![]() |
Zagłada magów...
Zacznę od tego, że to co napisze nie będzie jakimś wielkim odkryciem, ale podsumowaniem tego co się dzieje...
Candia - server n-pvp, przeludniony, świeży... Sytuacja ma się tak, że w godzinach szczytu pod dp w Kazo stoi jakieś 30 osób, ja Sorcerer mam ochotę sprzedać uzbierany plecak boltów. I co? Jajco! 25 osób z tych 30 to albo sorc, albo druid, 4 knighty, jeden palek... Dziwne co nie? Przypomnijmy sobie stare dobre czasy - Tibia 7.6,7.5 i wcześniejsze... Podział mniej więcej po 25% i praktycznie nie dało się powiedzieć który voc. jest najlepszy (mówiony, że najsłabszy był druid, ale to nie tak ewidentnie). A teraz? Cipy wprowadziły wandy... Ja nie narzekam bo będąc czynnym sorcem idzie mi to bardzo na korzyść, ale na dodatek ulepszając bardzo pozycję magów zrobili w barana palków. Cipy połamali im speary... Niby dobrze, bo przecież to przeciwko "boterom"... Tylko dlaczego są nieuczciwi? Skoro mają tyle pomysłów, to dlaczego widzimy pełno knightów z dwarfami przy klacie "jadących na bocie"? Dlaczego posiadacze magów siedzą całą noc przed komputerem łowiąc ryby i co jakiś czas naciskając "F6" - czyli dajmy na to adori gran (oczywiście ironia w tym zdaniu)? Pozostaje czekać na Summer Update i liczyć na to, że Cipy znów sprawią, że siły się wyrównają... ALE! No właśnie ale... Połowa graczów po tym updacie uważa, że oni psują gre wprowadzając coraz to nowe opcje (bo miejsca, itemy, potwory to tylko rozszerzanie gry). No i poniekąd mają rację, ALE dochodzę do wniosku, że Cipy (jak ja lubię to określenie) każdym następnym updatem próbują naprawić to co zepsuli poprzednim, przez co zmieniają grę jeszcze na gorsze... Dlaczego? Bo boją się usunąć tego co zmienili... Dlaczego? Tego akurat nie wiem... Może boją się przyznać do winy, że z roku na rok pieprzą Tibie niestety coraz bardziej... Nie mówię wcale, żę updatów nie powinno być, bo nowe miejsca, itemy, potwory są bardzo dobre, ale na cholerę zmieniać zasady? To tak jakby każdy nowy szef fify dodawał po 10 ZNACZĄCYCH przepisów. No cóż, nam szarym tibijczykom zostaje liczyć na to, że nasza ukochana gra pozostanie nadal tą jedyną i niepowtarzalną, tyle ode mnie nie chcę Was więcej zanudzać... Dziękuje za uwagę i pozdrawiam! |
... bo to non pvp, kto coś zrobi dla tego sorka.. jakby GM pobiegał na Candii na respach rotów na daramie to byłoby 20~ banów.. narazie z qmplami zabiliśmy trikiem z FE 3 boterów (vampirka z 19 najta :) ) 5 boterów w ankrahmun trikiem z cave ratami (jeden koło miał cruza i 7.5 k w bp, inny pirate seta i WOCE 8o ) i jeszcze zlurowałem scaraby na innego cudaka (p arm :baby: )
heh już wiem dlaczego hlevle się ze mnie śmieją gdy proponuje bp uh za 3k.. Botujcie dzieci dalej.. może GM ruszy dupe.. :evul: |
@Silkov
co to za trik z FE? |
Summonujesz fe, pozwalasz potworom go zabic na rope spocie, zostaje wtedy normalny firefield, kiedy botter podchodzi, chodzi gora dol gora dol i tak sie powoli zabija ;p
|
Gdzieś w dziale filmy to było, chyba na Tibię przed tym update (tibicam), po prostu gość wchodzi do dziury a my go ropamy i cały czas będzie wchodził i podpalał się.
|
Tak popieram autora tekstu w 100%, mimo iż grałem całom kariere sorckiem uważam, że przydało by się ulepszenia knighta/palka, albo pogorszenia sorca/druta... knight w pvp jest NIKIM, palladyn kimś jest ale to na wysokim lvl, z 15 mlvl, kiedy może używać Sd ;] ... a druid/sorc zawsze som mocni ;]...ale cóż, topiców takich było miliony, ale warto czasem o tym napisać, może CIPKI coś z tym zrobiom....hę ? pozostaje nam tylko czekać :)
|
Cytuj:
moze i spedzali czas na robieniu run aczkolwiek sila sorca jest bardzo duza w porownaniu do knighta dlatego moim zdaniem powinno expic sie nim trudniej a teraz po nowych updatach wcale tak nie jest sorc najlepsza postac na dodatek najszybciej expiaca |
Wiecie co jest najgorsze w rozdzkach??
To,ze teraz 8-9 levele moga bezkarnie zabic ci potworka, na ktorym trenujesz strzelajac do niego ze swojej marnej rozdzki stojac dwie kratki za twoimi plecami. bo rozdzka we wlasciwych rekach jest dobrym rozwiazaniem problemow normalnego gracza(sorca lub druida).Ale kiedy trenuje i widze zblizajacy sie 8-9 level o w.w profesji to wiem ze moj trening bedzie przerwany. |
Dobrze wiem o tym, że zrobiono to po to, aby nie używano macro do skillowania palkami... Ale można go dalej używać skillując knightem, albo robiąc runy sorcem - o to mi chodzi...
Cytuj:
|
@czuk85
"- Małe koszty zdobywania doświadczenia (Żółwie 1 Ultimate Healing Rune na ok 5-10k wartości loot, zależy od rodzaju posiadanej broni*)" koszty może i małe ale expienie na żółwiach jest bardzo nudne, monotnonne ( tak jak na wszystkich opłacalnych potworach dla knighta ) a i expa nie ma za dużo "- Spory dochód za blokowanie potworów innym profesjom" dochód nie jest bardzo duży... a monotonia bardzo duża cała gra polega na naciskaniu jednego przycisku/stawaniu na ukos potwora, do tego nie zdobywa sie expa "- Prosty liniowy rozwój postaci" -po osiągnieciu wysokich skilli prawie zerowy rozwuj postaci:P "Edit: Zapomniałem o najważniejszym, dla większości gra polega na szybkim wbijaniu expa. Pomyślcie czasem o przyjemności ze wspólnego huntu, wypadu w ciekawe miejsca, wspólnie robionych questach (nawet tych banalnie prostych). Tu nie chodzi tylko o to żeby mieć wysoki level, ale żeby czerpać jakąś przyjemność z gry i z kimś się nią dzielić." przyjemność grania knightem jest bardzo nikła - ciężko sie przebić przez armor silnych potworów, przez to prawie nic im sie nie robi ( a niektórzy mówią że knight jest taki dobry w atakach meele) oczywiscie wysoki shielding i arm nie przeszkadza silnym potworom bez problemu przebijac sie przez armor knighta. |
Cytuj:
Przez to całe skillowanie straciłem ochotę na granie X( |
Ta i w temacie też o to mi chodziło, że przez to że połamali wam speary nie tylko powstrzymali "boterów", ale też zkaczyli wam gre.
Ps. Żeby cieszyć się Tibią wcale nie trzeba mieć great skilli i hlvl |
Z tymi spearami znowu nie jest aż tak źle, bo wystarczy się pomęczyć do 40, a potem juz można z powodzeniem po tombie biegac i wbijac dist, expiąc ;p
|
Cytuj:
Podsumuje to tak. Na palku nie jak teraz oszukiwać za bardzo więc to dobrze... Jeśli coś jeszcze wymyślą do reszty to chyba wszyscy będziemy zadowoleni? ( przeca się nie musicie ze mną zgadzać xP) |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
@Topic Stamina - IMO mało kogo to ogranicza, więc choć jeden trafiony pomysł CSu, ponieważ jego skutki odczuwa się prawie wyłącznie przy dzieleniu konta i ostrum PG. Soule - To też skutecznie ograniczyło nielegalne procedery, niestety w sporym stopniu wpłynęło też na uczciwych graczy (patrz sonda na tibianews). Speary - Łamiące się speary bardzo skutecznie wyeliminowały oszustwa, lecz odcisnęły też spore piętno na Paladynach. Profesje: IMO Rycerze i Paladyni potrzebują gruntownej renowacji, w postaci zmiany sposobu naliczania siły ciosów. Spójrzmy prawdzie w oczy, Mag/Druid na 50 lvlu a na 200 lvlu to jednak duża różnica w mocy (przede wszystkim czarów i run, z których korzystają, a których moc rośnie i z lvlem i mlvlem). Podczas gdy Rycerz/Paladyn na 50 a 200 lvlu nie mają aż takich różnic w sile, dlaczego? Ponieważ o ich mocy świadczą skille. Gdy dojdą one do ok 100 już praktycznie nie rosną... a jak rosną to zmiany są prawie niezauważalne. Natomiast rosnący lvl u Rycerza/Paladyna poza zwiększaniem capa/hp/siły czarów/many nie zmienia nic więcej, ale te profesje mają znacznie utrudnione korzystanie z magii, której siła u nich rośnie tak samo jak u postaci magicznych (tj. tym samym wzorem). Prawda jest taka, że te profesje nigdy nie zostały tak naprawdę przygotowane do rozwoju tibii, one się nadają do tibii w której 60 lvl to najwyższy, a z DLi leci golden helmet. |
Cytuj:
|
Nie rozumiem dlaczego knight ma expić wolniej od sorca. Na wielu innych płaszczyznach profesje powinny się różnić ale akurat szybkosc expienia powinna byc taka sama bo jesli nie jest to tibia traci sens. Knight posiada mase innych wad jak chocby kalecko w pokonywania mocniejszych stworow co bardzo przeszkadza w grze na wysokim poziomie - postac ktora ma 100 lvl i nie potrafi pokonac demona solo to śmietnik a knight niestety potrzebuje 15-20 minut żeby zgarnąć tylko 6k expa za demona i naraże się na potężne ryzyko smierci bo przez 15 minut demon przynajmniej raz walnie combo 1k+.
|
Cytuj:
|
Srutututu, w którym niby updatcie tak wam tibie zepsuli? Jak Soule wprowadzili? no tak, mozna sie poplakac jak nie mozna sobie zrobic 10 bp uh w jedna nocke, Lamiace speary? chwala im za to, ze paradoksalnie kosztem utrudnionego treningu nie trzeba wogle trenowac, klimat wam zepsuli? jezeli kiedykolwiek on byl w tibii to zalezyl tylko od ludzi ktorzy w nia graja
|
Jedyne co mi sie nie podoba w update'ach to systematyczne pogarszanie knighta wzgledem innym profesji. Reszta jest OK, a zwlaszcza stamina. (nawet Mateusz Dragon Wielki expi krócej niż po 8 godzin dziennie więc jak ktoś nie sharuje z nikim konta to nie ma problemów ze staminą)
@down Oto cały knight powah! |
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
no to by było na tyle;) |
Cytuj:
|
No to ja chyba jestem stworzony do gry palkiem, bo skillowałem do 65 dista bez problemu. Wcale nie odczułem tak mocno tej przeszkody w postaci łamania się spearów :) Palek nie expiunajszybciej ale to i tak lepiej niż być knightem. A co do magów i druidów, jest to element marketingu. Są zrobieni w taki sposób, aby gra na FACC nie była opłacalna, a z PACC byli najlepsi. Czyli cipsoft tak wymyślił, że jak ludzie usłyszą że mag/drut są najlepszi to go zrobią i kupią PACC po czym dojdą do wniosku że bez PACC sie nie da grać....
|
Cytuj:
|
Jezus:P
TU NIE CHODZI O ZAJEBANE SOULE I SPEARY! Kurwa czy tu nikt nie zrozumial że najważniejszą sprawą są zajebane różdżki? Po co Ci runy hmm? Skoro i tak nie masz ich gdzie używać (sorc/druid), popieram tą teze przez to, że przeważnie hmm byly używanie przez postacie magiczne na dragach/guardach/necro i vampach. Bardzo ważnym aspektem gry bylo to wyexpienie na rotach. Bijac 27+ lvl byles juz 'kims' a 60 lvl robilo sie 3 miechy a nie 15 dni-.- Zróżnicowanie postaci. Pamiętam czasy gdy profseje na serwerze klasowaly sie w taki sposob: 35%-Knight 25%-Palek 20%-Druid 20%-sorc Teraz to wyglada tak: 20%-Knight 10%?-Palek 30%-Druid 40%-Sorc Każdy chwalił palka za jego łatwość gry. Speary sie zaczeły łamać, to i tak 15% zostalo, dopiero PO update z różdżkami i manasami. Pragne przypomnieć także, iż postać 50+ sorc/druid w tamtych czasach (nadal mowie o tibi 7.4) był szanowany. Każdy widzial że taki char jest wypracowany przez jego wlasciciela, np taki 70 elder będący na demkach czy dlach razem z 40 ek mial full respect od 120 ek który chciał wlasnie ten spawn zająć. @guburu: Wg mnie wlasnie nie respektuje. Sam to zauwazylem majac 65 ed na infernie w czasach 7.4 (40,45,52,58,65 i 80 lvls które grały wtedy jako ed). Bylem dlatego szanowany bo grałem JAKO DRUID a nie jako jeden z 5151251512 ed mogących go siokac na demach czy warlo... Wtedy idąc przez edron ludzie się powiedzmy 'klaniali' a teraz 60 ed to kwestia 30-50 dni dla ludzi którzy mają czas grac:) |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
@Xzonixek No wlasnie kiedys sorcem trzeba bylo expic na rotach i wszystkie profesje byly rowne, bo sorc expil na rotach a knight trenil! Obaj tracili mniej wiecej po tyle samo czasu i cierpliwosci. Po update z szybką maną ten balans zostal zachwiany, bo teraz sorce od poczatku do konca tylko expia, a knight musi się męczyć z nudnym treningiem. To jest niesprawiedliwe! 70 elder wciaz jest respektowany przez 120 ek (teraz nawet jeszcze bardziej) ale nie z powodu duzego wkładu w tworzenie postaci tylko z powodu jego sily, po prostu 70 elder jest duzo silniejszy od 120 ek! |
pamietam jaka to byla radosc jak zabilem sorkiem na 17lv beholdera z moich wlasnych hmmow
echhh lezka sie w oku kreci :( |
@up
Nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Przejrzalem ostatnio stronke pskonejotta i mateusz dragon wielki gral w ciagu ostatniego tygodnia przez 48 godzin (srednia 6,8571428 godzin dziennie a wiec znacznie ponizej limitu staminy) a z eriga widac ze nabil w tym czasie 12,335,635 expa co daje srednia 256992,39 expa na godzinę. (wliczając w to cały czas gry a nie tylko czystego expienia) Pokaż mi knighta ktory jest w stanie expic z taka predkoscia to jestem gotow oddac ci moje mpa. Cytuj:
|
Dla mnie żaden szpan, siedzieć ponad 6 godzin w grze dziennie. Przeglądając stronke ze statystykami, to Mateusz Dragon Wielki spośród czołowych graczy najwięcej siedzi przy komputerze. Uzależnienie..
Kiedyś Tibia była bardziej satysfakcjonująca. Przejście przez Dwarv Brigde zawsze było wielkim osiągnięciem (większośc powinna pamiętać, czemu), Mieć 40+ sorca to był całkiem niezły wyczyn, z Skull Staff sie chodziło na Fibuli i robiło runy które i tak na mało starczały. Większość updatów polepszyło sorca (szybciej regenerująca sie mana), ale z wand-ami to przesada, kiedy to od poczatku Sorc expuje oplacalnie, guardy bez staty ani jednego uha.. Za łątwa sie ta gra stała. |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
@topic Polepszenie sorca i druida? Przesada. Nie dawno, w pewnym temacie mod napisał, że nie było updatu, po którym wszystkie profesje były wyrównane. Powiedział też, że napoczątku dominował knight (wtedy jeszcze nie grałem, więc nie wiem). Potem zaczeła się "epoka" palka (wtedy zacząłem grać), a dziś najlepszą profesją jest druid i sorc. Moim zdaniem osoby, które chcą szybko zarobić, być najlepszym lub zaczynają grać wybierają profesje, które w danym momencie są łatwe do wyrobienia. Jednakże osoby, które lubią wyzwania, czy interesuje ich inna profesja (naprzykład wybieram w dzisiejszych czasach palka) lub grają dla przyjemności (choć i te osoby czasem wybierają profesje, którymi łatwo grać) wybierają inne voc. Od kąd zaczołem grać zafascynowały mnie dwie profesje knight i sorc. Knightem w cale nie było trudno expić, przeciwnie lubiłem to. Fakt nie mam jakiś super lvl, chociażby z tego powodu, że gram mało, a grę traktuje jako przyjemność. |
No z tymi spearami to troche przesadzili ja sam żucałem kija dla psa przez 20 min i sie nie łamie ;D
Knight - coś z tymi chmurkami że 30 na min czy coś takiego (nie gram knightem) Sorc i Druid - oni zawsze są najmniej poszkodowani :P:evul: :evul: :evul: |
Biegalem po single.
http://rapidshare.com/files/11646118/soze100.rec.html |
Cytuj:
Cytuj:
2) Na pewno znalezliby sie jacys oszusci w tym supporcie :| Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Aff i wg mnie w tamtych czasach huja różnicy było między facc druidami/sorcami bo i tak hmm od 27 bili. A druidzi stanowili taką sama partie co sorce... |
Kiedys tez bylo pelno uh makerow etc. jadących na bocie, wiec rzeczywista liczba sorcow/drutow byla jeszcze menijsza ;)
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:33. |