Churchill Kandydat C to Adolf Hitler I kto został światowym przywódcą ? A, i jeszcze to pytanie o aborcję: Jeśli doradziłbyś tej kobiecie aborcję, to właśnie zabiłeś Beethovena. I co Ty na to? Pomyśl dobrze, zanim ocenisz kogoś i wydasz wyrok. I pamiętaj, amatorzy zbudowali Arkę Noego, a profesjonaliści zbudowali Titanica |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
1.Jesteś w Niemczech, i widzisz jak mały chłopiec topi sie w rzece - uratujesz go? 2. Pierwsza wojna światowa - Na polu bitwy wszędzie leżą trupy, a Ty jesteś sanitariuszem. Nagle słyszysz wołanie o pomoc. Gdy podchodzisz do tej osoby, okazuje sie młodym chłopakiem, widzisz że jest w strasznym stanie, a cały układ oddechowy ma popalony przez gaz bojowy. Pomożesz mu?? Jeżeli tak - GRATULUJE WŁAŚNIE ZABIŁEŚ KILKADZIESIĄT MILIONÓW LUDZI!!. Chłopcem którego uratowałeś, a potem młodzieńcem był nikt inny jak sam Adolf Hitler, a obie te sytuacje wydarzyły sie naprawdę. |
Cytuj:
|
@ up
Naucz sie czytać - ma pokazać to, że człowiek nigdy nie może być świadom swoich wyborów - Jeżeli kobieta chce poddać sie aborcji - proszę bardzo, to ona będzie musiała żyć z tą świadomością. Polecam przesłuchać piosenkę Flipside - Happy Birthday, i poczytać co nieco o historii jaka sie kryje za powstaniem tej piosenki. |
Cytuj:
|
Cytuj:
@Dhomar : no tak, ale "gdyby babcia miala wasy, to bylaby dziadkiem". Nie mozemy oskarzac kogos o to, ze jego czyn (w zalozeniu dobry) doprowadzil do zlego, bo skad mialby ktokolwiek to wiedziec? Wydaje mi sie, ze w wolnym kraju powinien byc wolny wybor dla kobiety, a nie dzialanie w mysl zasady matka < dziecko. |
Ashlon - spójrz jeszcze raz na mojego posta, i przeczytaj ze zrozumieniem.
|
Cytuj:
z dnia 7 stycznia 1993 r. Art. 1. Prawo do życia podlega ochronie, w tym również w fazie prenatalnej w granicach określonych w ustawie. gdyby system prawny wypowiedzial sie jednoznacznie i w zgodnosci z konstytucja za ochrona od momentu poczecia, calej dyskusji o tym czy kilkudniowa zygota jest czlowiekiem czy nie wogole by nie bylo. |
polska niestety zadza klechy ci wieprze w czarnej sukience!
ej co sadzicie o koledzie ja uwazam ze to powinno byc zlikwidowane nigdzie w europie tego niema to jest jeszcze z sredniowiecza |
Cytuj:
|
Cytuj:
BTW. Smutne, ludzie jak Patton, mogą mieć potencjalny wpływ na losy naszego kraju. Demokracja, ech... |
ja nie lubie poprostu kleru,dewot itp
ja widze te garaze te plebanie te koscioly pelne przepychu to mi sie zygac chce! niewiem czemu pan cudotworca tusk nie robi tego co obiecal w swoim programie? i czemu kosciol nie placi podatkow? |
Cytuj:
|
Cytuj:
O który z postulatów Tuska Ci chodzi? |
konkretnie chodzi mi o rozdzielenie panstwa od kosciola.
no co to ma znaczyc zeby w urzedzie panstwowym jakim jest szkola byly zajecia z religii? nie tylko katolickiej! |
Mamy rozdzial Kosciola od panstwa. A religia jest nieobowiazkowa - nie chcesz, nie chodzisz.
|
taa mamy krzywe nogi jak sramy za przeproszewniem najlepszym dowodem na to jest religia na maturze i religia do sredniej wliczana 8o
|
Cytuj:
Matura z religii nie jest obowiązkowa (a w ogóle już istnieje?), a na religię też chodzić nie musisz. |
Cytuj:
|
ej a co maja znaczyc krzyze w klasach? mnie to nie przeszkadza bo wierze ale komos innemu mogloby?
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Dobra a jak ktoś jest ambitny i chce być właśnie wyróżniony tym czerwonym paskiem a np. jest innego wyznania to co wtedy? Zrozum że jak tobie na czymś nie zależy to wcale nie znaczy że komuś innemu też ma na tym nie zależeć.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
@down: sekundy, jak skończyłem pisać posta to jak mi się strona wyświetliła to już Twój post był ;o A to dlatego, że pATTON wrócił. |
znowu zaczyna sie dziecinada ..
|
chodzi o zasade! krzyze nie maja byc zdjete pod naciskiem rodzicow tylko od poczatku ich tam nie powinno byc.
a w mojej szkole zawsze na poczxatku sie modlimy : duchu swiety ktory oswiecasz serca i umysly nasze blebleble...co o tym sadzicie @down: ale wogole religia won ze szkoly i do kosciola przeniesc ! nie powinno byc czegos takiego jak "sala od religi" moja szkola a wlasciwie gimnazjum jest im jp II wiec dlatego sie modlimy! na koncu tez : dzieki ci boze za swiatlosc tej nauki pragniemy abysmy nia oswieceni cos tam cos tam S K A N D A L !!!! |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:43. |