![]() |
"W dzień końca świata
Pszczoła krąży nad kwiatem nasturcji, [...] W dzień końca świata Kobiety idą polem pod parasolkami, [...] A którzy czekali błyskawic i gromów, Są zawiedzeni. A którzy czekali znaków i archanielskich trąb, Nie wierzą, że staje się już. [...] Tylko siwy staruszek, który byłby prorokiem, Ale nie jest prorokiem, bo ma inne zajęcie, Powiada przewiązując pomidory: Innego końca świata nie będzie, Innego końca świata nie będzie." Tak, to Miłosz. Niech sobie będzie ten koniec, niech sobie nie będzie. Nieważne. |
Cytuj:
Cytuj:
|
@up
Byłem pewien, że tak to uzasadnisz, bo troche źle się wyraźiłem. Nie chce mi się editować, więc akurat tu przyznaję ci racje. Ale żeby nie sypać na darmo wazeliną to: Mówiąc o Bogu katolickim, przecież jego istnienie nie oznacza końca! Cała ludzkość pójdzie do nieba/piekła, więc pomijając warunki takiego życia, mimo wszystko to nie koniec, a raczej zmiana. Religia byłaby kompletną bzdurą, gdyby po śmierci zarówno księdza jak i morderce czekało to samo(tzn nic). |
mnie ciekawi jedno:
animator do bierzmowania powiedzial mi, iz w niebie nie ma takie czegos jak płeć, w niebie nie wygladasz tak jak za zycia na ziemi. mnie takie cos nie bawi, nie jest to dla mnie wizja raju.. |
Cytuj:
@Topic Ja się dalej trzymam swojej teorii ^^ |
Cytuj:
Tutaj mam przykład, kobieta przeżyła śmierć kliniczną. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cały artykuł można przeczytać na : http://www.paranormalne.pl/index.php?showtopic=12868 |
@Ulrikk
Teraz tak mówisz, ale twoja dusza pragnie kontaktu z Bogiem, i w niebie właśnie to jest dominującym uczuciem. (sry że gadam jak katolik, ale poglądów nie zmienie) @Neopostman Fajnie, ale jaki to ma związek z tym co napisałem? @down O piekle nie słyszeli? :< @edit Eeee, chcesz powiedzieć, że wszyscy w momencie śmierci żałują za grzechy? Dlatego piekło ma świecić pustkami? :D Żeby nie było, nie chce dyskutować o religii, bo doskonale wiem, że ja cię nie przekonam i na odwrót. |
Cytuj:
@up Nie chce mi się tego tobie tłumaczyć, zacytuję z jakieś strony o chrześcijaństwie. Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
@up
Jakoś nie wierzę w śmierci kliniczne. To znaczy, nie wierzę, że gadają sobie wtedy z Bogiem etc. Jakoś nie potrafię sobie tego (akurat tego) wyobrazić. A co do związku, to wolę wierzyć Biblii niż ludziom po śmierci klinicznej. Na marginesie, gdyby los był sądzony z góry, to wizja miłosiernego Stworzyciela pada na całej linii. @down Stary testament opisany jest przenośniami. Ja wiem, że ziemia nie powstała w tydzień. ^^ Nie mam zamiaru dyskutować o religii, poprostu wierzę w Boga. Tyle. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
...
ja słyszałam , że jak człowiek jest w stanie śmierci klinicznej i zobaczy Boga albo Jezusa to zaczyna bić mu serce i wraca do świata żywych.....
a co do końca świata to gdzieś wyczytałam (juzż nie pamiętam gdzie) że nadejdzie w 2013 roku w Wielki Piątek...oO Moim zdaniem te daty są wymyślane albo cos, według mnie nikt nie wie kiedy on nadejdzie tylko Bóg wie....chociaż chciałabym żeby nadszedł w tych czsach co żyje w końcu coś takiego nie zdarza się często :P |
ja sadze ze wszystkie religie odnosza sie do JEDNEGO Boga...
A i wierze w Boga |
Cytuj:
Co do wiary, nie na darmo mam Tomasz na drugie :< |
Cytuj:
|
No wiesz, jest jeden Bóg, w wierze chrześcijańskiej nawet w 3 osobach. Istnieje możliwość, że wszędzie to ten sam Duch, tylko inaczej się objawia i inaczej chce być interpretowany, z dla Niego tylko znanych powodów. Jeszcze się przekonamy.
I włączając się do dyskusji pragnę polecić książkę "Kto zbudował Księżyc" traktującą o naszym satelicie, jego wpływie na Matkę Ziemię i przedstawiająca rozważania na temat powstania całego życia uwzględniając oczywiście Boga. Ktoś wspominał o teorii ewolucji... Nikt nie ma pojęcia kiedy i jak powstał pierwszy łańcuch DNA, bez którego ewolucja nie ma miejsca. Tu też mamy czynnik boski. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
A religie, gdzie ani Boga ani Bogów nie ma? Na przykład Buddyzm?...
|
Powiedzmy, że Bóg uznał, że tam się nie objawi, ale wyśle jakiegoś człowieka, który skłoni rzesze ludzi do samodoskonalenia się, a w tym czynienia dobrze.
Wszelkie, ogólnie rzecz biorąc, zasady, którymi ludzie się kierują, pokrywają się. Można to tłumaczyć naturą ludzką, a można, tak jak ja czasem odnoszę wrażenie, tym, że Bóg jest jeden wszędzie i w (prawie) każdej religii. Pójdę za te herezje do piekła, ale co mi tam. x.o |
jedynie Bóg wie, kiedy nastapi koniec swiata
kthxbye nie wierzysz, twoj problem |
Wiem, ze temat stary ale co tam
Cytuj:
Cytuj:
Jak powiedzial Einstein, jezeli dojdzie do trzeciej wojny światowej, to czwarta bedzie na kije i kamienie. Jak to kiedys powiedział mistrz Yoda "Przepowiednia źle odczytana być mogła". Co do tematu, to jezeli chodzi o mnie jestem wierzacy, chodze do kosciola co niedziele, ale kosciol jest tylko instytucja i prowadzi dzialania odpychajace go ode mnie. Chcecie przykladow? Ksieza chca pieniedzy, za ktore kupuja drogie samochody. Moj ojciec skonczyl Pedagogike, dziennikarstwo i informatyke, teraz pracuje jako nauczyciel, jezdzi starym seatem ibiza. Moje pytanie brzmi czemu ksiadz ma jezdzic audi a8 za moje pieniadze? Chcesz inny argument? Naukowcy potwierdzili, ze Jezus Chrustus byl zonaty, z Maria Magdalena i prawdopodobnie mial dzieci. Czemu wiec Katoliccy ksieza nie moga brac slubow? Tu chodzi o pieniadze. Ksieza zarabiaja duze pieniadze patrzac na prace jaka wykonuja Dajmy na to Pewien ksiadz ma zone, po jego smierci zona dziedziczy caly majatek, moze zyc rozrzutniej, utrzymuje sama siebie. W tej chwili caly majatek ksiedza przechodzi na kosiol, bo kosciol zakazuje im pisac testamenty. Jezeli chodzi o moja wiare, to wierze w Boga, modle sie codziennie, nigdy sie go nie wyparlem, ale jezeli chodzi o kosciol, to jest to druga, zaraz po panstwie najbardziej zaklamana instytucja Cytuj:
Kosciol zawszemowil ludziom to co bylo mu na reke. W średniowieczu kosciol mowil, ze przykazania Boze nalezy stosowac tylko wobec chrzescian, a pogan nalezy mordowac. Św Wojciech pojechał nawracać Prusow i zabili go, bo prawdopodobnie zszydzil jeden z aspektow ich wiary. Cytuj:
Bóg nie bedzie sadzil cie z tego, ze uzywasz wulgaryzmow, ale z tego, ze on dal ci szanse, chcial albys mial dobrze w raju, a ty go odrzuciles, nie wierzyles w niego, kpiles z ludzi wierzacych Cytuj:
"ja w ciebie nie wierze, bo to jest dla mnie niewygodne" ? Nie jestes pewny tego czy Bog istnieje, moze wszyscy wkrecali ci kit od malego. To jest wlasnie wiara. Cytuj:
Bog chce naszego dobra, wiec w tej chwili masz czas na poprawe. Czemu czekasz? Koniec swiata nie jest pewny, moze byc za 100 tysiecy lat, moze byc w 2012roku, moze byc jutro, ale pamietaj, ze Sąd Ostateczny nadejdzie, i wszyscy zostana rozliczeni ze swoich grzechow. Cytuj:
Ja nie jestem typem złotego dziecka, w szkole czasem pyskuje nauczycielom, sprawiam przykrosc niektorym ludziom, ale zawsze chce jak najlepiej dla moich bliskich, dla tych ktorych kocham, nie jestem zly i wierze w zycie wieczne, zycie na ziemii jest tylko chwila ulotna, uczucie raju to niewyobrazalna rozkosz... W to wlasnie wierze. |
Na tym forum jest więcej wątków o końcu świata niż na forum satanistów :evul:
Mam nadzieję ,że nie dożyję do końca świata. Trochę lipne by to było taki biały błysk i nic nie ma :D |
@ ktośtam ba początku tematu
Uwielbiam jak pisze się o prześladowaniu Chrześcijan - jest ich około 2,1 miliarda (co daje 1/3 ludzkości) na świecie i czują się "prześladowani" przez inne religie. ( IRONY MODE ON ) To niech wezmą dupę w troki i sami zaczną innych orześladować -.- ( IRONY MODE OFF ) |
wy nie wiecie dlaczego ksieza nie moga sie zenic etc ?
bo kiedys sie machneli przy przepisywaniu biblii. A dokaldnie. Zamiast Bedziesz żył w celi bracie napisali Bedziesz zył w celibacie. |
Cytuj:
|
Cytuj:
Zazdrość przemawia przez Ciebie, byleby tylko dowalić Krk. Cytuj:
Dowiedziałeś się tego z nakrętek od Tymbarka czy sam to wymyśliłeś? Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
erm dziecko widocznie nie zna dokladnie o tyn historii. BYło tak że ksiezulek uwielbiał sobie troche pochedozyc i jak ze został z tego powodu wyslany na misje na poganskie prusy(bo mu w sumie nie wypada to trzeba sie bylo go pozbyc) sobie znalazl jedna z corek ktorego tam wodza. Sobie troche pofolgowali na sianku a wodz z całą osada na czele stwierdzili ze albo ożenek albo bedzie kuku. Dla ksiedza nie wypadal ozenek wiec zrobili mu kuku za pomocą toporow etc. A ze my cwane lisy bylismy to powiedzielismy dla swiata inaczej i zostal gad wyswiecony na swietych. Coś jeszcze na temat świetych ? bo takich historii jest w kij.
|
Ja wierze w Boga, w kościół etc ale jedno mnie zastanawia.
Jeśli Bóg stworzył 'wszystko' to kto stworzył Boga? |
@exodus
Jezeli Warszawa to wies, to zgadzam sie z toba @WielkiManitu 1. Pisze sie Manitou 2. Gdybys chodzil do szkoły/czytał cos poza instrukcjami obsługi zupek chinskich, to moze twoja wiedza bylaby troche szersza 3. Protestantyzm – jeden z głównych kierunków chrześcijaństwa, składający się z wyznań religijnych powstałych głównie na skutek ruchów reformacyjnych wewnątrz Kościoła rzymskokatolickiego rozpoczętych w XVI wieku przez wystąpienie Marcina Lutra. Średniowiecze trwało do upadku Bizancjum(1453)/odkrycia Ameryki przez Kolumba(1492) Czyli do XV wieku. 4.Prezydent jezdzi dobrym samochodem, bo nie kazdy moze zostac prezydentem. 5.W tymbarku sa kapsle, nie nakretki 6.Co do tego "audi a8", chodzilo mi o to, ze kosciol jest komercyjna instytucja, ktora na kazdym kroku chce wyciagac pieniadze od wiernych. Jezeli ksiadz potrzebuje samochod-bardzo prosze, ale czy musi to byc drogie auto? Ksieza powinni dawac przyklad wiernym i za nadmiar gotowki wspomagac akcje harytatywne. |
A ja postanowilem ze bede gral w tibie do konca swiata
|
@Smerffek
To tak samo jak z Preclem. |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Księdzem też. Cytuj:
Co do pojazdów księży, mówisz o marginesach, pamiętaj, że jest też coś takiego jak "powołanie". Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Dzisiaj protestanci się "ucywilizowali", ale jeśli ktoś sądzi, że ruchy protestanckie (i protoprotestanckie, jak husyci) w średniowieczu były tożsame z katolicyzmem, to ręce opadają. Czy za zbrodniczą działalność, dajmy na to, albigensów (herezja chrześcijańska) też odpowiada Kościół? Jeśli Hadugg zajrzałby do książek (wystarczy podręcznik do historii z gimnazjum) lub chociaż przejrzał Wikipedię, toby znalazł mnóstwo różnic między protestantyzmem a katolicyzmem (a chyba o to mu chodzi). Reszta postu to bełkot. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Czlowieku nie rozumiesz, ze protestantyzm jest odnoga chrzescianstwa powstala w XVI wieku, mi chodzi o sredniowiecze, ktore skonczylo sie w XV.
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:02. |