Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje światopoglądowe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=205236)

Ulrikk 16-07-2009 12:07

Łasuch napisze, że nie lubi cyganów- dobra, jest na forum już długo, wybaczamy.
Albertus napisze, że nie lubi arabów- nie ma do tego prawa, bo musi poznać KAŻDEGO araba na całej planecie.

Gierubesoen 16-07-2009 12:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2599225)
Widziałeś więc całe społeczeństwo, by je tak oceniać?

Myślę, że ciężko komukolwiek byłoby zobaczyć całe społeczeństwo ;-)
A przykład z osiedlem zamieszkałym głównie przez Arabów to dobry przykład, takie jakby mikrospołeczeństwo. Chłopak się po prostu zraził do tej nacji i za cholerę go nie przekonacie do swoich racji.

Nie popieram nienawiści Albertusa do Arabów, ale on przeżył prawdopodobnie to, czego Wy nigdy nie przeżyjecie, więc nie wiem, czemu na siłę chcecie zmienić jego stosunek do tej nacji.

Slythia 16-07-2009 12:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ulrikk (Post 2599240)
Albertus napisze, że nie lubi arabów- nie ma do tego prawa, bo musi poznać KAŻDEGO araba na całej planecie.

Nie czytałam całego tematu.

Według mnie ocenianie społeczeństwa, czy chociażby grupy ludzi, na podstawie paru jednostek jest krzywdzące. Nieważne, czy chodzi o arabów, żydów, cyganów, polaków, blondynek etc.

@up
Ja się zraziłam do niemców, ale nie twierdzę, że każdy z nich jest idiotą patrzącym na siebie, jakby był najważniejszą osobą na świecie.

Duch Niespokojny 16-07-2009 12:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2599224)
a zeby nie bylo ujemnego przyrostu nalezy zrobic cos takiego ze jak rodzina ma 3 dzieci (wtedy jest 1 czlowiek na +) dostaje jakies ulgi od podatkow itp. itd. to by ludzi zachecalo do wiekszych rodzin

Paradoksalnie jest tak, że im bogatsze jest małżeństwo, tym zwykle mniej dzieci posiada. Często zaś ludzie, którzy ledwo wiążą koniec z końcem, zakładają wielodzietne rodziny. Jeśli kogoś i tak stać na dziecko, to wątpię, żeby ulgi podatkowe go dużo bardziej do niego przekonały. A dla człowieka, który zarabia grosze albo i nic, a żyje tylko z zasiłków, niższe opodatkowanie to tylko parę złotych więcej - zdecydowanie za mało, żeby utrzymać kolejne dziecko. Można rozdawać zapomogi, takie jak becikowe, ale czy to ma sens? Tutaj jest co na ten temat sądzę.
Zresztą, jestem przeciwny niepotrzebnemu komplikowaniu przepisów (w tym podatkowych), bo jak praktyka pokazuje, daje to jedynie pole do popisu dla cwaniaczków wykorzystujących luki w prawie i chciwych urzędników, którzy mogą za "opłatą" zinterpretować niejasne i zagmatwane przepisy na korzyść petenta.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2599236)
Społeczeństwo ocenia się po tych typowych, przeciętnych, stereotypowych wręcz, ludziach. Bo chlubne wyjątki w postaci np. naprawdę przyjaznego araba z masą pozytywnych cech nie jest podstawą do oceny.

To fakt, ale trzeba takich ludzi poznać naprawdę wielu, żeby mieć podstawę do oceny. A nie "byłem w arabskiej dzielnicy, więc wiem już o nich wszystko"
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2599084)
*araby to brudasy...

Akurat bodajże Cejrowski stwierdził, że Arabowie dbają o higienę dużo bardziej niż my.

Ametystowec 16-07-2009 12:25

Po części zgadzam się z Albertusem, ale nie chodzi mi to o nienawiść do innych ras itp. tylko o nienawiść do nierobów żyjących za nasze podatki. I brak kary śmierci w Polsce - to mnie bardzo irytuje, gdzieś widziałem nawet taki demotywator: "MORDERCA: Damy mu spanie, rozrywkę i jedzenie za nasze pieniądze." Gdzieś tam u arabów mają ciekawe prawo: Rodzina ofiary wymierza sprawiedliwość - jest sądem (nie wykonawcą, i oczywiście nie mogą przekroczyć limitu "ząb za ząb").

A tak z innej beki, czy po obejrzeniu tego materiału niżej kupilibyście futro dla swojej dziewczyny/matki/cioci...byle kogo? Jeżeli nie, to nie ma potrzeby oglądać tego filmu.

http://video.google.pl/videoplay?doc...fur+farm&hl=pl

Duch Niespokojny 16-07-2009 12:31

Nie kupiłbym futra, bo nawet abstrahując od faktu, że jest to głupota i barbarzyństwo, kobieta w futrze wygląda jak emerytowana k***a ;)

Lasooch 16-07-2009 12:31

Cytuj:

Oj tam, mieszasz dyskusje. Ale w sumie masz poniekąd rację...

Xevez 16-07-2009 12:45

@albertus
U mnie w mieście jest tzw dzielnica cudów (zakaczawie) i jest tam to samo, co w tych dzielnicach arabskich, tylko nie ma tyle rzygów. Jak przyjdzie ktoś nieswój (nie z dzielnicy), to też zaraz wpierdol dostanie. Ludzie nie pracują, chodzą brudni... A co do hałasu w nocy, to jakbyś mieszkał w pobliżu torów i co godzinę by pociąg przejeżdżał, to też byś maszynistów powybijał?

Czarna_Mamba 16-07-2009 13:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2599263)
kobieta w futrze wygląda jak emerytowana k***a ;)

Moja mama nosi futra. I nie życzę sobie, byś porównywał ją do emerytowanej kurwy.

K'woli ścisłości, nigdzie nie mówię, że nosi prawdziwe.

Albertus 16-07-2009 13:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2599253)
To fakt, ale trzeba takich ludzi poznać naprawdę wielu, żeby mieć podstawę do oceny. A nie "byłem w arabskiej dzielnicy, więc wiem już o nich wszystko"

Akurat bodajże Cejrowski stwierdził, że Arabowie dbają o higienę dużo bardziej niż my.

ja tam nie bylem , tylko jakis czas mieszkalem...

a mi chodzilo ze brudasy nie jako ze niedbaja o siebie ; tylko ze nie dbaja o swoje otoczenie.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xevez (Post 2599275)
@albertus
U mnie w mieście jest tzw dzielnica cudów (zakaczawie) i jest tam to samo, co w tych dzielnicach arabskich, tylko nie ma tyle rzygów. Jak przyjdzie ktoś nieswój (nie z dzielnicy), to też zaraz wpierdol dostanie. Ludzie nie pracują, chodzą brudni... A co do hałasu w nocy, to jakbyś mieszkał w pobliżu torów i co godzinę by pociąg przejeżdżał, to też byś maszynistów powybijał?

mieszkalem w miejscu gdzie codziennie kolo 12 w nocy jezdzil jakis samochod i gral melodyjke , przez dluzszy czas myslalem ze to lodziarz , ale co on by robil o 12 w nocy!?

no i dobra , jak jest taka dzielnica. Wyobrażasz sobie cale miasto takie a posrodku ty twoja zona i dzieci?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2599248)
Nie popieram nienawiści Albertusa do Arabów, ale on przeżył prawdopodobnie to, czego Wy nigdy nie przeżyjecie, więc nie wiem, czemu na siłę chcecie zmienić jego stosunek do tej nacji.

taa moglbym podawac wiele przykladow OSOBISTYCH potyczek/problemow z arabami... ale po co?

Xevez 16-07-2009 14:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2599330)

no i dobra , jak jest taka dzielnica. Wyobrażasz sobie cale miasto takie a posrodku ty twoja zona i dzieci?

miasto sobie wyobrażam, ale siebie w nim nie
nie oznacza to, że kazał bym im się wynieść z miasta, po prostu sam bym się wyniósł...

Yoh Asakura 16-07-2009 14:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarna_Mamba (Post 2599287)
Moja mama nosi futra. I nie życzę sobie, byś porównywał ją do emerytowanej kurwy.

Primo, to nie jest koncert życzeń. Secundo, jego stwierdzenie to jak mówienie, że "każda kobieta to suka". Obraża też wtedy swoją matkę, ale who cares.

Duch Niespokojny 16-07-2009 14:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarna_Mamba (Post 2599287)

No przykro mi, ale ja mam akurat takie skojarzenia ;)

Albertus 16-07-2009 14:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xevez (Post 2599352)
miasto sobie wyobrażam, ale siebie w nim nie
nie oznacza to, że kazał bym im się wynieść z miasta, po prostu sam bym się wyniósł...

gdzie bys sie wyniosl , jak w miescie obok znalazlbys to samo... no chyba ze kupilbys dzialke na odludziu gdzie do najblizszego domostwa bedzie parenascie km. :D

a pozatym to co to za zycie ze we wlasnym kraju trzeba uciekac?

eerion 16-07-2009 15:39

Ja tylko chciałbym wtrącić parę detali:
1. Bardzo często za granicę na zarobek wyjeżdża margines (lokalny przykład - ile razy można było zobaczyć polaczka (określenie celowe) siedzącego pod ścianą w londynie, że zrobi wszystko za 1 funta za godzinę. Brudny, śmierdzący i ni w ząb nie umie angielskiego. Ot wyjechał za "łatwą kasą")
2. Albertus oceniasz ich, bo mieszkałeś w dzielnicy - to prawda. Ale weź pod uwagę, że to nie jedyny faktor. To tak jakbyś ocenił całą amerykę po mieszkaniu w slumsach przez X lat. Z jednej strony masz część racji, z drugiej obraz jest niepełny - w którą stronę nie spojrzysz.
3. Aby najlepiej ocenić nację - należy wyjechać do ich macierzystego kraju. Tam można wyjechać i zobaczyć ludzi w ich naturalnym otoczeniu. Bo za granicą to nikt nie mieszka jak u siebie. W najlepszym wypadku jest trochę gorzej, w najgorszym - masakra.

Ogólnie rozumiem twoje podejście. W Irlandii można bardzo łatwo zobaczyć jak tego typu rodziny (bo rodzinami tu zjeżdżają) bawią się w pijawkę i nic nie robiąc ciągną niezłą kasę. Ale to nie jest ich wina, tylko przesadnych przywilejów, które kraj nadał. Bo nie okłamujmy się - okazja czyni złodzieja (choć tu nie o kradzież chodzi), a wielu osobom pasuje opcja, że leżysz do góry brzuchem a kilkaset euro miesięcznie ci samo w kieszeń wpada.
Tak długo jak w naszym kraju nie zostanie mocno rozbudowany socjal (na co liczę) i prawo nie będzie dopuszczać do takich odpałów jak jest z zaskarżaniem o rasizm na zachodzie (w co mam nadzieję, choć nie jest to łatwa rzecz) to będzie git.
No i ogólnie jeśli chodzi o pracę - związki zawodowe należy poukrócać, bo jak widze (w Irlandii) kasjera w tesco, który pracuje jakby chciał a nie mógł, to mi się w żołądku przewraca. A jak pogania go przełożony, to tekst "I'm doing my best" kończy całą dyskusję - i żeby wylać takiego to trzeba się namęczyć. To jest nieporozumienie.
A no i tacy kasjerzy to nikt inny niż rodowici... irlandczycy. Co dobitnie pokazuje, że cała masa narodów odstawia chore akcje.

sphinx123 16-07-2009 22:04

Cytuj:

Łasuch nie pisze, że potraktowałby cyganów siekierą.

Albertus 16-07-2009 22:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2599799)
Łasuch nie pisze, że potraktowałby cyganów siekierą.

bo Lasuch nie chce/nie ma odwagi nic z tym zrobic by mu sie lepiej zylo lub nie wypowiada sie na ten temat publicznie ( nikt go nie prowokuje do takiej odpowiedzi)

Yoh Asakura 16-07-2009 22:32

Nie, bo lasuch ma glany i niepotrzebna mu siekiera.

Albertus 16-07-2009 22:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2599825)
Nie, bo lasuch ma glany i niepotrzebna mu siekiera.

tez mam glany , a siekiera zawsze sie przyda ;D

sphinx123 16-07-2009 23:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2599817)
bo Lasuch nie chce/nie ma odwagi nic z tym zrobic by mu sie lepiej zylo lub nie wypowiada sie na ten temat publicznie ( nikt go nie prowokuje do takiej odpowiedzi)

Bez kitu, odwaga jest potrzebna, żeby spamować internetowe forum o Tibii bezpodstawnymi (chyba że strach jest dobrym argumentem) oskarżeniami na wszystko, co jest odmienne od piszącego.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:39.