Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Profesje (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=21)
-   -   Skille Paladyna po update (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=100418)

Gholit 30-10-2006 21:46

Skille Paladyna po update

Mam takie pytanie, jak ktoś napisał na forum, że po update palek może nabić przyzwoite skille, w większości polując, skillując tylko trochę. Chciałbym poprosić kogoś, kto wie coś więcej o tym, by się wypowiedział. Mam zarazem pewien dylemat: mam knighta na 9 lvl, skille 38/38, i nie wiem, czy grać dalej nim, czy od nowa palkiem. Mówię od razu, że skilluję dość wolno, a zarazem tego nie lubię. A poza tym, uważam grę paladynem za ciekawszą i fajniejszą. Proszę, podpowiedzcie mi, co mam zrobić. :confused:

Xaphen 30-10-2006 21:51

jak sie sprezysz to zrobic 35 dista w jeden dzien, czyli wystarczajaco zeby zaczac expic z lukiem. ja tak zrobilem i na 18lvl mam 48 dista. zapewne mialbym wiecej, gdyby nie to, ze levele 12, 13, 14 wbilem zabijajac ludzi (epvp).

Gholit 30-10-2006 21:57

Dzięki za odpowiedź, a dodam jeszcze że knightem wbiłem skille ok. 32/31 w jeden dzień. Tylko jak to ma się do paladyna, co potem, jak to będzie szło... Bo mam doświadczenia z grania palkiem, ale to dawno, kończyłem z nim o okolicach ostatniego zimowego update. nabiłem skille 50/40 na 20 lvl, ale 3 razy padałem, mogłem mieć większe. Chyba jednak spróbuję sobie ponawalać potworki na dystans. :p

Barnabhinio 30-10-2006 21:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gholit (Post 1056084)
Mam takie pytanie, jak ktoś napisał na forum, że po update palek może nabić przyzwoite skille, w większości polując, skillując tylko trochę.

Mysle ze chodzilo o to ze ciezko jest trenowac po updacie i bardziej sie oplaca expic niz skillowac. Ja np. uwazam ze mozna zaczac expic ze strzalami kolo 40 skilla (jak robilem lootbagi na rotwormach to mialem nawet zysk) ale zeby nabic ten skill trzeba sie troche pomeczyc. Pallkiem skilluje sie szybciej, ale:
1. Speary sie niszcza wiec jesli nie trenisz na trollach to co chwila latasz do sklepu po speary
2. Jak zadasz obrazenia sa spore i stworek na dlugo nie starcza

Z drugiej strony jesli masz grac tym knightem i sie nudzic, rob pallka knight i tak nie ma zbyt dobrych skilli itp. ale jesli masz lagi to pallek odpada.

W sumie moglbys sprobowac sorca lub druida bo do 25 levelu mniej wiecej mozesz expic jak pallek tyle ze z rozdzkami, a skillowac nie trzeba... zalezy jaki level przewidujesz zrobic ;)

Gholit 30-10-2006 22:03

Druidem grałem, zrobiłem 18 lvl, ale miałem hacka, deada na Dark monku, potem wysłałem wszystkie itemy do kumpla, w razie ponownego hacka, a tamten... dał się shakować... co najgorsze, że wpisał cwoje passy na stronę -.- No, a co do lvl jaki mam wbić, to w sumie nie wiem, ale to nie będzie raczej coś rzędu 100 lvl :p Chyba jednak będzie palek, bo kumpel też ma knighta, i tak zrobię z nim team. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Dendran 31-10-2006 16:36

masz kase...PALL.....nie(Knight). Tak jak napisalem skillowanie palkiem jest bardzo kosztowne terez(gdyz speary sie lamia)..Musisz pamietac takze ze palek zbiera zawsze najwieksze obrażenia:evul: Ja gram knightem i na zawsze bede mu wierny:]

tomektrz 31-10-2006 17:49

Zrobiłem sobie właśnie palla i powiem ci, że dist idzie świetnie. Tylko musisz wyposażyć się w spore ilości spearów, bo łamią się w zastraszającym tempie.

avalan 31-10-2006 19:18

Skilluj tyle, ile uznasz za stosowne. Jesli chcesz szybko zaczac expic, nabij 45 skilla idz na gl. Ja mam 10 lvl, 49 dista i chce wiecej, bo to za malo dla mnie :) Od 60 dista mozna sobie dac spokoj ze skillowaniem, bo ci lepiej bedzie wchodzilo jak bedziesz expil.

Gholit 31-10-2006 19:24

czy ja wiem, kasa na speary nie potrzebna jak skilluję na trollach, mogę kupić speary i zbierać kamyki na goblinach... Kumpel powiedział mi, żeby nabić na 15 lvl 60 skilla i dalej tylko expić. A paladyn niekoniecznie też jest kasożerny, bo może robić hmmy pózniej...

avalan 31-10-2006 19:35

To co ty bedziesz robil przez te kilka lvli? 60 dista mozna spokojnie juz na 12 lvl miec.

Gholit 31-10-2006 19:37

Trochę się samo wbije, bo skillując mocne hity można walnąć = zabić potworka = dostać exp.

avalan 31-10-2006 19:43

Nabij teraz dista duzo, przyda ci sie potem, na wypadek np. ataku pk. Popros kogos o monka, kup ze 40 spearow i skilluj, a potem nie bedziesz musial sie bac o wlasne zycie :P

Diddy 31-10-2006 19:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez avalan (Post 1057229)
Nabij teraz dista duzo, przyda ci sie potem, na wypadek np. ataku pk. :P

Od czego jest tarcza ?

Gholit 31-10-2006 19:59

Eee... gram na non pvp :D

avalan 31-10-2006 20:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Diddy (Post 1057234)
Od czego jest tarcza ?

No ale mozna wtedy przy odrobinie szczescia (albo i bez :P) zabic pk i zyskac troche :) A na non-pvp to spokojnie starczy 60 dista, wiecej to juz tylko na mocne potworki (gs naprzyklad), bo ciezko sie skilluje na non-pvp.

Niwe92 31-10-2006 20:29

...

Najlepiej jest na początku zrobic 50-60 dista zebys potem nie musial "doskillowywac" co jest bardzo nieprzyjemne :PP

michal.novy 04-11-2006 16:28

Ja np mam 13 palka, skillujac non stop na trollach od 8lvl wbilem 13lvl i 48dista.
Expie na cyckach, ale sporo strzal idzie. Jakby ktoś mi podpowiedzial na czym jest oplacalny exp na tym lvl i discie, to bede wdzieczny ;) :]

Progmaniak 04-11-2006 20:13

non-pvp? Harmonia? tez tam wlasnie palla zroiblem

btw skilluj do 40dist potem exp szkielety roty itp

pzdr

Oltun 04-11-2006 20:47

@2up

tomby, roty, ghostland

Diamonic 04-11-2006 22:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Oltun (Post 1063458)
@2up

tomby, roty, ghostland

Z jego postaz wnioskuję, że nie ma on pacce, więc tomby odpadają. ;) No, ale zawsze mogę się mylić. xP

tomektrz 05-11-2006 14:49

To ja dodam kilka pytań:

1. Jeśli na 9 lvlu z distem 40 zacznę expić z łukiem to w jakim tempie będą mi rosły skille? Tzn. ile dista na lvl?
2. Czy z takimi skillami jak w pyt. 1 nie będę jakimś badziewiakiem?
3. Od którego dista najlepiej zacząć skillowanie z użyciem small stones? I na jakich potworach najlepiej trenować? (gram na non-pvp)

Kshaq 05-11-2006 15:31

Ja nabiłem moim palkiem 45 dista i poszedłem expic na dwarfy. Mam 19 level i na razie nim nie gram. Skille mam 53/35 i spokojnie wystarczają. Oczywiście warto poskillować, ale potem już lepiej na dwarfach skillować z kamieniami. Ze spearami warto skillować do około 40-50 dista. Potem hity nawet na full defie są za duże.

Kolos from rodos 05-11-2006 16:16

:d

Pamiętam jak swoim 14 pallkiem wbiłem 68 dista na furorze i 13 mlvl :P. Jednak na to wydałem jakieś 50k (food, spear),(dobrze że miałem kase z poprzedniego chara) ;(. No i jeszcze ten trening :/
Jak masz kogoś kto by ci podrzucał speary za free lub za pół darmo, to treń do 60 dista, lvl leci jak oszalały ^^ Tym pallkiem na 20 lvlu zaczełem expić na bramie OF i czasami na dragach, loot zwracał mi sie 5-krotnie, więc za speary do 20 lvla mi sie zwróciło i spory zysk był.

skejt34 05-11-2006 16:32

Ja moim palladynem na 12 lvl miałem skile 70 z tym że trenowałem na monku. Teraz mam 15 lvl i przez te 3 lvl ( od 12 do 15 lvl ) expiąc z łukiem nabiłem jakieś 60% do następnego skila więc nawet nie jest tak źle. Jeśli grasz na pvp poproś kolege o monka i staraj sie skilować 2 godziny dziennie i skiluj tak tydzień potem idz na potwory i zobacz jakie hity zadajesz jak za małe to skiluj kolejny tydzień a jak dobre to exp a jak będzie wolno lvl leciał to poskiluj. Problem jest ze spearami bo są stosunkowo drogie w sklepie więc radze na początku uzbierać sobie jakieś 3 K ( im więcej tym lepiej ) i kupić speary najlepiej od ludzi za połowe ceny. życze powodzenia :D

Władca Ciemności 05-11-2006 16:40

;)

Ja tam mam pallka, aktualnie skille 62/48 i 21 lvl, ale od 15 lvla i skillów 50/43
expiłem na Ghostlandzie, a od 20 lvla i 60/45 na guardy ;)

Diamonic 05-11-2006 16:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez tomektrz (Post 1064543)
To ja dodam kilka pytań:

1. Jeśli na 9 lvlu z distem 40 zacznę expić z łukiem to w jakim tempie będą mi rosły skille? Tzn. ile dista na lvl?
2. Czy z takimi skillami jak w pyt. 1 nie będę jakimś badziewiakiem?
3. Od którego dista najlepiej zacząć skillowanie z użyciem small stones? I na jakich potworach najlepiej trenować? (gram na non-pvp)

Najlepiej nie trenić w ogóle, na diście 35 zacząć expić z łukiem. :^]

matthas 05-11-2006 16:53

Najlepiej to jest sobie wtrenic dobre skile juz na samym poczatku najlepiej uzbierac kupe kasy i zaczac trenic z kumplem a jak nie masz kumpla lecz masz za to 2 kompy w domciu to zrob se 2 chary na oddzielnych kontach i tren tak. Ja wlasnie tak trenie zrobilem se knighta 13lvl mial skile 37/35 a ja mialem 59/42 i dobrze idzie aktualnie mam 66/43 a knight 53/41 kasy na to kupe idzie narazie wykorzystalem okolo 9k zrobilem to w 3 dni zajelo to okolo 20h ja oczywiscie jeszcze przez tydzien bede trenil(spowodu operacji na wyciencie wyrostka mam wolne) doexpia moje stare chary do 20lvlu i ide na deserta questa. Expic z lukiem to tak od 40dista wczesniej nie bo za duza strata i najlepiej to idz na cyce obok thais( na poludnie nie mount sternum) tam exp dobrze idzie jezeli jestes sam albo jest orpucz ciebie max 1 osoba. Na 50 skilach to juz mozna poleciec na dwarfy soldierki dobry lot jest a strzaly sie bardzo dobrze wzracaja(tylko trzeba miec convince arror aby starczylo na jakies 2h huntu). Narazie tylko tyle mam do powiedzenia bo mialem bardzo dluugo przerwe w granie patch 7.5-7.8 zaczolem dopiero na 7.81 kiedy zobaczylem ten motyw ze swiatlem:D

tomektrz 05-11-2006 18:53

Dzięki za rady, mam w depo jeszcze troche spearów (zbieram sobie drugim charem) i small stones od kolegi (chyba z 200). Wbiję tyle dista ile się da, czyli wg. moich obliczeń ok. 55.

myanato 05-11-2006 19:29

Ja moim palkiem zaraz po wyjsciu z rooka polazlem na trolle w Ab. Tam trenowalem do 55 skilla przy okazji klepiac level (co prawda troche to trwalo, ale sie oplacalo:) ). Od 13 lvl robilem caly czas arrowy. Po skonczeniu trenienia mialem ich okolo 2k i 16 lvl. Po czym poszedlem expic na cycach, mino, beho i innych bzdurach. Obecnie mam 25 lvl 60 skilla i expi sie fajnie:). na 22 lvl kupilem se bochy i od tego czasu chodze na dragi. I oto cala moja przygoda z palkiem.
tylko zeby grac palkiem nie mozna miec lagow, A co do trenienia to nie ma sensu trenic caly czas tylko trenic----> expic---->trenic---->expic tak az do satysfakcjonujacych skilli

michal.novy 05-11-2006 19:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Diamonic (Post 1063634)
Z jego postaz wnioskuję, że nie ma on pacce, więc tomby odpadają. ;) No, ale zawsze mogę się mylić. xP

racja;/ niemam PACCa. Moze ktoś by umieścił screena z dobrym miejscem na roty na terenie FACC??

Diamonic 05-11-2006 23:09

Ja moim palkiem zacząłem expić od 30 dista, na lvlu 35 miałem później 72~, teraz trochę go zjechałem i mam 28lvl i jakieś 63 dista. ;p Nie opłaca się trenić palkiem wysokich skilli, bo tak jak knight jest on ograniczony do słabych potworków z powodu małego lvla, zresztą mój kolega też zrobił pala, skillował do 70 dista na monku, 8lvl 70 dista, chyba 12mlvl... ja w tym czasie wbiłem 26lvl~ 65 dista i 14mglvl (expiłem z manasami, dość często vitki używałem :S), uzbierałem trochę kasy, a on nie miał nic kasy i później prosił o arrowsy...

tomektrz 06-11-2006 07:38

Ja natomiast chciałbym teraz wbić 55 dista, dobić 10 lvl i zacząć chodzić na cyce. Czy to dobry pomysł?

Gholit 06-11-2006 14:14

Przy 45+ shieldinga i z jako takim eq (knight lub noble armor, p-legs, c-helmet, guardian lub dragon shield) mozesz skillowac z jednym cycem.

tomektrz 06-11-2006 14:38

Ale chodzi mi o expienie na cycach. Moje eq: p-set, c-helmet, leather boots, bow + arrows. Co do skillowania to widziałem taką metodę, że knight blokuje cyca, za nim stoi pall i wali w potwora z kamieni/spearów. Co o tym myślicie?

Jacekkkkk 06-11-2006 16:40

skille paldyna lece duzo szybciej niz knighta. chwilke zajmie ci dobicie skilla 40. wtedy spokojnie mozna juz isc expic i skill sam wpadnie. swoi mpalem skillowalem do 40 i na 20 lvl mialem skill 58 ale przestalem grac.

Skarabeusz Pustyni 06-11-2006 17:06

hehe

Ja moim palkiem 9 lvl mam skille 28/29 (beznadziejne, wiem to, pierwszy mój palek i nie wiedziałem jak trenić) i mam takie zajefajne miejsce, że jestem sam na 10 troli 8o Pokazał mi je kumpel palek 20 lvl. Pokaże wam to miejsce aż "doskiluje" 60 dist :P

tomektrz 06-11-2006 17:22

Powodzenia z 50 distem i spearami na trollach... cud, że nie bierzesz ich na 1 hit.

Michnik of Celesta 06-11-2006 17:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez tomektrz (Post 1065757)
Ale chodzi mi o expienie na cycach. Moje eq: p-set, c-helmet, leather boots, bow + arrows. Co do skillowania to widziałem taką metodę, że knight blokuje cyca, za nim stoi pall i wali w potwora z kamieni/spearów. Co o tym myślicie?

Na cycach możesz spokojnie expić. A co do skillowania to od 45 shieldinga i miniumum guardian shield na cyce. Bloker jest ci niepotrzebny - gdy trenisz dist , warto zadbać też o swój shielding , ale gdy masz za mały skill to posiedź trochę na rotach lub minotaurach.

Kshaq 07-11-2006 15:02

Właśnie. Z małym shieldingiem nie warto skillować na cycach. Dostajesz za duże hity. Jednak jeśli masz już powyżej 40 i np. Dragon shielda można spokojnie iść i skillować.

tomektrz 07-11-2006 16:34

Tylko ja nie chciałbym wywalać kasy na dobrego shielda. Mam narazie Dwarven Shield (żeby shielding rósł). A czy przy ok. 50 dist będę mocno bił Dwarfa na full defie? (używam small stones).

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:01.