A tak pokomentuję wybrane zdania.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
Sztuka jest pamietac o bledach przeszlosci, budujac na nich solidna terazniejszosc.
|
Pokaż takich mądrych. Rotfl. Historia nauczyła nas tego, że nikt nigdy z niej wniosków nie wyciągnął [pomijam trywialne przykłady].
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez bl@di
Wszyscy tak pieknie sie wypowiadaja na forach o patriotyzmie a na rlu jakos tego nie widac...
|
A co? Z flagą na mordzie po ulicy mają biegać?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Times
Sądzę że za kilka lat, jak nasz kraj się "wyludni" do Polski zawita dobrobyt i dostatnie życie.
|
Tak, tak. Na Twoją emeryturę powietrze zapracuje?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Chesterkaa
zreszta mam 4 z historii wiec nie jest tak zle.
|
A to zależy, w której klasie. Bo w podstawówce to np. nawet kretyn może mieć ocenę "dobrą".
Cytuj:
Ja tak nie zartuje z innych narodowosci
|
To ci się chwali. Słyszałem, że Hans z Berlina też nie żartuje.
Cytuj:
wiec gdybym uwazala tak w 100% to napisalabym "napewno"
|
W zasadzie to "na pewno".
Cytuj:
chcialam tylko pokazac jak wielkie sa roznice miedzy zarobkami wlasnie np. w Anglii, a w Polsce.
|
A jakie różnice w kosztach utrzymania!
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kouta
Co z tego ze w kraju jest duzo miejsc pracy jesli mozna zarobic na stanowisku 4x mniej niz za granica??
|
Jak wyżej.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dark Sven
O ile mi też wiadomo, Niemcy nie były pod radzieckim butem.
|
NRD/RFN?
Cytuj:
Po drugie jak dla młodzieży patriotyzm ma być istotny, skoro większość nie zna historii własnego kraju, bo lekcje są mało ciekawe, a nauczyciele tylko użerają się z uczniami i mówią o naszej historii tak jakby w ogóle ich to nie interesowało.
|
Peeeewnie... A biedne dzieci tak bardzo chcą się uczyć. Prawda jest taka, że uczniowie szkołę mają w dupie. Jakby kogoś interesowała historia, to nie przejmowałby się złym nauczycielem, tylko ruszył zad do biblioteki.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mad-Sin
bardzo dobrą pracą w Polsce i ogólnie miłą jest uwaga- policja.
|
Miła posada jak cholera. O ile ktoś lubi być nazywany "psem", względnie "suką", tudzież "pałą" [fakt, niektórzy może i zasługują, ale to oddzielny temat].
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bastash
Zdziwiłabyś się jak wiele możesz zrobić. Choćby wolontariat.
|
Ale wolontariatem chyba _kraju_ nie zmienisz, a o to, zdaje się, chodziło.
Cytuj:
Szlak mnie trafia jak takie pierdolenie słyszę.
|
Nie mogę się powstrzymać - "szlak" to w górach jest.
Cytuj:
Pozwolę sobie zauważyć, że w Anglii sprzątaczka zarabia więcej niż u nas nauczyciel.
|
Tylko, że:
1. W Anglii sprzątaczka wyda więcej.
2. Nie tylko pieniądze w zawodzie się liczą [podobno].
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Flisik
Austria dzieki braku restrykcji byla azylem, do ktorego zbiegala ludnosc z zaboru rosyjskiego.
|
Fakt. Austryjacy są dobrzy, bo jak już wzięli pod but Polaków, to dali im swobody, bo im de facto sprawa polska koło dupy latała.
Cytuj:
No nie wiem, czy można by to nazwać przykrywką. Hitler jakiś czas po polsko-niemieckim układzie o nieagresji zaproponował Polsce pokój, pod warunkiem, że będzie miał dostęp do Gdańska i polskich kolei.
|
Hitler nie był durny. Wiedział, że Polacy na bank się nie zgodzą (sentyment nie rozum itd.), więc będzie powód do wojny. A co, jeśli by się zgodzili? To zacząłby naciskać mocniej. I albo zająłby Polskę "po dobroci", albo doprowadził do agresji.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik
Nie chce mi sie zbytnio rozpisywac w tym punkcie bo to temat rzeka, zatem polece tylko zapoznac sie z historia Polski za czasow Kazimierza Wielkiego czy Wladzia Jagielly.
|
Co nie zmienia faktu, że przez lata Polska była "chłopcem do bicia" dla mocarstw ościennych.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik
chuj z tym, ze to Polska ma najlepszych informatykow, chuj z tym, ze to Polacy maja jedne z wiekszych osiagniec w dziedzinie techniki... kto by sie takimi detalami przejmowal, nie?
|
Reklama chyba nam nie wychodzi, i już.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN
Honor...
Oddałbyś życie za kogoś, kogo nie znasz?
|
Honor to nie oddawanie życia za nieznajomych. Mylisz pojęcia.
Cytuj:
Tak sie sklada, ze nie do konca jestem "glupim dzieciakiem"
|
Teza o tym, że sami nie umiemy się trafnie ocenić, znów zyskała u mnie punkt.
Cytuj:
Wiesz jak doswiadczylam rzadow tych "idiotow, debili, kretynow" itd ? Wszystko podrozalo i bardzo zmienila sie sytuacja w domu z kasa i kontaktami miedzy rodzicami.
|
To, że twoi starzy się pokłócili czy coś, nie jest winą polityków. Bez przesady, do jasnej cholery, nie wszystko można na rząd zrzucić. Chyba, że to jakaś sytuacja, zdarzająca się raz na milion, ale musisz mieć tu dobre argumenty.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mad Sin
Ale my zachowaliśmy się lepiej pomagając tym krajom, które nas olały.
|
Och. I mamy co dzieciom opowiadać. Aczkolwiek wymiernej korzyści z tego nie ma. Wypadałoby teraz zastanowić się, czy warto przelewać krew wielu ludzi (bądź inaczej im szkodzić), by "mieć wspaniałą historię narodu".
Cytuj:
Jak mógł istnieć plan B, skoro Rosjanie lada chwila mogli wejść do Warszawy?
|
Ale nie trzeba było mieć niewiadomo jak tęgiego umysłu, by wpaść na to, że Rosjanie nas oleją, bo i tak nie są zainteresowani faktyczną pomocą.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mad Sin
Pakt o nieagresji był przykrywką. Rosjanie i Niemcy podpisali pakt o podziale ziem polskich Ribentropp- Mołotow. W sumie to tajny pakt.
|
Pakt był faktycznie paktem o nieagresji. Tajny aneks o podziale Polski to inna sprawa.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez litt
Nie przesadzaj chlopaczku, naprawde uwazasz, ze opor partyzantow, powstancow, AK itd. w Warszawie byl daremny? Zniszczenia materialne nie sa najwazniejsze, dla mnie wazniejsze jest to, ze teraz moge czuc sie dumny
|
Ciekawa postawa. Oczywiście twej dumy nie martwi fakt, że dla niej życie, zdrowie, przyszłość poświęcili młodzi ludzie, którzy naprawdę mogli tego nie zrobić, a Polska i tak byłaby niepodległa. Egoizm.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN
Ich sam Napoleon starczy za wszystkie zwycięskie wojny Polski.
|
Prawdziwego mężczyzne podobno poznajemy po tym, jak kończy. Napoleon rewelacyjnego finiszu nie miał.