Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   Sesje RPG (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=11146)

Zwieshu 05-09-2004 09:53

Sesje RPG

Z kolegami gralismy kiedys w D&D ale teraz im sie znudzilo i zostalem tylko ja z jednym kolega co gramy jeszce w RPG <min. Tibia> ale to nie jest to samo co udzial w sesji. Mam pytanie czy ktos prowadzi sesje rpg w internecie bo bylem na kilku stronkach ale niestety sesje nie wypalily a ja bym hccial sprobowac. Jesli ktos prowadzi taka sesja i potzrebowal by gracza to napiszcie na moje gg 2698836

Ulrek 05-09-2004 10:56

Nie licz na to że w Polsce coś takiego kiedykolwiek wypali.

n3m3s!s 05-09-2004 11:40

Ulrek: Czemu uwazasz ze nie wypali...jak juz wypalilo. Matkus prowadzil na ircu sesje w D&D.

Zwieshu 05-09-2004 12:42

Ja tez wiem ze wypalilo bo muj kolega juz kilka razu uczestniczyl w takiej sesji tylko ze sie rozpadla ale bylo. A co do sesji D&D to odbywa sie ona na ircu tutaj na tibia.pl??

MatKus 05-09-2004 16:18

Na IRCu tibia.pl umowilismy sie, a potem juz bylo spotkanie na osobnym kanale, zeby nam inni nie przeszkadzali.
Ale chętniej zagrał bym sobie w jakiegoś PBEMa albo w PBFa (przez e-mail albo przez forum). Na IRCu za duży chaos sie robi.

n3m3s!s 05-09-2004 16:51

Tez bym chetnie zagral ale ciezko sie zgrac. Bo widzisz Matkus, ty chetnie zagrasz D&D a ja nie mam pojecia o tym systemie. Na odwrot to samo, chetnie zagram w Warhammera a jak widze malo osob jest chetnych do grania w tym systemie...i kolko sie zamyka.

Zwieshu 05-09-2004 17:03

mi chodzi glownie o granie online tak jak na irc a nie forom bo wydaje mi sie ze rozgrywka trwala by kilka razy dlozej niz normalnie bylo planowane. A tak apropo porobowalem wejsc na irca ale niemoglem wiec zciagnalom mIRc ale niewiem jak dodac tam Tibia.pl bo jeszcze nigdy nie ircowalem plx pomozcie a wtedy zagram z checiom z wami tez gram w D&D

Baron Kaldrick 05-09-2004 20:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez n3m3s!s
Tez bym chetnie zagral ale ciezko sie zgrac. Bo widzisz Matkus, ty chetnie zagrasz D&D a ja nie mam pojecia o tym systemie. Na odwrot to samo, chetnie zagram w Warhammera a jak widze malo osob jest chetnych do grania w tym systemie...i kolko sie zamyka.

W ramach kompromisu, rozegrajmy w World of Darkness +P

Polny Lowca 05-09-2004 20:35

Czemu nie w BG

Ulrek 05-09-2004 22:27

Gwoli wyjaśnien: napisałem że w Polsce coś takiego nie wypali dlatego że ludzie (a szczególnie Polacy) nie potrafią się zgrać, jednemu wypadnie to, drugiemu tamto, trzeciemu nie będzie się chcieć, a reszta (powiedzmy 5 kolesi) będzie dyskutować o głupotach lub bardzo mądrych rzeczach, aczkolwiek w ogóle nie związanych z tematem.

@up
Hej, a może tak pogracie w Earthdawna? Albo coś z RPG cyberpunkowych?

MatKus 05-09-2004 22:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
W ramach kompromisu, rozegrajmy w World of Darkness +P

Bardzo chętnie. Znajdź MG, to się łapię na to. Ostatnio kupiłem podręcznik do MAGa (z dromem sie złożyliśmy) i chętnie bym świat poznał grając u kogś zanim zaczne prowadzić :)
BTW: Do diaska, niech ktoś mi powie, po kiego grzyba ci magowie, vampiry i reszta patałajstwa kryją się przed światem, skoro są o wiele potężniejsi, "lepsi", mądrzejsi...... od zwykłych ludzi.

Cytuj:

Gwoli wyjaśnien: napisałem że w Polsce coś takiego nie wypali dlatego że ludzie (a szczególnie Polacy) nie potrafią się zgrać, jednemu wypadnie to, drugiemu tamto, trzeciemu nie będzie się chcieć, a reszta (powiedzmy 5 kolesi) będzie dyskutować o głupotach lub bardzo mądrych rzeczach, aczkolwiek w ogóle nie związanych z tematem
Dlatego zaproponowałem forum lub maila :P A po za tym na forum lub mailu można ładniej i dokładniej opisywać całą sytuację i chcąc nie chcąc bardziej skupić się na przygodzie a nie siekance.
Zać co do earthdawna - grywam, ale jakoś nie lubię go. I nie mam pojęcia, czemu.

n3m3s!s 05-09-2004 23:23

Ulrek: O ile sie orientuje to jestem na tym forum jedynym fanem Cyberpunka :(Zreszta jesli chodzi o Warhammera to tez nie ma zbyt duzo graczy.

btw: na WoD tez sie pisze ale nie prowadze bo nie znam.

eldian 06-09-2004 15:47

wydaje mi sie ze cyba najlepiej z wiedzminem na takiej sesji wychodziło
Matkus tez się na to pisze ale najlepiej wiedzmin bo w reszte nie grałem

Ithelios 06-09-2004 18:46

W weekendowe wieczory bardzo chętnie bym pograł w D&D,czy to przez forum czy przez IRCa(PBMów nie lubie:D )

Baron Kaldrick 06-09-2004 20:52

Cytuj:

Znajdź MG, to się łapię na to
Szczerze mowiac, to ja moge poprowadzic, mam prawie-gotowy scenariusz, osadzony w alternatywnym sredniowieczu (XV wiek, Wladziu Jagiello jest vampirem, Unia polsko-litewska posiada Slask, Wladek robi ekspansje na zachod... A po ulicach biegaja gnomy, po drzewach skacza elfy, a w Karpatach siedza krasnoludy~) ^^ Tylko jest jedne bol - jesli prowadzic w WoD, to tylko z graczami jako vampiry - bo w innych "trybach" nie probowalem jeszcze sil =] Niedlugo bede mial karty postaci chyba na kompie, to bede Wam mogl podeslac, wraz z regulka, do jakiej musicie sie stosowac przy wypelnianiu...Powiedzmy, za tydzien czy dwa chyba dalibysmy rade wystartowac +P

MatKus 06-09-2004 21:08

Baron Kaldrick : Ja z chęcią zagram równierz jako vampir. Tylko z mojej strony problem wygląda tak, że nie mam zielonego pojęcia o tym systemie. No, odrobinę domyślam się patrząc na kartę postaci do MAGa (podobno w vampirze i wilkołaku są prawie identyczne nie licząc różnic związanych z systemem). Ale jak mi ciutkę pomożesz, to chętnie zagram, podobno szybko się uczę.

zenonov 06-09-2004 22:45

Ja też bym sobie z chęcią pograł w jakiegoś erpega przez irc itp. Choć nie znam się na WoD to mógłbym zagrać :]

Ulrek 07-09-2004 00:49

Najlepiej to zebrać się z kilkoma kumplami, wejść do jakiegoś klimatycznego miejsca (my np. gramy w piwnicy :] ) i tam grać, grać, grać do upadłego, heh. To jest dopiero zaje.biste.

Swoją drogą nigdy nie grałem w cyberpunka ale zawsze wolałem klimaty
sci-fi/post-nuklearne od fantasy.

Zwieshu 07-09-2004 07:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Szczerze mowiac, to ja moge poprowadzic, mam prawie-gotowy scenariusz, osadzony w alternatywnym sredniowieczu (XV wiek, Wladziu Jagiello jest vampirem, Unia polsko-litewska posiada Slask, Wladek robi ekspansje na zachod... A po ulicach biegaja gnomy, po drzewach skacza elfy, a w Karpatach siedza krasnoludy~) ^^ Tylko jest jedne bol - jesli prowadzic w WoD, to tylko z graczami jako vampiry - bo w innych "trybach" nie probowalem jeszcze sil =] Niedlugo bede mial karty postaci chyba na kompie, to bede Wam mogl podeslac, wraz z regulka, do jakiej musicie sie stosowac przy wypelnianiu...Powiedzmy, za tydzien czy dwa chyba dalibysmy rade wystartowac +P

Co do tego ja tez bym zagral bo ponoc tez szybko sie ucze i nie sprawia mi roznicy w co bede gral. A z komplami tez gralisy w piwnicy:P a tak pozatym moze mi ktos pomuc i powiedziec jak sie obslogoje mIRC bo sobie zciagnolem ale nie umiem dodac serweru z tibia.pl

A i jeszcze jedno jak bedziesz mial te materialy to mozesz mi wyslac?? Tu masz mojego emeila [email protected] a tu macie GG 2698836

Bo pogral bym sobie naprawde w jakies RPG na sesje online i ja jestem na 100% chetny i zglaszam sie do grania chocby jako wampir bo itak nieznam sie na tych postaciach

MatKus 12-09-2004 13:02

Co do formy gry, to jest jeszcze jedna możliwość, która mogła by wypalić - jakiś program do rozmów głosowych. Pozostaje jedynie problem rzutów kośćmi, ale jak są dobrzy gracze i MG, to nie powinno być problemu z poprowadzeniem typowego storytellera. Ostatnio testowałem Skype, w którym można gadać jednocześnie w max 5 osób, i w sumie wychodziło spoko. Jest też zresztą wiele innych programów tego typu, trza by tylko posprawdzać je.

Ulrek 12-09-2004 13:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MatKus
Co do formy gry, to jest jeszcze jedna możliwość, która mogła by wypalić - jakiś program do rozmów głosowych. Pozostaje jedynie problem rzutów kośćmi, ale jak są dobrzy gracze i MG, to nie powinno być problemu z poprowadzeniem typowego storytellera. Ostatnio testowałem Skype, w którym można gadać jednocześnie w max 5 osób, i w sumie wychodziło spoko. Jest też zresztą wiele innych programów tego typu, trza by tylko posprawdzać je.

Na przykład TeamSpeak!
http://www.goteamspeak.com/news.php

Ithelios 12-09-2004 18:40

O tak!!Teamspeak wg.mnie najlepszy(stosuje go podczas meczy klanowych Unreal Tournament:P ).Wg mnie znacznie lepszy wybór niż PPM czy PBF.

MatKus 12-09-2004 19:02

Nie wiem, czy miałem po prostu pecha w czasie testów, ale jakość dźwięku w Team Speak była nieciekawa, a w porównaniu do Skype'a to nawet paskudna. W Skype miałem jakość gadając z bratem jak bym gadał przez telefon, w TeamSpeak głos był w bardzo niskiej częstotliwości, przez co był mocno zdeformowany i na dodatek przerwywał i szarpał. Chociaż Gewof i Gonzo twierdzili, że mnie dobrze słyszeli.

Shanhaevel 17-09-2004 12:03

Ja bym baaardzo chętnie zagrał w D&D. Znam system prawie na pamięć. :P Ale nie chcę być MP! :P

Dr.Unknown 17-09-2004 15:17

Lol z qmplami gram chyba w II edycje(D&D) i baardzo to lubie...nie myślałem nawet nigdy o wirtualnych sesyach...

Radek 666 18-09-2004 11:07

Ja bym też zagrał ale musieliście by mi troszki wytłumaczyć bo ja jeszcze nie grałem w D&D :-P . Bo ja nie wiem o co chodzi dokładnie :baby: .

Ulrek 18-09-2004 17:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Radek 666
Ja bym też zagrał ale musieliście by mi troszki wytłumaczyć bo ja jeszcze nie grałem w D&D :-P . Bo ja nie wiem o co chodzi dokładnie :baby: .

A grałeś w Baldur's Gate albo Icewind Dale? Tudzież parę RPG z lat 1988 - 1995?
Jeżeli tak to wiesz o co chodzi w D&D.

MatKus 27-09-2004 18:35

Akurat gry, które podałeś bazowane są na 2 edycji D&D (ściślej, AD&D 2 ed), a obecnie już coraz mniej osób gra w 2 edycję (może trochę starej gwardii), bo po prostu jest dośc drudno dostepna i nigdy oficjalnie nie była tłumaczona na PL i nie była w polsce wydana. Większośc osób gra w D&D 3ed, która jest jak najbardziej polonizowana i całkiem nieźle się spisuje, a jeśli chodzi o gry na niej bazowane na komputer, to Neverwinter Nights oraz Return to Temple of Elemental Evil.
A tutaj masz kawałek zeskanowanego podręcznika gracza do D&D3ed pl, niestety nie chciało mi się całości skanować.

Caspius 29-09-2004 14:40

To ktos w koncu prowadzi? Ja jestem chetny, tlyko prosze o cynk na gg 7620312. Na tibie.pl ostatnio zagladam zadko, bo za bardzo mi zamula lacze a brachol prawie caly czas expi (wiec lagi, kicki etc.). Moge wlasciwie grac w kazdy system, tlyko po krotkim wprowadzeniu (czy to jest dark fantasy, podstawowe rasy etc.). Gralem juz w Wampira:Maskarade, Warhamca i kilka systemow kumpli.

Radek 666 04-10-2004 15:19

To bym mógł zagrać ale czy ktoś "prowadzi" taką sesje czy coś w tym stylu jak było wspomniane w temacie?

Arqan 14-10-2004 18:44

hehe

W koncu trafilem w moj temat :) ... prowadzilem :D juz AD&D 3 Edycje wiele razy :) i lubie prowadzic wiec jesli nadal szukacie Mistrza :D
Tylko jest maly problem mieszkam w Szwecji od dwoch miesiecy i wszystkie podreczniki mam w Polsce :/ hehe ale znam je na pamiec
Moj GG 6185045 jakby co to pisac :)
Aha i mam pytanko jak sie gra n Ircu to jak rozwiazuje sie problem z koscmi ??

Zwieshu 14-10-2004 19:32

No widze ze lodzie zagladneli na tego posta ale jak narazie nie widzialem zadnej konkretnej odpowiedzi ;( czy jest ktos kto ma jakos zorganizowane sesje w internecie na ircu albo pzrez skype widzialem tez na jakiejs stronce specjalny program do prowadzenia sesji moze ktos potrzebuje graczy bo napisaly jzu domnie 2 osoby chetne do grania ja preferowal bym D&D :P no ale nie jestem wybredny

Caspius 14-10-2004 22:31

NARESZCIE! od razu, bezapelacyjnie sie zapisuje :> btw to bedzie sesja PBF czy PBIrc?

Aramil Defender 14-10-2004 23:41

Świat Mroku

Ja osobiście mogłbym zagrać w większość systemów ( ulubiony wampir). Więc jakbyco to ja sie na to pisze, aha MatKus jesli chodziło dlaczego sie kryją podam ci jeden z powodów w średniowieczu: INKWIZYCJA. A co do łączenia systemów świata mroku to mogą być problemy w stylu punkty gnozy wilkołaków z i siła woli wampirów i dary z dyscyplinami ale to tylko mechanika gry a więc można coś ustalić, prowadziłem już wampira czytałem pare podręczników świata mroku a więc moge pomóc jakiemuś narratorowi( GM jak kto woli) :kat:

Arqan 15-10-2004 11:09

ok

Ok git wiec mamy juz 3 osoby + Misia gry
Wiec ile sosob jeszcze potrzebujemy ?

ZAPIESUJCE SIE AD&D 3Edition

Ithelios 15-10-2004 11:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arqan
Ok git wiec mamy juz 3 osoby + Misia gry
Wiec ile sosob jeszcze potrzebujemy ?

ZAPIESUJCE SIE AD&D 3Edition

Jak już powiedziałem ja też jestem chętny.

Caspius 15-10-2004 12:21

Powtarzam swoje pytanie, sesja PBF czy sesja PBIrc? ja bym byl za PBF.
btw. zasady D&D znam tak z grobsza tylko :P ale zawsze jestem chetny do gry (szybko sie ucze :D)

Mala probka sesji PBF, w ktorej graja doswiadczeni gracze (Warhammer): http://forum.szarysmok.eu.org/viewto...2b9c050b1f8a68 [Jest to link na forum KSSu (Krolestwo Szarego Smoka), jednej z najlepszych stron o warhmmerze w polsce]

@Aramil~
Nie zapominaj ze ludzie maja takze znaczna przewage liczebna. Ile Bomb atomowych przezyje przecietny wampir?:P no dobra, przesadzilem, nie atomowek :P ale serio, ile rakiet czy innego swinstwa by byl w stanie przezyc przecietny wampir?

Ithelios 15-10-2004 12:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Caspius
Powtarzam swoje pytanie, sesja PBF czy sesja PBIrc? ja bym byl za PBF.
btw. zasady D&D znam tak z grobsza tylko :P ale zawsze jestem chetny do gry (szybko sie ucze :D)

@Aramil~
Nie zapominaj ze ludzie maja takze znaczna przewage liczebna. Ile Bomb atomowych przezyje przecietny wampir?:P no dobra, przesadzilem, nie atomowek :P ale serio, ile rakiet czy innego swinstwa by byl w stanie przezyc przecietny wampir?

PBIrc z mojej strony.I uważam,że przy odpowiednim podejściu graczy,taka sesja nie musi się ograniczać do hack'n slasha.Musi być tylko doświadczony MG,potrafiący zbudować klimat i w miarę doświadczeni gracze(nie małoletni gówniarze wyklinający,robiący kretyńskie aluzje i rozwalający klimat).

besn 15-10-2004 13:16

również jestem chętny do rozgrywki ;]

Arqan 15-10-2004 14:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ithelios
PBIrc z mojej strony.I uważam,że przy odpowiednim podejściu graczy,taka sesja nie musi się ograniczać do hack'n slasha.Musi być tylko doświadczony MG,potrafiący zbudować klimat i w miarę doświadczeni gracze(nie małoletni gówniarze wyklinający,robiący kretyńskie aluzje i rozwalający klimat).

Dokladnie Ithelios ma racje, prowadzilem kiedys w Polsce dla gowniarzy raz, na nastepny dzien nawet niechcialo mi sie isc do nich bo to co oni wyprawiali na sesji to lamalo glowe :)
Pozdro

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:35.