Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Matura 2008 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=172326)

Slythia 15-05-2008 11:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sesef (Post 2057706)
Mam takie pytanie czy idzie się odwołać po fakcie, że miało się źle wydrukowany arkusz?? W pierwszym zadaniu ten wykres wielomianu przechodził mi tylko przez 1 z 3 punktów zamiast przez wszystkie, przez to po jakiś 15 minutach rozmyśleń doszedłem do wniosku że z 1 miejscem zerowym i f(0) = 90 nie jestem w stanie zrobić tego zadania (znaczy doszedłem do wniosku że nie potrafię) dopiero jak wyszedłem to dowiedziałem się od kumpli jak zadanie było banalne jeżeli wykres przechodził przez wszystkie m.zerowe 5 linijek roboty i miałbym 8% do przodu.

Nie tylko ty miales ten problem, chyba dotyczy on wszystkich arkuszow.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss

Zastanawiam sie, co z tym zrobia. Jest on prawie niemozliwy do wykrycia na samym poczatku, gdzie poszukujemy bledow w druku, nie zas bledow w zadaniu.

Tompior 15-05-2008 11:12

U mnie normalnie byly na wykresie 3 miejsca zerowe ;p

Vanhelsen 15-05-2008 12:37

@Slythia: Nie o to chodzi, jak dobrze zrozumiałem, Sesefowi chodziło o to, że u jego wykres był "obcięty", było widać tylko 1 z 3 miejsc zerowych...
Zresztą ten problem opisany wyżej dla mnie jest wielkim naciąganiem... Wystarczy odrobina logiki i skojarzeń, że skoro na pokazanym fragmencie są 3 miejsca zerowe a dalej wykres ostro ucieka to nie będzie ich więcej, co prawda może istnieć funkcja o takim samym fragmencie ale np 5 miejscach ale czy na prawdę trudno było się domyślić? (p.s. nie mówię tak, dla tego, że zrobiłem zadanie się wycwaniłem, nie zrobiłem zadania, ale po prostu domyśliłem się, że więcej miejsc raczej nie będzie...)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Scream (Post 2057787)
nie zgloszenie komisji uszkodzonego arkusza jest jednoznaczne z uznaniem go za odpowiedni do pracy z nim : ][...]

Rozumiem, gdyby była mowa o tym, że np coś było słabo wydrukowane, brakująca strona itp, ale gdy jest to usterka taka, że np: wykres jest ładnie ucięty i WYGLĄDA na poprawnie wydrukowany to co?... Oczywiście nie wiem jak wyglądała ta usterka u Sesefa

p.s. Rozszerzona fiza to jakiś banał :D tym bardziej zadane z temperaturami :D

Slythia 15-05-2008 13:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2057864)
@Slythia: Nie o to chodzi, jak dobrze zrozumiałem, Sesefowi chodziło o to, że u jego wykres był "obcięty", było widać tylko 1 z 3 miejsc zerowych...
Zresztą ten problem opisany wyżej dla mnie jest wielkim naciąganiem... Wystarczy odrobina logiki i skojarzeń, że skoro na pokazanym fragmencie są 3 miejsca zerowe a dalej wykres ostro ucieka to nie będzie ich więcej, co prawda może istnieć funkcja o takim samym fragmencie ale np 5 miejscach ale czy na prawdę trudno było się domyślić? (p.s. nie mówię tak, dla tego, że zrobiłem zadanie się wycwaniłem, nie zrobiłem zadania, ale po prostu domyśliłem się, że więcej miejsc raczej nie będzie...)

Zapewne masz racje. Nie widzialam tego arkusza i nie zamierzam go ogladac. Nie chce juz wiecej myslec o maturze, raz w zyciu starczy.

Sesef 15-05-2008 23:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Scream (Post 2057787)
nie zgloszenie komisji uszkodzonego arkusza jest jednoznaczne z uznaniem go za odpowiedni do pracy z nim : ] teraz reklamacji napewno juz nikt ci nie przyjmie. Przeciez gdy by tak bylo, uszkodzony arkusz byl by prawdziwym losem na loteri, przegladam, widze ze za trudne, i decyduje nie zglaszac komisji uszkodzenia w nadzieji na przyjecie reklamacji w nadzieji na to ze przyjma moja reklamacje pozniej : ]

Czyli w tych 20 sekundach kiedy kodowałem prace mam się domyślić ze wykres był przesunięty itp bez czytania zadania.

Co do usterki wykres miałem w całości ładnie narysowany (dobrze odbity) tylko że ta krzywa nie przechodziła przez miejsca zerowe -3 i tam chyba - 6 przechodziła tylko przez to środkowe -5. Niestety mnie uczono że jak nie przechodzi to nie przechodzi i nie można tego traktować że przechodzi bo często są takie haczyki właśnie na maturze itp.

Co do fizyki prosta była, ale niestety kilka poważniejszych i głupich błędów się wkradło, miałem tylko śmiech z osób co wychodziły z podstawy (cyklotron, termodynamika, siatka dyfrakcyjna, zadanie z tramwajem)

No i dziś zakończyłem matury 2008 :)

Gimlos 16-05-2008 02:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2056250)
Bylo wspomniane o problemach terytorialnych, trudnych stosunkach z sasiadami, ukladem z Polska, wymuszonym wstepie do koalicji hitlerowskiej, partyzantce na terenie Wegier, wejsciu armii czerwonej, Imre Nagy'm i rewolucji '56. Niestety, nie przypomnialem sobie w ogole tego i dlatego wybralem temat nr 1. Wg mnie byl "mozliwy do napisania". Szkoda, ze w tescie zrobilem takie durne bledy i mam poprawnie jakies 20-22 na 30 mozliwych. Ale to przedmiot dodatkowy, ciekawe jak mi wypr. zalicza :)

Historia wojenna, uklady miedzynarodowe ( koalicja hitlerowska itp ) + koalicja powojenna - jak najbardziej. Ale okresu miedzywojennego nigdzie opisanego dokladnie nie widzialem ( kto rzadzil, ustroj, itepe ) - a byla to stosunkowo znaczaca czesc tego tematu.

Matilus 16-05-2008 10:41

No i po angielskim, 17/20 \o/
Teraz jeszcze trzeba napisać pracę z polaka i w końcu luz! xD

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:07.