Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Koniec z koncertami satanistycznych zespołów? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=133764)

Celoz 14-06-2007 17:03

Koniec z koncertami satanistycznych zespołów?

Dzisiaj w gazecie przeczytałem, że Ogólnopolski Komitet Obrony przed Sektami tworzy "czarną listę" na której będą się znajdować wszystkie zespoły, które przekazują satanistyczną treść. Po ukończeniu tej listy zostanie ona przekazana urzędnikom, i zespoły te zostaną powstrzymane od koncertowania. Wymienione zostały m. in. zespoły: Behemoth, KAT, Marylin Manson. Moim zdaniem to kompletny absurd, bo w innych państwach na całym świecie nigdy nikt nawet nie pomyślał o czymś podobnym. A co Wy myślicie o takim pomyśle?

Descartes 14-06-2007 17:08

A gdzie jest wolność słowa i wyznania? Najpierw Teletubisie, teraz to... niech dają k*rwa spokój... Nikt nikogo nie zmusza, aby chodził na koncerty Behemotha, tak samo nikt nikogo nie zmusza, aby brał sobie ich przekaz do serca. Niech wreszcie zrozumieją, że nie każdy chce i musi dla przykładu wierzyć w wiarę chrześcijańską dlatego, że "wszyscy". Może za niedługo będą organizować krucjaty, jak za średniowiecza?

@Down: przeczytaj mój post jeszcze raz, uważnie - może da ci to do myślenia?

Arfyd 14-06-2007 17:09

@Up
Nie potrzebuje czytać Twojego posta jeszcze raz. Wyraźiłem swoją opinię i tyle!

@Topic
Bardzo dobry pomyśł jak dla mnie ...

@Down
Ja nie słucham Hip-hopu. Hahaha.:)

EDIT: [Co Wy się tak na mnie uwzięliście ? Napisałem czy mi się to podoba czy nie i tyle. Mam prawo.:] ]

Lasooch 14-06-2007 17:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arfyd (Post 1484866)

Hehe, niech zabronią koncertów wulgarnych wykonawców i się tWOJE hiphopy pochowają =))))

@top: absurd, ale nie na całym świecie jest wolność pod tym względem. W jakimśtam kraju nie pozwolono na występ Ich Troje, bo byli zbyt kontrowersyjni.

Zamor1 14-06-2007 17:14

Juz nie maja co robic. Bedzie to dobre dla tych, ktorzy nie sluchaja tego typu muzyki. Trzeba jeszcze zabronic wystepow hip-hopowcow bo przeklinaja i w ten sposob demoralizuja mlodziez !!111

Descartes 14-06-2007 17:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 1484881)
Hehe, niech zabronią koncertów wulgarnych wykonawców i się tWOJE hiphopy pochowają =))))

Bardzo dobry pomysł - co nam będą dziatwę deprawować. O!

Zresztą, co do cenzurowania... nasz rodzimy Behemoth do np. Barbecued Jew się nie umywa. (kiedyś na sickipedii było o nich wspomniane, ale usuneli głupki)

Celoz 14-06-2007 17:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arfyd (Post 1484866)

Nie no, twoja wypowiedź mnie poruszyła. Myśl przyszłościowo. Sporo ludzi, aby móc słuchać swojej ulubionej muzyki, pewnie wyemigrują gdzieś, wszyscy się zmówią gdzie i tuż przed wyjazdem zagłosują na PiS, aby jeszcze bardziej udupić życie tym, którzy odebrali im kulturę.

Ashlon : haha, przypomnial mi sie taki zart...
"Jaki jest szczyt chamstwa?"
"Zaglosowac na PiS i wyjechac z kraju"
:D

Bambuko 14-06-2007 17:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Celoz (Post 1484896)
Nie no, twoja wypowiedź mnie poruszyła. Myśl przyszłościowo. Sporo ludzi, aby móc słuchać swojej ulubionej muzyki, pewnie wyemigrują gdzieś, wszyscy się zmówią gdzie i tuż przed wyjazdem zagłosują na PiS, aby jeszcze bardziej udupić życie tym, którzy odebrali im kulturę.

Co żeż w mordeż?

Karl0ss 14-06-2007 17:34

Chociaż rzadko słucham Metalu to IMO. "Pomysł" Zjebany...

Pozdrawiam

Hieyan 14-06-2007 17:45

http://ateista.org/img/posts/08.2006/Jerzy-Owsiak.jpg

Ten człowiek nie jest po prostu do końca zdrowy psychicznie.
IMO to nie przejdzie. Nawet jezeli, Unia będzie interweniować, bo to jest chore i nie zgodne z niczym, wyłączając poglądy Giertycha oraz Rydzyka.

Powinni również zamknąć dyskoteki, bo tam rozprowadza się najwięcej narkotyków oraz odwołać wszystkie mecze piłkarskie, gdyż zawsze przychodzą na nie pseudokibice.

Tovob Lard 14-06-2007 17:58

Marylin Manson [The Golden Age of Grotesque] <3
Zajebisty album słucham go i jeszcze wbrew pozorom nie wpierdoliłem swojego żółwia ku czci szatana, w ogóle nie darze go sympatią. xd
Jeśli wprowadzą taki zakaz to oby nie zapomnieli o zakazie sprzedawania białych dresów, rękawiczek chirurgicznych, wabików fluorescencyjnych na ryby, maseczek ochronnych no i białych gwizdków, bo przecież to najszybsza droga do grochów i kwasu.
Słucham rapu _/
Słucham metalu _/
Słucham mojej mamy _/

Czarna_Mamba 14-06-2007 18:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Celoz (Post 1484896)
Sporo ludzi, aby móc słuchać swojej ulubionej muzyki, pewnie wyemigrują gdzieś, wszyscy się zmówią gdzie i tuż przed wyjazdem zagłosują na PiS, aby jeszcze bardziej udupić życie tym, którzy odebrali im kulturę.

o kurna : o Strach się bać.

Co do tematu, bezpodstawne. Ja sama nie biorę do siebie satanistycznych tekstów - kto chce, niech słucha, koło uszu mi to powiewa. Ale przecież nawet nasze prawo stoi na straży wolności słowa - o co w tym wszystkim w końcu chodzi?

Matek 14-06-2007 18:52

Zespoly nazistowskie tez nie maja prawa grania.

Jak dlamnie - pomysl swietny, o ile zostanie potraktowany z rozsadkiem - o przez ludzi ktorzy maja pojecie co robia. Dosc mam idiotow robiacych sobie jaja z religii tylko dlatego, ze sa tru-satan-prawdziwy. I nie - nie jestem katobeton em - ale pewne zachowania maja swoje granice, nawet u idiotow.

Pozatym satanizm to nie wyznanie (odnosnie wolnosci wyznania)

Nie - Behemoth to nie satanistyczny zespol:)

janek@ 14-06-2007 19:45

Czego sie tu dziwic w tym kraju??? To normalka. B)

Nie wiem co myslec o tym pomysle... Z jednej strony ochrania mniej rozgarnietych przed oglupieniem z drugiej natomiast ogranicza i lamie konstytucje. ;/

Jezeli juz mieliby szatanowcow wieszac to niech rowniez powiesza przesadzajacych hip hopowcow.
Wtedy byloby rowno.

P.S.
Upal komus jednak zaszkodzil. ;]

spider-bialystok 14-06-2007 19:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek
Zespoly nazistowskie tez nie maja prawa grania.

Jak dlamnie - pomysl swietny, o ile zostanie potraktowany z rozsadkiem - o przez ludzi ktorzy maja pojecie co robia. Dosc mam idiotow robiacych sobie jaja z religii tylko dlatego, ze sa tru-satan-prawdziwy. I nie - nie jestem katobeton em - ale pewne zachowania maja swoje granice, nawet u idiotow.

Pozatym satanizm to nie wyznanie (odnosnie wolnosci wyznania)

Nie - Behemoth to nie satanistyczny zespol

To, ze ty masz dosc nie znaczy, ze powinno sie tego zabronic innym. Przeciez nikt cie nie zmusza do chodzenia na te koncerty, wiec zostaw tez wybor innym. No chyba, ze koncertuja w twoim domu ;]

Glamri 14-06-2007 20:23

Ta. Jak tak dalej pójdzie to żebym mógł posłuchać swojej ulubionej muzyki będę musiał przy świeczce skulić się w rogu piwnicy i po cichutku na słuchaweczkach ją puszczać. Co z moją wolnością słowa? Co z moim prawem do wyboru? Jak już wiele osób przede mną to powtarzało - nikogo wołami nie ciągną na te koncerty. -.- Jak to uda im się wcielić w życie to na Wiejskiej namaluję odwrócony krzyż! O! ; P

Meryba 14-06-2007 20:34

O co wam chodzi z tymi satanami że ktoś słucha metalu to odrazu jest szatanista i nie wiezy w Boga? Bo sie nie orietuje w tych tematach.

No i poco ?? nie mają co robić debile !

Ashlon 14-06-2007 20:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1485320)
To, ze ty masz dosc nie znaczy, ze powinno sie tego zabronic innym. Przeciez nikt cie nie zmusza do chodzenia na te koncerty, wiec zostaw tez wybor innym. No chyba, ze koncertuja w twoim domu ;]

Ok, wiec niech ludzie tez sie pieprza w tramwajach czy autobusach, bo maja wolna wole.

Wg mnie niech sobie propaguja ten satanizm - ich sprawa. Tylko dlaczego musza obrazac czyjas wiare poprzez wysmiewanie sie z symboliki chrzescijanskiej (ciernie na glowach itd, zreszta wiekszosc elo-satanistycznych zespolow to idioci, myslac, ze odwrocony krzyz jest znakiem Szatana).

Exodus 14-06-2007 21:00

Świetny pomysł! Już dawno powinni to zrobić :)

Korektor 14-06-2007 21:01

@Ash,
Najlepsze jest to, że oni nie są satanistami i nie próbują nimi być. Satanizm to religia podobna do kodeksu Hammurabiego. W cale nie chodzi o czczenie szatana , czy o darcie się do kumpla "Ave Satan!" przez jezdnię. Poza tym na odwróconym krzyżu powieszono św. Piotra, więc nie widzę tu nic szatańskiego. Jest jakaś specjalistyczna nazwa na tych, którzy czczą szatana, ale nie pamiętam jaka.

@topic,
Wolność jest, tylko, że wolność jednego człowieka nie może godzić w wolność innego, bo wtedy też będzie źle. Serio nie bawi mnie krzyżowanie się Madonny na koncertach. Niby wolność mówi o tym, że można prawie wszystko, że ona może się krzyżować a fani to oglądać. Ale chwila, moment. Ja jako chrześcijanin, albo chociaż osoba posiadająca cząstkę moralności uważam, że naruszeniem mojej wolności jest np. sikanie na portret Jezusa. Jeśli mam to jaśniej przedstawić, to luknijcie w dół:

-h*j ci w d*pę, mogę tak mówić, bo mam prawo do wolności!

Tylko, że taki zwrot godzi w wolność adresata tych słów.

Heidar 14-06-2007 21:04

Dziwne, że nic nie mówią o Slayer'rze ;> Swoją drogą wisi mi to, najwyżej na koncerty będzie się jeździło za granicę, a muzyki słuchało z MP3/4. Ale i tak pomysł zwalony...

spider-bialystok 14-06-2007 21:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 1485474)
Ok, wiec niech ludzie tez sie pieprza w tramwajach czy autobusach, bo maja wolna wole.

Nic takiego nie napisalem. Chodzi o zakaznie koncertow. Nikt nikogo nie zmusza do uczestniczenia w takich koncertach. Takie koncerty nie odbywaja sie przed blokami, tylko w klubach muzycznych. Chcesz to kupujesz bilet i idziesz, nie chcesz to idziesz gdzies indziej.
Rownie dobrze moglym powiedziec, ze w kinach powinien byc zakaz pokazywania filmow gore, np "Wzgorza maja oczy", bo takie filmy sa dla mnie obrzydliwe i glupie, a w dodatku obrazaja moje poczucie dobrego smaku. Ale nie mowie nic takiego, bo nikt mnie nie zmusza do ogladania tego.

Vil 14-06-2007 21:06

GOTUJ MAKARON DLA SZATANAAA !!!!!!!!!!!1111 AAAAAAAARRRRRGGGGGHHHHHH !!!!!!!

Utworzmy ogolnopolski komitet obrony przed oszolomami.

Michoss 14-06-2007 21:09

@Ashlon
A czemu hiphopy mają wołać ChaWuDeePeee! I obrażać policję? I całą reszte również, znając niektóre teksty.

@Topic
Stereotypy. Każdy metal to satanista i składa kotki w ofierze demonom, a każdy rapowy kawałek zawiera słowa "ch*j" "ci*a" "dziwka" i "chwdp", a jeśli ich niema to są przeczytane szyfrem.

Jednakże nasi politycy mają swoich Wszechpolaków, nie mogą im zabrać muzyczki bo by rozp******li sejm w drebiezgi.

Krzesław 14-06-2007 21:30

Apropos zespołów satanistycznych, to nasuwa mi się takie głupawe pytanie. Czy członkowie zespołów znanych jako satanistyczne, a przynajmniej antychrześcijańskie (np. Behemoth) naprawdę składają kozły w ofierze i tym podobne rzeczy, krótko mówiąc są satanistami, czy też robią to wyłącznie dla kasy?

Korektor 14-06-2007 21:37

@up,
Prywatnie pewnie są jak Osbourn (kij wie jak to się pisze). Nie potrafią zawiązać butów bez pomocy żony i jak mówią to prawie zasypiają. Antychrześcijanami zostali na pokaz. Wszak nie zebrali się jako pseudo "sataniści" i założyli zespół tylko pewnie na odwrót. Weźcie za przykład taki B27. Dzieciaki udające EMO i ELO Ziomali. Nie chcę wiedzieć jakie są w realu, bo zapewne to chore TH Loversy. Udają fajne, ale nie są i to je boli :<

Kemper 14-06-2007 22:02

A niech sobie zakazują co chcą, tyle że jeszcze wiecej ludzi wyjedzie z tego kraju. Dla tych oszołomów pewnie każdy metalowy zespół to odrazu sataniści ale stereotypów nie mozna ot tak zmienic, po za tym stereotypy sa potrzebne zeby czlowiek nie mial chaosu w glowie ;)

spider-bialystok 14-06-2007 22:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1485621)
@up,
Prywatnie pewnie są jak Osbourn (kij wie jak to się pisze). Nie potrafią zawiązać butów bez pomocy żony i jak mówią to prawie zasypiają. Antychrześcijanami zostali na pokaz. Wszak nie zebrali się jako pseudo "sataniści" i założyli zespół tylko pewnie na odwrót.

Poczytaj sobie o scenie black metalowej w Norwegii na poczatku lat 90 to zobaczysz, ze bylo bardzo krwawo i nieprzyjemnie.

Heidar 14-06-2007 22:37

@up
Wystarczy sobie przypomnieć Varg'a z Burzum'a ;>

Caer 14-06-2007 22:41

Pomysł z jednej strony dobry, z drugiej straszna kupa. Nie wiadomo jakie zespoły zostaną umieszczone na tej liście, a znając tych wszystkich fanatyków, mogą tam umieścić zespoły nie mające nic wspólnego z satanizmem. Ot, dlatego, że nie rozumieją o czym śpiewają ; )

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
Utworzmy ogolnopolski komitet obrony przed oszolomami.

Zapisuję się na to ;>

Lasooch 14-06-2007 22:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 1485474)

Zauważ, że Spider napisał 'No chyba, ze koncertuja w twoim domu ;]'. Dopóki nie ograniczają czyjejś wolności, niech robią co chcą (sami też są wolni, a zakazanie im czegoś, co nie narusza niczyjej wolności jest pogwałceniem ich wolności, czyż nie?). Na zasadzie - nie chcesz myć zębów, nie myj, ale nie chuchaj mi w twarz =P

Tutaj jest (w 3 poście bodajże) lista mhrotschnych zespołów.

Eivrel 14-06-2007 23:02

Ech.. ja już gdzieś tam pisałem, jeżeli takim zespołom mają zakazać grania, to powinni zakazać też takim jak arka noego (czy jak to było) albo Rubikowi.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek
Dosc mam idiotow robiacych sobie jaja z religii tylko dlatego, ze satru-satan-prawdziwy. I nie - nie jestem katobeton em - ale pewnezachowania maja swoje granice, nawet u idiotow.

Sorry Cię bardzo, ale to, że ty masz tego dość niewiele akurat znaczy. Jak ktoś sobie chce pokpić z religii to niech sobie pokpi, co to religia jakaś wyjątkowa.
Cytuj:

Tylko dlaczego musza obrazac czyjas wiare poprzez wysmiewanie sie z symboliki chrzescijanskiej (ciernie na glowach itd,
Może ich to bawi?
Cytuj:

Wolność jest, tylko, że wolność jednego człowieka nie może godzić wwolność innego, bo wtedy też będzie źle. Serio nie bawi mniekrzyżowanie się Madonny na koncertach. Niby wolność mówi o tym, żemożna prawie wszystko, że ona może się krzyżować a fani to oglądać. Alechwila, moment. Ja jako chrześcijanin, albo chociaż osoba posiadającacząstkę moralności uważam, że naruszeniem mojej wolności jest np.sikanie na portret Jezusa.
Sikanie na Jezusa to nie wiem, jakieś czuby i chuligani, ale nie stawiajmy tego na równi z jakimś ukrzyżowaniem madonny. To akurat nie godzi wcale w wolność drugiego człowieka, więc nie wiem w czym jest problem.

Ogólnie niech zakazują koncertów z chuliganami, jak np. coś z kotami niedobrego robią, albo co, ale za satanizm to nie wiem czemu.

Edit:

Cytuj:

Ale żeby to oceniać potrzebny byłby także ktoś kto zna się na muzyce metalowej.
A co tu do znania? Patrzysz na scenę, jak kolesie przesadzają i robią coś niedobrego, to już pyk z nimi, a jak sobie tylko grają to zostawić w spokoju.

PiXik 14-06-2007 23:06

z jednej strony to bardzo dobrze ale niech taki zakaz mają zespoły rzeczywiście "satanistyczne"bądź naśladujące tego typu zjawiska. Ale żeby to oceniać potrzebny byłby także ktoś kto zna się na muzyce metalowej. Niestety mam wrażenie że jest to znowu na pokaz a nie po to by rozwiązać problem.
ps.niech to dotyczy każdego rodzaju gatunku muzyki który propaguje satanizm
ps2. stereotyp jest taki że metale to sataniści bla bla, ale jak widać po tym temacie bronią takich zespołów więc już sam nie wiem co o tym myśleć

spider-bialystok 14-06-2007 23:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PiXik (Post 1485870)
ps2. stereotyp jest taki że metale to sataniści bla bla, ale jak widać po tym temacie bronią takich zespołów więc już sam nie wiem co o tym myśleć

Nie tylko metale sluchaja metalu ;]. Ja slucham naprawde duzo, glownie black i death metalu, czasem cos z pogranicza symphonic i gothic metalu, a metalowcem nie jestem.

Ryłek 15-06-2007 00:00

Tak, przejmujcie się wszyscy.
Ja tam nie zamierzam rezygnować ze słuchania death metalu, thrashu ani śladowej ilości blacka jaka znajduje się w mojej kolekcji. W sumie i tak się nikt tym nie przejmie, to po co w ogóle robić aferę?

Eivrel 15-06-2007 00:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryłek (Post 1485961)
Tak, przejmujcie się wszyscy.
Ja tam nie zamierzam rezygnować ze słuchania death metalu, thrashu ani śladowej ilości blacka jaka znajduje się w mojej kolekcji. W sumie i tak się nikt tym nie przejmie, to po co w ogóle robić aferę?

Ja się osobiście (nie wiem jak inni) ani tym nie przejmuję, bo tego nie słucham, ani afery nie robię, tylko po prosty komentuje to. Chyba wolno jeszcze skomentować.

Dolor 15-06-2007 08:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 1484881)

@top: absurd, ale nie na całym świecie jest wolność pod tym względem. W jakimśtam kraju nie pozwolono na występ Ich Troje, bo byli zbyt kontrowersyjni.

Co do Ich Troje
Raczej nie dla tego że byli wulgarni :D Jak by to ode mnie zależało to w ogóle by nie grali :D

Może jeszcze oprócz chodzenia na koncerty tych zespołów zakażą słuchania ich muzyki?

Celoz 15-06-2007 08:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Meryba (Post 1485424)
O co wam chodzi z tymi satanami że ktoś słucha metalu to odrazu jest szatanista i nie wiezy w Boga?

Treści zawarte w metalu najczęściej związane są z satanizmem.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1485513)
Jest jakaś specjalistyczna nazwa na tych, którzy czczą szatana, ale nie pamiętam jaka.

Heretycy?
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Heidar (Post 1485519)
Dziwne, że nic nie mówią o Slayer'rze ;>

Dokładnie to samo wpadło mi na myśl, gdy przeczytałem ten artykuł... Ale chyba wiem dlaczego. Z warszawy do trójmiasta jest bliżej, niż do kaliforni :>
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dolor (Post 1486247)
Co do Ich Troje
Raczej nie dla tego że byli wulgarni :D

Od kiedy słowo kontrowersja oznacza wulgarność?

spider-bialystok 15-06-2007 09:54

Celoz, tacy mroczniacy jak ty pierwsi pojda do odstrzalu ;>

litt 15-06-2007 10:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Celoz (Post 1486270)
Treści zawarte w metalu najczęściej związane są z satanizmem.

ROOOOOOFL

Czlowieku przeczytales kilka TRU tekstow Behemotha i myslisz ze jestes boski?
Naprawde teksty satanistyczne sa w mniejszosci, cala masa heavy metalowych utworow ma inna tematyke, nawet IM zarzucano propagowanie satanizmu, wiec w jednej piosence, wypowiedziano kwestie w pewnym slangu, ktora w wolnym przekladzie znaczyla 'nie mieszaj sie w rzeczy, ktorych nie rozumiesz'. Celoz, do tej pory nie uwazalem Cie za takiego ignoranta, ale po tym co napisales to nawet PiXik sie chowa.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:49.