Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Ulepszanie broni gemami (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=156923)

Teon 09-12-2007 17:22

Ulepszanie broni gemami

Jak sie ulepsza bronie? gdzie znajde te gemy? jak je stworzyc, z czego? czy musze wypowiedziec jakies formulki zeby stworzyc zenchatowana bron? mam trzymac bron + krysztalek w rece zeby ja ulepszyc? Wszedzie szukalem i nie znalazłem odp na te pytania, a jest mi to bardzo potrzebne...

reblax 15-12-2007 08:31

ze po update to wszyscy wiemy ale jak to sie robi.juz jest po uptade i moze ktos wie jak mozna ulepszyc bron za pomoca gema,w jaki sposob go zdobyc???????rowniez tego bardzo pitrzebuje wiec prosze osoby ktore posiadaja jakakolwiek wiedze na ten temat o wypowiedzenie sie... ;/

Ziemniax 15-12-2007 08:39

Czytałem o tym, że druidzi i magowie mają możliwość w każdym mieście wejścia do teleportu na miejsce, gdzie znajduje sie jakis żywioł(np. ognia) i tam może nasycić kamienie(chyba small ruby, small amethysty i inne "smalle") na jakims ołtarzyku. Potem mogą dać to do broni (limit uzywania-1000 uderzeń, potem znów trzeba to zrobić).
Niestety w tibii mam status Retired, zawsze byłem noobem, teraz w WoW-a gram i nie wiem, gdzie znajduja sie te teleporty :(

ysis 15-12-2007 08:44

te teleporty znajdują sie w świątyniach na samej górze.....

Donpeyot 15-12-2007 09:12

ulepszać można: small ruby(ogień) , small amethyst(energia) - przez sorca oraz small emerald(ziemia) , small saphire(lód) - przez druida. Mag musi mieć 30 lvl (thnx dawid2) . Ulepsza się tak ,że wchodzi się do teleportu (każdy z nich to inny żywioł) , zostajemy przeteleportowani koło ołtarza . Klikamy use na kamień a potem na ołtarzyk i wuala. Zabiera nam to 300 many. Teleporty w większości miast są nad świątynią , ale np. w liberty bay są pod depo. Trzeba mieć pacc. Kamyki do kupienia u każdego jubilera w cenach 300-500 gp.

dawid2 15-12-2007 09:44

@ up
trzeba miec 30 lvl :P

alex3 15-12-2007 10:11

hmm

na to czeba miec pacca i 30 lvl plus te rubiny ale .. zrobilem knighta czy idzie nasycic twohanded sword?

Upierz 15-12-2007 10:16

@Up: Czytaj dokładnie, tylko sorce/druty.

Lord kasztanowiec 15-12-2007 10:21

jak chcerz zenchatowac bron musisz miec nasyconego gema.....a to moga miec tylko druidzi/sorcowie

d(^^)b 15-12-2007 10:36

A wiec tak :

Jezeli masz druta +30 lvl z paccem, mozesz zamienic bronie na ZIEMIE i na LÓD, w tym przypadku potrzebujesz niebieskiego(lod) lub zielonego(ziemia) krysztalka ;p nie pamietam dokladnej nazwy ale chyba niebieski to small shappiere ;p. Wchodzisz w tego do ołtarza, u uzywasz krysztalka na tym czyms posrodku ;p on sie zamieni w taki "enchantowany" i mozesz go uzyć na broni, ktora sie zamini w dany żywioł ;p

Z sorcem jest tak samo, tylko inne zywioly ;p

Emce$$ 15-12-2007 11:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ysis (Post 1788989)
te teleporty znajdują sie w świątyniach na samej górze.....

Gówno prawda, tp w ankh sa nad sklepami z runami i mfami.

reblax 15-12-2007 12:40

czyli kupujesz gema u npc,dajesz do jakiejs postaci magicznej (sorc,drut) 30lvl+ z pacc ktora idzie do tp,nasyca kamien zywiolem nastepnie ty za jego pomoca ulepszasz bron.starcza to na 1k uderzen a pozniej znowu to samo.dobrze zrozumialem? dziekuje bardzo wszystkim za pomoc :];)

dawid2 15-12-2007 14:46

w zasadzie już sorc i drut od razu sprzedają zaklęte bez zabawy w "daj mi gema a ja ci pójdę i zaklnę"

Lord_Piterek 15-12-2007 14:56

@up

"(...) a ja ci pojde i zaklnę..."

Że kur** to tylko dla PACC8o

Serlos 15-12-2007 18:24

A ponoc sa jakies limit co do zrobionych gemow? Czy to prawda czy braciak mi wkrecal?:p

Granteon 15-12-2007 18:53

A czy te "zenchantowane" bronie może używać FACC?

Donpeyot 15-12-2007 18:55

@2up: wkręcał
@up:mogą sobie je nawet zakląć jeśli mają enhanted gema , używać oczywiście też

@down: bsa sie nie da encenceted
musisz dobierać gem do odpowiednich potworów - do gsów ogień , do frostów prąd, do dragów lód itd. Wtedy na pewno są kozackie, ale szczerze mówiąc nie próbowałem bo nie gram kiną ;p

Granteon 15-12-2007 19:06

I jakie hity idą np. z zenchatowanego lodem BS'a?

Khar 15-12-2007 21:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez alex3 (Post 1789068)
na to czeba miec pacca i 30 lvl plus te rubiny ale .. zrobilem knighta czy idzie nasycic twohanded sword?

Z tego co wiem to raczej nie można, ale mogę się mylić. Ja przynajmniej nie widziałem sprite'ów z nasyconym Two Handed Sword.

Lord kasztanowiec jak chcerz zenchatowac bron musisz miec nasyconego gema.....a to moga miec tylko druidzi/sorcowie

I tu się mój drogi mylisz, enchantować broń może każda profesja niezależnie czy posiada Premium Accouny lub nie. Za to enchantować gemy mogą jedynie postacie magiczne powyżej poziomu 30 z Premium Account. ;)

Gilu90 16-12-2007 10:57

No dobra, wiemy jak już sie zaczarowuje broń, ale mam takie pytanie, czy da sie zdjąć te zaklęcie z danej broni? np idę na Ghoule zaczarowuje sobie Spike Sword'a lodem, a chwile później chce iść na Frost Dragon, i co? muszę mieć druga bron i czekać aż ta pierwsza sie wykończy tymi 1000 uderzeń? Pytanie z ciekawości :P

Gilu

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:55.