Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Manga&Anime (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=139860)

Rayza 26-11-2008 19:49

nyh... a ja nie pisałem : < i wcale nie czuje sie zazdrosny ze wy pisaliście (yay! do "że wy" udało mi sie napisać bez błędów nie patrząc na klawiaturę =D)
ja dzis kupiłem hellsinga #3 normalnie przez 5/6 ch. była rzeźnia za rzeźnią Oo
normalnie alucard wymordował całe wojsko,całą obsadę telewizji,całą policje, miło xD. więcej trupów niż 10 na stronie chyba nie dało sie zmieścić 8D
achhhhh.... z rozmowy z frizzem powstała moja lista mang zakupionych do kolekcji : p

lista:
Ukryty tekst:

chobits 1-8/8
.hack/// 1-3/3
death note 1-7/7(12)
meago saga #1/2
otaku 12-13#
otaku max manga
5 doujinów (nie erotycznych/ecchi)
akatsukiss 2-5/5(6)
wędrowca z tundry
arigato 1-2#/2
labirynt dusz
hellsing 1-3/10
naruto 14,15,21-29/29(45+)

Zasalamel 26-11-2008 19:52

Cytuj:

(nie erotycznych/ecchi)
Gdzie jest prawdziwy Rayza?
;p

Rayza 26-11-2008 20:08

erotycznych/ecchi na pol. rynku niema : p wiec istnieje tu tylko nie zboczone doujinshi

Zasalamel 26-11-2008 20:23

Ach, to dlatego...
Swoją drogą, nei wiem, dlaczego wszyscy tak nażekają na tłumaczenia JPF'u.
Przecież nie kalęczą/cenzuruję mangio aż tak bardzo... Z tyłu tomu oryginalne nazwy technik, nie widze probolemu. Tylko dwie rzeczy ciągle mnie dziwią:
Sakura-chan = Sakurka. Zdaję sobie sprawę, że "~Chan" jest tutaj uznane za zdrobnienie, ale Sakurka by go zdrowo zlała za taki tekst.
Dattebayo = Tenteges. To już mnie zabiło.

sphinx123 26-11-2008 20:27

Wszyscy wiedzą że "dattebayo" to "kumalski" ! Zresztą, w niejapońskojęzycznych wersjach mangi mogliby w ogóle to nieszczęsne "dattebayo" pominąć, bez tłumaczenia i w ogóle...

@edit

w ogóle, w ogóle, w ogóle :cup:

Grocix 26-11-2008 20:32

@Zasa~
Nie czytalem tej mangi, nie widzialem tlumaczenia, nie mialem stycznosci z Naruto, ale -chan dodawane do imienia dziewczyny chyba nie moze byc uznane za zdrobnienie?

@QRAS
Co ci sie nie podoba w openingu C;H? Ja wlasnie po raz n-ty slucham tej piosenki i wydaje mi sie bardziej niz w porzadku ^^

Otakuma 26-11-2008 20:38

Tłumaczenie JPF-u jest dobre jeśli nie bardzo dobre, na pewno jest lepsze niż niektóre tłumaczenia internetowe. Mam tylko zastrzeżenia do tłumaczenia nazw własnych(imo powinny zostać w wersji oryginalnej), uważam także, że techniki w naturo powinny być tłumaczone w przypisach.

@Gro
Podzielam opinie co do openingu :), przynajmniej do tej muzycznej strony.

Rayza 26-11-2008 20:54

ta... będziesz szukał polskiej nazwy wielkiej kuli ognia na stronie X z 185 powodzenia xD

Quezacoatl 26-11-2008 20:56

O ja was, 2 strony a mnie z 6h tylko nie było.

Cytuj:

Właśnie sęk w tym, że ja mangi nie czytam nic a nic. Co innego jednak Quezacoatl, który chyba w każdym poście jedzie po anime chwaląc przy tym mangę.
Nie zawsze jadę po anime, tylko staram się nie stwarzać błędnych pozorów, że anime>manga. Bo to nie prawda.

Cytuj:

@Topic:
Quezacoatl, wspomóz biednego człowieka !
Shonen mówisz... Niegdy nie twierdziłem, że jestem oczytany. Zależy czego szukasz, dodatki ecchi? Fantasy genre? Sci-fi? Mechy? Bo shonen sam w sobie to szeroka kategoria. Też bym Berserka polecił, jeżeli fantasy genre. Jeżeli teraźniejszość to może był coś wybielaczopodobne, tylko mniej fillerów. Poleciłbym Mx0, ale niestety autor zakończył tą całkiem dobrą mangę przedwcześnie przez brak popularności... >.> Shonen z charemem? Negima. Shonen z piratami? One piece. Shonen z magią? Fairy Tale. W sumie jest tego dużo, a ja jadę po popularnych tytułach, ale trzeba mi wybaczyć, nie jestem tu maniakiem tak jak niektórzy.

Tak ogólnie to bym dał jeszcze kilka:
The Legend of Maian (fantasy)
No Bra (comedy-ecchi)
P.K (martial arts)
Soul Eater (supernatural)
Bleachaki i Naruciaki plus One piece wszelakie, czyli to co najpopularniejsze.
Katekyo Hitman Reborn (action)
Kimi no Iru Machi (Drama-romance)
FMA (duh!)
Hunter X Hunter (dla dzieci, jak chcesz :p)
Kekkaishi (supernatural)
Eyeshield 21 (comedy-sport)
D.Gray-Man (comedyxhorror)
Air Gear
...

Cytuj:

Que ma rację jadąc po anime. Rzadko manga wypada gorzej niż anime. Taki FMA niby świetne anime, a w porównaniu z mangą wypada dość marnie.
Value="Untrue" <- Que ma racje -> Value="Ture"
....................\............................/
.....................Que zawsze ma racje.

Serious Sam 26-11-2008 22:20

Widzę, że dużo napisaliście, a u mnie żadnych postępów. Aż nie chce mi się czytać postów ile kto przeczytał/obejrzał, bo się wkurzam...

Otakuma 26-11-2008 22:52

@Rayza
Przypis zawsze można zrobić pod panelem ;)

@
Szkoda tylko że Berserk i Air Gear kończą się urywając w drastyczny sposób fabułę. Żeby nie było obie te pozycje polecam :).

Corgar Frizz 26-11-2008 23:12

Przypisy powinny być takie jak w tłumaczeniu One Piece na manga-lib.pl. Według mnie tak jest idealnie. Oryginalne nazwy technik + polskie przypisy.

Od dzisiaj całkowicie kończę grać w gry. Komputer mam zamiar teraz używać tylko do nauki i anime. Ciekawe ile wytrzymam w swoim postanowieniu xD

Nipah!
Corgar Frizz

Nari 26-11-2008 23:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Corgar Frizz (Post 2351239)
Przypisy powinny być takie jak w tłumaczeniu One Piece na manga-lib.pl. Według mnie tak jest idealnie. Oryginalne nazwy technik + polskie przypisy.

Od dzisiaj całkowicie kończę grać w gry. Komputer mam zamiar teraz używać tylko do nauki i anime. Ciekawe ile wytrzymam w swoim postanowieniu xD

Nipah!
Corgar Frizz

A gry o tematyce anime? Nie wytrzymasz... przynajmniej ja bym nie wytrzymał ; P.

Quezacoatl 26-11-2008 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Corgar Frizz (Post 2351239)

Nipah!
Corgar Frizz

Jak nie liczyć gier online to nie grałem już od pół roku...
A jak się zachciewa to tylko
armorgames.com
newgrounds.com
i jazda.

Ukryty tekst:
Ale w jedną grę gram tylko za to ile śmiechu potrafi zapewnić... :p
Cytuj:

Pierwszy krąg piekła.
Patels Grocery
Opis sklepu : Pan Patel prowadził sklep z artykułami pierwszej potrzeby otwarty 20 godzin na dobę. Potępiony za notoryczne łamanie Trzeciego Przykazania wydłużyl godziny i dalej prowadzi interesy.
Cytuj:

Bejzbol
Przedmiot na Ziemi nieodmiennie kojarzony ze sportem, chociaż inaczej po obu stronach Atlantyku; w USA jako element osprzętu sportowca, a w Europie jako atrybut kibica. Poręczny kawał pały do zdzielenia po łbie. Instrukcja obsługi: Trzymać za cieńszy koniec, a grubszy staramy się skłonić do kontaktu ze skronią przeciwnika.

Cytuj:

Śmiało mogę powiedzieć że na FF straciłem setki godzin. I nie uważam ich za straconę, bo FF to naprawdę świetna gra.
Oj tak... Szkoda, że CD z FF VIII przestało mi działać... To była większa strata niż złamanie CD ze Starcraftem...

Corgar Frizz 26-11-2008 23:31

@Que ale ty już jesteś stary....

Gry o tematyce anime? Nie licząc paru bijatyk nigdy nie grałem w takie gry dłużej niż 2-3h.... No chyba że pod tą kategorię podpada też Final Fantasy. To już całkowicie inna liga. Śmiało mogę powiedzieć że na FF straciłem setki godzin. I nie uważam ich za straconę, bo FF to naprawdę świetna gra.

Nipah!
Corgar Frizz

Hanndo90 27-11-2008 00:52

o Tak już niedługo rusza Trzecia seria Higurashi!! :]

Nari 27-11-2008 10:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hanndo90 (Post 2351304)
o Tak już niedługo rusza Trzecia seria Higurashi!! :]

Szkoda, że coś dalsze części Haruhi Suzumiya no Yuutsu nie ma na razie.

Bluray 27-11-2008 12:37

Przeczytałem tomy 5 i 7 Naruto Masashi Kishimoto i bardzo mi się spodobało, sama postać Naruto jest bardzo fajna, taki krzykacz, co robi dużo szumu, a w walce szybko odpada, chociaż czasem ma dobre pomysły.
"NAZYWAM SIĘ NARUTO UZUMAKI!!! I NIGDY NIE PRZEGRAM Z TAKIMI JAK WY!!! ZROZUMIANO?!"

Zamierzam teraz kupić sobie tom 1 i czytać od początku.

Juzefek 27-11-2008 13:51

Czy mi się wydaje, czy wszyscy tak nagle zaczęli ogląda Hellsinga?

Otakuma 27-11-2008 14:04

Wydaje Ci się, ja będę zaczynał dopiero po weekendzie :P

Jakie to anime?

http://i412.photobucket.com/albums/p...beztytuu-1.jpg

Corgar Frizz 27-11-2008 14:20

To Azumanga Daioh jest.... Poznaje mundurek ;p

Właśnie 7 ep Chaos;HEAd widziałem. Tyle że bez napisów i niewiele z tego zrozumiałem.... w każdym razie akcja zaczyna się rozkręcać ;p

Nipah!
Corgar Frizz

Rayza 27-11-2008 15:43

X.x
czytam (stan z 15:24) hellsinga #4 i normalnie co kartke mnie szokuje "pomysł" serii,tomu, i smiałość autora X.x
dlaczego? (spoiler) :
Ukryty tekst:
normalnie co kartkę jakieś sprawy nazistów, a to "plan" podboju swiata własnymi wampirami wilkołakami (patrz ten chłopak co ma kocie uszy) w celach powrotów Nazizmu na swiat X.x i że w tym tomie to oni kogoś ciagle mordują a nie jak w 3 tomie alucard mordował kogo popadnie a to obsade telewizji całe wojsko...

@bluray
prawdziwa akcja i "powaga" zaczyna sie dopiero od 16+ tomu a Jeszce bardziej od shippuudena (tom 28+)

eerion 27-11-2008 16:18

Cytuj:

To Azumanga Daioh jest.... Poznaje mundurek ;p
Poznałeś mundurek, a nie legendarną Osakę?
w00t?

Nari 27-11-2008 16:34

Ściągam Kannagi- opłaca się?

Corgar Frizz 27-11-2008 16:35

Mundurek jak każdy wie jest bardzo ważnym elementem zarówno postaci jak i wielu anime. Konkludując to mundurek jest bardziej legendarny niż Osaka. Taki fetysz mundurkowy w skrócie....

Nipah!
Corgar Frizz

i386 27-11-2008 21:05

Wreszcie trochę czasu na anime.. ; )

Obejrzałem przed chwilą OVA School Days: Magical Heart Kokoro-chan. Słabe, też nie polecam, ale o wiele lepsze od Valentine's Day.. Jeszcze 3 odcinki i skończę ZnT pierwszą serię, szczerze powiem, jestem mile zaskoczony ; ) Drugą serię też pewno obejrzę, ale słyszałem ploty, że 3 serii lepiej nie oglądać, żeby nie psuć sobie widoku ZnT jako fajnego anime.. Prawda li to? ;>

Rayza 27-11-2008 21:15

prawdę powiadamy iż trzycia z rzedu seria animacji japonskiej o brzmieniu ZNT3 jest szczerze mówiąc do bani xD

Nari 27-11-2008 21:43

Jak na moje to za mocno starali się zrobić płytkie ecchi, tak zresztą lubiane przez japońców.

Hanndo90 27-11-2008 21:46

@Nari
Haruhi jak Haruhi ale dlaczego niechcą nakręcić II Seri Elfen Lied
to tego juz nie moge pojąć :/

Koszyk 27-11-2008 21:46

obejrzalem 2 odc 3ciej serii ZnT i jakos jestes zniesmaczony lekko ale obejrze juz cale skoro zaczelem...

Hanndo90 27-11-2008 21:52

jak oglądałem ZnT to tez sie przygotowałem na coś lepszego :/
ale sie zawiodłem , niestety do Shany troche brakuje :P

biedny Saito ''Ty zboczony Psieeee!'' hehe xD

i386 27-11-2008 21:55

Doobra : P Postanowiłem, że tak czy tak obejrzę ; ) ale póki co to jeszcze nawet 1 części nie skończyłem : ]

Hanndo90 27-11-2008 22:19

ostatnio skończyłem Neon Genesis Evangelion 1.0 you Are (Not) Alone
Z*******e jak na Evangeliona Przystało B) tylko ta muzyka :o
podczas Akcji i w ciekawszych momętach masakra :/ ścieżka dzwiękowa
rodem z Amerykańskich Filmów :/ co jak co ale mogli coś lepszego podstawić
:( Evangelion movie omg jaki chłam! jak zobaczyłem Rei to wiedziałem już
wszystko na Temat ;( wstyd i hańba ; /

Otakuma 27-11-2008 22:32

Naruto spoiler

Ukryty tekst:
Konohamaru VS Pain, oj będzie się działo. Czy technika przekazana mu Naruto to rasengan a może "Harem no jutsu", czy może coś czego jeszcze nie znamy? Tego dowiemy sie w następnym chapterze.

Jak myślicie czy Naruto jak to bywa w shounen Naruto uczyni niemożliwe możliwym, tak to odczuwam. Zwłaszcza że ma włączony tryb przyśpieszonego uczenia.
Pozostaje jeszcze kwestia powrotu Jinchuriki wioski Liścia a mianowicie czy w ogóle wróci i jaką sekretną technikę przekazał mu Itachi.

DDoS 27-11-2008 22:37

Naruto

Ukryty tekst:
Rozumiem ograniczona ilość stron, ale jak można było zrobić z Ebisu takiego cieniasa, pojawił się i bez żadnego jutsu od razu złapany przez Deva Pain. Tak, tak poświęcić się dla młodszego pokolenia, ale mogłoby to być efektowniej zrobione.
Zapewne Rasengana pokaże nam Konohamrau.
Szkoda, że znowu Kishimoto pominął Kakashiego, ile każe mu czekać na ratunek lub śmierć.
Co do treningu Naruto - gdzie jest żaba z kluczem; powinien tym się zająć

Serious Sam 27-11-2008 22:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hanndo90 (Post 2352163)
@Nari
Haruhi jak Haruhi ale dalczego niechcą nakręcić II Seri Elfen Lied
to tego juz nie moge pojąć :/

Gdzieś słyszałem, że mieli za małą oglądalność, czy coś takiego - Elfen Lied.

DDoS 27-11-2008 23:15

Oglądam - Return of Dragon Ball after 11 years. (GT się nie liczy) - akcja 2 lata po Majin Boo Saga.

Jak skończę to coś więcej (może) napiszę ;p

Grocix 27-11-2008 23:18

Plotki o 2 serii Haruhi krazyly, miala nazywac sie The Vanishment of Haruhi Suzumiya. Sluch jednak zaginal i fanowie twierdza, ze byl to tylko zart, a Haruhi rzeczywiscie "zniknela". Tym co chca poznac wiecej przygod Haruhi, polecam ksiazki, dostepne w calosci po angielsku na:
http://www.baka-tsuki.net/project/in...uzumiya_Haruhi

Ja chcialem dzis nadrobic GTO, ale doszly sluchawki i nie moge oderwac sie od muzyki :/

Hanndo90 27-11-2008 23:39

coo? mała oglądalność Elfen~ :o hmm mnie sie Elfen~ bardzo podobał ja to widziałem z 4 razy xD
i nie miał bym nic przeciwko jakby jednak sie skusili na II serie no i na III oczywiście ;):p

5 Centimeters per Second (5 Centymetrów na Sekunde) Polecam Bardzo : )

Quezacoatl 28-11-2008 00:31

OMG, KNJ nowy chapter! Tak żadko to wychodzi, że już zapomniałem, że to czytam. I ofc Kaworu nie wytrzymał bez wstawienia przynajmniej dwu stron z nagimi dziewczynami XD Uwielbiam go. A motyw z psikaniem był świetny. :>

No i oczywiście. Nowy FT. Nie chce mi się robić hide, więc powiem tylko tyle: Hall of Thunders... Mogli wcześniej wspomnieć, że coś takiego jest. A tak to zupełnie się tego nie spodziewałem.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:01.