Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Problem z komputerem? Napisz, tutaj. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=126449)

Puii 12-06-2009 16:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Otakuma (Post 2565861)
Witam! Oto początek mojej historii ;p
Po podłączeniu 2go dysku od kumpla, uruchomiłem komputer. Niestety wszedł tylko do "Zapraszamy"(używam systemu win xp) i się zresetował. Przy ponownym uruchomieniu wyskoczyło mi że komputer został uruchomiony w celu chronienia danych i sprzętu itd. oraz opcje uruchomienia systemu
uruchom awaryjnie
awaryjnie z dostepem do internetu
.
.
uruchom ostatnie działające ustawienia

Niezależnie od wyboru system włączał się tylko do ikony windowsa po czym reset i zaczynało się od nowa(nawet po odłączeniu dysku). Zrobiłem formata i niby wszystko działało, niestety po wyłączeniu komputera na dłuższy czas[po ostygnięciu?] problem powrócił. Drugi i trzeci format nic dały takie same efekty, więc od 3 dni nie wyłączam sprzętu(nie licząc monitora) na dłużej, jedynie uruchamiam ponownie jak mi zaczyna mulić. Nie chce mi się co chwila stawiać windowsa od nowa.
Za sprawcę tego uważam tamten dysk który jak się późnej okazało był popsuty.

Ktoś wie co to jest i jak się z tym uporać?

Zerowanie dysku za pomocą MHDD

Otakuma 12-06-2009 20:27

A nie da się tego naprawić bez formatowania całego dysku? Na drugiej partycji mam prawie wszystkie pliki, które są dla mnie bardzo cenne a na razie nie mam ich gdzie przenieść.

Puii 12-06-2009 21:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Otakuma (Post 2566109)
A nie da się tego naprawić bez formatowania całego dysku? Na drugiej partycji mam prawie wszystkie pliki, które są dla mnie bardzo cenne a na razie nie mam ich gdzie przenieść.

Nie, zresztą mimo to nie gwarantuje że i tak będzie Ci to działać.

Jeszcze tylko pytanie uzupełniające.
Jak wygląda ten reset, otrzymujesz BSODA?(blue screen of death) czy po prostu gaśnie i już?, prosiłbym abyś się upewnił, gdyż to ważne, przy restarcie kompa naciśnij f8, tam będzie opcja "Wyłącz Uruchamianie automatyczne po błędzie"
Powinien Ci sie wtedy zatrzymać na bluescreenie, jeżeli nadal jednak będzie się tylko restartował, to znaczy że będzie trudniej.

Ponieważ mówisz że problem zaczął się od dysku, konieczne z mojej strony jest zadanie pytania czy po formacie instalujesz takie programy jak alcohol lub daemon tools, nie raz się już zdarzało że jedna wersja źle działa z którymś napędem, i dochodzi do tego że wysiada nam od tego system.

Przygotuj sobie także jakiś system live-cd, ubuntu może być jak miałeś już styczność z linuxami, jeżeli nie, to może bartPE oraz pendrive.
Jeżeli będzie to bluescreen, to po restarcie jeżeli nie będzie się włączał - nie formatuj, załaduj system, o którym wspomniałem wyżej, i wejdź w \windows\minidump i wrzuć na pendrive plik, który tam ujrzysz.
Jeżeli będzie to dla Ciebie za trudne, poproś kogoś ze znajomych.

Otakuma 13-06-2009 13:43

Po prostu gaśnie i tyle. Problem zaczął się po podłączeniu dodatkowego dysku, co dziwne bo nigdy nie było z tym problemów, ale tak naprawdę nie wiem co się zepsuło. Ani Daemona ani alkohola nie instalowałem

Puii 13-06-2009 14:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Otakuma (Post 2566704)
Po prostu gaśnie i tyle. Problem zaczął się po podłączeniu dodatkowego dysku, co dziwne bo nigdy nie było z tym problemów, ale tak naprawdę nie wiem co się zepsuło. Ani Daemona ani alkohola nie instalowałem

Wiesz, google jak zwykle wynikami zasypuje od Sasa do Lasa, ale nienatrafiłem na żadną więcej wskazówkę, niż to co Ci mogę polecić, Jeżeli nie jestem w błędzie, za każdym formatem i tak miałeś podpięty drugi dysk, sprawdź czy bez podpinania drugiego dysku problem występuje, jeżeli nie, do zerowania pójdzie ten drugi dysk ,a dane zostawisz na pierwszym, jeżeli jednak nadal występuje, mogę zaproponować wyciągniecie z płyty głównej bateryjki, lub użycie zworki, weź manuala do swojej płyty głównej to się dowiesz o co mi chodzi.
- Jest to ważne więc zrób to, bez tego ani rusz, pozostanie zerowanie obu dysków.

Możesz jeszcze zaaktualizować bios w płycie, ale jest sprawa ekstremalna, więc nie robił bym na twoim miejscu tego na własną rękę.

Mimo wszystko też, zajrzyj do \windows\minidump i zobacz czy są tam jakieś pliki, jeżeli tak, daj właściwości na niego i sprawdź kiedy został ostatni raz użyty, jeżeli mniej więcej w okresie występowania problemu, wrzuć na jakiś hosting i zarzuć w temacie.

Otakuma 13-06-2009 15:38

Już przed pierwszym formatem dysk został wypięty na stałe, jak widać problem pozostał. Bateryjkę wyjmowałem niestety również bezskutecznie, może spróbuje z tą zworką. A minidump pusty. Widać są na tym świecie rzeczy które się nawet fizjologą nie śniły ;P
Będę musiał pomyśleć nad ulokowaniem gdzieś tych danych i wtedy się tym zajmę na poważnie, teraz uważam w obawie o dane i dlatego robiłem standardowego formata partycji C a D w ogóle nie ruszałem.

Pan i Wladca 13-06-2009 15:52

Youtube
This video is not available in your country due to copyright restrictions.

da się to obejść?

FerdekKiepski 13-06-2009 16:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pan i Wladca (Post 2566801)
Youtube
This video is not available in your country due to copyright restrictions.

da się to obejść?

Według mnie przez dobre proxy sie da, a o takie trudno xD

mistrz99 14-06-2009 11:36

Gry 3d

Witam.
Grałem sobie raz w Gothica 3 i wystąpił błąd "Wheres is the guru ? (czy coś w tym stylu)" i Gothic się wyłączył.
Próbowałem go włączyć ale się nie dało
i nadal jest ten sam błąd.
Od tego czasu mam błędy takie jak np. (nie myślcie że ja w niektóre gry gram ale poinstalowałem je na sprawdzenie)
http://img37.imageshack.us/img37/5082/beztytuu2gqg.jpg
http://img37.imageshack.us/img37/9264/beztytuuiom.jpg
i nie mogę włączyć żadnej gry 3d

Co jest?
Karta graficzna spalona czy coś??

Rybzor 15-06-2009 12:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mistrz99 (Post 2567565)
Co jest?
Karta graficzna spalona czy coś??

Ta, wysoce prawdopodobne, że schrzaniło się coś z kartą : P. Dla pewności wpiąłbym inną i sprawdził czy działa - jak ta, to karta do wymiany.

Voon 15-06-2009 13:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon (Post 2552540)
Ok, spróbujcie to: komputer przechodzi w coś jakby uśpienie (nie da się go wybudzić, trzeba resetować) podczas mocniejszego użycia procesora tj. lepszych grach, przeładowaniu przeglądarki, otwarciu kilku programów. Po uruchomieniu trzeba go lekko ''rozruszać'' przed włączeniem jakiejkolwiek gry. To raczej nie zasilacz - wyłączał się na 3 różnych zasilaczach. Temperatura procka w normie, 40-50 stopni.

Odświeżam.

mistrz99 15-06-2009 14:43

kumpel z klasy (informatyk) mówi że miał podobny problem i że karta mu się troszkę odpięła

Rybzor 15-06-2009 14:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon (Post 2568507)
Odświeżam.

A robiony był w międzyczasie format? Jak tak, to coś z hardware, czyli płyta guwna, może procek? Chociaż procki się rzadko psują : P. Karta graficzna raczej nie, jeżeli chrzani się kiedy nie grasz w nic.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mistrz99 (Post 2568537)
kumpel z klasy (informatyk) mówi że miał podobny problem i że karta mu się troszkę odpięła

To dopnij : D

mistrz99 17-06-2009 10:48

nie da rady...
może sterowniki zainstalować nowe?

Rybzor 17-06-2009 16:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mistrz99 (Post 2570338)
nie da rady...
może sterowniki zainstalować nowe?

A jaką masz kartę?:x

Spróbować nie zaszkodzi.

Arka_Sath_Wielki 18-06-2009 15:42

podłączę ps2 do wejścia scart, czy będzie potrzebny adapter?

Seeleesee1992 19-06-2009 12:35

Ja mam takie pytanie: czy można założyć hasło na pojedynczy folder? Tz. dziele komputer ze wścibską siostrą, więc utworzyłem sobie swój folder z moimi pierdołami, w którym mimo moich zakazów ta mała menda grzebie :D. No i czy da się założyć zabezpieczenie na zasadzie, że przy próbie wejścia do tego folderu trzeba będzie podać hasło? :P

Rybzor 19-06-2009 13:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Seeleesee1992 (Post 2572389)
Ja mam takie pytanie: czy można założyć hasło na pojedynczy folder? Tz. dziele komputer ze wścibską siostrą, więc utworzyłem sobie swój folder z moimi pierdołami, w którym mimo moich zakazów ta mała menda grzebie :D. No i czy da się założyć zabezpieczenie na zasadzie, że przy próbie wejścia do tego folderu trzeba będzie podać hasło? :P

Windows nie ma takiej usługi. Ale jest kilka wyjść z tej sytuacji : P.

1. Są od tego specjalne programy, tzn zakładają hasła na foldery.
2. Osobne konta użytkowników
3. Uczyń swój folder niewidzialnym : P

Prossto. 19-06-2009 21:59

Przy odpaleniu gry wyskakuje mi taki błąd:
http://img194.imageshack.us/img194/63/bladqfk.jpg

O co chodzi?? :(

Befsztyk 19-06-2009 23:09

prawdopodobnie cos ze sterownikiem

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:50.