![]() |
Cytuj:
|
Podobieństwo ;D , może bóg jest orciem? :D
Cytuj:
|
Tak jak w niektórych sprawach popieram nacjonalistów, tak w tym momencie ich nie rozumiem http://nacjonalista.pl/wiadomosci.php?id=7020&licz=1
To jasne, że x % z datków WOŚP leci na Owsiaka, a y % na łuctok, ale jeśli oni w takim razie wolą dać na tace to :D Wiem, że to antifa, ale gorsze offtopy tu padały. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Człowieka stworzono na podobieństwo Boga pod względem ducha i wolnej woli. |
Cytuj:
Zresztą co mnie obchodzi Biblia. Gdybym miał ją w domu (nie widzę powodu, by posiadać), to położyłbym ją w biblioteczce między Harrym Potterem a 100 przepisów na udane ciasto. Mówisz, że mam wyrywać sprzyjające mi fragmenty? Tak właśnie robi Kościół. Nie dziwi mnie to, że to mówisz. |
Cytuj:
|
Cytuj:
A jeżeli znasz inny racjonalny sposób na to, jak czytać biblię, stosować się do tego, co tam piszą i pozostać normalnym człowiekiem, to proszę, podziel się nim. @wosp Nie rozumiem o co ten szum. Owsiak nie zarabia milionów, a wynagrodzenie mu się należy. Samo WOSP, jako fundacja, pobiera 10% z datków (prawnie) na cele statutowe, w tym zapłacenie ok. 20 pracownikom. |
Ja nie dalem ani grosza na wosp. Wolalem wplacic pieniadze na akcje charytatywna z ktorej nikt nie czerpie dochodow ani nie organizuje broodstocku.
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
A buty oceniasz po pudełku i książki po okładce? Nie zauważyłeś, że powierzchowna ocena nie zalicza się do zalet? Nie jestem w żaden sposób odpowiedzialny za to, co krk wyprawiał w Średniowieczu. Obecni hierarchowie też nie są za to odpowiedzialni i nie należy ich za to winić. |
@up
A ja słyszałem inna wersję dot. wośp. :s Taką że owsiak wszak trzyma w banku te ileś milionów, ale z całego oprocentowania tych pieniędzy funduję całą oragnizację, a wszytskie nowozdobyte pieniądze wydaję na cele charytatywne dla szpitali... |
Cytuj:
Jest to natomiast bardzo dobry pretekst, żeby skreślić KrK z listy instytucji zaufania publicznego, jako podmiot, który jest tego zaufania (nadawanego a priori) niegodny. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Poza tym te 2k-2.5k to wcale nie tak mało. |
Cytuj:
Nie dość że filozofi i teori na pęczki do nauczenia, to jeszcze celibat i setki wiernych, których masz podziurki w nosie. Tego się ostatnio nasłyszałem od młodego księdza na religi, kto by pomyślał. xD @up Mój znajomy zarabia 2k+ jako wykończeniowiec (pracuje prywatnie + nas woją rękę), a skończył ledwie zawodówę na trójach. :s |
oj nie mów ze ksiądz ma źle... może i trochę musi się nauczyć ale później to już ma luzik ;D
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Dla mnie osobiscie bylo by to ciezkie , bo ja wole cos zrobic niz siedziec i sie modlic. Ale ogolnie praca ciezka nie jest. |
Ksiądz zarobki zależą od wielkości parafi =] i praktukującyc.
A wracając do waszych komunistyczny poglądów to warto przypomnieć co się stało w Kambodży dy takie debile co nie umieli czytać doszli do władzy. Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
koleś by musial modlic sie godzine , jesc sniadanie pol godziny , odprawiac msze z godzine , moze dwie i 7 godzin byc w szkole wg. tej twojej rozpiski. 5.30 wstaje , żre sniadanie itp. 6.00 odprawia msze czy o ktorej oni tam se odprawiaja 7.00 konczy się msza modli się czy co tam robi I potem niby idzie do szkoły , kiedy normalny nauczyciel srednio ma 3-4 godziny w ciagu dnia czyli wychodzi , że on w tej szkole jest z 7/8 godzin(!) co jest praktycznie nie możliwe... Cytuj:
|
Cytuj:
|
To nie krzyczcie , że księża tacy biedni , mało czasu mają dla siebie ... jak marnuje czas na własne życzenie no to już jego sprawa :).
|
To nie jest marnowanie czasu. Ksiądz to również posada. A ksiądz, który się bardziej wykazuje, ma lepsze stosunki z parafianami, ma większe szanse na awans niż ksiądz, który tylko odwala swoją robotę, by jak najszybciej skończyć. Ale to tylko taki mój domysł.
|
A mnie tam nie obchodzi, czy ksiądz będzie sobie zarabiać 20k na miesiąc za odprawienie jednej mszy w tygodniu, czy 1200 zł za pracowanie po 12 godzin dziennie. Tak czy siak, mam tylko jeden warunek - ja się do tej pensji nie będę musiał w żaden sposób dokładać.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Prawda jest taka, że w Polsce jeśli urzędnik znajdzie lukę w prawie pozwalającą na poprawienie sytuacji materialnej funkcjonariuszy KrK, to ją wykorzysta, oczywiście ze środków publicznych, za co wszycy płacimy. |
Cytuj:
|
Jesli mnie pamiec nie myli, to prawa te są przedłużeniem konkordatu, a nie ustawy o związkach wyznaniowych, więc dotyczą tylko KrK.
Pewności stuprocentowej nie mam. Do tego warto jeszcze wspomniec o popularnym do niedawna przekręcie "na plebana", w którym to popełniało się fikcyjną darowiznę na konto parafii, którą następnie można było odpisać w 100% od podatku jako darowiznę na cele kultu religijnego, przeskakując następnie na niższy próg podatkowy. Z zaoszczędzonych w ten sposów pieniędzy część odpalało się proboszczowi, reszta wędrowała do kieszeni. Strat dla skarbu państwa nie sposób oszacować, podobnie jak strat po handlu towarami sprowadzanymi z zagranicy na rzekomy cel kultu, a więc bez akcyzy/ cła. |
Widzę, że dyskusja ma mało wspólnego z tematem 'antifa', ale i tak to nie zmienia faktu, że kościół powinien płacić podatki za swoją działalność.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Mi do Warszawy nie po drodze.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Sandały czy nie sandały, anyway baw sie dobrze ;d
chociaż, nie wykluczam opcji że bede w tych dniach w Warszawie, gdyby tak sie stało nie omieszkałbym zajrzeć na zjazd tęczowych popaprańców |
Algierczyk napadał
Taaaaaak! Tolerancja dla innych nacji - w tym widzę przyszłość naszego kraju! |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:45. |