Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Fake'i (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=61)
-   -   Pogawędki o fake'ach (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=192045)

Pacz_knight 31-10-2008 11:57

Niby tak, ale w grudniu robic all na ostatnia chwile to dosc glupi pomysl. Potem sie okaze ze czegos ktos nie zrobil i etc. To musi byc przemyslane. W tamtym roku bylo jak bylo, bez rewelacji. Oerta pominol kilka glosow ale jakos to bylo. ;p

@topic
A o czym tu gadac? ;<
Sam niewiem. Ja caly czas pracuje nad fakeiem, mysle ze jak dobrze pojdzie bez zadnych "lagow" xd, to pelna rekruta bedzie w niedziele.

GargoinX 31-10-2008 12:36

Popieram, najlepiej zająć się tym już teraz, przemyśleć cały przebieg konkursu na best fake'i itp. A temat można umieścić np. pod koniec grudnia. Choć moim zdaniem, przebieg konkursu rok temu był bardzo dobry i można zrobić go podobnie.
@Pacz:
No, wreszcie rekrutacja. Zapowiadasz tak tego fake'a, że się doczekać nie mogę ;p. Mam nadzieję, że będzie zajebisty. ^^

Shiz. 31-10-2008 12:50

Nie prafda hciałem zrobic mó grawiczki i on nie hciał. ; /
Hmm.. tematu to raczej nikt nie wymyśli ;/

Oerciak 31-10-2008 13:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pacz_knight
Oerta pominol kilka glosow ale jakos to bylo

Wypraszam sobie, WSZYSTKIE głosy jakie nie łamały regulaminu były podliczone. Nie było pomyłek :P.

W sumie nie wiem co by dodać do głosowania, co najwyżej nowe kategorie, bo głosowanie, jak na standardy, było dość zaawansowane i w miarę sprawiedliwe (nie licząc sprawy dotyczącej lizodupstwa :P)

Shiz. 31-10-2008 13:45

Hail Oerciak \,.,\ ważne że chociaż się zgodził by to robić a ty go atakujesz Xd.
/joke/

Arashel 31-10-2008 13:48

To ja wam od razu mówię:
Nie brać mnie pod uwagę na tym głosowaniu...

Pacz_knight 31-10-2008 14:09

Mysle ze kategorie mogly by byc takie: the best - fakeowiec (ogolnie), fabula, grafik, outfiter, krytyk, efekty, najleprzy fake. Niewiem co mozna bylo by jeszcze dodac ale to chyba najwazniejsze pozycje. Oczywiscie mozna jeszcze dozucic the best n00b 2008, ale jak dlamnie to troche glupie xd

Shiz. 31-10-2008 14:10

Oraz, kto najwięcej zrobił faków w roku ale robótki było by; /

Arashel 31-10-2008 14:22

Ja proponuje taki szablon:

Ukryty tekst:

Najlepszy Fake'owiec:
Fabuła:
Efekty:
Outfity
(Ludzie i Moby):
Lokacje:
Najlepszy Fake:

Krytyk 2008:
nAAb 2008:

Nie uwzględniłem ludzi którzy robia nowe ściany, broni itp.
Bo od tego(tych pixelart'ów) jest dział "Grafiki", ale co innego jeśli używają tego w lokacjach lub outach wtedy można
podwyższyć ocenę za lokacje albo outy...

Do każdego "tytułu" wybieramy trzy osoby i dajemy im od 1 do 3 ptk. np.

nAAb 2008:
3ptk. Kardox*
2 ptk. mikolaj99*
1ptk. neji13*

albo

Outfity:
3ptk. Pacz_Knight*
2ptk. Evil_Aragami*
1ptk. H*j wie kto...

Dlaczego aż tyle? Bo głupio wygląda to jak na koniec roku Pacz* wygra
jako outfiter 2008 a suma jego ptk to 7-9...
A tak jak zagłosuje na niego 7 osób to będzie miał 7*3=21 - a to już ładniej wygląda...

* - Tylko go wskazałem dla przykładu...

GargoinX 31-10-2008 14:30

Szablon, który podał Arashel jest dobrym wyjściem. Chyba są tam uwzględnione wszystkie możliwe opcje, i podoba mi się pomysł z punktami. Kto jest za, żeby Arashel się tym zajął? ;]

Mr.Pszczola 31-10-2008 14:32

Teraz musze się ożywić w tym dziale, żeby jakiś Kardox czy inny z*eb nie odebrał mi tytułu nAAb’a.

Veruis 31-10-2008 14:32

A ja wam powiem, ze Arashel nie bedzie chcial :P Jest na to zbyt inteligentny, zeby sie tak podejsc ;p.

Pacz_knight 31-10-2008 14:47

Cytuj:

Oraz, kto najwięcej zrobił faków w roku ale robótki było by; /
Taaa, ale tych zwyklych czy te w niedokonczonych? :p

Z ta punktacja to dobry pomysl.
Dodatkowo trzeba bedzie ustalic regulamin. A jak to bedzie z dana kategoria, ile osob bedziemy typowac do danej kategorii? Bo nie oplaca sie jak dlamnie wybierac wiecej niz 3 osoby...

Nahar 31-10-2008 14:50

Szablon Arashela mi pasi i ja juz mam moje glosy rozdane:
Najlepszy Fake'owiec:
3pkt. Sezu
2pkt. Speed
1pkt. Evil Aragami
Fabuła:Nie mam pojecia
Efekty:
3.Sezu/Speed/Evil
2. Pacz knight
Outfity(Ludzie i Moby):
3.Speed
2.Sezu
1.Aragami
Lokacje:
3.Speed/Sezu/Aragami
Najlepszy Fake:Nie mam pojecia
Krytyk 2008:Nie mam pojecia
nAAb 2008:
3.Ja
2.Ja
1.Ja
@2down
yyyy przeczytaj caly post...
Edita z dopisem na gorze zrobilem zaraz po wyslaniu mojej nominacji, wiec sie nie czepiaj tylko patrz uwaznie.

Mr.Pszczola 31-10-2008 14:51

A co wy na kategorie najgłupsza/najśmieszniejsza prowokacja?

Arashel 31-10-2008 14:53

@2xUP
Tak wyglądał jego post przed edycją:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nahar
Najlepszy Fake'owiec:
3pkt. Sezu
2pkt. Speed
1pkt. Evil Aragami
Fabuła:Nie mam pojecia
Efekty:
3.Sezu/Speed/Evil
2. Pacz knight
Outfity(Ludzie i Moby):
3.Speed
2.Sezu
1.Aragami
Lokacje:
3.Speed/Sezu/Aragami
Najlepszy Fake:Nie mam pojecia
Krytyk 2008:Nie mam pojecia
nAAb 2008:
3.Ja
2.Ja
1.Ja

EEEEeeeeee... Gościu 2xUP?
Naucz się czytać to po pierwsze...
Po drugie głosowania nie ma jeszcze....
Po trzecie spier*alaj z tego działu...
Po czwarte jak zrobisz gafe to nie edytuj ciołku, tylko żałuj za swoje nAAb'ostwo ...

@UP

Nieeee...
Zwykle te "najlepsze" są usuwane wiec wyboru dobrego nie ma...

Pacz_knight 31-10-2008 14:57

@Mr. Pszczola
Buahahaha huashuashuehue! Dobre, ale to raczej powinno sie zaliczac do n00b 2008.

@3up
Hej kolego spokojnie o.O

@down
O taaaak! Jestem za z ortografia! Ja musze wygrac w tej kategorii! ;3

@2down
Heh, a kto powiedzial ze robimy to tu i teraz? Teraz tylko o tym gadamy i realizujemy jakies plany, przemyslenia jak to bedzie mniejwiecej wygladalo.

Shiz. 31-10-2008 14:57

@Pacz
Tych zwykłych ;p.
A teraz dorzuciłbym ortografia rox. tzn. te faki brane pod udział np.
Bo niektórzy to byki robią tzn. darój występujące w Forgotten Bleeding oraz świat magi Xd.

Hmm ja na krytyka to tak:
1.Ghernie xd
2.shady<3
3.Arashel(wytycza błędy ale one nas uczą ;<).

X-Zero 31-10-2008 15:12

Ej, już to jest do dupy.
Po pierwsze:
Nie róbcie tego w tym temacie
Po drugie:
Róbcie to w grudniu
Po trzecie:
Tak, macie rację, zrobienie tematu z kategoriami to w uj roboty! <ironia>

Sir Speed 31-10-2008 15:36

No to róbcie róbcie, ale przydałby się jeszcze konkurs, w którym dajemy coś nowego w wielu kategoriach.

A co do mego Fake'a to sry, że go nie robiłem, ale hmm najpierw szkoła mi przeszkodziła potem zgubienie planu fake'a i w końcu doszło do lenistwa ;p. Mimo tego dziś biorę się do roboty i zrobię tyle ile mogę xDD.

Jeszcze co do tego "najlepszego" to bym dodał to ;p...
Najdziwniejszy wymysł:

Veruis 31-10-2008 15:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pacz_knight (Post 2316701)

@down
O taaaak! Jestem za z ortografia! Ja musze wygrac w tej kategorii! ;3

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pacz_knight (Post 2316569)
Omg, nawet nie mialem checi powiekrzac tych obrazkow. Na poczatku patrze na nazwe - "Czarne Chmury", mysle sobie co to jest? Moze jakis Chernobyl 2? o.O Ale teraz juz wiem ze to cos leprzego >.>
Nasze pierwsze fakei witaja...

Tak apropo twojej kandydatury ;p.

Jesli juz ortografia to za caloksztalt pisania w dziale fake'i, a nie tylko za pisanie tekstow w fake'ach. A juz wypowiadajac sie tak szczerze, to takie ankiety, kto jest najlepszy w czyms, sa idiotyczne. Jesli juz wybrac kogos sposrod najlepszych osob w danej dziedzinie, to tylko poprzez kilkanascie osob wybranych przez wszystkich uzytkownikow. To maja byc wybory najlepszego/j, a nie tego, kto ma najwiecej kolegow lub fake, ktory podoba sie tluszczy, ktora za cholere nie wie, co brac pod uwage w fake'u.

Tyle ode mnie.

Glannath 31-10-2008 16:48

@up
Żartujesz? Tutaj nie ma szans, na coś takiego, jak obiektywne wybory fake'owca. Szczególnie, jeśli oceny fake'ów nie są obiektywne. ^^
Tak jak mówisz, tu odbyłyby się wybory, któ ma najwięcej kolegów. A one i tak przerodziłyby się w temat "Araszel jest zuy", bo właściwie o czym nie zacznie się tu pisać, to i tak dojdzie się do tego wątku. : D

Poza tym trza by było wybrać jury. A jury musiałoby się składać z doświadczonych fake'owców. A doswiadczeni fake'owcy chcieliby kandydować. ;p Chyba, że ktoś ściągnąłby Eeriona, Glavesa, Crowala (?), Avagera (?!). Problem w tym, że większość z nich nie orientuje się już, jak bardzo dział fake'i się zmienił. Przynajmniej tak mi się wydaje. Więc konkurs jest niemożliwy ;)

GargoinX 31-10-2008 16:52

W jury wcale nie musi być dobry fake'owiec. Moim zdaniem do jury by się nadawała osoba, która się na tym zna, choć nie koniecznie robi dobre fake'i.

X-Zero 31-10-2008 16:55

Eee.... Jakie Jury?! Przecież w tamtym roku nie było żadnego jury ( oprócz prowadzącego ), tylko się wybierało... A odróżnić ass likierski / idiotyczny głos od zwykłego to chyba każdy umie ;o

Arashel 31-10-2008 16:59

Tylko jak już będą wybory to wy tu kutwa zaraz nie wypalajcie
z gościem i jego Fake'em który był zrobiony np. w 2006 - 2005roku, albo i wcześniej...

@Wybory
Tak! Idę na propozycję Garg i zostaje tym który poprowadzi wybory!
Dlatego że nie biorę w tym udziału, czyli na mnie nie głosować...

GargoinX 31-10-2008 17:03

Dobra, no to mamy organizatora konkursu, przedstawiam Arashela. ;p

Oerciak 31-10-2008 17:16

Jeszcze długi kawał czasu do tego grudnia, a Wy już się napalacie, spokojnie :P.
Ja sam pomyślałem, by takie cuś zrobić godzinę przed napisaniem właściwego tematu... Więc nie napalacie się tak, wszystko może się jeszcze zmienić :P.

Odnośnie paru rzeczy-
Veruis, rozumiem o co Ci chodzi, w też takim celu dałem to, by Userzy z szarym nickiem nie oddawali głosów.
Ale... Tu nie chodzi o to, by dać to co paru kolesiom się najbardziej podoba, a to co podoba się publiczności, nie?
Jeszcze to z tym pomysłem z trzema głosami... Nie taki zły. Ale jakoś i niezbyt pasuje.

Jeszcze kwestia prowadzącego- Na moje może być nim Arashel, wydaje się zaufany i inteligentny, dobrze by to poprowadził.
W razie braku chętnych do prowadzenia, ja też mogę pojąć się tego ponownie ;p.

Veruis 31-10-2008 17:35

Jesli nie sa mozliwe obiektywne wybory fake'owca to po co je w ogole robic? xD Chyba nie po to, zeby zadowolic tluszcze?:P

Glannath 31-10-2008 17:43

Jedna osoba? Arashel jest, jak najbardziej w porządku i pasuje, by startować, ale ja go bardziej widzę, jako murawanego faworyta samego konkursu, a nie jurora. Poza tym, myślałem, że będzie ich co najmniej trzech, tak, żeby mogli pogadać o wyborze itd.

@down
Nie nastawiaj się. Teraz jesteś troszkę bardziej ludzkim Zuem Wcielonym. Ale cały czas Zuem. ;)

Arashel 31-10-2008 17:47

Teraz z najbardziej zUo osoby stałem się najbardziej zaufanym człowiekiem
na forum któremu można zdradzać wszystkie swoje sekrety?

Popadacie z skrajności w skrajność...

Sir Speed 31-10-2008 20:13

A ja już nie wiem o co chodzi, czy o "Najlepszego 2008" czy o konkurs.
Jeśli o konkurs to w Jury powinny być 3 osoby minimum, całkiem kompetentne i znające się na fake'ach. Ja już o tym myślałem przed wakacjami, lecz wtedy nikt się jakoś nie palił do tego. No to jak już o tym myślałem to myślałem o turnieju gdzie było by parę rund gdzie ileś tam osób coś pokazuje i wybierane jest parę osób i znowu aż do finału xD. Każda runda różniła by się zadaniem w jednej trzeba by było zrobić 3 obrazki w prehistorii w drugiej zrobić animacje z kosmosu itd.
Konkurs można zrobić już niedługo, ale "najlepszy..." dopiero w grudniu ;p.

GargoinX 31-10-2008 20:35

@Up;
Co nie?
@Speed;
Całkiem niezły pomysł z tymi rundami. Podoba mi się. Jeśli chodzi o jury to ja również mogę tam zasiąść, jeśli tylko będziecie chcieli =p.

Arashel 31-10-2008 20:40

Pomysł Sir Speed'a byłby dobry, ale wymaga umiejętności robienia grafiki...
Nie każdy(i ja między innymi) potrafi to robić...

Sir Speed 31-10-2008 20:52

Właśnie o to chodzi by wykazać się wieloma umiejętnościami. W 1 rundzie trzeba zrobić fajną krótką fabułę w kolejnej zrobić dobra animacje czyli poruszyć outfity no i w następnej pokazać nowe grafiki, a w ostatniej rundzie oceniane było by wszystko ;p.
PS. Przydałaby się jeszcze runda do efektów.
Hmm ja tam bym mógł przedstawić takowy plan bo już o tym myślałem dokładnie a do jury hmm samowolnie się zgłaszajcie, bo ja na pewno się tam nie wybieram ;]...

Veruis 31-10-2008 21:46

Wlasciwie pomysl Speeda nie jest zly. Jesli ktos nie umie grafik zrobic, zrobilby jakies leciwe, zgarnal pare punktow, ale moglby w innych konkurencjach zgarnac wiecej, bo naprzyklad idealnie zrobil. No, ale to wymaga zrobienia jakiejs punktacji i obmyslenie wszystkiego, jak by to sie dzialo.

GargoinX 31-10-2008 21:57

Przebieg konkursu:

W pierwszej konkurencji może wystartować każdy. Jest nią najlepsza lokacja. Jury wybrałoby 10 najlepszych lokacji. Braliby pod uwagę pomysłowość, użycie dodatków, bujność roślin itp.
Druga konkurencja to przedstawienie walki w 5-15 ss'ach. Do następnej rundy przeszłoby 5 osób. W tej rundzie jury brałoby pod uwagę pomysłowość, efekty, lokację, outfity itp.
Runda trzecia to krótka walka w animacji. Różnica w poprzedniej konkurencji to nie tylko animacja, ale wymagany by był własnoręcznie zrobiony out.
Po tej rundzie Jury wybrało by z zwycięzcę.

Co wy na to? Dodawajcie wasze pomysły.

Mr.Pszczola 31-10-2008 22:03

Fajny pomysł, jestem za. Myślę że taka forma jaką przedstawił Gargoin jest odpowiednia .

KalasantyX 31-10-2008 22:12

Lokacja, walka, animacja... :-] Najlepszy Lokacjowalkamakeranimator 2008?

: Pomysł Speeda, choć nieco inny też mi się nie podoba, po co wyszczególniać poszczególne elementy fake'a... FS się ocenia jako całokształt, zresztą pewnie byłby taki chaos z deadlinami poszczególnych rund, że wszystko by poszło w rozsypkę.

Mój zuy pomysł: zrobienie coś jak festiwalu fake'owego (same premiery ;ofc). Każdy chętny daje swojego krótkiego (~100 obrazków max) fake'a skończonego. I tu może być tak, że będzie specjalne jury i publiczność (ogół zuych userów), będą dwie nagrody, jedna publiczności, druga od jurorów.
A kategorie mogą być przeróżne, Nagroda za Fabułę Publiczności, Najlepsze Efekty roku 2001, Najlepsze Efekty roku 2003 wg publiczności.

GargoinX 31-10-2008 22:33

Co jak co, ale twój pomysł Kalasku też mi się podoba. Trudno tu wybrać wśród tylu pomysłów...

Suhayl 31-10-2008 22:58

Nie chcę animacji ;<

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:11.