![]() |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
I weź też prześladowania które KK czynił trochę później, oraz te, które czyni teraz. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Jest jak jest...
Bardzo ciekawy temat... ;)
Ja osobićie wierze w Boga i wiem, że nieraz, niedwa mi pomógł... Sprzeczacie się tutaj o religie... Co to Wam da ?? Uważasz, że ktoś kto przeczyta temat o chrześcijaństwie przejdzie z religi muzułmańskiej (przykład) na naszą ?? Mylisz się... Co do końca świata... Było ich niby pare i nic... Ale ta data coś mi się zdaje, że może być prawdziwa... Nie, że koniec świata ale może nowa era... ?? Nie wiem jak to napisać... Jak to napisali inni... "... nie znasz dnia ani godziny..." Nauka ciągle sie sprzecza czy to było prawdziwe czy nie... Nie mogą poprostu uwierzyć ?? ;] Ale to jest właśnie nauka... xd P.S: Zauważcie, że Bóg tam gdzieś nazywa się Allah, gdzie indziej jakieś inne imię co oznacza np. Bóg z wami... ;P A u nas poprostu... Bóg... Czemu nie Dorinah... ?? Moje takie dziwne pytanko... ;D Pozdrawiam... :) |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
A podatek dochodowy Krk płaci - owszem, oprócz dochodów z "tacy". Cytuj:
Ty to nazywasz prześladowaniem? |
@Wielkimanitu:
Dal wielu plemion afrykańskich, przyniesienie chrześcijaństwa sprowadziło większe klęski i problemy niż choroby, które "misjonarze" przywieźli razem ze sobą. Poczytaj sobie, bo obecny stosunek ludzi do misji jest taki sam jak kiedyś do wypraw krzyżowych. Gorzej, zę skutki tych akcji także są podobne |
Cytuj:
Tak, kiedyś często się modliłem i wiem, jak często to rzeczywiście działa (czyli jeśli nawet działa, to i tak na ogół jest to po prostu zbieg okoliczności). |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Placebo |
Cytuj:
|
I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie, Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni, Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy, Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie, I poskramiać duszę będziemy na wieki, In nomine Patris et Filii, et Spiritus Sancti. Amen. tyle rzędu konca swiata a religii |
Cytuj:
|
Nie, on to po prostu ma w podpisie. :o
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Duszę - swoją, albo czyjąś - sztuk 1. Nie wyśmiewam religii, bo to już jest nudne, ale w sposób delikatny zwracam uwagę, że czasem do mydlenia oczu wystarczą słowa o ładunku emocjonalnym, zaś bez potencjału logicznego i przekazowego. |
Moje zdanie na temat końca świata w 2012. No ok skończył się tym majom czy jak im tam kalendarz. Ale pomyślcie logicznie, zyli on sporo lat temu i po co im taki wielki kalendarz. Chcąc nie chcąc musieli kiedyś go skończyć...
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Piekło, niebo, życie po śmierci?
A co jeśli po śmierci nie ma nic. Nie widzisz zadnego koloru , zadnej pustki, NIC. Nie myślisz , nie czujesz , nie widzisz, NIC NIE MA? Potraficie sobie coś takiego wyobrazić? Poprostu nic , nic ,nic. Nie ma cie i nigdy nie wrócisz... |
Cytuj:
|
@UP
A mnie to przeraża i to bardzo, jak nic innego na tym świecie. |
Cytuj:
|
Nicość? Ja to sobie interpretuję tak jak sny, których nie pamiętamy. Człowiek nie czuje kiedy zasypia, nie czuje kiedy śpi, a nawet dobrze nie pamięta kiedy się budził.
Czemu miałbym się bać czegoś czego nigdy nie odczuję? To tak jakbym jako facet bał się bólu związanego z porodem. ;d Strach przed faktem, że już nigdy mnie nie będzie? Bylebym odegrał swoją rolę i mogę odchodzić. Nie było mnie przez poprzednie miliardy lat, to wcale tak nie bolało i nie zaboli jeśli nie będzie mnie przez kolejne miliardy. |
Jedyne co utrzymuje mnie przy wierze to opętania szatana (o ile to nie jest chwyt kościoła), objawienia Matki Boskiej Fatimskiej, historia o Ojcu Pio...
Tak głębiej ... My zwykli cywile nie mamy pojęcia co się dzieje w tajnikach Watykanu, ba , całego chrześcijaństwa. Ostatnio dowiedziałem się o zakazanych bibliotekach kościelnych, w których są przetrzymywane różne księgi. Wyobraźcie sobie coś takiego, jakiś koleś włamał się do tej biblioteki, wziął pierwszą, lepszą księge do rąk, otwiera a tam czarno na białym że chrześcijaństwo to kasodajna jego zwierzchnikom bujda... Nie jest nam wiadome czy kościół nie skrywa jakiejś tajemnicy. |
Ja się jednak czuję z tym nieswojo, ale koncepcja piekła jest o wiele bardziej przerażająca...
|
Cytuj:
@Etanov2 Powiedzieli Ci tak w szkole, jak przyszedłeś świadectwo odebrać? :) A nazywanie tematu o religii tematem poważnym, to już w ogóle kawał dobrej roboty :) |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
@wiara Wiara zależy od człowieka, osobiście uważam, że nie ma uniwersalnego przewodnika, który bezbłędnie i doskonale wskaże, które wyznanie, jakie zasady życiowe, czyje cele są najprawdziwsze i najlepsze dla człowieka. Ja wiarę uważam raczej za dar niż za coś, co się po prostu ma. Uważam, że można ją stracic, zyskac z powrotem i tak w kółko. To nic, że to nic nie ma do tematu =). Cytuj:
Zasady postawione w Biblii należy interpretowac na dwa sposoby. Po pierwsze trzeba pamiętac, że zawierają odpowiedni nakazy dla starożytnych Żydów służące głównie do utrzymania względnej jak na tamte czasy czystości ciała i sumienia. Zresztą większość z nich sami sobie wymyślili :-). Potem należy interpretować Biblię jako wskaźnik moralny, przewodnika, który ukazuje to jak toczy się życie ludzkie. Wszyscy w większości popełniamy te same błędy i nie popełnialibyśmy większości z nich, gdybyśmy przestrzegali zasad zawartych w dekalogu. Dlaczego dekalogu? Ponieważ te denne i oklepane 10 przykazań to jest zwykły zbiór praw. Wszystkie cywilizacje układały sobie podobne- mniej czy więcej rozbudowane. Św. Tomasz z Akwiunu, mój ulubieniec : P, ujął to w ten sposób, że człowiek jest zaprogramowny na ten podstawowy kodeks moralny (oraz poza tym wiarę, poznawanie i rozwój). Poza tym, ja wierzę, że do piekła się idzie z własnego wyboru. Że to człowiek się sam osądzi po śmierci. Nie chcę wierzyć w Boga, który po prostu szantażuje ludzi: rób to co ci mówię, lub jazda do piekła. Uważam tak dlatego, że wg.- nie pamiętam już której- definicji piekła, jest to stan w którym nie jesteśmy na wieki pojednani z Bogiem. Jeżeli ktoś przeczytał moje wszystkie wypociny to gratulacje dla niego, może zostać księdzem i słuchać spowiedzi =). |
a mi to w sumie zwisa, co będzie potem... najwyżej nie będzie nic i jakoś mi to nie przeraża;d
|
"Umrzemy, i to czyni z nas szczęściarzy. Większość ludzi nigdy nie umrze, ponieważ nigdy się nie narodzi. Ludzi, którzy potencjalnie mogliby teraz być na moim miejscu, ale w rzeczywistości nigdy nie przyjdą na ten świat, jest zapewne więcej niż ziaren piasku na arabskiej pustyni. Wśród owych nienarodzonych duchów są z pewnością poeci więksi od Keatsa i uczeni więksi od Newtona. Wiemy to, ponieważ liczba możliwych sekwencji ludzkiego DNA znacznie przewyższa liczbę ludzi rzeczywiście żyjących.Świat jest niesprawiedliwy, ale cóż, to właśnie myśmy się na nim znaleźli, ty i ja, całkiem zwyczajnie." (R.Dawkins,"Rozplatanie tęczy")
___ Dziękuję za uwagę ;D |
Być może będzie właśnie tak
http://www.youtube.com/watch?v=v8G0B...layer_embedded Sam nie mam jasno określonej teorii na ten temat, who cares |
@kuma
To jets tylko jednostronny punkt widzenia. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Te wszystkie filmy i jakiekolwiek reportaże rozsypują się jak domek z kart przy cudach uznanych przez krk (dla przykładu odrośnięcie nogi Miguela Pellicera w Hiszpanii, płaczące wizerunki Jezusa i Maryi- trochę się ich chyba nawet zebrało; o ojcu Pio już nie wspominam).
Prawda jest taka, że jeśli ktoś chce w coś wierzyć, to uwierzy, a jeżeli nie, to mało co go przekona. |
Jezus istnieje bo komuś gdzieś tam odrosła noga? O co chodzi z tymi płaczącymi obrazami? Co to kurwa, zabawa w chowanego?
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:56. |