Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Profesje (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=21)
-   -   Pall vs Knight (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=97292)

Piotrek Marycha 27-05-2007 14:45

slowo "UH" i "kasa" nie powinny wystepowac w jednym zdaniu...

Waampirek 28-05-2007 17:55

Wedlug mnie knightem sie gra lepiej niz pallem:
Pall marnuje ammo, knight nie
Knight ma duuzo wiecej capa, dzwignie niezlego loota (oprocz lootbaga)
Knightem gra sie bezpieczniej, ma wiec ej hp. I ta gran i vita palla nic tu nie zmienia.
Pall + lag = death
Knight + lag = 1 uh mniej :) <--- to roznica
Knight vs. Pall - Knight is winner! (te same skille i lvl, podobne eq, 1-hand bron
Pall - poh do expienia? knightem mozna tam tez efektywnie expic bez waste w forsie. Pall ZAWSZE ma strate...

Knight- latwiejszy, bezpieczniejszy, jednak trudniej nim zabic nic pallem
Pall - Ryzykowny, trzymajacy w napieciu, niezbyt oplacalny, latwiej zabic niz zabic knightem, ale latwiej zabic niz zabic knighta.

Salarigoth 28-05-2007 19:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Waampirek (Post 1454450)
Knightem gra sie bezpieczniej, ma wiec ej hp. I ta gran i vita palla nic tu nie zmienia.
Pall + lag = death
Knight vs. Pall - Knight is winner! (te same skille i lvl, podobne eq, 1-hand bron
Pall - poh do expienia? knightem mozna tam tez efektywnie expic bez waste w forsie. Pall ZAWSZE ma strate...

Pall - Ryzykowny, trzymajacy w napieciu, niezbyt oplacalny, latwiej zabic niz zabic knightem, ale latwiej zabic niz zabic knighta.

Nie rozumiem po co ty sie wogole odzywasz jak masz glupoty powiedziec?

Piotrek Marycha 28-05-2007 20:26

taaak Wampirek, ustan 100 lvl knightem przy DLu przez minute laga bez uhania sie...

Co do oplacalnosci, przykro mi ze burze twoje stereotypy, ale paladyn zarabia niewiele mniej niz knight, i to dlatego ze expi szybciej od knighta

Mag Eragon 29-05-2007 00:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Browarrior (Post 1445146)
@up:masz 14 lvl i w miare szybko expisz??lol to czemu masz 14 lvl :P

Bo czasami mi sie nudzi i robie co innego... Nie jestem takim maniakiem by bić 10 lvl w 1 dzień. Krytyk sie znalazł...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 1446128)
Szybko sie konczy? mi w godzine schodzi w najlepszym razie pol bp boltow, a mimo to kumpel sorc na podobnym lvlu zazdrosci mi opłacalnosci (obaj expimy na guardach), wiec nie narzekaj bo nie jest zle

No wiesz..... może ty masz więcej cap i posiadasz blue robe. Ja biegam w plate set i jeszcze tarczą na czarną godzinę. A paladyn na 14 lvl chyba nie ma zbyt dużo capa, co? I jakoś bardzo rzadko sie zdarza by z guarda steel helmet lub co innego wartościowego wypadało, żeby wzróciło sie za strzały... Ciągle monety wypadają...

No ale cóż jedni mają dobrze, drudzy gorzej, taki jest już ten świat.;)

Deaf Scream 29-05-2007 09:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mag Eragon (Post 1455243)
Bo czasami mi sie nudzi i robie co innego... Nie jestem takim maniakiem by bić 10 lvl w 1 dzień. Krytyk sie znalazł...

No wiesz..... może ty masz więcej cap i posiadasz blue robe. Ja biegam w plate set i jeszcze tarczą na czarną godzinę. A paladyn na 14 lvl chyba nie ma zbyt dużo capa, co? I jakoś bardzo rzadko sie zdarza by z guarda steel helmet lub co innego wartościowego wypadało, żeby wzróciło sie za strzały... Ciągle monety wypadają...

No ale cóż jedni mają dobrze, drudzy gorzej, taki jest już ten świat.;)

hmm na wyższym lv się opłaca bo np guarda ubijesz 5 boltami powiedzmy - 15 gp i z kasy wroci Ci się za bolty a jak coś poleci to jst zysk. nawet z kasy jest zysk b oczęsto po ~30 gp jest. a sorec na ubicie guarda niewiem ile ale chyba mfl lub pol mfl potrzebuje więc opłacalnośc ma troche mniejszą:] i palkiem na 14 lv naprawde mozna bardzo szybko lv zrobic nawet na rotwormach - za strzaly sie zwroci jak masz kolo 40 dist.

i co do tematu, ja uwazam ze knightem fajnie sie gra..jednak palek często jest fajniejszy..ale ciągłe uciekanie też nudzi..nie ma to jak stanąc oko w oko z przeciwnikiem ;) fak najgorzej się expi..ale jeśli ktoś nie ma ambicji zostania pg..to grając po te 2-3 godziny dziennie jest wstanie co jakis czas lv wbijac:]

Fagaro 29-05-2007 09:23

Maly offtop, dla tych co pisza (moze nawet mysla O.o) ze na uhach to sie zarabia niewiadomo jaka kase. Na eterni kolega od 2 tygodni proboje sprzedac 20 bp uh, nie ma chetnych bo wszyscy poluja z mf/softami... A jak ktos juz jest chetny to placi 2,5k za bp, czyli na hmm sie wyjdzie lepiej bo sprzeda sie bp za 2-2,1k

Vil 29-05-2007 12:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Deaf Scream (Post 1455418)
sorec na ubicie guarda niewiem ile ale chyba mfl lub pol mfl potrzebuje więc opłacalnośc ma troche mniejszą:]

roznica jest taka, ze sorc musi sobie pomagac mfami tylko jesli zabija guardy szybciej niz przybywa mu many, wiec smialo mozna ten koszt zmniejszyc o polowe.

Waampirek 30-05-2007 10:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 1454692)
taaak Wampirek, ustan 100 lvl knightem przy DLu przez minute laga bez uhania sie...

Ustan pallem 10 sek na 2 guardach albo na gsie...
Nie mowilem o minutowym lagu, ale wlasnie takim ~10-sekundowym.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Salarigoth (Post 1454587)
Nie rozumiem po co ty sie wogole odzywasz jak masz glupoty powiedziec?

Gdzie napisalem glupoty?

Fagaro 30-05-2007 18:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Waampirek (Post 1454450)
Pall + lag = death

Mam 133 ek i 80 rp, 90% tego co napisales to nieprawda.

Pal ma na pohu zawsze + nie duzy, ale belty sie zwracaja. Knight na pohu zeby wyjsc na plus nie moze bic gsow.
pal i 10 sekundowy lag na gs wcale nie oznacza pewnej smierci. Gs nie wali 250 dmg za kazdym ciosem.
Knight wygra "duela" z kazda profesja tylko ze wzgledu na swoj cap. Ale w wojnie wiecej zdziala 130 RP niz 130 EK

Amunicja paladyna wcale nie kostuje duzo, wydaje wiecej kasy na bety niz knight na uhy jesli poluja na potwory dajace mniej niz 700 expa, Zeby zabic knightem Hero trzeba miec 2 dsy lamiace shield, pal tego nie potrzebuje, palem na 80 levelu mozna bic DL, knightem trwa to godzinami. Knight i pal sa zbalansowanymi profesjami, tak samo jak druid i mag. Ciezko jest okreslic ktora z profesji w parach jest lepsza

Kojotes 30-05-2007 18:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fagaro (Post 1457600)
Pal ma na pohu zawsze + nie duzy, ale belty sie zwracaja.

Racja, mi zwykle gp + plate itemy w całości płacą za bolty (zakładając bicie kilku dragów w tzw. "międzyczasie", bazując tylko na gsach raczej bym refunda nie dostaje). K itemy i silki to czysty profit.

Cytuj:

pal i 10 sekundowy lag na gs wcale nie oznacza pewnej smierci. Gs nie wali 250 dmg za kazdym ciosem.
Na wyższych lev chyba... bo jak ktośigra z ogniem (gsami) na 60 lev, to 10 sekund raczej wystarczy...

Cytuj:

Amunicja paladyna wcale nie kostuje duzo, wydaje wiecej kasy na bety niz knight na uhy jesli poluja na potwory dajace mniej niz 700 expa, Zeby zabic knightem Hero trzeba miec 2 dsy lamiace shield, pal tego nie potrzebuje, palem na 80 levelu mozna bic DL, knightem trwa to godzinami.
I własnie to jest zasadnicza roznica miedzy tymi voc: knight plusuje na słabszych potworach (wspomniane choćby <700 expa), zabija je za darmo i przydaje mu sie wyzszy max hit, natomiast palek ma wyrazna przewage na potworach silnych (gs, hero, bk ++). Głowny wpływ ma na to bron, a raczej jej dmg- bron meele ma wyzszy max dmg ale nizsza srednia ciosow, natomiast bron dystansowa co prawda słabszy max hit, ale wyzsza srednia, a na dodatek w pewnym stopniu ignoruje obrone potwora)

Cytuj:

Knight i pal sa zbalansowanymi profesjami, tak samo jak druid i mag. Ciezko jest okreslic ktora z profesji w parach jest lepsza
Ja bym zagłosował tutaj na kina- na wyzszych lev, podczas regularnego expa, expi szybciej niz paladyn + dodatki typu wiecej hp, capu, tarcza etc.

Anyway wazniejsza jest tutaj roznica miedzy meele voc a magic voc, a nie pomiedzy kina a palkiem.

Varcetti 31-05-2007 00:03

Skilowanie pallkiem

Kto mi powie ile czasu miej wiecej, gdzie i na czym skillować pallkiem. Mam skille dist 67 (50% do 68) oraz shielding 53, magic level 8. Jakie skille uważacie za sensowne na 21 levelu ?? :p

Vis 31-05-2007 01:18

@ Varcetti

Masz dość dista żeby nie trenować już do końca życia. Teraz tylko gogo exp ;)

Varcetti 31-05-2007 07:14

Skillowanie Pallkiem

Dzięki za odpowiedź. Jednak doskilluje do 70 dista i wtedy poexpie. Ale będzie fajnie się z takim distem expiło. 8o8o

Shatii 02-06-2007 13:34

Jak dla mnie pallek jest lepszy :P
1. Pakllkiem szybciej sie skilluje
2. Mozna nim pkowac
3. Ma bardzo przydatna Exure Vite
4. Moze zarabiac robiac sobie HMM
5. Szybciej sie expi na wyzszych lvl

Waampirek 02-06-2007 15:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shatii (Post 1461537)
1. Pakllkiem szybciej sie skilluje
2. Mozna nim pkowac
3. Ma bardzo przydatna Exure Vite
4. Moze zarabiac robiac sobie HMM
5. Szybciej sie expi na wyzszych lvl

1. Co?
2. Ale mozna latwo pasc, kiedy dopadnie cie KNIGHT
3. Co mu po niej? Knight ma uhy, nie potrzebuje vity.
4. Zycze powodzenia...
5. Tutaj troszke racjii, ale knight jak sie uprze moze expic an rowni z pallem.

Michnik of Celesta 02-06-2007 16:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Waampirek (Post 1461661)
1. Co?
2. Ale mozna latwo pasc, kiedy dopadnie cie KNIGHT
3. Co mu po niej? Knight ma uhy, nie potrzebuje vity.
4. Zycze powodzenia...
5. Tutaj troszke racjii, ale knight jak sie uprze moze expic an rowni z pallem.

1.Tak , skille lecą szybiej palowi
2. Wtedy się zakłada tarczę i stara się uciec knightowi
3. Vita jest tańsza od uha , poza tym pal więcej się nią uleczy niż knight uhem
4. Tu się zgodzę , HMM to se można porobić jak się ma lagi pod dp
5. j/w

Waampirek 03-06-2007 17:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michnik of Celesta (Post 1461783)
1.Tak , skille lecą szybiej palowi
2. Wtedy się zakłada tarczę i stara się uciec knightowi
3. Vita jest tańsza od uha , poza tym pal więcej się nią uleczy niż knight uhem

1. Chodzi mi o to ze musi odnosic speary, nosic speary, kupowac speary, lazic po speary jak sie skoncza xD
2. Dodatkowe obciazenie, i pryz tym staje sie niezdolny to ataku (oprocz hmm)
3. Vita - manasy. Na jedno wychodzi.

Gryanor 03-06-2007 19:39

1. Tak, ale palkiem wystarczy 50 dista i już można expići i nie trzeba nosić spearów, bo można pójść na trolle lub amazonki i wylootować z nich.
2. Knight palkowi w tarczy też niewiele zrobi. Oprócz hmm? A SD?
3. Vita i manasy wychodzą taniej niż UHy.

Waampirek 03-06-2007 20:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gryanor (Post 1463955)
1. Tak, ale palkiem wystarczy 50 dista i już można expići i nie trzeba nosić spearów, bo można pójść na trolle lub amazonki i wylootować z nich.
2. Knight palkowi w tarczy też niewiele zrobi. Oprócz hmm? A SD?
3. Vita i manasy wychodzą taniej niż UHy.

1. bedziesz latal ciagle na trolle? to troche przeszkadza w skillowaniu.
2. Ile z tego SD wejdzie? Nie za duzo... Knight i tak bedzie przebijal palla, i ma w dodatku niezawodne explo xD
3. ~3 manasy na vite - czasami nie ma czasu zeby to zrobic. te 4 sek roznicy moze nierzadko zawazyc na losach calej bitwy.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:24.