Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Aurea (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=184)
-   -   Wojna (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=126668)

Oleslav 02-09-2007 11:46

hahahahha

Ten pomysl z pricelistami mozna o kant dupy rozbic. Jak slysze tylko kolejne propozycje pl to smiech bierze:D:D H-lvle pomysleli sobie, zeby zrobic pricelist - i wszyscy beda sie stosowac - HAHAHHA
Co to za problem sprzedawac z noobcharow - ja tak robie i przy okazji brechtam w twarz hlvlom :D
Powodzenia - Mam nadzieje,ze spolecznosc Obsidii nie jest glupsza od spolecznosci innych serwow ;)
Pomylka - chodzilo mi o graczy z Aurea ;)

cys brutal 02-09-2007 12:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grzybowice (Post 1635510)
Kidlex , uważasz się za niewiadomo kogo , myślisz że jesteś ważna osobistościa na tym serverze...To , że liżesz dupe całemu romowi nie oznacza że jesteś taki super PRO master.

Co do kcyńskiej mafii:
Naprawdę śmieszą mnie ci ludzie , zachowują się za przeproszenoiem jak banda niepełnosprawnych umysłowo dzieci , którzy chcą zawładnać całą Aureą. Idą śladem romu , przez co zabijają niewiinych graczy , robią PA itepe , itede. Zauważyłem wiele zmian w graczach którzy przeszli do Kcyńskiej mafii m.in. w M[CHAR]Meliah gewyr[/CHAR] , który w*******a się na expowiska i grozi huntem ze strony romu... dawnym znajomym pluje w twarz.A swoim kumplom z "mafii" to by rów wylizał. Z kolei Pan [CHAR]Evil dyon[/CHAR] po tym jak go rom ubił postanowił... być lojalny romowi . Nieraz mówił :"okaż lojalność Romowi albo już więcej na tym servie nie pograsz". TYPOWY przykład dziecka neo

Masz racje i zgadzam się z tobą w 100 procentach.

Cytuj:

Ten pomysl z pricelistami mozna o kant dupy rozbic. Jak slysze tylko kolejne propozycje pl to smiech bierze H-lvle pomysleli sobie, zeby zrobic pricelist - i wszyscy beda sie stosowac - HAHAHHA
Co to za problem sprzedawac z noobcharow - ja tak robie i przy okazji brechtam w twarz hlvlom
Powodzenia - Mam nadzieje,ze spolecznosc Obsidii nie jest glupsza od spolecznosci innych serwow
Pomylka - chodzilo mi o graczy z Aurea
Sam sie rozbij o kant dupy! Price lista akurat byłaby teraz na miejscu.

Oleslav 02-09-2007 13:18

lol ;/

@Spavacz - nie wiem kiedy dojdzie do twojej tepej paly, ze smieszne jest ustalanie cen przez h-lvli - wiesz co to jest popyt? Zalozmy, ze cukier w wiekszosci podrozal do 10zl, a w pewnym sklepie kosztuje on 3 zl, to kupowal bys ten za 10??:confused: To co mowisz jest korzystne dla h-lvli ale nie ejst dla low i medium graczy.
Wybaczcie ale nie wiem, jak bardzo bedziecie sie napinac ale nad tym i tak nie zaopanujecie ;)

Knoxy 02-09-2007 13:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Oleslav (Post 1636174)
@Spavacz - nie wiem kiedy dojdzie do twojej tepej paly, ze smieszne jest ustalanie cen przez h-lvli - wiesz co to jest popyt? Zalozmy, ze cukier w wiekszosci podrozal do 10zl, a w pewnym sklepie kosztuje on 3 zl, to kupowal bys ten za 10??:confused: To co mowisz jest korzystne dla h-lvli ale nie ejst dla low i medium graczy.
Wybaczcie ale nie wiem, jak bardzo bedziecie sie napinac ale nad tym i tak nie zaopanujecie ;)

Jezeli wszyscy beda mieli takie negatywne nastawienie jak ty to napewno sie nie uda

Vadikel 02-09-2007 14:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Spavacz (Post 1636196)
ale jeżeli wszyscy ustalą cene, 10 zł za kilo cukru, to wszystkim sprzedającym będzie zależało żeby za tyle sprzedać<--- patrz arcania pricelist

to jest prawie nie możliwe bo zawsze znajdzie się jakiś "supermarket" który będzie sprzedawał za np. 8 zł

Oleslav 02-09-2007 14:49

.

@ Vadikel - no wlasnie. I o to mi chodzi.

Hanys777 02-09-2007 15:21

Najlepsze jest to ze jeszcze nie bylo powaznych prob pricelisty
a juz kazdy zaklada ze z tego nic nie bedzie.

aim 02-09-2007 15:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vadikel (Post 1636291)
to jest prawie nie możliwe bo zawsze znajdzie się jakiś "supermarket" który będzie sprzedawał za np. 8 zł

A ja jestem hurtownia i sprzedam za 5zł :D

Voldo69 02-09-2007 16:26

A ja dam za free!!!111oneone

Hanys777 02-09-2007 16:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Spavacz (Post 1636546)
Ekonomia jest prosta....
Mój wujek handluje na rynku warzywami, i tam ekonomia wygląda tak:
Sprzedawcy zjeżdzają się około 5, około 6 są pierwsi klienci.
Wszyscy sprzedawcy zmawiają się przed przyjsciem pierwszych kilentów, że np. ogórki będą najtaniej po 2 zł, i nikt taniej nie sprzedaje, bo wie że może sprzedać po 2 zł i więcej zarobić, i podobnie powinno być w Tibii

Wiem że dziwny przykład podałem 8o

Rozjebalo mi nerki jak to przeczytalem a moze to te ogorki?? :D

Voldo69 02-09-2007 16:43

sprzedawca sie wtedy wycwani i jeśli ma stragan ustawiony w widoczniejszym miejscu to zacznie sprzedawac ogórki po 1.75zl a reszta sprzedawcow bedzie narzekala na swoj zysk nie wiedzac co robi w/w koles

Oleslav 02-09-2007 16:46

.

To co napisales to jest sensowne - i to rozumiem ale w tibi, jezeli ustalicie cene 60k za dsm, to nie kazdego tibijczyka bedzie na to stac, przez co ( co wydaje mi sie oczywiste ) spadnie popyt na ta zbroje. Powiedzmy jakis h-lvl chcacy sellnac ta zbroje po cenie pl po jakims czasie bedzie zmuszony ( prawdopodobnie bedzie to spowodowane zniecierpliwieniem wywolanym zbyt dlugim czekaniem na kupca ) probowac sprzedac ja za mniej niz 60k.
I na to niestety nie ma nikt wplywu - uczynic bardziej oplacalne huncenie powinien tylko cipsoft wprowadzajac nowych npc.

Vadikel 02-09-2007 16:47

Cytuj:

Ekonomia jest prosta....
Wszyscy sprzedawcy zmawiają się przed przyjsciem pierwszych kilentów, że np. ogórki będą najtaniej po 2 zł, i nikt taniej nie sprzedaje, bo wie że może sprzedać po 2 zł i więcej zarobić, i podobnie powinno być w Tibii

ba no dobrze i ci sprzedawcy z targu sprzedają se te ogórki za te 2 zł a tu obok supermarket skorzysta z tej okazji i będzie sprzedawał 1,49 zł i albo tamci obniżą albo stracą klientów. W tibii tak samo zawsze się znajdzie ktoś kto będzie chciał za wszelką cenę spylić item i sprzeda go taniej

shaiboos 02-09-2007 17:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Oleslav (Post 1636577)
To co napisales to jest sensowne - i to rozumiem ale w tibi, jezeli ustalicie cene 60k za dsm, to nie kazdego tibijczyka bedzie na to stac, przez co ( co wydaje mi sie oczywiste ) spadnie popyt na ta zbroje. Powiedzmy jakis h-lvl chcacy sellnac ta zbroje po cenie pl po jakims czasie bedzie zmuszony ( prawdopodobnie bedzie to spowodowane zniecierpliwieniem wywolanym zbyt dlugim czekaniem na kupca ) probowac sprzedac ja za mniej niz 60k.
I na to niestety nie ma nikt wplywu - uczynic bardziej oplacalne huncenie powinien tylko cipsoft wprowadzajac nowych npc.

Weź poprawkę na to, że jeżeli price list będzie troszkę zawyżony tobędzie kasa na to, żeby kupić coś tam drożej, bo i ty będziesz sprzedawał drożej, no chyba że wykażesz się niewiarygodnym frajerstwem i sprzedasz taniej co spowoduje że zostaniesz dwa razy wydymany - sprzedasz taniej nie będziesz miał pieniędzy, żeby coś kupić, plus sprzedasz taniej to cie w końcu rząd upierdoli ;]

Sesef 02-09-2007 18:07

Cytuj:

Ekonomia jest prosta....

Nie porównuj ekonomii z rl life do tibi. Na rl jak by Ci wyjechał z tymi twoimi ogórkami za 1,20 to po jakimś czasie sam by mógł swoją twarz sprzedawać jako ogórek przy pomocy kolegów. W grach internetowych gdzie przedmiotem handlu jest ciąg bitów wszyscy maja ekonomie w dupie liczy się to żeby sprzedać i mieć kasę na dalsze siedzenie przed kompem(czyt kasa na uhy itp). Jak ja się ciesze ze na l2 nie ma problemów z ekonomią praktycznie :P.

PS. Co to za z.jebane nooby mi baiuma usunęły z sygnaturki:/

Dupa dostałem punkty bo forum żyje w erze kamienia łupanego i 90% ludu jedzie na modemach i przez to ściga im się strona 5 dni.

Zaver 02-09-2007 18:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sesef (Post 1636692)
Dupa dostałem punkty bo forum żyje w erze kamienia łupanego i 90% ludu jedzie na modemach i przez to ściga im się strona 5 dni.

A ty na czym jedziesz...?

Oleslav 02-09-2007 19:07

.

Sprawa prosta - jest tansze, bo jst mniejszy popyt ( ja to tak rozumiem ) - jakby kazdy chcial kupowac dsm to ceny bylaby sporo wieksza.
@shaiboos - przeczytaj jeszcze raz moj ostatni post i pomysl az zrozumiesz.
@spavacz - wystarczy,ze ktos bedzie sellowal,kupowal z noobow i co zrobicie ? :confused:

shaiboos 02-09-2007 19:20

Rozumiem o czym piszesz, a teraz przeczytaj mój post jeszcze raz i zauważ, że w ten sposób chciałem ukazać, że nie do końca masz rację. Jeżeli price lista by powstała i gildia odpowiednia by pilnowała by ceny były przestrzegane to po niedługim czasie już nie dochodziłoby do podobnych sytuacji bo ludzie zrozumieli by opłacalność takich cen.

duuKi 02-09-2007 20:23

Rozmawiacie o popycie itp.
A wedlug mnie zeby takie plany wprowadzic przydałoby sie zeby na Aurea gralo wiecej niz 250-300 osob srednio..

Oleslav 02-09-2007 20:43

.

@shaiboos - No wlasnie ta oplacalnosc jest wzgledna. Dla wyzszych poziomowo graczy jest to niewatpliwie oplacalne ale taki 60 knight, z pewnoscia wolalby kupic ta dsm za 40k ( nie znam cen na aurea ) niz za to 60k. Z tym podwyzszaniem to tez nie mozna sobie ustalic ( zakladajc,ze to dobry pomysl ) zbyt duzych cen - bo nikt nie bedzie kupowal - a jak uzbierasz z 10 dsm i nie bedziesz mogl sellnac to sie w koncu wnerwisz i z powodu braku kasy opchniesz taniej.
@spavacz - Nalezy rozwazyc 2 przypadki. Pierwszy, gdy noobchar bedzie kupowal cos nie po cenie pl to tylko zyska. W drugim przypadku - mianowicie podczas sprzedazy czasami noobcharowi moze zalezec na szybkim sprzedaniu czegos - owszem w tym momencie traci ale dla sredniego gracza, ktory cos pojedynczo selluje nie jest to taka dotkliwa strata - gorzej maja h-lvl, ktorzy ze sprzedazy tych itemow "zyja".
Nie wiem, jak na arcanii ta lista sie przyjela ale cos czuje, na dluzsza mete nic z tego nie wyjdzie ( nic oczywiscie dla h-lvl ).

Hanys777 02-09-2007 22:31

Moze skonczmy z gadka co by bylo gdyby...
Zadam pytanie czy jest taka osoba na tym forum co by podjela sie stworzenia takiej price listy ktora by sie przedstawilo pozniej gildii rzadzacej.

Chomski_1991 02-09-2007 22:53

o kur... ale spamujecie -.- zalozcie nowy topic "pricelist", a nie spamujecie -.-

Hanys777 02-09-2007 22:59

To ty zaloz nowy topic "Kojak i jego przyjaciele" i sobie w nim pisz.

Chomski_1991 03-09-2007 00:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hanys777 (Post 1637220)
To ty zaloz nowy topic "Kojak i jego przyjaciele" i sobie w nim pisz.

Dlugo nad tym myslales? Szukasz przyjaciela? Poszukaj w ogloszeniach matrymonialnych.

Piaty_Jezdziec_Apokalipsy 03-09-2007 02:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zaver (Post 1636717)

Sesef światłowody jara ;o

Sesef 03-09-2007 11:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zaver (Post 1636717)

Miałem na myśli te czasy kiedy się łączyło przez telefon itd i te porażające prędkości.

Sam jadę Chello Classic 5 Mb/s

Hanys777 03-09-2007 12:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chomski_1991 (Post 1637335)
Dlugo nad tym myslales? Szukasz przyjaciela? Poszukaj w ogloszeniach matrymonialnych.

Jesli szukasz przyjaciol w ogloszeniach matrymonialnych to nic tylko gratulowac.
Koncze dyskusje z toba bo takich jak ty to wciagam nosem, szkoda klawiatury.

Egzekutorrr 03-09-2007 14:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vadikel (Post 1636579)
ba no dobrze i ci sprzedawcy z targu sprzedają se te ogórki za te 2 zł a tu obok supermarket skorzysta z tej okazji i będzie sprzedawał 1,49 zł i albo tamci obniżą albo stracą klientów. W tibii tak samo zawsze się znajdzie ktoś kto będzie chciał za wszelką cenę spylić item i sprzeda go taniej

a myslisz ze kurwa kazdemu sie chce w supermarkecie w kolejce stac po to zeby kupic ogorki lol:p

@kojak~
ty na tym topic niemasz nic do gadania jestes puckiem, wczesniej pucowales sie dla fag jak byla wojna miedzy fag a alliantami, a teraz co lizesz i lizesz dupe romowcom czemu juz nienawidzisz fagu ? bo wara przegrali?
niemartw sie jeszcze nie jeden wygraja ;p

jestem wstrzasniety :) ze takie dzieci sie rodza ;/

NaTA90 03-09-2007 21:08

http://forum.tibia.pl/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=1637965

@Egzekutorrr
to mialo bys smieszne czy zalosne ?
@Hanys777
Pokaz mi co w ostatnich 4 stronach bylo zwiazane z tibi ? Co jakies ogorki maja do tibi ?
@Oleslav
Nie pisz wiecej :>
Robisz tylko nie potrzebnego spama .....
4 Ostatnie strony sa do wykasowania....

Raga 03-09-2007 21:49

Ktos prosil price list to spróbuję podac rozsadne ceny:

Helmets :
HOTA - 100k
Demon helmet - 100k
Skull Helmet - 50k
Beholder Helmet - 30k? Nie wiem ;/
Royal helmet -35k
Crusader Helmet -7k
Warior Helmet - 6k

Armors :

E-plate - 500k
Demon arm - 800k
DSM - 60k
Golden Arm - 35-30k
Blue robe - 15k
reszta djinn prices

Legs :

Golden Legs - 150k
Crown legs -20-25k
Knight Legs - 8k

Boots :

Soft Boots - 300k
BOH - 40k
Steel boots - 30k

Shields :

MMS - 150k
Demon Shield - 30k
Vamp SHield - 17k
Medusa SHield -5k

Weapons :

Axes:

SCA - 800k
Ruthless Axe - 1kk
Royal Axe - 200k?
War Axe - 50k
D lance- 10k

Swords:

SOV - 700k
The Avenger - 500k
Justice Seeker - 200k
Demonrage Sword - 50k
Dragon Slayer - 10k
Haunted Blade - 100k

Clubs:

Thunder Hammer - 1,5kk
Arcane Staff -300k
Blessed Sceptre - 200k

Dist:

Arbalest - 500k

Other:
Bp of holding : 120k

reszte prosilbym pomoc : > / poprawic

Sesef 03-09-2007 21:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez NaTA90 (Post 1638660)
@Egzekutorrr
to mialo bys smieszne czy zalosne ?
@Hanys777
Pokaz mi co w ostatnich 4 stronach bylo zwiazane z tibi ? Co jakies ogorki maja do tibi ?
@Oleslav
Nie pisz wiecej :>
Robisz tylko nie potrzebnego spama .....

Wielki obrońca się znalazł idź sobie poexpić a nie na forum czas marnujesz.

Vadikel 03-09-2007 22:09

Cytuj:

@Hanys777

co do ogórków to mają nawet dużo wspólnego ale nie w tym rzecz każdy kto chciał to zrozumiał o co chodzi a to tylko przykład

Tyran The Bro'war 03-09-2007 22:44

@ aurea

Brad Edelhoiser
20:32 You advanced from Level 99 to Level 100.
Kolejny gracz, który posiadł 100 poziom !!
Zajeło mu to 4 miesiące.
Gz, Gl, Hf:p

blantmaster 03-09-2007 23:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tyran The Bro'war (Post 1638923)
Brad Edelhoiser
20:32 You advanced from Level 99 to Level 100.
Kolejny gracz, który posiadł 100 poziom !!
Zajeło mu to 4 miesiące.
Gz, Gl, Hf:p

Ciekawe ilu ma ownerow

Russ'el 03-09-2007 23:32

22:52 Elom Tika [109]: 21:51 You have found a stonecutter axe.
Gratz :p

duuKi 04-09-2007 00:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Russ'el (Post 1639009)
22:52 Elom Tika [109]: 21:51 You have found a stonecutter axe.
Gratz :p

23:39 Elom Tika [109]: if he died why too died ;d

I reszta konwersacji, dobrze dla niego ze sie juz rok skzolny zaczął_/

Egzekutorrr 04-09-2007 07:37

@NaTA90: to mialo byc zalosne, jezeli to ty grasz tym endroxem to wiemy tez ze jak kupiles tego chara to niewalczyles jeszcze tylko wtedy gdy zobaczyles ze rom wygrywa to poszedles sie pucowac :|

bez tych gadania omg bo sie w*****e

Slide_Aurea 04-09-2007 12:41

Cytuj:

To wykasuj ^^

Chomski_1991 04-09-2007 14:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Egzekutorrr (Post 1637965)
a myslisz ze kurwa kazdemu sie chce w supermarkecie w kolejce stac po to zeby kupic ogorki lol:p

@kojak~
ty na tym topic niemasz nic do gadania jestes puckiem, wczesniej pucowales sie dla fag jak byla wojna miedzy fag a alliantami, a teraz co lizesz i lizesz dupe romowcom czemu juz nienawidzisz fagu ? bo wara przegrali?
niemartw sie jeszcze nie jeden wygraja ;p

jestem wstrzasniety :) ze takie dzieci sie rodza ;/

Humm czemu nie nawidze FAGu ?hummm juz na to pytanie odpowiadalem :) Ale dla ciebei napisze to jeszcze raz.
1. Endrox ojebal impane.
2. Zostal hunted od Fagu (wyszlo mu to na dobre)
3. Cuz za to ze jestem rl od Endroxa to zostalem hunted.
4. Zabili mnie podczas expienia :)
5. Doszedlem do Romu :)

Gdyby mnie nie ubili to nadal bylbym z FAGiem :)

P.S Kto komu dupe lize? Poptaj u kumpli z fagu. patrz Saori mia, beznickos, beru senwin.

Wygraja wygraja ale nie z nami ... Nie wiesz co sie dzieje wiec nie pisz... Poczekaj dzis all sie powinno wyjasnic.

Tyran The Bro'war 04-09-2007 15:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez blantmaster (Post 1638996)
Ciekawe ilu ma ownerow

Gra sam...
Jak ktoś umie grać nie musi sharować konta...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:29.