Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Samolot z prezydentem rozbił się w Smoleńsku (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=229804)

Trang Oul 13-04-2010 22:54

Koniec żałoby, czas na flamewar :/ .
Z szacunku do tych, którzy zginęli nie będę dyskutował z niektórymi osobnikami.

CytrynowySorbet 13-04-2010 22:54

Macie rację... te wszystkie spiski, te wszystkie kłótnie i nie wiadomo co jeszcze... są bez sensu. Wpisałem się dziś do księgi kondolencyjnej, bo coś zrozumiałem...

Nie należy szukać odpowiedzi w mediach czy przepowiedniach, a w Bogu.

@Co do Belgów - ciekawe czy kiedy połowa ich kraju zatonie, to podobne kpiny będą na miejscu...

Gtyk 13-04-2010 22:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2751578)
Osoba odpowiedzialna za Wawel? Wawel to JEST miejsce publiczne i dlatego właśnie obywatele mają prawo się do tego mieszać. Prywatną sprawą rodziny to będzie, jak go sobie zakopią w ogródku.

Chodzi mi o katedre, za ktora odpowiada Dziwisz, bo to w kryptach zostanie pochowany prezydent. On ma prawo o tym decydowac. Wy nie macie nic do powiedzenia, to jest sprawa prywatnych ustalen stron. Mozna wyrazac niezadowolenie, nie twierdze ze nie, ale zwazywszy na okolicznosci, zalobe, robiac protesty pokazujecie elementarny brak kultury i to, ze po prostu jestescie bucami. Budzicie zazenowanie w ludziach. Idziesz - masz prawo, ale jednoznacznie przypinasz sobie latke kretyna

@down
Zwazywszy na wage tego, co sie stalo, sytuacje jaka teraz ma miejsce, sa bardzo nie na miejscu. Z szacunku dla zmarlych, nie samego Kaczynskiego, ale wszystkich innych, powinno sie powstrzymac o jakichkolwiek takich zachowan, trwa zaloba narodowa, organizowanie manifestacji i protestow w takim okresie, na taki temat, jest no coz.. Juz to mowilem, brakiem jakiegokolwiek poziomu. Zeby to delikatnie zabrzmialo. Prawo macie, ale pokazujecie swoj poziom, wzbudzacie w ludziach zazenowanie. Konczmy ten temat, bo rozmowa o tym jest bez sensu. Chcesz - idz, ale miej swiadomosc, jaki poziom tym reprezentujesz. Informacje o tym wychodza daleko poza granice Polski, niestety, osmieszacie siebie samych przed milionami ludzi na swiecie. Odlegle kraje, ktore wcale nie sa z nami blisko zwiazane oglaszaja zalobe narodowa, a grupka Polakow chce robic w takiej sytuacji burdy. Przykre to jest bardzo

Litawor 13-04-2010 23:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2751582)
Chodzi mi o katedre, za ktora odpowiada Dziwisz, bo to w kryptach zostanie pochowany prezydent. On ma prawo o tym decydowac.

Prawo ma, co nie znaczy, że opinia publiczna nie może wywierać na niego presji. Taka jest ogólna idea demonstacji. A to, że odpowiada Dziwisz, nie znaczy, że to jest jego prywatna własność.
Cytuj:

Mozna wyrazac niezadowolenie, nie twierdze ze nie, ale zwazywszy na okolicznosci, zalobe, robiac protesty pokazujecie elementarny brak kultury i to, ze po prostu jestescie bucami. Budzicie zazenowanie w ludziach. Idziesz - masz prawo, ale jednoznacznie przypinasz sobie latke kretyna
Zważywszy na wagę tej decyzji i rangę miejsca, protesty są jak najbardziej na miejscu. Jeśli Dziwisz myślał, że ze względu na żałobę uda mu się ich uniknąć, to się pomylił.

Po edycji (wielokrotnie powtarzałem, żeby nie pisać jakichś "down", bo nie da się zorientować, czy ktoś odpisał, czy nie):
Żałoba i śmierć innych osób nie ma tu nic do rzeczy. Decyzja zapadła nie z naszej winy i nie możemy na nią nie zareagować. Gdyby żałoba miała być uszanowana, to wstrzymano by się z nią do czasu jej zakończenia. Natomiast nie oznacza ona, że społeczeństwo na wszystko przymknie oko, bo nie wypada protestować.

Gtyk 13-04-2010 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2751583)
Żałoba i śmierć innych osób nie ma tu nic do rzeczy. Decyzja zapadła nie z naszej winy i nie możemy na nią nie zareagować. Gdyby żałoba miała być uszanowana, to wstrzymano by się z nią do czasu jej zakończenia. Natomiast nie oznacza ona, że społeczeństwo na wszystko przymknie oko, bo nie wypada protestować.

Miejsce pochowku nie jest sprawa publiczna, nie podlega decyzji spoleczenstwa. Jest prywatna sprawa rodziny. Wawel jako jedno z ewentualnych miejsc pochowku Kaczynskiego zostalo rodzinie zaproponowane, Dziwisz jako metropolita krakowski mial prawo wyrazic na to zgode i to zrobil, to do niego ostatecznie nalezala decyzja. Protesty przeciwko miejscu pochowku zmarlego no sa po prostu zenujace, sa ponizej jakiegos poziomu, to jest wyrazanie braku szacunku dla zmarlego, rodziny i wszystkich bliskich, w tym momencie nie jest to juz nawet szacunek dla glowy panstwa, ale w zwyklym wymiarze ludzkim. Decyzja jest kontrowersyjna, ale zadne protesty tego nie zmienia, bo to nie obywatele decyduja o tym gdzie czlowiek ma zostac pochowany. Nie ma co tego tlumaczyc, do ciebie to po prostu nie dociera, bywa. Jezeli ktos jest na pewnym poziomie, zrozumie niestosownosc takiego zachowania bez tlumaczenia, jezeli nie, zadne tlumaczenia nic nie dadza.

Chcecie wyrazic niezadowolenie, zaczekajcie do konca zaloby. I tak tematyka protestu bedzie zenujaca, ale chociaz okolicznosci beda juz nieco inne. A protest i tak nic nie zmieni

eerion 13-04-2010 23:40

Im więcej wypowiedzi czytam w tym temacie, tym bardziej nachodzi mnie wrażenie, że jest jedyny słuszny sposób reagowania na takie tragedie a wszystkie pozostałe są tępione. Ludzie, niezależnie od przeżytych doświadczeń powinni okazywać rozpacz i ból po stracie, ewentualnie skruchę. Ponieważ tak wypada. A niedługo naród będzie jedynym głosem mówił, gdyż jakiekolwiek alternatywy zostaną wytępione dla jednego słusznego poglądu.
Byłem tuż obok członka rodziny, gdy ten umarł. Przy tym ta cała sytuacja ze zmarłym prezydentem mnie nie poruszyła ani trochę. Nie znałem nikogo, ani kogokolwiek kto te osoby znał. Dla mnie prywatnie to nic nie znaczy. Czy teraz mam zacząć płakać dla jakichś zmyślonych powodów? Mam zacząć panikować jak czerwoni po śmierci Stalina, gdyż zmarł prezydent?
Powiedzcie mi ludzie jak się mam zachowywać, bo wiem tylko to, że nie powinienem tego robić bazując na moich własnych odczuciach.

Lasooch 13-04-2010 23:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Articuno (Post 2751571)
PROTEST? Mamy żałobę narodową, rodziny płaczą, a oni będą PROTESTOWAĆ. Jestem zniesmaczony.
Zaczyna się burdel. Nie ma żadnej jedności, teraz kłócić zaczęło się społeczeństwo zamiast polityków. Ja pierdziele..........................

I bardzo słuszny protest. To, że jest żałoba, nie znaczy, że trzeba się godzić na debilizm. A od czasu decyzji pochówku na Wawelu ta tragedia (czyli katastrofa samolotu) przerodziła się w tragikomedię.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Articuno (Post 2751571)
Lech Kaczyński jest bohaterem narodowym

Że k*rwa CO?!

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2751577)
Kim wy jestescie, zeby decydowac o prywatnej sprawie, jakim jest miejsce pochowku zmarlego? Rodzinie dano prawo wyboru, osoba odpowiedzialna za Wawel wyrazila na to zgode. Jakie wy macie prawo do w*******ania sie w to? Tez nie jestem zwolennikiem tego, zeby spoczal na Wawelu, ale to jest sprawa prywatnej decyzji rodziny, a nie wybor publiczny. Wszelkie protesty, pomijajac fakt, jak bardzo niski poziom reprezentuja w takim okresie i tak nic nie dadza

Ja też chcę być pochowany na Wawelu. Czemu nie? Czemu Lech Kaczyński, najgorszy prezydent w demokratycznej Polsce, ma spocząć koło królów i Piłsudskiego? Dlatego, że Jarkacz leczy swoje kompleksy forsując pomysł pochowania brata w miejscu, gdzie bynajmniej zostać pochowany nie powinien?

Disclaimer: w mojej wypowiedzi nie ma ani jednej oznaki braku szacunku dla prezydenta ani żadnej z osób, które zginęły wraz z nim - jest w niej za to REALIZM.

@down: takie demonstracje to nie brak szacunku. To właśnie realizm. Gdy dzieje się coś, co się dziać nie powinno, powinny być demonstracje - niezależnie od okoliczności.

Gtyk 13-04-2010 23:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2751601)
Ja też chcę być pochowany na Wawelu. Czemu nie? Czemu Lech Kaczyński, najgorszy prezydent w demokratycznej Polsce, ma spocząć koło królów i Piłsudskiego? Dlatego, że Jarkacz leczy swoje kompleksy forsując pomysł pochowania brata w miejscu, gdzie bynajmniej zostać pochowany nie powinien?
Disclaimer: w mojej wypowiedzi nie ma ani jednej oznaki braku szacunku dla prezydenta ani żadnej z osób, które zginęły wraz z nim - jest w niej za to REALIZM.

Ja tez uwazam, ze Wawel nie jest dobra decyzja, co zreszta w swoich postach zaznaczalem, wiec nie wiem dlaczego na moj post akurat taka odpowiedz - zdecydowanie nietrafiona. Tez uwazam, ze nie jest postacia na tyle zasluzona, zeby spoczac w takim miejsce, to jest miejsce dla najwyzszych elit, dla najbardziej zasluzonych. Ale opinia negatywna, niezgadzanie sie z decyzja o miejscu pochowku, to cos zupelnie innego niz demonstracje, protesty w takiej sytuacji. To jest brak szacunku.

@eerion
Zaloba narodowa ma pewna specyfike. Nikt nie kaze ci sie wzruszac, plakac, przezywac smierc tych osob, zapalac znicze czy cokolwiek. Ale chodzi o zachowanie pewnej powagi, okazanie szacunku dla zmarlych, dla ich rodzin i bliskich. Protesty, albo zarty ze zmarlych jak w przypadku tego bloga, sa po prostu nie na miejscu. Postaw sie w sytuacji rodzin, umiera ktos, kto jest ci bliski, nie wiem, ojciec, matka, brat, czy przyjaciel, a po kilku godzinach ludzie zaczynaja z tego zartowac, robic jakies obrazki wysmiewajace ich smierc. Takie zachowania sa zenujace, po prostu. Zwlaszcza, w sytuacji, gdzie ginie tragicznie tyle osob.

Litawor 13-04-2010 23:53

Bo dla tej decyzji szacunku nie mamy. Nikt nie protestuje przeciwko samemu Kaczyńskiemu.

Trang Oul 13-04-2010 23:55

Jakby nie patrzeć, zostanie pochowany w kościele, a kościołami zarządza Kościół - wierni powinni tam przychodzić tylko na modlitwę. Już bardziej kontrowersyjny był pochówek Piłsudskiego, bo był ewangelikiem. I tylko Kościół może zyskać lub stracić na pochówku Kaczyńskiego; zmarłym już nic nie pomoże.

Yoh Asakura 13-04-2010 23:59

Gtyk, jakie ty głupoty pieprzysz, to aż mi się rzygać chce. Pochówek i owszem, jest prywatną decyzją rodziny i nic nam do tego, ale nie w momencie, kiedy decydują o tym, że ma zostać pochowany na Wawelu obok królów polskich i wybitnych Polaków, w miejscu po prostu NASZYM, niesamowicie symbolicznym i ważnym, w miejscu które nie może zostać skalane osobą Lecha Kaczyńskiego, bo jest po prostu niegodny tego, by spoczywać obok tych wybitnych osób! To już nie jest prywatna decyzja rodziny, no na litość latającego potwora spaghetti, jak rodzina Mietka menela zdecyduje o tym, że ma zostać pochowany na Wawelu obok, a Dziwisz się na to zgodzi, to mamy stać z boku i przytakiwać? NIE! Mówisz o szacunku do Lecha, do jego śmierci itd., a gdzie do urwy nędzy szacunek do chociażby Piłsudzkiego i reszty doborowego towarzystwa leżącego w tej krypcie?

Litawor 14-04-2010 00:01

Ja jeszcze raz powtórzę, że jeśli chciano uszanować żałobę narodową, to trzeba było z tą decyzją zaczekać. Wszyscy, oprócz Piłsudskiego (i pewnie królów), zostali pochowani na Wawelu z opóźnieniem, nie bezpośrednio po śmierci.

Trang Oul 14-04-2010 00:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2751609)
jak rodzina Mietka menela zdecyduje o tym, że ma zostać pochowany na Wawelu obok, a Dziwisz się na to zgodzi

A spytaj się go, czy ciebie tam pochowa.

Gtyk 14-04-2010 00:08

Nie chce mi sie juz na ten temat gadac, tak jak powiedzialem, czlowiek na poziomie zrozumie, ze protesty w tej sytuacji sa nie na miejscu i nie bedzie trzeba mu tlumaczyc dlaczego. Dziwisz jako metropolita jest odpowiedzialny za zachowanie godnosci tego miejsca - zdecydowal tak, a nie inaczej. Z decyzja mozna sie nie zgadzac, ale chodzi o forme wyrazenia niezadowolenia, ktora w wypadku protestu jest brakiem szacunku dla zmarlych. Porownywanie glowy panstwa do meneli, do tego czy ich tez mozna tam chowac, sprowadzilo rozmowe na dno, wiecej juz sie nie wypowiadam na ten temat, nie ma najmniejszego sensu. Sami wystawiacie sobie opinie

Yoh Asakura 14-04-2010 00:09

Jeżeli chcesz szanować zmarłego tylko i wyłącznie dlatego, że jest zmarły - spoko, twój wybór (debilny).

Lasooch 14-04-2010 00:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2751614)
Nie chce mi sie juz na ten temat gadac, tak jak powiedzialem, czlowiek na poziomie zrozumie, ze protesty w tej sytuacji sa nie na miejscu i nie bedzie trzeba mu tlumaczyc dlaczego.

A jak ktoś zaproponuje postawienie Kaczyńskiemu 40-metrowego pomnika ze szczerego złota z pieniędzy podatników - protesty też będą nie na miejscu?

Litawor 14-04-2010 00:10

Protest jest jedyną społeczną formą wyrażania niezadowolenia.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2751618)
A jak ktoś zaproponuje postawienie Kaczyńskiemu 40-metrowego pomnika ze szczerego złota z pieniędzy podatników - protesty też będą nie na miejscu?

Jeśli uwiną się w czasie żałoby narodowej, to nie :D

Gtyk 14-04-2010 00:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2751618)

Popadacie w coraz wieksze dno, kiedy brakuje racjonalnych argumentow, rzucacie jakies trywialne hasla zeby cos pokazac. No coz, odpowiem - widzisz roznice miedzy czyims pogrzebem, momentem, ktory jest bardzo ciezki dla rodziny, przyjaciol, bliskich, jednym z najtrudniejszych momentow w ich zyciu, a pomyslami stawiania pomnikow? Tu chodzi o wymiar ludzki, o to, co pogrzeb oznacza dla rodzin, z tego powodu robienie wokol tego protestow, zamieszania, jest po prostu nie wskazane, jest nie na miejscu.

@Litawor

Jest wiele form, w tej sprawie zadna nie jest jednak wskazana

Yoh Asakura 14-04-2010 00:20

I to że dla jakiejś tam rodziny jest to ciężkie, to znaczy, że my mamy tolerować debilne i poronione pomysły, wg których Lech Kaczyński ma zostać pochowany na Wawelu. A dlaczego tam? Na stronie TVN24 ktoś podał genialny argument - za to, że miał MARZENIE o wielkiej Polsce. Wielkiej i silnej. Zakrawa na kpinę.

Litawor 14-04-2010 00:21

Gtyk, to RODZINA zdecydowała o pochówku na Wawelu, a tym samym o wszystkich tego konsekwencjach. Gdyby nie zażyczyła sobie królewskiego pogrzebu, to przebiegłby on bez żadnych zakłóceń i przy wsparciu społeczeństwa.

Lasooch 14-04-2010 00:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2751620)
Popadacie w coraz wieksze dno, kiedy brakuje racjonalnych argumentow, rzucacie jakies trywialne hasla zeby cos pokazac. No coz, odpowiem - widzisz roznice miedzy czyims pogrzebem, momentem, ktory jest bardzo ciezki dla rodziny, przyjaciol, bliskich, jednym z najtrudniejszych momentow w ich zyciu, a pomyslami stawiania pomnikow? Tu chodzi o wymiar ludzki, o to, co pogrzeb oznacza dla rodzin, z tego powodu robienie wokol tego protestow, zamieszania, jest po prostu nie wskazane, jest nie na miejscu.

Nie wiem, jak Lech - ale Maria Kaczyńska była osobą bardzo skromną i jestem przekonany, że nie żebrałaby o miejsca na Wawelu. Pogrzeb oczywiście ma dla rodziny większe znaczenie niż stawianie pomników, ale TAKI pogrzeb zakrawa na komedię. Na głupotę nie trzeba (ba! nie wolno!) się godzić, niezależnie od okoliczności i szacunku. A stawianie pomnika ze złota byłoby podobną głupotą.

Voon 14-04-2010 08:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2751604)
Postaw sie w sytuacji rodzin, umiera ktos, kto jest ci bliski, nie wiem, ojciec, matka, brat, czy przyjaciel, a po kilku godzinach ludzie zaczynaja z tego zartowac, robic jakies obrazki wysmiewajace ich smierc.

Gdy mi umiera bliska osoba to nikt nie nazywa jej bohaterem narodowych i nie mówi o niej per 'najjaśniejszy obywatel, najukochańszy i najżarliwszy patriota' tylko zwraca się obiektywnie o tej osobie. Może równie dobrze powiedzieć, że pił i bił rodzinę, jeśli ma na to dowody lub podstawy, żeby tak sądzić. A ten cały teatrzyk, który odstawia się nad prezydentem aż się prosi o śmiech, więc nie dziw się takich reakcji. Skoro jego śmierć stała się powodem do walki dla jednych, to i zaraz stanęli do niej ci drudzy.

Gdyby ktoś z grona moderatorów pragnął znowu uznać mnie za niegodnego człowieka i skasować post, to proszę o uprzednie ukrycie go tagami oraz wykropkowanie, czego pisać mi nie wolno. Ew. PW z zaznaczoną treścią.

thoro 14-04-2010 08:16

Dokładnie, medialna szopka jest powodem tego, że niektórym puszczają nerwy.
Szczególnie, że wypowiedzi niektórych zakrawają o hipokryzję, jeszcze miesiąc temu wieszali psy na prezydencie jaki to on nie dobry, a teraz "człowiek niezastąpiony".
To co myśli normalny człowiek? Że to jakaś ściema.

A co do Wawelu, to zobaczycie, jak niedługo Wałęsa będzie chciał tam leżeć, Kwasiu i cała reszta śmietanki.
No bo skoro Kaczynski może, to czemu ja nie moge? Zobaczycie. Na razie siedzą cicho, bo żałoba i nie wypada.

eerion 14-04-2010 08:47

Cytuj:

Gdy rodzina nagle stwierdza, że pochowa zmarłego w miejscu tak ważnym dla Polski - musi liczyć się z konsekwencjami. To nie jest różnica między powiązkami, jakimś małym cmentarzem, a cmentarzem przy Grabiszyńskiej we Wrocławiu. Mówimy o dość ważnym miejscu, w którym złożenie kogokolwiek powinno być poprzedzone odpowiednią dyskusją. Tutaj zostało to podjęte wręcz na chama - jakby Wawel był zwykłem cmentarzem. Pomijam fakt pewnej desakralizacji Wawela jaka wskutek tego następuje.
Problem jest następujący - bardzo mało prawdopodobne jest to, że jeśli już tam pogrzebią Lecha, to go stamtąd wyniosą np. po namyśle.
Ogólnie - taka decyzja wymaga czasu. Podjęli ją zbyt szybko, więc co się dziwić, że mimo żałoby ludzie się burzą. To trudny czas dla rodziny, jednak ona zdecydowała i ona teraz musi znieść konsekwencje tego.

ponczus 14-04-2010 10:04

Wszyscy się strasznie napinacie na ten Wawel. Szopka jest, decyzja została podjęta, propozycja wyszła od Dziwisza, nie widzę sensu w protestowaniu odstawianiu jakiś ekscesów. Decyzję oceni historia, nie my. Zwyczajnie brakuje nam dystansu. Tak szafujecie Piłsudskim ale zastanówcie się czy kiedy go chowano na Wawelu był przywódcą narodowym tych Polaków których obalił w maju 26 roku? W dodatku poczytajcie co pisano i jak oceniano Piłsudskiego za życia (chociażby za "wyprawę kijowską). Decyzję o pochówku oceni historia i to historia oceni czy Lech Kaczyński był mężem stanu i prezydentem czy też maronetką w rękach brata.

Dr.Unknown 14-04-2010 11:23

Huhu, a ja mieszkam w Krakowie i zobaczę wszystkich fajnych prezydentów jak przyjadą na pogrzeb.

Arts19 14-04-2010 11:35

Dla mnie to największy szok, gdzie głównie bardziej poruszyła mnie śmierć tych 96 osób w tym dowódców Wojska Polskiego, prezesa NBP, szefa IPN-u.
W tym wiele rodzin straciło wśród nich swoich bliskich.Co do pogrzebu na Wawelu to zasłużył na to Kaczyński aby tam zostać pochowanym. Był jakim był, ale to też był człowiek.

Vil 14-04-2010 11:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2751604)
Zaloba narodowa ma pewna specyfike. Nikt nie kaze ci sie wzruszac, plakac, przezywac smierc tych osob, zapalac znicze czy cokolwiek. Ale chodzi o zachowanie pewnej powagi, okazanie szacunku dla zmarlych, dla ich rodzin i bliskich.

W teorii tak to powinno wyglądać.

W praktyce my jako naród mamy pewne skłonności sadomasochistyczne, być może zakodowane w genach, które powodują u nas irracjonalną skłonność do celebrowania klęski i spektakularnych aktów żalu. Te skłonności owocują naturalną presją w kierunku rozdzierania szat, płaczu, wszechobecnej czerni itp, które to elementy żałoby zastępują w całości jakąkolwiek refleksję.

CytrynowySorbet 14-04-2010 14:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2751620)
Popadacie w coraz wieksze dno, kiedy brakuje racjonalnych argumentow, rzucacie jakies trywialne hasla zeby cos pokazac.

Może nie zauważyłeś, ale to ty używasz wciąż tych samych argumentów (żenujące, nie na poziomie...), które do tego śmierdzą nudą na kilometr, bo równie dobrze ja mogę powiedzieć, że jesteś żenujący za nick. Przez ten smród nudy przebija się fetor-mieszanka ja-wiem-najlepiej-a-wy-milczcie i nie-gadam-z-wami-bo-używacie-rozumu. To może od razu pochowajmy Lecha koło Jana Pawła II? Przecież taki był wspaniały...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arts19 (Post 2751658)
Co do pogrzebu na Wawelu to zasłużył na to Kaczyński aby tam zostać pochowanym. Był jakim był, ale to też był człowiek.

Szykujcie mi tam miejsce. Bo, bądź co bądź, ja też jestem człowiekiem.

Arts19 14-04-2010 14:31

Tak Watykan od razu się zgodzi.Ok, ale w krypcie tam gdzie są królowie Polski :)

Ok'rzes 14-04-2010 16:28

Hmm w końcu mogę pisać po banie za moją opinię o całym WASZYM "WYPADKU" postanawiam się poprawić w tym co napisałem wcześniej. Ludzie śmiejecie się z mojej (i nie tylko mojej) uwagi o tym iż "wypadek" mógł być zamachem, wyśmiewacie całkiem śmiałem opinie innych ludzi nazywając ich spiskowcami... Pragnę tylko sam się mylić i wierzę w to że Ci którzy tak bardzo wierzą w przypadkową śmierć ludzi trzymających państwo w całości, nie obudzą się z ręką w nocniku, w momencie kiedy już straszna prawda mogła by wyjść na jaw... Cóż.. mówicie "nie macie dowodów na to że to był zamach"... a Wy macie dowody na to że był to wypadek ? Bo rosyjskie władze opisały to wypadkiem to już jest to wypadek ? Kraj w którym przez naszych (różnych nie wszystkich) polityków coraz ciężej się żyje został dodatkowo osłabiony jest odsłonięty w całości... wyłożony niczym na dłoni... No ale cóż... czemu w takich sprawach ludzie boją się mówić o tym otwarcie ? (praca, szkoła etc.) By nie dopuszczać do siebie takich opcji, by czuć się bezpiecznie... co według mnie nie jest może tyle co śmieszne ale jest objawem ignorancji...
Mieszkacie i urodziliście się w tym państwie... to jesteście też za nie odpowiedzialni... No ale co ja mogę skoro zaraz banda 13 latków wyskoczy mi z tekstami o mojej idiotycznej opinii, że ja się nie znam, że ja nie wiem co i jak, że najlepiej abym się nie odzywał...
Jest mi tylko przykro z tego powodu bo jak zwykle okaże się że polak mądry ale po szkodzie... Co już nie jest tylko przysłowiem ale staję się codziennością...
No pewnie nic nie wniosłem swoją wypowiedzią i pewnie wielce rozsądni Modkowie zjedzą mnie na PW banami i warnami i innym dziadostwem byle tylko ich zdanie się zgadzało ;]

adrian022 14-04-2010 16:44

Z wyników czarnej skrzynki wynika, że samolot podchodził do lądowania tylko raz i przy opadaniu w dół piloci wiedzieli, że samolot się rozbije.. Dziwne, co? Czekajmy na dalsze info.

A tak btw. nikt nic nie mówi w jaki sposób zginął L. Kaczyński czy jego ciało się spaliło czy zostało zmasakrowane.

A co do pochówku, L. Kaczyński jeszcze 10 Kwietnia o godz. 8.55 był najważniejszą osobą w naszym kraju. Mimo, że na początku miał kilka wpadek co każdy doskonale wie, ale z biegiem zachowywał się coraz lepiej. Wiemy, że para Lech i Jarosław Kaczyńscy była najgorszą chwila dla Polski, ale kiedy D. Tusk objął obsadę premiera w Polsce, były to bardzo dobre chwile dla nas, wszystko było jak być powinno.

Co do następnego Prezydenta, jak waszym zdaniem będzie wyglądała kandyzacja J. Kaczynskiego? Czy byłby dobrym prezydentem czy raczej by się nie nadawał?

Hovvner 14-04-2010 18:08

Na Wawelu powinien spoczywać Karol Wojtyła a nie Kaczyński. Jego pogrzeb na Wawelu to hańbienie monumentu polskości.

Dr.Unknown 14-04-2010 18:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ok'rzes (Post 2751720)
straszna prawda mogła by wyjść na jaw

straszna prawda
straszna prawda
straszna prawda
straszna prawda
straszna prawda
straszna prawda
straszna prawda
:00000000000000000000000000

Cytuj:

jak waszym zdaniem będzie wyglądała kandyzacja J. Kaczynskiego?
Kandyzować to można cukier...

Yoh Asakura 14-04-2010 18:43

http://astral-projection.blog.onet.p...538,index.html

Na najwięcej uwagi zasługuje film nakręcony tuż po katastrofie. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale to się robi coraz bardziej podejrzane.

eerion 14-04-2010 18:46

@up:
Jarka też można kandyzować. Tylko podejrzewam, że:
1. Smaku to by zbytnio nie poprawiło
2. Mógłby troszku tego nie przeżyć.

Cytuj:

Hmm w końcu mogę pisać po banie za moją opinię o całym WASZYM "WYPADKU" postanawiam się poprawić w tym co napisałem wcześniej. Ludzie śmiejecie się z mojej (i nie tylko mojej) uwagi o tym iż "wypadek" mógł być zamachem, wyśmiewacie całkiem śmiałem opinie innych ludzi nazywając ich spiskowcami... Pragnę tylko sam się mylić i wierzę w to że Ci którzy tak bardzo wierzą w przypadkową śmierć ludzi trzymających państwo w całości, nie obudzą się z ręką w nocniku, w momencie kiedy już straszna prawda mogła by wyjść na jaw... Cóż.. mówicie "nie macie dowodów na to że to był zamach"... a Wy macie dowody na to że był to wypadek ? Bo rosyjskie władze opisały to wypadkiem to już jest to wypadek ? Kraj w którym przez naszych (różnych nie wszystkich) polityków coraz ciężej się żyje został dodatkowo osłabiony jest odsłonięty w całości... wyłożony niczym na dłoni... No ale cóż... czemu w takich sprawach ludzie boją się mówić o tym otwarcie ? (praca, szkoła etc.) By nie dopuszczać do siebie takich opcji, by czuć się bezpiecznie... co według mnie nie jest może tyle co śmieszne ale jest objawem ignorancji...
Mieszkacie i urodziliście się w tym państwie... to jesteście też za nie odpowiedzialni... No ale co ja mogę skoro zaraz banda 13 latków wyskoczy mi z tekstami o mojej idiotycznej opinii, że ja się nie znam, że ja nie wiem co i jak, że najlepiej abym się nie odzywał...
Jest mi tylko przykro z tego powodu bo jak zwykle okaże się że polak mądry ale po szkodzie... Co już nie jest tylko przysłowiem ale staję się codziennością...
No pewnie nic nie wniosłem swoją wypowiedzią i pewnie wielce rozsądni Modkowie zjedzą mnie na PW banami i warnami i innym dziadostwem byle tylko ich zdanie się zgadzało ;]
W kilkunastu miejscach na świecie byłem, z różnymi ludźmi gadałem.
Ale tylko Polacy mają taki talent do wymyślania teorii spiskowej do praktycznie każdego wydarzenia.
To się pewnie bierze z tego przeświadczenia, że wszyscy chcą się nam wgryźć w tyłek. Ach Polacy kochają czuć się lepsi/wyjątkowi. Tylko, że my nawet nie mamy nic wartego wgryzienia się w nas =3

Voon 14-04-2010 18:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ok'rzes (Post 2751720)
Pragnę tylko sam się mylić i wierzę w to że Ci którzy tak bardzo wierzą w przypadkową śmierć ludzi trzymających państwo w całości, nie obudzą się z ręką w nocniku, w momencie kiedy już straszna prawda mogła by wyjść na jaw...

Tylko jedno pytanie, bo reszty bzdur o dowodach nawet mi szkoda komentować: czy jako uświadomiony osobnik masz większe szanse na przetrwanie w razie 'ataku Rosjan'?

Juzefek 14-04-2010 19:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2751623)
Nie wiem, jak Lech - ale Maria Kaczyńska była osobą bardzo skromną i jestem przekonany, że nie żebrałaby o miejsca na Wawelu.

Zresztą jakby nie patrzeć o grób na Powązkach też nie jest łatwo.

Pan i Wladca 14-04-2010 19:55

Cytuj:

Wyjąca syrena, krzyki po rosyjsku, wreszcie odgłosy przypominające... strzały. Śledczy z prokuratury wojskowej zbadają film nakręcony przez świadka katastrofy pod Smoleńskiem jeszcze przed przybyciem na miejsce straży pożarnej i milicji - donosi "Dziennik Gazeta Prawna".
Filmik poniżej, na którym słychać strzały. Scena jak z horroru :>
http://www.youtube.com/watch?v=-DbLg...layer_embedded

A co do teorii spiskowych to jest jeszcze jedna i ostatnia "nadzieja" na udowodnienie tej tezy - pogrzeb Lecha. W jedno miejsce, zjedzie się tym razem elita światowa i jeżeli ma coś pieprznąć to właśnie w ten dzień.

K.Jay 14-04-2010 20:42

Nie zdziwiłbym się, gdyby w niedziele spadła atomówka na Wawel.

K.Jay

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:20.