Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Morgana (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=188)
-   -   Hyde Park (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=204501)

asus597 13-10-2009 17:27

brandom pech czy jak mu tam *****e bylo
Oct 12 2009, 15:29:14 CEST Died at Level 100 by a quara hydromancer.

co sie stało? pixele sie pogniewały?:(:(:(:(:(

I HUJ DOBRZE CI TAK CIOTO AHAHUHAUAHUAHUA:D:D:D:D:D:D:cup::cup::baby:

Kakej92 15-10-2009 11:49

Forum umiera :(

Yanne 15-10-2009 16:52

http://www.megaupload.com/?d=78AUFNUM

Jezus'mistrz 15-10-2009 17:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kakej92 (Post 2667005)
Forum umiera :(

To forum może umrzeć? Ludzie umierają ale forum? :o

kura17 15-10-2009 17:19

btw mozliwe ze kamba jest gejem lecz znam go z rl i jakos tego nie zauwazylem za to jest mi bardziej do smiechu z tego powodu ze jestescie takimi kozakami ale tylko z anonimowych kont napisz z maina do niego w grze ze jest gejem i takie tam a nie walisz konia przed komputerem podjarany ze napisales z anonimowego konta .

~ Kura

kamba 15-10-2009 17:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kura17 (Post 2667128)
btw mozliwe ze kamba jest gejem lecz znam go z rl i jakos tego nie zauwazylem za to jest mi bardziej do smiechu z tego powodu ze jestescie takimi kozakami ale tylko z anonimowych kont napisz z maina do niego w grze ze jest gejem i takie tam a nie walisz konia przed komputerem podjarany ze napisales z anonimowego konta .

~ Kura

Kura nie produkuj sie tu bo ja mam wyjebane w tych ludzi za komputerem strugaja kozakow a w rl wielkie pizdy ktorych na rl niechcialoby mi sie ich dotykac pozdro jebane lamusy ;]
Btw. kurczak jak mozesz mowic "mozliwe ze kamba jest gejem" jak jeszcze wczoraj pojezdzalem twoja starsza XD AHAHAHAHH nie no żartuje ;*

~~Retired~~

asus597 15-10-2009 17:40

WY MYSLICE O DOTYKANIU KOLESI ?haHAHHAHAHAHAHAHHA CO ZA POJEBY /GEJE/PEDALY/TRANZWESTYCI/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE

NIGDY CIPKI NIEWIDZIELISCIE I NIZEOBACZYCIE TIBIJCZYCY

KURA CZY KURWA ? BO JUZ SIE NIELAPIE... JAK MOZNA MIEC PRZEZWISKO KURA hahahahhahaHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHA kOLes loL IDZ SIE UTOP /POWIES/WPADNIJ POD SAMOCHOD CZY COS oK?

PRZEZWISKO kampa AHAHAHHA ROWNIE DOBRE HUHUHU8o8o

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA I IDZ ZLAP SE SWOICH FLOW przyjaciół ZA HUJA ... I WŁASNIE MOJE PYTANIE... JAK WY TO ROBICIE NA ODLEGŁOSĆ? SKYPE? CZY VENT WAM WYSTARCZA ... ODGŁOSY NATURY :baby::baby:?

IDZICI SE POEXPIC:cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup:
:cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup:

kura17 15-10-2009 17:44

nie wierze koles ... przezwisko jest od podobienstwa do mojego nazwiska nie mam zamiaru sie o to z toba spierac pozatym jakbym ci to wytlumaczyl troszke madrzejszymi slowamia to pewnie bys nie zrozumial gdyz pewnie ledwo co podstawowke skonczyles badz jeszcze nie. i sprawdz co oznacza slowo "ciota" w jakims slowniku bo te slowo nie padlo w zadnej mojej wypowiedzi i prosze jeszzce raz napisz nick swojego maina

kamba 15-10-2009 17:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez asus597 (Post 2667147)
WY MYSLICE O DOTYKANIU KOLESI ?haHAHHAHAHAHAHAHHA CO ZA POJEBY /GEJE/PEDALY/TRANZWESTYCI/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE/GEJE

NIGDY CIPKI NIEWIDZIELISCIE I NIZEOBACZYCIE TIBIJCZYCY

KURA CZY KURWA ? BO JUZ SIE NIELAPIE... JAK MOZNA MIEC PRZEZWISKO KURA hahahahhahaHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHA kOLes loL IDZ SIE UTOP /POWIES/WPADNIJ POD SAMOCHOD CZY COS oK?

PRZEZWISKO kampa AHAHAHHA ROWNIE DOBRE HUHUHU8o8o

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA I IDZ ZLAP SE SWOICH FLOW przyjaciół ZA HUJA ... I WŁASNIE MOJE PYTANIE... JAK WY TO ROBICIE NA ODLEGŁOSĆ? SKYPE? CZY VENT WAM WYSTARCZA :baby::baby:?

IDZICI SE POEXPIC:cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup:
:cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup:

"NIGDY CIPKI NIEWIDZIELISCIE I NIZEOBACZYCIE TIBIJCZYCY" AHAHHAHHH zdziwilbys sie pojebany psychopato tibijski =]

Kampa? Nie znam takiego..

asus597 15-10-2009 18:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kamba (Post 2667151)
"NIGDY CIPKI NIEWIDZIELISCIE I NIZEOBACZYCIE TIBIJCZYCY" AHAHHAHHH zdziwilbys sie pojebany psychopato tibijski =]

Kampa? Nie znam takiego..

ty widziales cipke przy porodzie :baby::baby::baby: nic wiecej

--- asus597 dodał 0 minut i 41 sekund później ---

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kura17 (Post 2667150)
nie wierze koles ... przezwisko jest od podobienstwa do mojego nazwiska nie mam zamiaru sie o to z toba spierac pozatym jakbym ci to wytlumaczyl troszke madrzejszymi slowamia to pewnie bys nie zrozumial gdyz pewnie ledwo co podstawowke skonczyles badz jeszcze nie. i sprawdz co oznacza slowo "ciota" w jakims slowniku bo te slowo nie padlo w zadnej mojej wypowiedzi i prosze jeszzce raz napisz nick swojego maina

bedziesz płakać;(;(;(;(;(;(?

--- asus597 dodał 11 minut i 41 sekund później ---

Kura domowa (Gallus gallus domesticus) – ptak hodowlany z rodziny kurowatych, hodowany na całym świecie. W środowisku naturalnym nie występuje. Uważa się, że stanowi formę udomowioną kura bankiwa (Gallus gallus), lecz nie wyklucza się domieszki innych gatunków południowoazjatyckich kuraków (zarówno żyjących, jak i wymarłych). Udomowienie miało prawdopodobnie miejsce w III tysiącleciu p.n.e. w Indiach. Około 1000 p.n.e. kury hodowano już w Chinach, a ok. 500 p.n.e. w Egipcie i Europie, w tym w Polsce (odnaleziono kości kur podczas wykopalisk w Biskupinie). W tym okresie w Chinach prowadzono już sztuczne wylęganie. Jak wykazały badania, ówczesne kury przypominały dzisiejsze kury bezrasowe, lecz miały lepiej rozwinięte skrzydła.

KURY MIESNE :Pochodzą z Azji, gdzie do dziś w stanie dzikim żyją ich przodkowie. Cechuje je wysoka masa ciała (u kogutów przekraczająca nieraz 5 kg), dobry rozwój mięśni oraz niska nieśność. Ze względu na słabe parametry rozrodcze, w celu uzyskania brojlerów krzyżuje się je z rasami ogólnoużytkowymi.

KURY OGÓLNOUŻYTKOWE :Powstały ze skrzyżowania śródziemnomorskich kur nieśnych z ciężkimi kurami azjatyckimi. Mają łączyć cechy obu tych grup i w zależności od rasy przeważają cechy jednego bądź drugiego typu. Masa kogutów to 3 do 4 kg, a kur 2,2-3 kg. Nieśność w granicach 130-160 jaj rocznie. Mają z reguły silny instynkt kwoczenia.

KURY AMATORSKIE : * bojowce – rasy hodowane ze względu na swoją siłę i agresywność. Niektóre koguty mają po kilka ostróg na nodze. Używane do walk kogutów.
* kury karłowate – jedyna prawdziwie karłowata rasa to bantamki – masa 500 - 800 g, krótkie nogi, bardzo duży ogon i bardzo niską nieśność, co sprawia, że trudno je hodować. Ich pochodzenie nie jest pewne. Ceni się je jako doskonałe nasiadki podsuwając im jaja takich ptaków jak bażanty, przepiórki czy kuropatwy. Pozostałe rasy z tej grupy to potomkowie ras z innych grup, u których wystąpił defekt hormonalny. Ze względu na niski ciężar miały przez długi czas jedynie zastosowanie ozdobne. Obecnie ze względu na duży stosunek masy jaj do masy kury (odpowiednio ok. 35g i 1 kg) karłowate nioski są hodowane w celu pozyskiwania masy jajecznej z ich jaj.
* kury zniekształcone – kury z utrwalonymi zniekształceniami kośćca lub upierzenia. Zazwyczaj hodowane w celach ozdobnych:
o kury bezogonowe – brak u nich kręgów ogonowych.
o kury czubate – kostny guz na głowie sprawia, że pióra układają się w charakterystyczny czub.
o kury krótkonogie – nastąpiło u nich skrócenie niektórych kości długich, nie posiadają umiejętności grzebania, co pozwala na trzymanie ich jako ptaków ozdobnych w ogrodach.
o kury o anormalnym upierzeniu – występują u nich takie zmiany jak: bardzo długie sterówki (np. u kogutów rasy feniks dochodzą do 6 m długości), kury gołoszyje z nagą szyją, kury jedwabiste – bez haczyków w piórach, stąd wyglądają jakby pokrywało je miękkie futro.

Osobną grupę stanowią kury bezrasowe – są to ptaki hodowane przez wiele stuleci w prymitywnych warunkach bez określonego kierunku selekcji. Obecnie często krzyżowane z kurami rasowymi w celu podniesienia jakości mieszańców (efekt utrzymuje się jednak tylko przez kilka pokoleń). Kury bezrasowe charakteryzuje duża zmienność ubarwienia oraz wygląd najbardziej zbliżony do kur ogólnoużytkowych. Ich nieśność rzadko przekracza 100 jaj, które znoszą zazwyczaj na wiosnę i jesienią. Ich zalety to duża wytrzymałość oraz umiejętność wyszukiwania pokarmu, nieraz daleko od kurnika. Te zalety to w dużej mierze wynik doboru naturalnego

kura17 15-10-2009 18:12

xd gosciu prosze cie wez skoncz bo naprawde tobie leczenie nie pomoze ;o

asus597 15-10-2009 18:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kura17 (Post 2667176)
xd gosciu prosze cie wez skoncz bo naprawde tobie leczenie nie pomoze ;o

uswiadamiam ci prawde frajerze:cup::cup::cup:
idz poćwicz z kolegami z flow kto pierwszy sie spuści na monitor

skype wam to ułatwi

--- asus597 dodał 3 minut i 26 sekund później ---
KKAAAAMBBBAAAA

Murzynek KAMBA pod knajpą mieszka, złodziej i s*****el ten nasz koleżka, chodzi i pije przez całe ranki, potem sie ***** u swego chłopaka, a gdy do domu od kurwy(kury) wraca, śpiewa w*****ony, płyty przewraca, gdy ojcjec krzyczy - KAMBO łobuzie, KAMBA mu szmatą zatyka buzie, pierdoli wszystko i pije codzień, bo jest skurwysyn, s*****el i złodziej, zgwałcił już wszystkie swoje chłopaki, wszystkie te dzieci i ich ojców, a gdy mu tego nie wystarczyło, jebał co złapał, co tylko było, gdzieś na poboczu stał stary klasztor parę zakonnic i stary pastor....

ahushausuahs

AxeVice 15-10-2009 20:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yanne (Post 2667107)

Mnie ten film nie chodzi ;(((

Jawor131 15-10-2009 21:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez AxeVice (Post 2667305)
Mnie ten film nie chodzi ;(((

Odtwórz przez real media playera bo chyba tylko on obsługuje rmvb.

xBardolekx 15-10-2009 21:57

a mi chodzi ale badziewna jakość, co chwile jakieś pixele na siebie nachodzą, zero prawie normalnego filmu, który dałoby się oglądać

Endrju88 16-10-2009 18:12

Filmik by był fajny jakby go robił ktoś o mocnym kompie. Bo tak to nie da się oglądać czarnych pixeli :P

Yanne 16-10-2009 20:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Endrju88 (Post 2667690)
Filmik by był fajny jakby go robił ktoś o mocnym kompie. Bo tak to nie da się oglądać czarnych pixeli :P

te czarne pixele są wynikiem konwertowania z avi do RMVB

normalna jakość video (avi) tak jak powinno to wyglądać
http://www.megavideo.com/?v=GE5ZMGQA

TAK TRWA PRZETWARZANIE TERAZ TEGO VIDEO NA STRONCE (TAK JAK NA YT) WIEC MYSLE ZE WCIAGU 3-12H BEDZIE JUZ DOSTEPNY...

/magro

Lavi0 17-10-2009 11:21

@Angelosy i inne przydupaski.

Robicie filmik jak zabijacie bot chary i później cieszycie puchę, kreując siebie na uber pk team? Kiedy wy możecie tylko na wykopkach ziemniaki zbierać. :P

`Miodu

kura17 17-10-2009 11:48

Angelos "ja nie bylem na vaoecie " na filmiku slychac twoj glos i widac przy tym na vencie nick vaoet~ . Pozdro milego pz camp :D .Jak ja lubie jak ludzie sami z siebie robia debili ;>

--- kura17 dodał 13 minut i 4 sekund później ---

zapomnnialem dodac russel bedzie z was dumny ze mimo jego kapitulacji dalej robicie cos na ty serverze XDDDDDDDDDDDDDDDD

Angelos 17-10-2009 16:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kura17 (Post 2668046)
Angelos "ja nie bylem na vaoecie " na filmiku slychac twoj glos i widac przy tym na vencie nick vaoet~ . Pozdro milego pz camp :D .Jak ja lubie jak ludzie sami z siebie robia debili ;>

--- kura17 dodał 13 minut i 4 sekund później ---

zapomnnialem dodac russel bedzie z was dumny ze mimo jego kapitulacji dalej robicie cos na ty serverze XDDDDDDDDDDDDDDDD

Wyjebane mam na twoje kawalki jak i na Ciebie po calosci , tylko zapomnialem dodac na vt , jak byles ostatnio, zebys nie seplenil , jak do mnie mowisz.

@Lavio

Zgadza sie , ja skrecalem film i dodawalem vt recordy , jednak to nie moj glos slychac na filmiku i nie ja bylem na akcji.

Nie zabilem ani jednego twojego chara ani zadnego innego , Vaoet to NIE MOJ CHAR. Powiedzialem to raz na tibia.com i nie widze sensu tego powtarzac. Nie chce juz grac kozaka na forum - jak chcesz pogadac o tym , podaj jakies vt albo wejdz na to Unitas i zobaczysz , czy mam taki glos jak na nagraniach.

@Flow
Nie mam duzego wplywu na to , czy mnie kicknienie z serva czy nie , bo bylem kiedys zydem i teraz mam malo do gadania... ale czy to wporzadku ? ze ktos mnie obwinia za rzeczy , ktorych nie zrobilem. Co do Angelosa od 1 zaczely mi sie wyklady i nie mam za duzo czasu zeby grac i logowac na nim , wiec jesli ktos by mial jakas sprawe (ktos inny od Lavia) niech pisze tutaj lub liscik na ankh.

To chyba tyle z mojej strony , pozdro
'Stupid Comments ? I don't care :)'

Jaz 17-10-2009 18:16

Wyklady ci sie zaczynaja mowisz xd? Lol kto by Cie gdzie przyjal, chyba tylko na prywatne

J.Rabbit 17-10-2009 18:39

Wykłady są nieobowiązkowe przynajmniej u mnie.

Co do filmiku to ciekawy początek. Fragi też całkiem ciekawe. Szkoda, że nigdy mnie nie zabiliście :(

Grebol 18-10-2009 00:15

Za szybki Bolid miałeś xD

@filmik

tak czy siak szacun dla Ab bo nigdy na zadnym servie nie bylo pk teamu takiego jak my który utrzymał się tyle czasu.

Wiecznyodpoczynek 18-10-2009 11:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez J.Rabbit (Post 2668431)

Co do filmiku to ciekawy początek. Fragi też całkiem ciekawe. Szkoda, że nigdy mnie nie zabiliście :(

Przyznaj się, paziu, że opłacałeś się im. :p

Yanne 18-10-2009 12:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez J.Rabbit (Post 2668431)

Killed Killer
2009-03-18 22:15:06 Nashgan 202 Sehexrace Keonkasea 67

are u siur?

J.Rabbit 18-10-2009 12:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yanne (Post 2668829)
Killed Killer
2009-03-18 22:15:06 Nashgan 202 Sehexrace Keonkasea 67

are u siur?

No tak. Tylko, że to było ob z tego co pamiętam. Raczej chodziło mi o to, że nie zabiliście mnie nigdy w ab/kazz ani na różnych innych sneakach choć raz byłem w trapie jak ratowaliśmy z shejqiem sepiritza, ale udało się uciec :P

Kakej92 18-10-2009 23:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grebol (Post 2668635)

@filmik

tak czy siak szacun dla Ab bo nigdy na zadnym servie nie bylo pk teamu takiego jak my który utrzymał się tyle czasu.

Chyba krótko na iridii grałeś :)

Grebol 19-10-2009 00:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kakej92 (Post 2669531)
Chyba krótko na iridii grałeś :)

Bongo~? Napewno tak ab opanowanego nie mieli

Kakej92 19-10-2009 17:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grebol (Post 2669557)
Bongo~? Napewno tak ab opanowanego nie mieli

Nie ab tylko carlin :)

Elesar Inferno 19-10-2009 19:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grebol (Post 2668635)

@filmik

BO NIKT INNY NIE S*******A TYLE PO KANAŁACH CHECHECHECHECHECHECHE

kura17 19-10-2009 22:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angelos (Post 2668303)
Wyjebane mam na twoje kawalki jak i na Ciebie po calosci , tylko zapomnialem dodac na vt , jak byles ostatnio, zebys nie seplenil , jak do mnie mowisz.

@Lavio

Zgadza sie , ja skrecalem film i dodawalem vt recordy , jednak to nie moj glos slychac na filmiku i nie ja bylem na akcji.

Nie zabilem ani jednego twojego chara ani zadnego innego , Vaoet to NIE MOJ CHAR. Powiedzialem to raz na tibia.com i nie widze sensu tego powtarzac. Nie chce juz grac kozaka na forum - jak chcesz pogadac o tym , podaj jakies vt albo wejdz na to Unitas i zobaczysz , czy mam taki glos jak na nagraniach.

@Flow
Nie mam duzego wplywu na to , czy mnie kicknienie z serva czy nie , bo bylem kiedys zydem i teraz mam malo do gadania... ale czy to wporzadku ? ze ktos mnie obwinia za rzeczy , ktorych nie zrobilem. Co do Angelosa od 1 zaczely mi sie wyklady i nie mam za duzo czasu zeby grac i logowac na nim , wiec jesli ktos by mial jakas sprawe (ktos inny od Lavia) niech pisze tutaj lub liscik na ankh.

To chyba tyle z mojej strony , pozdro
'Stupid Comments ? I don't care :)'

haha
"Nie mam duzego wplywu na to , czy mnie kicknienie z serva czy nie , bo bylem kiedys zydem "

Byles jestes i bedziesz pamietaj o tym . co do twojego cama cam jest dobry lecz smieje sie z tego co odwaliles zachowales sie jak ciota gdyz nie umiales mi powiedziec w twarz tylko zrobiles to przez cama . tak zachowuje sie lamus ;o

I nie mam zamiaru klocic sie na jakis forach z toba poniewaz to jest dziecinne .Chcesz bardzo porozmawiac to wejdz na venta daj namiar i mozesz sie tam pospinac bo do forum fajtera duzo ci jeszcze brakuje . zapytaj gremba co musisz zrobic zeby byc prawdziwym forum fajterem .

Grebol 19-10-2009 22:52

@UP

hahaha a ty byłes raz zydem raz nie ty to wogle żydkiewka jesteś bo takich zmian stron wiele miałeś. Wiec jezeli ktos ma mówic komus na temat jego zachowania to napewno nie ty 2 licowy lamusie.

asus597 19-10-2009 23:13

kura zyd kura huj widzisz kure to ci jajko zniesie

czeeeeeee tępaku:cup:

Kakej92 20-10-2009 01:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kura17 (Post 2670079)
Byles jestes i bedziesz pamietaj o tym . .

Powiedz to samo do Etera, Lavia, Akona, Mery, Dony aka JanekGołębnik. Oni też był żydami :)

xBardolekx 20-10-2009 08:03

ale odwrócili się od czarnej strony mocy i zrobili to sami w czasie gdy nie było pewnie czy zostaną main żyduchy wyrzucone z servera ;o a on był, jest i będzie, bo nadal tkwi w czarnym gównie =)

waiting for bloody replies

Baus 20-10-2009 09:30

"Byles jestes i bedziesz pamietaj o tym . co do twojego cama cam jest dobry lecz smieje sie z tego co odwaliles zachowales sie jak ciota gdyz nie umiales mi powiedziec w twarz tylko zrobiles to przez cama . tak zachowuje sie lamus ;o"

W twarz przez internet ? ciekawe

meravi 20-10-2009 14:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kakej92 (Post 2670149)
Powiedz to samo do Etera, Lavia, Akona, Mery, Dony aka JanekGołębnik. Oni też był żydami :)

nigdy nie bylem po zydow stronie

Grebol 20-10-2009 15:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez meravi (Post 2670252)
nigdy nie bylem po zydow stronie

a to w Arpens nie byłeś?:P

kura17 20-10-2009 16:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grebol (Post 2670080)
@UP

hahaha a ty byłes raz zydem raz nie ty to wogle żydkiewka jesteś bo takich zmian stron wiele miałeś. Wiec jezeli ktos ma mówic komus na temat jego zachowania to napewno nie ty 2 licowy lamusie.

Powiem ci tyle gdyby nie to ze to ty zaczeles od*******ac fazy to bym dalej byl u was ale wlasnie ktos chcial byc liderem na sile i mu nie wychodzilo mowie tu o tobie .

meravi 20-10-2009 19:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grebol (Post 2670277)
a to w Arpens nie byłeś?:P

bylem w hurricane, po przegranej wojnie z fire sprzedalem postac...
w arpens bylem, co nie zmienia faktu, ze nigdy nie bylem z russelem w gildi i nigdy nie walczylem przeciwko rise...
po wygranej wojnie nad rise, arpens sie odlaczylo i wtedy do nich dolaczylem

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:40.