Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Świadome sny (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=33933)

DRoN 28-01-2006 00:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez raziel1992
Dzisiaj wstałem z łóżka,było ciemno pomyślałem o LD więc zrobiłem test rzeczywistości patrze w okno czy zgadza sie pora roku,wszystko było ok puki nie zapaliłem światła,a ono zapaliło się w innym pokoju wtedy byłem świadomy,krzyknełem "latarka" ,ale w dłoni nic nie miałem :/ byłem w kuchni zapaliło sie światło to znaczyło,że ktoś jest w innym pokoju,ale nie musialem iść do tej osoby,bo sama do mnie przyszła.Nie znałem jej więc odrazu z kopniaka z półobrotu chciałem jej przywalić,ale przenikłem przez jej ciało :|
więc krzycze "pistolet" - nic.
wtedy specjalnie sie obudzilem mialem kontrol tylko nad obudzeniem sie.
wniosek: świadomość nie jest trudno ośągnąć,ale zapanować nad snem to już wyższa szkoła jazdy.Ale w sumie to sie nie dziwie jestem dopiero po drugim dniu treningu.Cu all

Gdy przeczytałem to , odrazu przyszło mi na myśl OOBE. Głównie przez "przenikłem przez jej ciało". Ale chyba się mylę , bo w OOBE wchodzi się zazwyczaj z pełną tego świadomością.

@ Sowa : To się nazywa polucja/nocna zmaza. Jak się nie masturbujesz , to powinieneś mieć coś takiego 1/2x w tygodniu (ale nie zawsze taki sen).
Cytuj:

polucja - mimowolny wytrysk nasienia w czasie snu , któremu często towarzyszą marzenia erotyczne
Tłumaczenie ze słownika wyrazów obcych.
Więcej info tutaj.

Wolek 28-01-2006 23:11

@Jak ja bym miał kontrole nad snem to bym wieczenie spał i śnił o jakiś laskach lub, że jestem bogaty. Proste :D

spider-bialystok 29-01-2006 17:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wolek
@Jak ja bym miał kontrole nad snem to bym wieczenie spał i śnił o jakiś laskach lub, że jestem bogaty. Proste :D

Niektorzy to maja ograniczona wyobraznie :confused: .

Aselta 29-01-2006 17:52

FruwaĆ

Ja również miałam taki sen.Byłam na dworze wchodziłam na drzewa i skacząc z nich szybowałam jak liść na wietrze.Myślałam że to sen,ja to wiedziałam.Zaraz we śnie pobiegłam do domu.Zaczęłam sie chwalić,że umiem latać,ale się domyślacie,że wyśmiali mnie.Więc weszłam na okno i Krzyknęłam "PATRZCIE"i skoczyłam zaczęłąm poraz kolejny szybować :o matka niedowierzała a brat chcąc też latać skoczył za mną i łupnąl w ziemię.Uwierzcie mi jakie to miłe uczucie wiedząc,że jest się we śnie i fruwać.Miałam ten sen 2 razy i pragnę go 3 raz.

bryndii 29-01-2006 18:10

odnosnie topic:

mam sny i mniej wiecej wiekszosc potrafie kontrolowac i wcale nie jest to takie trudne :P

ja zazwyczaj mam koszmary i w nich to jest fajna zabawa :P

Noro 29-01-2006 18:28

Kontrolować sny jest super, ponieważ za szkody które wyżądziłeś podczas snu nie ponosisz odpowiedzialności:p :p

Najgorzej jest kiedy śni ci się koszmar i nic nie możesz zrobić, dzieje się coś złego, a ty nie masz na to wpływu.

Taube 29-01-2006 18:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Noro
Kontrolować sny jest super, ponieważ za szkody które wyżądziłeś podczas snu nie ponosisz odpowiedzialności:p :p

Najgorzej jest kiedy śni ci się koszmar i nic nie możesz zrobić, dzieje się coś złego, a ty nie masz na to wpływu.

z tego wnioskuję, że mylisz 'kontrolę nad snem' z samą świadomością snu ;)
nawet koszmar można kontrolować, gdyż jeśli się jest w pełni świadomym tego, że się śni to można go kontrolować, w znaczeniu manipulować jego rzeczywistością, a nie czynić to co się chce, gdyż normalnie też czynisz to co chcesz i nie widzisz w tym nic dziwnego ;)
tak więc kontrola nad snem, to nie nad własnymi poczynaniami, lecz nad tym, co jest dokoła - pomyślisz, że znajdziesz się gdzieśtam jak otworzysz drzwi i przez nie przejdziesz, to tak się stanie, ale to nie jest sam fakt, że zechcesz przejść przez te drzwi ;)

@Aselta
opcja 'edytuj' pleas!

@bryndii
ale czy mówisz o 'kontroli' własnego 'ciała', czy rzeczywistości? gdyż do tego drugiego trzeba dochodzić przez jakiś czas i wcale to nie jest takie łatwe ;)
a to pierwsze - to jest normalne, po prostu jesteśmy sobą we śnie, wszak w nich najczęściej wydaje nam się, że po prostu tamto jest realną rzeczywistością i w niej coś robimy, a nie, że jesteśmy jakimś obserwatorem, który film biernie ogląda ;)
co do koszmarów - popieram w 100% :evul:

d.Taube

Maagot 13-06-2006 04:36

Ja jak mam swiadomy sen to rucham fajne laski :DDD

Nieugiety 13-06-2006 08:49

Ehh...oobe i ld :D
Kiedys sie tym interesowalem i nawet mialem boską strone o tym. Raz mi sie prawie oobe udało. Natomiast siostra moja kiedys miala ld;)

PS: Jak ja zalozylem taki temat to mi usunieto : P

Pietru 13-06-2006 21:46

Ja w snie zrozumialem ze jestem w snie, zdaza mi sie to czesto!Ostatnio zamienilem wszystko w ciastka :D !
Ale najgorsze jest to ze po takim snie czuje sie zmeczony, zupelnie tak jabym sie nie wyspalX( . U mnie takie sny wygladaja tak ze najpierw jest sen nad ktorym nie mam kontroli pozniej zdarza mi sie ze uswiadomie sobie ze jestem w snie( ale to nie zawsze) no i nie wiem od czego to zalezy poniewaz ja nie chcialem sobie uswiadomic ze jestem w snie8o .
Zawsze sobie troche spedzam czasu w takim snie i probuje sie przebudzic tylko to jest najgorsze bo ciezko mi jest sie obudzic z tekiego snu poniewaz nie wiem jak;( .Taki sen wedlug mnie nie jest juz ciekawy poniewaz wiem ze to jest fikcja i moja wyobraznia.No ale z drugiej strony jak mam miec koszmar to lepiej miec swiadomy sen!
Moje sny sa dziwne poniewaz mam kika historyjek kazdy sen jest jedna z nich a raczej jednym z nastepnych odcinkow jakies historii.

Palek Demon 13-06-2006 23:51

Kiedys to mialem to bylem huliganem :P skaklem po samochadach etc;p niszczylem all XD

juz z 4 miesiace niemam zadnego snu why??? :(

spider-bialystok 14-06-2006 00:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Palek Demon
Kiedys to mialem to bylem huliganem :P skaklem po samochadach etc;p niszczylem all XD

juz z 4 miesiace niemam zadnego snu why??? :(

Masz tylko ich nie pamietasz. Z doswiadczenia wiem, ze to od nadmiernego przesiadywania przed komputerem:p

Radlic 14-06-2006 17:29

LD jest to conajmniej ciekawe, OBE wydaje sie jeszcze smaczniejsze ; *
Dzisiaj zaczynam próbować OBE ^_^
...
Możę mi się uda... za tydzień ^^''

Oerta 14-06-2006 18:08

Hmm...ciekawe xD
Tylko zawsze nic nie pamietam :/ Może macie jakąś rade?

Masacrathor 14-06-2006 18:42

Sny??

Hehe dziwne by było gdybym ich nie miał. Teraz już rzadko ale dawniej co noc... Nic dziwnego jak sie siedziało przed kompem cały dzień a czasem nawet i noc :o Heh ale ja to kontroluje nie wale matki krzesłami... :p :D

Aroonia 11-12-2006 15:04

Ktoś dużo wcześniej dał radę, żeby najeść się przed snem ("efekt murowany" ;])
Wydaję mi się , że to dobry pomysł. Do dziś pamiętam większość swoich koszmarów. Czy nie mamy wtedy większych szans na zorientowanie się, że śnimy? No bo małe prawdopodobieństwo , że zorientujemy sie w 10 sekundowym śnie, niż jakbyśmy mieli na to więcej czasu.

Bardzo bym prosił osoby bardziej doświadoczone w tym zjawisku o napisanie do mnie na Gg: 3824417. Nie mówię tu o osobach twierdzących, że mieli LD, a tak naprawdę mieli je z czystego farta lub wogóle nie mieli.

@down
Mogłem stworzyć nowy, ale przed tym użyłem "szukaj". Temat ten nie był zamknięty więc tu napisałem swój post. Powinienem stworzyć nowy? -.^
Btw. jeśli już coś piszesz to choć troche na temat sie staraj -.-'

VeLvet 11-12-2006 16:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aroonia (Post 1121771)
Ktoś dużo wcześniej dał radę, żeby najeść się przed snem ("efekt murowany" ;])
Wydaję mi się , że to dobry pomysł. Do dziś pamiętam większość swoich koszmarów. Czy nie mamy wtedy większych szans na zorientowanie się, że śnimy? No bo małe prawdopodobieństwo , że zorientujemy sie w 10 sekundowym śnie, niż jakbyśmy mieli na to więcej czasu.

Bardzo bym prosił osoby bardziej doświadoczone w tym zjawisku o napisanie do mnie na Gg: 3824417. Nie mówię tu o osobach twierdzących, że mieli LD, a tak naprawdę mieli je z czystego farta lub wogóle nie mieli.

archlologia lulx!

Filthy 11-12-2006 17:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez VeLvet (Post 1122013)
archlologia lulx!

najchetniej to bym Cie tak sklal... ale dostane za to tylko ostrzezenie -.-
LEPIEJ IDIOTO ŻEBY ZAKŁADAŁ NOWY TEMAT I żeby modek go musiał kasować? myśl troche poje**e. Zainteresowany jest tematem i chciał się z kimś zgadać. -.-

a co do tematu to ja calkiem niedawno mialem przedymane bo mi matka rano powiedziala ze sklinalem we snie :D
ale nigdy nie mialem kontrolowanego snu. zawsze we snie jest tak jakbym tego nie chcial. jak do kogos strzelam to nigdy go strzaly nie trafiaja. ale przewaznie u mnie przynajmniej tak jest ze jak mi sie cos sni to w rl jest zupelnie na odwrot ;d

$oyer 11-12-2006 17:13

Nie smiejcie sie prosze xD, mialem wtedy moze z 7lat.
To byl chyba taki w pol kontrolowany sen xD, a wiec:

Sni mi sie że cholernie musze skorzystac z toalety, bo jak nie to
wybuchne ^.- OK. Docieram do łazienki, zaczynam sie załatwiac,
czuje taka ulge ze po prostu roskosz :D. Po chwili sie budze a tu
wokół mnie mokro:baby:

VeLvet 12-12-2006 17:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez $oyer (Post 1122080)

Sni mi sie że cholernie musze skorzystac z toalety, bo jak nie to
wybuchne ^.- OK. Docieram do łazienki, zaczynam sie załatwiac,
czuje taka ulge ze po prostu roskosz :D. Po chwili sie budze a tu
wokół mnie mokro:baby:

Może to był żart, ale jak na ciebie to bardzo realne zdażenie było :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:10.