![]() |
Cytuj:
Arytmetyczny: Ukryty tekst:
Geometryczny: Ukryty tekst:
Czyli jeśli arytmetyczny, x=4/15, jeśli geometryczny - (pierwiastek z 15)/15. Chyba, żem się machnął gdzieś po drodze, ale umieć umiem, a sprawdzać mi się nie chce ; ) edit: @down: ale tylko Zamkowe mocne. Swoją drogą, dla geometrycznego może jeszcze być -(pierwiastek z 15)/15. sqrt(q^2) to q v -q. A co potęgę minus zmienia znak, więc też się zgadza xP |
Lasooch, zgadza się ;p. Masz rację, powinienem dopisać, że arytmetyczny ;p. Kiedyś postawię Ci piwo i będziemy kwita :D
|
Może i głupie ale jak ktoś nie pomyśli tylko palnie od razu to na 90% się pomyli :P
ile jest liczb wymiernych między 3 a 7 ? |
Nieskończenie wiele ;]
To teraz ja taka prościzna ;p: Jaka liczba wymierna stoi najbliżej 0 na osi liczbowej, a jaka najbliżej 1? ;D |
Cytuj:
Ukryty tekst:
Koło jedynki... analogicznie 1 + 1/n? Oczywiście to samo z -1/n (dla 0) i 1 - 1/n (dla 1). Druga możliwość - nie da się określić. Ale szczerze mówiąc nie wiem, tylko improwizuję : P edit: 0,(9) jest wymierne, ale z kolei jest równe 1 (co można udowodnić choćby przy pomocy szeregu geometrycznego) Ukryty tekst:
... lub prościej Ukryty tekst:
|
Dobrze chociaż mi chodziło raczej o to, że nie da się określić i to miało być takie banalnie podchwytliwe ;d
btw. Dzięki, że wyjaśniłeś dlaczego 0,(9)=1, bo nam nauczyciel na matmie ostatnio powiedzał, że tak jest ale nie chciał tłumaczyć dlaczego. ;D |
To ja jeszcze dwie takie prościutkie zagadki ;p
1. Jeśli cegła waży 2kg i pół cegły to ile waży cegła ? ;] 2. Z Kangura: Parę liczb całkowitych nazywamy "dobrą", jeśli ich suma jest równa ich iloczynowi.Ile jest dobrych par liczb i jakie to są ? P.S. Sorki, że napisałem nowego posta a nie zedytowałem ale chciałem żeby temat był na górze strony, bo gdy jest na dole to chyba mało kto tutaj zagląda ;D |
Cytuj:
2. 1 para? 2+2 ? |
1. Tak
2. Tak :P |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:53. |