Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rok szkolny (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220523)

nie_slucham_ludzi 29-11-2009 20:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Morets (Post 2696281)
ja mam luzik bo wyjechalem do usa a tu tak:

0 prac domowych
0 nauki
malo testow

a umiesz wszystko, tego co tu cie uczol to masakra ja w polsce bylem w 1 gimnazjum a tu sie ucze dopiero na poziomie 4 klasy hhahhaha luzik

Rozumiem że Twoje lenistwo przysłania Ci negatywne skutki takiej 'nauki"?

Hovvner 29-11-2009 21:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2696183)
Rozszerzona, tak? Mówimy o rozszerzonej? Jeśli miałeś z operonu, to tak chyba tylko z wartością bezwzględną i sinusami (no i z logarytmami) było doable.

Nie płacz, wszystko było doable.

Byś zobaczył zadania mojej wychowawczyni to byś się zesrał xd

CytrynowySorbet 29-11-2009 21:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez AnonimowyPowrot (Post 2696262)
Boooże! Mam tak głupi problem, że aż mi wstyd. Nie mogę przekształcić wzoru:

1/x + 1/y = 1/f

Mam wyliczyć y.

Przenosimy 1/x na drugą stronę.
Mnożymy razy y, a więc mamy:
(1/f - 1/x) * y = 1

Dzielimy przez nawias:

y = 1 / (1/f - 1/x)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2696355)
Nie płacz, wszystko było doable.

Byś zobaczył zadania mojej wychowawczyni to byś się zesrał xd

Dobrze, więc podaj mi wzór funkcji, której punkty znajdują się w tej samej odległości od prostej y = -1/2 i punktu P (0,2).

AnonimowyPowrot 29-11-2009 22:01

Boże, jakim cudem nie wpadłem, żeby wyjąć to y przed nawias? HAHAHA! :D BOŻE!!!

niesmiertlenywojowniktibi 30-11-2009 02:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Morets (Post 2696281)
ja mam luzik bo wyjechalem do usa a tu tak:

0 prac domowych
0 nauki
malo testow

a umiesz wszystko, tego co tu cie uczol to masakra ja w polsce bylem w 1 gimnazjum a tu sie ucze dopiero na poziomie 4 klasy hhahhaha luzik

hahaha 0 nauki, 0 wszystkiego, masz 100% czasu na granie, oglądanie tv, robienie czego tylko sobie wymarzysz bo rodzice na Ciebie pracują, a za kilka lat może skończysz marny college i będziesz umiejętnie wyszkolonym robotnikiem. Może znowu jakieś wieże uwalą to sobie dorobisz na zbieraniu gruzu -.-

Ale masz szansę jeszcze pracować w sklepie BO KOMPUTER POKAŻE CI ILE MASZ WYDAĆ RESZTY!!!111111111 Czy to nie jest piękne? Tyle wolnego czasu! Wszystko jest w porządku, pracuj na swoich panów, oglądaj tv, słuchaj władzy i nie zadawaj pytań!

Rybzor 30-11-2009 03:02

@CytrynowySorbet
Masz syndrom nierównowagi edukacyjnej. Od dawien dawna wiadomo, że ocena ocenie nie równa, nauczanie nauczaniu też. To znane i powszechne zjawisko. Kiedy porównywałem sobie fizykę, jaką miałem w szkole średniej z "równoległymi" znajomymi to nie wiedziałem, czy się śmiać, czy płakać, że miałem tak przerąbane. Podobnie jest z matmą. Wielu nauczycieli różnie naucza, a składa się na to wiele czynników.

Inną sprawą jest to, że do dobrego napisania matury z matmy z rozszerzenia nie wystarczy to, co masz w szkole. Nawet, jeżeli jesteś na profilu mat-fiz. Trzeba przed maturą rozwalić naprawdę dużo zadań, to jest podstawa. Mam na myśli liczby w okolicach tysiąca. Masz jeszcze sporo czasu i nie masz co się załamywać poziomem. Ilość typów zadań jeżeli chodzi o maturę jest skończona, więc im więcej ich rozwiążesz tym większe będziesz miał szanse, że trafiłeś na jakieś, jakie już rozwiązywałeś i będziesz wiedział jak zrobić. Jeżeli liczysz na to, że na maturze spotkasz zadanie takiego typu, którego w życiu nie widziałeś i rozwiążesz je, to muszę cie rozczarować. Imho max 2-3 zadania z takich "nowych" da się wtedy rozwalić. Chyba, że jesteś jakimś geniuszem matematycznym : P

Litawor 30-11-2009 08:20

Czy na poziomie rozszerzonym w liceum jest coś takiego jak granice funkcji? Bo ciekaw jestem, czy z tego tematu mam po co zadawać tu pytania.

Rothes 30-11-2009 09:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2696521)
Czy na poziomie rozszerzonym w liceum jest coś takiego jak granice funkcji? Bo ciekaw jestem, czy z tego tematu mam po co zadawać tu pytania.

Przez trzy lata byłem święcie przekonany, że uczę się granic, bo mogą być na maturze. Tymczasem na zajęciach z analizy matematycznej, ludzie mówią, że nie mieli w szkole średniej ani granic, ani pochodnych. Wnioskuję zatem, że to już leży w kwestii nauczyciela i tego, jak bardzo mu zależy, aby jego uczniowie dali sobie radę na studiach. Oficjalnie zapewne nie ma.

Mazur199 30-11-2009 11:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez hoomik (Post 2695367)
Przegladam sobie probne arkusze z angola, i coz... podstawa to jest kpina

94% uzyskalem z matury z operonu

hoomik 30-11-2009 12:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez hoomik (Post 2695009)
co w tym 5.1 dziwnego?

a) odpada, bo "boys got better results in exams"
b) akceptuje, bo "various steps were taken"
c) odpada, bo "boys got better results in exams"
d) odpada, bo nigdzie nie napisano wyraznie, ze WSZYSCY chodzili do klas jednoplciowych, a jedynie ze stworzono klasy wylacznie dla dziewczat. Nie wyklucza to klas koedukacyjnych.

tak na chlopski rozum

tak dla jasnosci, bo ktos ryl mi banie na gadu ze nie mam racji... a sprawdzilem sobie na angielski.edu.pl dla pewnosci i guess what - jednak hoom jest nieomylny ; To tak jakby ktos jeszcze mial kiedys watpliwosci ;>

Lasooch 30-11-2009 12:10

Sprawdzian z równań trygonometrycznych, skisłem 100%. Jak będzie 1+ to będzie dobrze.

Leczekompleksy 30-11-2009 15:18

Dam rade porządnie zdać mature rozszerzoną z angola, jeżeli zacznę się jakoś 'pozaszkolnie' do niej przygotowywać w 3 liceum? Angol mi wchodzi szybko, gramatykę wchłaniam jak tampon wiadome rzeczy, słówka też głęboko się wpijają. Wg mnie mój angielski jest dość dobry na dzień dzisiejszy. To jak? ;o

Wiślaczek 30-11-2009 15:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2696521)

Ja to mialem na matfizie, aczkolwiek nie ma tego juz w programie nauczania.
@Leczekompleksy
Cytuj:

Dam rade porządnie zdać mature rozszerzoną z angola, jeżeli zacznę się jakoś 'pozaszkolnie' do niej przygotowywać w 3 liceum? Angol mi wchodzi szybko, gramatykę wchłaniam jak tampon wiadome rzeczy, słówka też głęboko się wpijają. Wg mnie mój angielski jest dość dobry na dzień dzisiejszy. To jak? ;o
Zdac to na pewno, zalezy jeszcze na ile %. Ale matura z anglika to nie jest jakas wielka sprawa :) Jezeli mowimy o pisemnym, a co do ustnego to ja sie nie wypowiadam :)
@Ktos tam
Cytuj:

94% uzyskalem z matury z operonu
Słabo, gdbys miał 100% to mogłbys sie chwalic ;-)

Hovvner 30-11-2009 16:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2696574)
Sprawdzian z równań trygonometrycznych, skisłem 100%. Jak będzie 1+ to będzie dobrze.

Sprawdzian z logarytmów i u mnie w sumie to samo xd

Jak będzie 30% będzie cool (bo u mnie w szkole zamiast ocen są procenty ha!) :p

@ Cytrynowy:

y=1/5x2 + 3/4?
Pewnie źle, ale jestem niedysponowany więc jestem usprawiedliwiony :D o/

CytrynowySorbet 30-11-2009 16:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2696703)
y=1/5x2 + 3/4?
Pewnie źle, ale jestem niedysponowany więc jestem usprawiedliwiony :D o/

Wątpię. Nie istnieją dwa punkty, które znajdują się w tej samej odległości od punktu P(0,2) i prostej y=-1/2. Ale jak zapisać równianie jednego punktu? (miał to być wzór funkcji), i jak do tego dojść (bo za odp dostane 1 pkt, a tam były 4)?

@down: To mi je wypisz, lol.

Vil 30-11-2009 16:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2696708)
Wątpię. Nie istnieją dwa punkty, które znajdują się w tej samej odległości od punktu P(0,2) i prostej y=-1/2.

oczywiscie ze istnieją.

Angel of Death 30-11-2009 17:55

Chyba jestem konkretnym lamerem z matmy ale czy y = -1/2 to w ogóle prawidłowy wzór funkcji liniowej oO? Gdzie x :>?

Btw. Hovvner chodzisz do 6tki :>?

Lasooch 30-11-2009 18:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angel of Death (Post 2696793)
Chyba jestem konkretnym lamerem z matmy ale czy y = -1/2 to w ogóle prawidłowy wzór funkcji liniowej oO? Gdzie x :>?

Btw. Hovvner chodzisz do 6tki :>?

Jest prawidłowy, to funkcja stała. Ale nie chodzi o funkcję, tylko o prostą, a prawidłowym wzorem prostej byłoby nawet x=-1/2. Mimo że to już nie funkcja.

edit: oczywiście z tego co tu wyczytałem, zadania nie widziałem.

edit 2:

@down: a Ty właściwie o czym? ;o

robek 30-11-2009 18:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angel of Death (Post 2696793)

@up
nie czytalem wyzszych postow , patrzylem tylko na ten, my bad.

Rybzor 30-11-2009 18:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2696708)
Wątpię. Nie istnieją dwa punkty, które znajdują się w tej samej odległości od punktu P(0,2) i prostej y=-1/2. Ale jak zapisać równianie jednego punktu? (miał to być wzór funkcji), i jak do tego dojść (bo za odp dostane 1 pkt, a tam były 4)?

Vilowi chodzi o to, że dla każdej prostej można wyznaczyć dwa punkty, które będą znajdować się w takiej samej odległości od punktu P. Punkty te będą znajdowały się na prostej prostopadłej do tej prostej, oba w takiej samej odległości od punktu P, lol. Mnie akurat jest to sobie dość prosto wyobrazić : P

Nie chodzi tu o wyliczanie zadania tylko o udowodnienie, że jest to możliwe. (o ile dobrze zrozumiałem zadanie, którego teraz akurat nie mogłem znaleźć : P)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:43.