Ale co jest niby nierealne? Okresl sie. Albo tak albo nie.
@Bambuko
Panstwo zmusza, a ty to popierasz, z tego co piszesz.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha
ważne że bylibyśmy wolni!
Dla mnie wolnosc jest bardzo wazna. Jesli masz mentalnosc niewolnika to trudno, byle bys nie zmuszal do niewolnictwa innych.
Co do chaosu i bezprawia - trudno mi sobie wyobrazic wiekszy chaos i bezprawie niz okradanie ludzi (podatki), karanie ich za samoobrone i zamykanie w wiezieniach za narkotyki.
Piotrek Marycha
09-10-2008 23:48
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wilkomir
(Post 2292237)
Okresl sie. Albo tak albo nie.
pomiędzy bielą i czernią jest sporo innych kolorów
Cytuj:
Ale co jest niby nierealne?
nierealne jest to żeby każdy był wolny w twoim rozumowaniu tego słowa, to żeby takie społeczeństwo zadziałało
pozwole sobie zacytować
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Milan ognia
(Post 2005310)
Po co sądy, jak sam ustalasz prawo? Mogę kogoś zabić na swoim terenie? Kto mi wyznaczy ten teren? Ja sam sobie? A może sąsiedzi? Jak podzielić klatkę w bloku? A co z miejscami publicznymi? Kiblem w mieście etc?
I jak wg ciebie ma funkcjonować prawo, jeżeli nikogo nie można ukarać?
Cytuj:
Dla mnie wolnosc jest bardzo wazna.
ważniejsza niż bezpieczeństwo, moralność, prawo?
Cytuj:
Co do chaosu i bezprawia - trudno mi sobie wyobrazic wiekszy chaos i bezprawie niz okradanie ludzi (podatki), karanie ich za samoobrone i zamykanie w wiezieniach za narkotyki.
to kiepską wyobraźnie masz, bo mnie wizja twojego anarchistycznego państwa napawa grozą
Bambuko
09-10-2008 23:52
do czego zmusza państwo? komu masz służyć? mi nikt nie rozkazuje.
Wilkomir
09-10-2008 23:53
Cytuj:
(Post 2292249)
pomiędzy bielą i czernią jest sporo innych kolorów
Blablabla stary, oklepany tekscik ludzi bez wlasnego zdania.
Cytuj:
(Post 2292249)
nierealne jest to żeby każdy był wolny w twoim rozumowaniu tego słowa, to żeby takie społeczeństwo zadziałało
Co to znaczy "zadzialalo"? Myslisz, ze bez panstwowych przepisow ludzie beda jak dzieci? ;-))) Ze gdyby nie panstwo, to wrocili by na drzewa? ;-)))
Zycie pokazuje co innego - im mniej wtracania sie panstwa, tym ludzie lepiej "dzialaja" (co za durne okreslenie, ludzie maja zyc, a nie dzialac jak roboty)
Cytuj:
I jak wg ciebie ma funkcjonować prawo, jeżeli nikogo nie można ukarać?
Niby dlaczego nie bedzie mozna ukarac? Bo nie bedzie panstwowego papierka? ;-)
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko
do czego zmusza państwo? komu masz służyć? mi nikt nie rozkazuje.
Sprobuj nie placic podatkow - panstwo wsadzi cie sila do paki.
Sprobuj nie zaplacic haraczu (cla) na granicy - panstwo wlepi ci kare, a jak jej nie zaplacisz (bo niby z jakiej racji?) to w koncu mozesz pojsc siedziec, ew komornik cie okradnie z dobytku.
Sprobuj zazyc niedozwolona substancje na wlasnym terenie - panowie w mundurach moga cie zamknac.
Panstwo okrada z ponad 70% dochodow.
Mam dalej wymieniac?
Piotrek Marycha
10-10-2008 00:03
Cytuj:
(Post 2292255)
Blablabla stary, oklepany tekscik ludzi bez wlasnego zdania.
fakt, przecież zapomnialem że ludność całego świata można podzielic między faszystów i libertarianów
Cytuj:
Co to znaczy "zadzialalo"? Myslisz, ze bez panstwowych przepisow ludzie beda jak dzieci? ;-)))
oczywiście że nie, będą jak zwierzęta
Cytuj:
Zycie pokazuje co innego - im mniej wtracania sie panstwa, tym ludzie lepiej "dzialaja"
noo! jak już wreszcie zacząłeś interesować sie realnym życiem a nie teorią to daj mi przykład jakiekolwiek państwa minarchistycznego
Cytuj:
Niby dlaczego nie bedzie mozna ukarac? Bo nie bedzie panstwowego papierka? ;-)
a jak chcesz kogoś ukarać bez "zmuszania go do czegokolwiek lub zabierania jego majątku"?
Bambuko
10-10-2008 00:12
Cytuj:
(Post 2292255)
Sprobuj nie placic podatkow - panstwo wsadzi cie sila do paki.
Sprobuj nie zaplacic haraczu (cla) na granicy - panstwo wlepi ci kare, a jak jej nie zaplacisz (bo niby z jakiej racji?) to w koncu mozesz pojsc siedziec, ew komornik cie okradnie z dobytku.
Sprobuj zazyc niedozwolona substancje na wlasnym terenie - panowie w mundurach moga cie zamknac.
Panstwo okrada z ponad 70% dochodow.
Mam dalej wymieniac?
tak, bo mnie nie przekonałeś. to w końcu jakiś on mi zakazuje, czy państwo? i pisałeś o robieniu czegoś dla kogoś - wymień przykład, proszę.
i pokaż mi źródło o tych 70%.
Wilkomir
10-10-2008 00:15
Cytuj:
(Post 2292261)
fakt, przecież zapomnialem że ludność całego świata można podzielic między faszystów i libertarianów
Wiekszosc ludzi ma to w dupie i daja sie latwo manipulowac przez faszoli i komuchow.
Cytuj:
(Post 2292261)
oczywiście że nie, będą jak zwierzęta
Tak nisko sie cenisz? Wspolczuje.
Cytuj:
(Post 2292261)
noo! jak już wreszcie zacząłeś interesować sie realnym życiem a nie teorią to daj mi przykład jakiekolwiek państwa minarchistycznego
Nie ma w tej chwili na swiecie panstwa minarchistycznego, za to w sredniowiecznej Irlandii i Islandii istnialy spolecznosci anarchokapitalistyczne.
Teraz mamy panstwa mniej i bardziej zamordystyczne i na ich przykladzie wszystko ladnie widac.
Cytuj:
(Post 2292261)
a jak chcesz kogoś ukarać bez "zmuszania go do czegokolwiek lub zabierania jego majątku"?
Czlowiek, ktory depcze cudza wolnosc sam sie jej pozbawia.
Cytuj:
pisałeś o robieniu czegoś dla kogoś - wymień przykład, proszę.
Sluzba wojskowa, teraz niby nie przymusowa, ale to jest tylko "na slowo", polecam zainteresowac sie tematem blizej.
Cytuj:
to w końcu jakiś on mi zakazuje, czy państwo?
Czlowiek, grupa ludzi - co to za roznica?
Cytuj:
i pokaż mi źródło o tych 70%.
Jutro wrzuce, teraz ide spac, jutro czeka mnie zamordystyczna komisja wojskowa.
Sam ZUS to 900zl dla wlascicieli firm, do tego dolicz dochodowy, VAT (najczesciej 22%), cla, akcyzy, oplaty typu paliwowa, podatek spadkowy, od wygranej, od nieruchomosci, od psa i cala MASA innych, ktore podam jutro.
Piotrek Marycha
10-10-2008 00:25
Cytuj:
(Post 2292272)
Tak nisko sie cenisz? Wspolczuje.
ja po prostu nie mam złudzeń, i nie bujam w obłokach tak jak ty
Cytuj:
Nie ma w tej chwili na swiecie panstwa minarchistycznego, za to w sredniowiecznej Irlandii i Islandii istnialy spolecznosci anarchokapitalistyczne.
które szybko skończyły zdeptane przez zorganizowanych sąsiadów, tak samo pewnie by skończyła twoja anarchistyczna utopia
Cytuj:
Czlowiek, ktory depcze cudza wolnosc sam sie jej pozbawia.
są dwie opcje:
1. Nie zrozumiałeś pytania
2. Chcesz je celowo pominąć
sam wybierz tą którą uważasz za mniej kompromitującą
Wilkomir
10-10-2008 00:31
Cytuj:
(Post 2292279)
ja po prostu nie mam złudzeń, i nie bujam w obłokach tak jak ty
ja tez nie bujam w oblokach, dlatego nie bojkotuje wyborow i glosuje na UPR, chociaz daleko im do miana partii libertarianskiej.
Cytuj:
(Post 2292279)
tóre szybko skończyły zdeptane przez zorganizowanych sąsiadów, tak samo pewnie by skończyła twoja anarchistyczna utopia
Jak popieram dobrowolna organizacje ludzi.
Cytuj:
(Post 2292279)
Nie zrozumiałeś pytania?
Zapytales jak kogos ukarac - odpowiadam, ze normalnie. Osadzic i ukarac, jesli nie zostanie zabity przy dokonywaniu zamachu na czyjas wolnosc czy wlasnosc.
Piotrek Marycha
10-10-2008 00:38
Cytuj:
(Post 2292281)
Zapytales jak kogos ukarac - odpowiadam, ze normalnie. Osadzic i ukarac, jesli nie zostanie zabity przy dokonywaniu zamachu na czyjas wolnosc czy wlasnosc.
no to wtedy sąd dokonuje zamachu na kogoś wolność czy własność, i wytlumacz mi teraz czym sie to różni od teraźniejszego "zniewolenia" ludzi? pozatym są też inne przestępstwa oprócz kradzieży i morderstwa, a prawo nie jest takie proste jak ci sie wydaje. Aha, i rozumiem że uważasz że sądy i policja to za friko będą pracować? bo jak to nie to też przydałby sie jakieś podatki. Albo jak zamierzasz uregulowac prawnie kogo możesz zabić w swoim domu? Albo jak policja ma aresztować kogokolwiek? do każdego kieszonkowca mają wysyłać brygadę anty terrorystczną bo koleś może mieć gotowego do użycia kałasznikowa w szafeczce? Kto za to zapłaci?
edit: ładnie ci pogrubiłem żebyś tego nie pominął jak to masz w zwyczaju
Argen
10-10-2008 00:41
Na świecie jest tylu popaprańców, że nie ma szans aby społeczność wytrzymała bez prawa.
Wyobrażam sobie sytuację fikcyjnego 'państwa' U (od utopia), w którym nie ma ani policji, ani wojska, ani żadnego pisanego prawa. Zgadnijcie, co zrobiliby drobni (i ci mniej drobni) przestępcy z innych krajów na wieść o powstaniu takiego 'państwa'? Tak właśnie, przenieśliby się tam czym prędzej. Jednym słowem po pewnym czasie zrobiłoby się tam dość nieprzyjemnie, a normalni ludzie pouciekaliby. Można oczywiście zamknąć granice, ale to już jest zakaz, który odebrałby 'państwu' U status 'całkiem wolnego'.
Lasooch
10-10-2008 00:43
Generalnie libertarianizm czy anarchia to piękne idee, ale biorąc pod uwagę mentalność ludzi - kompletnie nierealne.
Wylansowany
10-10-2008 14:04
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
(Post 2292285)
Generalnie libertarianizm czy anarchia to piękne idee, ale biorąc pod uwagę mentalność ludzi - kompletnie nierealne.
Anarchia jest b. fajna, ale nie na przesszkodzie stoi mentalność ludzi, tylko..."fajność". Z kogo byśmy się nabijali? Po co oglądalibyśmy filmikina youtube? Z czego byśmy się śmiali w połdunie na TVPInfo? Gdzie tacy ludzie ja Majewski czy Lis znaleźliby pracę? O czym gadalibyśmy w szkole na przerwach? Ale anarchia też jest OK. W końcu w porownaniu do naszego dzisiejszego rządu?
Fred_Flintston
10-10-2008 17:44
Cytuj:
(Post 2291723)
No patrz, ale jednak sie tak nie stało kilka lat temu na uniwersytecie w Virginii, gdzie zginęły 33 osoby, mimo ze teoretycznie kazdy mogl miec legalna broń i sie bronić. Jakoś to przeczy twojej libertariańskiej logice.
No jednak nie mógł mieć broni. W USA istnieje prawo zakazujące wnoszenia jej na teren szkół.
Cytuj:
(Post 2292283)
no to wtedy sąd dokonuje zamachu na kogoś wolność czy własność, i wytlumacz mi teraz czym sie to różni od teraźniejszego "zniewolenia" ludzi?
"Czlowiek, ktory depcze cudza wolnosc sam sie jej pozbawia."
Cytuj:
(Post 2292283)
Albo jak zamierzasz uregulowac prawnie kogo możesz zabić w swoim domu?
We własnym domu możesz zabić co najwyżej siebie. I włamywacza. Jak określić włamywacza? W sumie każdy kto wejdzie na Twój teren bez pozwolenia powinien nim być. Jeśli widzisz tabliczkę z napisem "Pole minowe - nie wchodzić" a mimo to wejdziesz i urwie Ci nogę, do kogo, jak nie tylko do siebie, możesz mieć pretensje?
Cytuj:
(Post 2292283)
Kto za to zapłaci?
A co to, ludzie teraz nie wynajmują firm ochroniarskich?
@EDIT
Cytuj:
(Post 2292703)
ten jest szeryfem na swoim (wytłuszczenie moje -Fred) terenie i dyktuje prawo.
Właśnie tak.
Bambuko
10-10-2008 17:50
czyli kto ma więcej pieniędzy i stać go na ochroniarzy, ten jest szeryfem na swoim terenie i dyktuje prawo.
Gangrel
10-10-2008 17:56
@Spider
Sam jesteś rozkapryszonym dzieckiem. Przypominam że zakładająć konto zaakceptowałeś dobrowolnie regulamin, który między innymi zabrania tworzenia nowych kont. Nie ukrywam też czemu dostałeś bana. Bana dałem za ponowne określenie ludzi z innymi poglądami mianem faszystów. Jak bardzo chcesz, odblokuje posta i wrzucę screena.
Nie blokowałem Ci możliwości napisania PW. Jeśli nie mogłeś tego zrobić, trzeba było pisać do bosala, na maila naprzykład. Moje gg też jest w profilu dostępne, więc miałeś jak się skontaktować.
Nie rób z siebie większej ofiary niż jesteś.
Piotrek Marycha
10-10-2008 21:15
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston
(Post 2292696)
"Czlowiek, ktory depcze cudza wolnosc sam sie jej pozbawia."
i ciekawe kto go pozbawi tej wolności jak nie bedzie policji
Cytuj:
We własnym domu możesz zabić co najwyżej siebie. I włamywacza. Jak określić włamywacza? W sumie każdy kto wejdzie na Twój teren bez pozwolenia powinien nim być.
twoje zerowe pojęcie o prawie jest aż porażające... przedstawie ci to na przykładzie: zapraszasz kumpla, witasz go kulką w łeb, a potem twierdzisz że nie pozwoliłeś mu wejść do swojego domu, kthxbye, legalne morderstwo
Cytuj:
A co to, ludzie teraz nie wynajmują firm ochroniarskich?
aha, czyli wtedy firmy ochroniarskie zajmowałyby się sciganiem przestępców?
Cytuj:
Właśnie tak.
tak? i kto go powstrzyma przed dyktowaniem prawa również na TWOIM terenie? zakładając że nie masz ojca milionera
PS: Tak właśnie by skończyła wasza minarchia, zdominowana przez tych których stać na bezwzględne narzucenie swojej woli siłą. Pierwszy lepszy miliarder mógłby zgarnąć całą władzę. Wtedy byście zatęsknili za państwem demokratycznym.
@down: zacznijmy chłopczyku od tego że nawet ten naczelny libertarianin tego forum mylił te pojęcia
DuskinessvsVision
10-10-2008 21:28
Mylisz pojęcia chłopcze, to nie minarchia, a anarchia. Minarchiści chcą pozostawić sądy, policje,wojsko, niezbędną administracje.
Bambuko
10-10-2008 21:48
spider mówił o policji czy wojsku, ale był za całkowitym brakiem podatków. więc jak?
DuskinessvsVision
10-10-2008 22:13
na poczatku nie chcialo mi sie wtracac, bo on juz w jakas skrajnosc popadl z minarchizmu w anarchie.
Sam jestem minarchista i wiem, że glupotą jest likwidacja wojska itd, wiem, że muszą być jakies podatki (chociażby minimalne).
Dragon-Fly
10-10-2008 22:16
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DuskinessvsVision
(Post 2293073)
na poczatku nie chcialo mi sie wtracac, bo on juz w jakas skrajnosc popadl z minarchizmu w anarchie.
Sam jestem minarchista i wiem, że glupotą jest likwidacja wojska itd, wiem, że muszą być jakies podatki (chociażby minimalne).
O ile wiem to taki nurt nazywa się anarchokapitalizm, mam rację?
DuskinessvsVision
10-10-2008 22:21
Teoretycznie tak, jednak dla mnie anarchia to jeden pies- bezprawie, panstwo spisane na straty.
Ashlon
11-10-2008 01:38
Cytuj:
(Post 2293073)
Cytat z wypowiedzi spidera, post 115 w tym temacie - "Policja, wojsko i sady oplacane z dobrowolnych skladek. Zreszta, najwieksze bezpieczenstwo zapewnia bron w rekach ludzi. Nalezy zniesc wszelkie ograniczenia samoobrony"
Chlopaki, zdecydujcie sie - narzucamy podatki, ktore beda kradzieza obywatelskiej wlasnosci i wprowadzamy policje, czy robimy wojsko-najemnikow, przez co wprowadzimy zasade "kto ma wiecej pieniedzy i stac go na wynajecie ochroniarzy, ten ma wladze"?
Swoja droga, prosty przyklad, dlaczego pomysl Spidera, aby "wojsko oplacane bylo z dobrowolnych skladek" (co spowoduje, ze beda to kolejne firmy "ochroniarskie" typu Blackwater, jak wspomnial w/w Spider), jest nierealny - osoby walczace w takich prywatnych grupach beda uznawani jako najemnicy. A wynajem najemnikow jest negowany poprzez prawo miedzynarodowe, co wiecej - takim osobom nie przysluguje status kombatanta i jenca wojennego (czyli powtorzone bylyby akcje typu Katyn, gdzie mordowali Rosjanie nieuznajacy konwencji haskiej). To dotyczy nowelizacji z 1977 regulaminu haskiego. Dla zainteresowanych :
Ukryty tekst:
Pojawienie się w strefach konfliktów uzbrojonych pracowników cywilnych przedsiębiorstw militarnych wymusza postawienie pytania o ich status. Nie jest to bynajmniej zagadnienie czysto akademickie, gdyż od jego rozstrzygnięcia zależeć może na przykład sposób traktowania takich osób zatrzymanych przez stronę wojującą. Pytanie zasadnicze sprowadza się do kwestii, czy tak zwanych civil contractors można uznać za kombatantów, gdyż tylko takowi mają prawa czynnego uczestniczenia w działaniach zbrojnych. Zgodnie z regulaminem haskim z 1907 oraz konwencją genewską z 1949, wraz z protokołem dodatkowym z 1977, kombatantami są członkowie sił zbrojnych z wyjątkiem personelu medycznego i duchownego. Dalsze regulacje stanowią, iż siły zbrojne składają się z wszystkich zorganizowanych sił, grup i oddziałów, które podlegają dowództwu odpowiedzialnemu za postępowanie swoich podwładnych [...]. Takie siły zbrojne powinny podlegać systemowi wewnętrznej dyscypliny, który by zapewniał między innymi poszanowanie przepisów prawa międzynarodowego, mającego zastosowanie w konfliktach zbrojnych. Co więcej, do sił zbrojnych mogą być włączone organizacje paramilitarne lub uzbrojona służba porządku publicznego, ale strona wojująca jest zobowiązana notyfikować takie włączenie.
Zatem przy rozszerzającej interpretacji prawa międzynarodowego pojawiają się możliwości traktowania uzbrojonych pracowników prywatnych firm militarnych jako kombatantów, co winno im zapewnić im, przynajmniej w teorii, w przypadku pojmania przez stronę przeciwną status jeńca. Z drugiej jednak strony nie można zapominać, że protokół dodatkowy z 1977 wprowadził zasadę, że najemnik nie ma prawa do statusu kombatanta lub do statusu jeńca wojennego. Sytuacja civil contractors jest zaś niebezpiecznie bliska najemnictwu. Póki co, autorytety prawa międzynarodowego nie wypowiedziały się w poruszanej kwestii, i nie należy sądzić by ujednolicenie poglądów w tej materii miało szybko nastąpić. Jest więc ryzykiem osób zatrudniających się w firmach militarnych, że nawet podczas konfliktu, w trakcie którego strony respektują postanowienia międzynarodowego prawa konfliktów zbrojnych, nie otrzymają oni w przypadku pojmania statusu jenieckiego i traktowani będą jako najemnicy.
Pamiętając o tym przypomnieć należy, iż Zgromadzenie Ogólne ONZ przyjęło rezolucję (32/44) wzywającą państwa członkowskie do wydania regulacji prawnych zabraniających pod sankcją karną werbunku na swoim terytorium, finansowania i szkolenia najemników oraz zabraniających swym obywatelom służby w charakterze najemników. Większość państw, zwłaszcza młode kraje afrykańskie, traktuje przy tym najemników z całą surowością, niezależnie od tego czy rzeczywiście uczestniczyli w walce czy też podjęli tylko takie usiłowanie. Na przykład władze Zimbabwe zamierzają przekazać Gwinei Równikowej 67 domniemanych najemników zatrzymanych w Harare pod koniec kwietnia w amerykańskim samolocie dyspozycyjnym. Mieli oni jakoby przygotowywać zamach stanu w Gwinei Równikowej. Sami aresztowani twierdzą zaś, iż są pracownikami Triple Options i zatrudniono ich do ochrony instalacji wydobywczych w Kongo.
Vil
11-10-2008 09:21
Nie wiem po co wogole zaglebiac sie w analize sytuacji ktora nigdy nie bedzie miala miejsca.
Exodus
11-10-2008 10:48
Wlasnie, przeciez to by nie mialo sensu, ludzie predzej sami by sie powybijali, gdyby nie bylo stalego wojska ani policji.
DuskinessvsVision
11-10-2008 14:02
Tu nie ma co się decydować - Minarchiści postulują pozostawienie wojska itd. Podatki muszą być.
Ashlon
11-10-2008 23:14
Cytuj:
(Post 2293611)
Tu nie ma co się decydować - Minarchiści postulują pozostawienie wojska itd. Podatki muszą być.
No to w takim razie Spider nie wiedzial, co mowi.
Piotrek Marycha
11-10-2008 23:19
Cytuj:
Generalnie minarchiści przedkładają finansowanie zadań samorządu nad opłacanie aparatu rządowego twierdząc, że przeniesienie ciężaru machiny państwowej w kierunku jednostek lokalnych daje obywatelom lepsze możliwości wyboru bardziej odpowiadających im miejsc do życia i pracy.
chodzi głównie o redystrybucje dóbr, inwestycji itp
Nie zastanawiałem sie za bardzo nad tym ale na pierwszy rzut oka wyglada ciekawie, whatcha ya think 'bout it?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon
(Post 2294317)
No to w takim razie Spider nie wiedzial, co mowi.
to był heretyk ;]
Dragon-Fly
13-10-2008 17:10
Z innej beczki: co sądzicie o obecnym sporze kompetencji Premiera i Prezydenta?
Milten Magician
13-10-2008 17:22
Paranoja i wstyd na arenie międzynarodowej.
Nari
13-10-2008 18:37
Po prostu Polska.
Gangrel
13-10-2008 19:36
Rozumiem że dobrze jest trzymać Kaczyńskiego zdala, ale sposób w jaki PO chce to zrobić, jest żałosny.
DuskinessvsVision
13-10-2008 19:38
cel uświęca środki.
Wylansowany
15-10-2008 16:26
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly
(Post 2296072)
Z innej beczki: co sądzicie o obecnym sporze kompetencji Premiera i Prezydenta?
Ja się jednego boję...jeśli wszystko zostanie jak jest to jeden z nich będzie rządził do...2015. (tutaj następuje kilka ulubionych słów Polaków, składających się w ładną i zawiłą wiązankę)
Frapper
15-10-2008 17:17
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wylansowany
(Post 2298424)
Ja się jednego boję...jeśli wszystko zostanie jak jest to jeden z nich będzie rządził do...2015. (tutaj następuje kilka ulubionych słów Polaków, składających się w ładną i zawiłą wiązankę)
kurwa jego mac? Swoja droga, goscie po 50 fochaja na siebie jak nastolatki w bravo. I oni sa 'glowami' panstwa? Wprowadzcie monarchie i bedziemy latac w trmapkach w zimie ale przynajmniej bedzie dobrze.
Ashlon
15-10-2008 19:24
Jak dla mnie pokazuje to, ze i jeden i drugi nie nadaja sie na pelnienie funkcji, na ktora zostali wybrani - bo mozna sie klocic w domu, ale takie odstawianie szopki na arenie miedzynarodowej madre nie jest. Trzeba ich winic obojgu, chociaz widze tu troche naduzycie Kaczynskiego - niby doktor prawa, a konstytucje RP czyta "po swojemu".
Vil
15-10-2008 19:48
pisiory zdazyly nas przyzwyczaic do tego ze prawo interpretuja po swojemu.
Dragon-Fly
15-10-2008 20:00
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
(Post 2298772)
pisiory zdazyly nas przyzwyczaic do tego ze prawo interpretuja po swojemu.
Miller i Kwaśniewski też się o to spierali. Uważam, że to wina raczej samej konstytucji (gdzie nie wynika wszystko jasno). Chociaż spór polityczny sporem...
DaimenPro
15-10-2008 20:12
Temat.
Z waszych wypowiedzi widzę że Prezydent oraz Premier się nie lubią. Sam się troszkę polityką interesuje więc wiem o co chodzi. Skoro między nimi są takie nadzwyczaj dobre relacje ^^ ,to ja oni chcą zrobić te cholerne Mistrzostwa.To będzie burdel na kółkach i żenada na arenie międzynarodowej. Wiem że trochę czarno to widzę ale na razie na to wygląda.
@Down.
Niech jeszcze Tusk zrobi dissa na Kaczyńskiego...Knebel w Pysk Kaczyński :D