Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rok szkolny (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220523)

Lasooch 02-12-2009 22:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2698011)
Nie ma to jak z dnia na dzień:

1. mapa świata (ze szczegółami)
2. skutki I wś (około 100)
3. formy języka na pol
4. przewrót majowy i kryzys w 1929
5. 2 interpretacje wierszy baczyńskiego
6. pr kl z ang
7. przypomnienie na faki z matmy

Ahhh klasa maturalna...

A ja, ucząc się w liceum, w którym według uczniów innych liceów jest zap*erdol i wyścig szczórów, oprócz matmy i fizy na każdej lekcji robię swoje. Olewam wszystkie przedmioty i mam 2-7h fizyki dziennie, bez nauki w domu.

Dla jasności - także klasa maturalna. III LO w Opolu, według ostatniego rankingu jaki widziałem 14. w Polsce.

spider-bialystok 02-12-2009 22:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2698038)
Bez przesady, cobym jak debil się po krzakach chował gdy pada deszcz, zwłaszcza, gdy Strażnicy Miejscy krążą. Kulturalnie w sklepiku sobie siedziałem, piłem kawe, czytałem i czekałem na następną lekcje.

Co ci moze zrobic straz miejska? Edukacja na poziomie wyzszym niz gimnazjum jest nieobowiazkowa.

Gelt 02-12-2009 22:25

Już nie, teraz obowiązkowa jest do lat 18nastu. Zresztą.. Straż miejska nie zgarnia wagarowiczów oO

CytrynowySorbet 02-12-2009 22:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2698081)
A ja, ucząc się w liceum, w którym według uczniów innych liceów jest zap*erdol i wyścig szczórów, oprócz matmy i fizy na każdej lekcji robię swoje. Olewam wszystkie przedmioty i mam 2-7h fizyki dziennie, bez nauki w domu.

Dla jasności - także klasa maturalna. III LO w Opolu, według ostatniego rankingu jaki widziałem 14. w Polsce.

Może u ciebie tak jest. Zauważ jednak, że jest to liceum OGÓLNOKSZTAŁCĄCE, i gdyby nauczyciele byli wredni, to mają prawo żądać od ciebie nauki do ich przedmiotu aż do dnia matury.

Lasooch 02-12-2009 22:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2698092)
Może u ciebie tak jest. Zauważ jednak, że jest to liceum OGÓLNOKSZTAŁCĄCE, i gdyby nauczyciele byli wredni, to mają prawo żądać od ciebie nauki do ich przedmiotu aż do dnia matury.

Dopóki wyrabiam na 2-4 bez nauki, mogą sobie żądać nawet ssania pałki po lekcjach, a ja tego robić nie muszę. A niektórzy są wredni ; )

domin3x 03-12-2009 00:05

może na innym świecie żyję, ale u mnie w liceach w klasach maturalnych są tylko te przedmioty, które są przewidziane, jako przedmioty rozszerzone w danych profilach klasowych (czyt. dla klas mat-fiz -> 7h matmy, 4h fizyki, 3h infy i 5h angielskiego, do tego dochodzą wf, religia i jakieś wosy), a reszta przedmiotów odpada (dla klas ww klas -> historia, chemia, geografia, biologia)

Litawor 03-12-2009 01:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez domin3x (Post 2698138)
może na innym świecie żyję, ale u mnie w liceach w klasach maturalnych są tylko te przedmioty, które są przewidziane, jako przedmioty rozszerzone w danych profilach klasowych (czyt. dla klas mat-fiz -> 7h matmy, 4h fizyki, 3h infy i 5h angielskiego, do tego dochodzą wf, religia i jakieś wosy), a reszta przedmiotów odpada (dla klas ww klas -> historia, chemia, geografia, biologia)

W niektórych szkołach tak jest, ale nie we wszystkich. U mnie dopiero w drugim semestrze klasy maturalnej przedmioty ogólne odpadały. W innych trwają do samego końca.

Ale to i tak nie miało dużego znaczenia, najwięcej trzeba było robić na polski (i zajmował najwięcej godzin), a ten akurat nie odpadał.

domin3x 03-12-2009 08:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2698151)
Ale to i tak nie miało dużego znaczenia, najwięcej trzeba było robić na polski (i zajmował najwięcej godzin), a ten akurat nie odpadał.

no to akurat wiadome, że nie odpada, bo maturę z polskiego (czyt. z literatury) zdawać musi każdy (nie wiem po co to mówię, przecież i tak dobrze o tym wiesz)

Slythia 03-12-2009 09:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2698081)

W mojej starej szkole (swego czasu 3? w Polsce) w ogóle się nie uczyłam - ani w klasie maturalnej, ani w żadnej wcześniejszej. Rzeczy zapamiętane z lekcji starczały mi na to 4.

W klasie maturalnej zniknęła część niepotrzebnych przedmiotów w stylu geografii, biologii, chemii, fizyki (w zależności, kto co na maturze pisał), lecz za to dodano wosy, woki, pp i inne dziwne rzeczy. Pod koniec roku nauczyciele w ogóle odpuścili i pozwalali nawet do szkoły nie chodzić, byśmy mieli więcej czasu w domu na przygotowywania do matury ;].

@up
Lecz nie dla każdego wysoki wynik z polskiego jest aż tak ważny, wiele osób ten przedmiot chce tylko zdać.

@down
Nauczyciele opanowali sztukę straszenia do perfekcji. Nie zauważyłam, by polski był trudny, a humanista ze mnie żaden.

domin3x 03-12-2009 10:16

lecz nie każdy jest w stanie go zdać, jeśli się ostro nie przykłada w klasie maturalnej;s

Lasooch 03-12-2009 11:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2698194)
W mojej starej szkole (swego czasu 3? w Polsce) w ogóle się nie uczyłam - ani w klasie maturalnej, ani w żadnej wcześniejszej. Rzeczy zapamiętane z lekcji starczały mi na to 4.

To, co jest śmieszniejsze, to to, że ja nawet nie wiem, co jest na lekcji. Rozwalam sobie zadanka z fizy, nawet nie udając, że słucham.

Rybzor 03-12-2009 14:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2698194)

No i widzisz, jak to się skończyło?

Nie polecam.

Slythia 03-12-2009 14:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2698251)
No i widzisz, jak to się skończyło?

Nie polecam.

A jak się skończyło? Moim zdaniem dobrze.

Angel of Death 03-12-2009 15:19

Ja tam sie ucze w bardzo przeciętnym liceum, profil mojej klasy odbiega od mojej preferencji maturalnej o 180 stopni (rozszerzony wos historia i geografia przy zdawaniu biologii :>) ale nie ma jakiegoś zapierdolu że zewsząd zalewają nas nauką (jedynie z j. polskiego cisną co mnie irytuje), mam czas na biologie do której przygotowuje się sam. Historie zdaje w klasie 1 osoba i praktycznie nic nie robimy, z geografii i wosu bardziej cisną tych zdających więc nie muszę się zbytnio przejmować i ogólnie cała ta sytuacja bardzo mi odpowiada ^^

A Rybzor jak masz jakieś prywatne spostrzeżenia do Slythii to może na priv a nie na forum, jak już to jaśniej, żeby każdy mógł się dołączyć.

Rybzor 03-12-2009 15:33

Niewiedza jest błogosławieństwem.

Luka$ek 03-12-2009 15:56

@Up ale błyszczysz ooo kurwa.

Dark Sven 03-12-2009 16:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2698086)
Co ci moze zrobic straz miejska? Edukacja na poziomie wyzszym niz gimnazjum jest nieobowiazkowa.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2698091)
Już nie, teraz obowiązkowa jest do lat 18nastu. Zresztą.. Straż miejska nie zgarnia wagarowiczów oO

Już zagarnęła paru moich kolegów. Mieli podwózkę do szkoły ; p. Poza tym, co się miałem szlajać w pojedynkę, gdy potem wracałem na lekcję. Przynajmniej koledzy mają ucieche.

Hovvner 03-12-2009 20:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2698279)
Niewiedza jest błogosławieństwem.

^
DR GRZEGORZ DOM

domin3x 03-12-2009 20:44

co do tego patrolu szkolnego
ostatnio złapali mnie (na przerwie) na paleniu papierosów jakieś 50 metrów od szkoły za sklepem (tzw palarnia szkolna, wiecie ocb), no i podbili. cośtam pogadali, spisali, powiedzieli, że albo idę sam i zgłaszam się do pedagog(bo pismo i tak do szkoły przyjdzie, tsaa), albo oni zabiorą mnie do dyrektora. powiedziałem, że pójdę. oczywiście nie poszedłem, a na pismo już jakieś 1,5 miesiąca czekam i nic. więc to instytucja, która jest, bo ma być, ale tak na serio gówno robi. chyba, że trafisz na jakąś 'ambitną jednostkę'

Rybzor 03-12-2009 20:55

Nie chciało im się sporządzać notatki. Jednak to tak działa, że mając < 18 lat, kiedy w czasie lekcji jesteś poza terenem szkoły i nie masz jakiegoś sensownego usprawiedliwienia, to przez dyrekcje do wychowawcy przychodzi pismo, które w zasadzie do niczego nie zobowiązuje. Miałem ze 2 takie przypadki u siebie w klasie w szkole średniej zanim ukończyłem te 18 lat. (nie moje).

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:07.