Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rok szkolny (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220523)

Vil 30-11-2009 18:17

http://img101.imageshack.us/img101/8121/dowoda.jpg

oczywiscie punkt P jest oznaczony blednie (powinno byc [0,2]).

A' spelnia zalozenie takiej samej odleglosci (oznaczonej jako k) od prostej y jak i od punktu P.

Rysunek odreczny - dokladnosc ograniczona.

edit:

takich pktow jest nieskonczenie wiele, ukladaja sie w parabolę o wierzcholku w A (co akurat dziwne nie jest), na poziomie licealnym nie powinno byc trudne wyznaczenie wspolczynnikow 'a' i 'b' paraboli, wspolczynnik 'c' mamy ze wspolrzednych pktu A.

CytrynowySorbet 30-11-2009 18:25

Nie zrozumieliście mnie. Mamy wykres funkcji, której punkty (każdy pojedynczy punkt) ma być w tej samej odległości od tej prostej i od tego punktu, w sensie, że odległość A od y=-1/2 wynosi np. 5, B = 5, C = 5, ale też, odległość od punktu P(0,2) ma być taka sama dla każdego punktu, więc np. odległość punktu A od P = 3, B = 3, C = 3. Rozumiecie?

Vil 30-11-2009 18:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2696825)
Nie zrozumieliście mnie. Mamy wykres funkcji, której punkty (każdy pojedynczy punkt) ma być w tej samej odległości od tej prostej i od tego punktu, w sensie, że odległość A od y=-1/2 wynosi np. 5, B = 5, C = 5, ale też, odległość od punktu P(0,2) ma być taka sama dla każdego punktu, więc np. odległość punktu A od P = 3, B = 3, C = 3. Rozumiecie?

wychodzi na to, ze nie zrozumiales zadania ktore sam napisales.

CytrynowySorbet 30-11-2009 18:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2696831)
wychodzi na to, ze nie zrozumiales zadania ktore sam napisales.

Kurcze, dziwne że 34 osoby źle zinterpretowały to samo zadanie.

Rybzor 30-11-2009 18:38

A ile ma być tych punktów? Jak nieskończenie wiele, czyli prosta, to fakt, nie da się : P

@down
Aha.
Czyli nie umiesz!

CytrynowySorbet 30-11-2009 18:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2696840)
A ile ma być tych punktów? Jak nieskończenie wiele, czyli prosta, to fakt, nie da się : P

Wyznacz wzór funkcji. Nie podane jakiej.

@up: No i dlatego pytam, bo nie zrobiłem, bo nie umiem :< Wybacz i nie bij!

Vil 30-11-2009 18:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2696837)
Kurcze, dziwne że 34 osoby źle zinterpretowały to samo zadanie.

takie czasy.

CytrynowySorbet 30-11-2009 18:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2696848)
takie czasy.

O Boże, skończ. Mam ci tu wkleić skan listu od szefa operonu z zapewnieniem, że o to chodzi?

Albo inne zadanie:

http://img6.imageshack.us/img6/6109/1111122w.jpg

Oblicz h. Oblicz, nie wyznacz. Jest to zwykły trójkąt, nie równoboczny, nie równoramienny, nie prostokątny. Nie ma żadnych danych, oprócz a,b,c,h. TEGO nie da się źle zinterpretować.

@down: Wtedy źle się wysłowiłem. W treści zadania był taki jeden wyraz, chyba równoodległościowe, co wskazuje, że ma być tak, jak przed chwilą opisałem. Funkcja jednoargumentowa, tak. To napisz wzór tej funkcji, bo ja nie mam zielonego pojęcia. To może być każdy punkt w układzie współrzędnych, tylko jak to napisać?

@down again: Oh. Aha...

Vil 30-11-2009 19:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2696853)
O Boże, skończ. Mam ci tu wkleić skan listu od szefa operonu z zapewnieniem, że o to chodzi?

edit: pogubilem sie w nazewnictwie, to na pewno nie bedzie funkcja jednoargumentowa.

zadanie poprzednie:

zostawiam w spokoju, jesli na cos konstruktywnego wpadne - dopisze kolo polnocy.

zadanie kolejne:

oznacz kąt przy wierzchołku C jako delta. Cosinus delta jest rowny zdaje sie x/b, gdzie x= czesc boku a odcięta wysokością.

dodatkowo c^2= a^2 + b^2 - 2ab* Cos(delta) [z twierdzenia cosinusów] skąd możemy wyciągnąć Cos(delta) rowne (a^2 + b^2 - c^2)/2ab co da nam wartosc x.

x^2 + h^2 = b^2

i powinno wyjsc.

Argen 30-11-2009 20:37

Nie ma to jak wbić na t.pl i zdołować się tym samym czym dołujesz się w szkole_/

@topic

Trzecia piona z angielskiego.

Vil 01-12-2009 09:40

ok wracajac do zadania nr 1:

dla danej wartosci odleglosci dP od pktu P oraz dla danej wartosci odleglosci dy od prostej y istnieją dokładnie 2 punkty położone w tych odległościach. Jeden po prawej stronie osi oY, drugi symetrycznie po stronie lewej.

Zdefiniowanie funkcji ktora wyrzuci nam te 2 punkty nie jest trudne, bedzie to prosta funkcja klamerkowa. Problem jest w tym, ze wartosci dP i dy nie są sprecyzowane, więc funkcji spełniających te założenia jest nieskonczenie wiele.

np:

f(x) = {4 dla x=2, 4 dla x=-2}

Hovvner 02-12-2009 20:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angel of Death (Post 2696793)
Chyba jestem konkretnym lamerem z matmy ale czy y = -1/2 to w ogóle prawidłowy wzór funkcji liniowej oO? Gdzie x :>?

Btw. Hovvner chodzisz do 6tki :>?

No nieeeeeeee, skąd wiedziałeś? :D

Dark Sven 02-12-2009 20:48

Dej se luz, dyrektorka złapała mnie na wagarach, odprowadziła na anglika, dostałem laczka i jutro wychowawcza. W dodatku mam zagrożenie z chemii. Bi i ej... jutiful.

CytrynowySorbet 02-12-2009 20:50

Nie ma to jak z dnia na dzień:

1. mapa świata (ze szczegółami)
2. skutki I wś (około 100)
3. formy języka na pol
4. przewrót majowy i kryzys w 1929
5. 2 interpretacje wierszy baczyńskiego
6. pr kl z ang
7. przypomnienie na faki z matmy

Ahhh klasa maturalna...

Corgar Frizz 02-12-2009 20:54

Piszesz maturę z gegry i historii, czy tak po prostu cię z tym męczą?

Corgar Frizz

Luka$ek 02-12-2009 20:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2698010)
Dej se luz, dyrektorka złapała mnie na wagarach, odprowadziła na anglika, dostałem laczka i jutro wychowawcza. W dodatku mam zagrożenie z chemii. Bi i ej... jutiful.

Hahahahha jak można być takim idiotą i dać się złapać na wagarach,jeszcze przez jakiegoś sąsiada co sprzeda rodzicom czy coś,ale przez dyrektorkę? HAHAHAH

CytrynowySorbet 02-12-2009 21:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Corgar Frizz (Post 2698014)
Piszesz maturę z gegry i historii, czy tak po prostu cię z tym męczą?

Corgar Frizz

Oczywiście, że męczą. Ale to jest usprawiedliwione "teraz popracujecie, a w 2gim semestrze możecie uczyć się do swoich matur na moich lekcjach".

Slythia 02-12-2009 21:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2698031)
Oczywiście, że męczą. Ale to jest usprawiedliwione "teraz popracujecie, a w 2gim semestrze możecie uczyć się do swoich matur na moich lekcjach".

Ktoś wierzy w tą bajeczkę?

Dark Sven 02-12-2009 21:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Luka$ek (Post 2698017)
Hahahahha jak można być takim idiotą i dać się złapać na wagarach,jeszcze przez jakiegoś sąsiada co sprzeda rodzicom czy coś,ale przez dyrektorkę? HAHAHAH

Bez przesady, cobym jak debil się po krzakach chował gdy pada deszcz, zwłaszcza, gdy Strażnicy Miejscy krążą. Kulturalnie w sklepiku sobie siedziałem, piłem kawe, czytałem i czekałem na następną lekcje.

CytrynowySorbet 02-12-2009 21:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2698036)
Ktoś wierzy w tą bajeczkę?

Najwyraźniej :S Ale z materiałem szturmujemy do przodu, więc na drugi semestr niewiele zostanie, to nie będzie co robić.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:35.