Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Zmiany w regulaminie forum (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=137397)

Raynold 03-07-2007 00:09

Zmiany w regulaminie forum

Masowe próby wyłudzania haseł poprzez wrzucanie linków z różnymi paskudztwami (wirusy, keyloggery, trojany, exploity, owntibie i inne) wymusiły na nas wprowadzenie nowego zakazu dotyczącego linkowania do plików na zewnętrzych serwerach.

Od dziś zabronionymi formatami są: exe, scr, zip, rar, bat, com (oczywiście, jako rozszerzenie pliku, nie domena). Autor posta zawierającego link do pliku w jednym z w/w formatów zostaje zbanowany dożywotnio, niezależnie czy plik zawierał "niespodziankę", czy też nie.

Co więcej, do uploadowania plików zabronione jest używanie wszelakich serwerów ukrywających rozszerzenie pliku. Cała nazwa pliku - wraz z rozszerzeniem - musi być widoczna w URLu. Głównym celem jest zupełne wykluczenie z użycia serwerów typu speedy share. Wyjątkiem od tej reguły może być np. serwer http://tibicams.tibianetwork.net/ na którym jest umieszczana masa filmów. Możliwe, że z upływem czasu, biorąc pod uwagę różne czynniki, lista serwerów będzie rozszerzona.

Jeśli chcesz podać link do jakiejś gry, czy programu, znajdź oficjalną stronę twórcy lub producenta i podaj link do tej strony. Możesz także podać link do programu, który znajduje się w znanym i zaufanym serwisie, np. http://dobreprogramy.pl/ Przykładowo: pobierasz plik exe z oficjalnej strony producenta i wrzucasz na jakiśtam serwer, w ramach mirrora. Na forum podajesz link do tego mirrora - dostajesz bana.

UWAGA!
Admini i Moderatorzy nie mają obowiązku ani sprawdzania zawartości pliku (np. rar), ani skanowania plików antywirusami; nie muszą także sprawdzać, jaki naprawdę plik jest na serwerze maskującym rozszerzenie! Podasz link np. do popularnego speedy share - dostajesz bana. Umieścisz gdzieś na serwerze choćby plik rar ze zdjęciami - dostajesz bana.

Grono Aminów i Mondatorów

Dziundzior 03-07-2007 13:30

No to fajnie :). Ja tam i tak nie wchodzilem i wchodzic nie bede w jakies nieznane mi linki xd

Goldscorpion 03-07-2007 13:33

Bardzo dobrze. Super, że sie ktoś za to wziął. To już stawało się nie do zniesienia kiedy każdego rana widziałem spam tematów typu: "najnowszy bot bijący 2x szybciej!!"...

mati8dwa 03-07-2007 13:37

Dzisiaj na gg, pisała do mnie nieznajoma osoba:
9488827 8:54:51
hej Mati, kiedys chciales moja fotke, wiec prosze
9488827 8:54:55
[link]
9488827 8:54:55
:)
Ja 11:59:27
eee ktoś Ty?
Ja 12:00:22
i dlaczego w koncowce jest ***** ;]

Teraz dam taką rade, jeśli ktoś nieznajomy przesyła wam link patrzcie na końcówkę;).

Fonevv 03-07-2007 13:41

no i gitara już nie będzie tak dużo hakerów, tylko jeden problem bo jak ktoś z mojej sieci da takie coś to już nie będę mógł korzystać z tego forum, huh :/

Rybzor 03-07-2007 13:41

Tak! tak! ban em all!

Goku_Sayian 03-07-2007 13:43

no fajnie ;p

Saragoss 03-07-2007 13:56

NO i jest git teraz nie bedzie znowu tych zwalonych linków typu "Moja siostra nago wchodzcie" :D:D:D zal.br i tyle. Tylko bmodkom dziękować :]

Thero 03-07-2007 13:59

To chyba lepsze rozwiązanie niż wszystkie inne podawane przez userów (SMS za konto i inne tego typu głupoty).
Na prawdę dobry pomysł.

--Cienius-- 03-07-2007 14:01

Np chce dac filmiki z polowan na nowych potworach mam ich np 5. To niemoge wrzucic to w rara? Poco mi ban dozywotni na pol roczne konto ? ;d

Ale i tak popieram wogole najlepiej byloby gdyby filmy mozna bylo wrzucac do modkow modki by ocenialy i wsadzaly do dzialu filmow , nie daloby sie tego edytowac ani komentowac. Nie byloby to dobre?

Parys 03-07-2007 14:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez --Cienius-- (Post 1528387)
Np chce dac filmiki z polowan na nowych potworach mam ich np 5. To niemoge wrzucic to w rara? Poco mi ban dozywotni na pol roczne konto ? ;d

A teraz pomyśl o takiej sytuacji:
Ktoś daje rara, wrzuca 4 pliki dobre i jeden zainfekowany. Ile osób się na to nabierze? Ile osób sprawdza każdy plik pojedynczo? Po prostu wrzuć pliki pojedynczo. I daj do każdego link.

Allorx 03-07-2007 14:08

I jak tu nie kochać modków i adminów? :)

Raynold 03-07-2007 14:16

Nie jest to super zabezpieczenie przed ludźmi wrzucającymi takie pliki, ale na dzień dzisiejszy jest to duże ułatwienie w pracy - przy każdym poście spędzamy duuuużo mniej czasu, bo nie musimy sprawdzać tego (wliczywszy w to czas na ściągnięcie pliku, przeskanowanie, sprawdzenie pod kątem owntibia, ewentualnie wcześniej rozpakowanie etc). Poza tym trzeba pamiętać, że zawsze może być jakiś nowy wirus, którego skanery jeszcze nie wykrywają - a my możemy uziemić takiego gostka ;)

thierry 03-07-2007 14:16

w reszcie

I tak ma być :P

AdiTheMaster 03-07-2007 14:19

Skoncza sie tematy "Loot z 5h huntu MDW!!!!!!" dobra robota.

Adow Adan 03-07-2007 14:27

a jak zbanujecie komuś konto(na IP) jak ma zmienne IP(neo) lub ktoś jest "niezły" czyli co 2-3 min robi nowe konto dla "hakowania" ??
Po Prostu nie powinno być możliwości dodawania linków dla osob które nie są na forum 2-6 miesiecy ;] <-- takie moje zdanie.

Exodus 03-07-2007 14:28

Ile jest serwerow ktore nie maskuja linkow?
Przydal by sie jakis temat w dziale filmy ktory je wymieni , gdyz atm ja przypominam sobie tylko rapidshare...

Crazy_Frog 03-07-2007 14:29

Pomysł bardzo dobry tylko teraz modkowie bedą musieli być bardziej aktywni sprawdzajac mase tematów ale za to mogą banować odrazu nie ściągając plików

Pozdrawiam :)

Marfu 03-07-2007 14:32

Jeszcze gdyby tak moderatorzy oczyscili forum z tycvh wszystkich spamujacych, wulgaryzujacych...

Ech - moderatorzy, powiedzcie, czemu Wam na Forum nie zalezy??

Szekelebongo 03-07-2007 14:34

Moim zdaniem

Jak do tej pory w regulaminie forum były wpisy zabraniające Botów, OTS, Quest Spoiling. Później zabroniono końcówek *.e-x-e
Teraz ta lista została jeszcze bardziej poszerzona ale czy to coś zmieni. Masa dzieciaków i tak założy codziennie nowe konto i nic sobie nie robiąc z dożywotniego bana zasypią każdy dział swoim "Haksiorskimi" tematami.
Niedługo zakazy obejmą avatary, podpisy, cenzura PM - chyba nie tędy droga.

Żeby krytyka była konstruktywna powinienem zaproponować jakieś rozwiązanie bądź kierunek który można by obrać w celu polepszenia sytuacji.

Part 1
Jeżeli chcecie zabronić pewnych serwisów to być może można to zrobić w ten sposób :
Linki można podawać tylko w znacznikach URL, gdyż inaczej będą zamieniane na przykładowe gwiazdki ***
Linki wpisane w znaczniki URL byłyby sprawdzane za pomocą wyrażeń regularnych czy rzeczywiście jest to link - unikniemy przez to zapisów typu s.p.e.e.d.y*******
Jeżeli link byłby poprawny zostałby porównany ze spisem linków, które są akceptowane przez serwis tibia.pl i w zależności od wyniku wyświetlany bądź nie.

Part 2

Jeżeli chodzi o coś innowacyjnego to należy się może zastanowić nad procesem rejestracji nowych użytkowników - Sam nie mam właściwie pomysłu na weryfikację, dlatego tylko wspominam o tym.
Problem niejako leży w tym że każdy może założyć nowe konto niemalże codziennie i od razu zaśmiecić forum linkami.
Wiadomo że o wiele lepiej jest zapobiegać niż leczyć.
Profilaktyka tutaj to zbiór poradników, często bardzo dobrych, które byłby bardziej pomocne gdyby były lepiej widoczne - proszę źle mnie nie zrozumieć, mam na myśli choćby pojedynczy button na stronie głównej, bądź rotacyjny system wyświetlania odnośnika do poradnika z tematyki security.

Można wzbogacać poradniki o filmy wykonane chociażby programami typu CamStudio. Pokazać za pomocą domowej sieci jak działa szkodliwe oprogramowanie, keylogger itp. Jak ktoś zobaczy co, jak i dlaczego się dzieje to będzie bardziej uważał.

Nie chce się za bardzo rozpisywać bo ludzie z reguły nie czytają długich postów, jednak takie jest moje stanowisko i mogę dyskutować.

P.S
Zastanawiam się czy ktokolwiek z redakcji jak też sam autor czyta odpowiedzi ludzi, aby zobaczyć co my o tym myślimy.

Pozdrawiam // Dla czytelności zrezygnowałem z podpisu.

evolucja 03-07-2007 14:44

@UP
Dobrze gadać, herbaty?

@TOPIC
Trochę to już przesadzone. Po co w ogóle forum?

kessiowasaga 03-07-2007 14:53

Czyli nie można nic wrzucać na speedy share? Np sam nagrałeś filmik, a nie umiesz wrzucać na tibicams~~~.net to dostajesz bana?

Rothes 03-07-2007 14:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez evolucja (Post 1528486)
@TOPIC
Trochę to już przesadzone. Po co w ogóle forum?

Z tego co wiem, cel for nie ogranicza się do podawania linków. Jak sama nazwa wskazuje służą one do prowadzenia dyskusji.

@Szekelebongo
Oczywiście, że czytamy. Coś takiego jak cenzura na serwisy typu speedy share istnieje od dłuższego czasu, lecz wcale nie tak trudno ją obejść. Dzisiejsze zmiany mają raczej na celu ułatwienie pracy nam - moderatorom, aniżeli zwiększenie bezpieczeństwa użytkowników. Niestety choćbym nie wiem jakich kroków byśmy nie podjęli, nie zastąpimy niektórym z nich zdrowego rozsądku i odrobiny inteligencji.

Gizmik 03-07-2007 14:57

Nauka nie boli, a może będzie trochę mniej hakerstwa na forum i ogólnie większy porządek. Bardzo dobra decyzja.

Etoric 03-07-2007 14:57

Imo

1.Pełna aktywacja konta:

-możliwość podawania linków
-możliwość zakładania tematów w dziale "filmy" ,"zdjęcia" i 'propozycje poradników"

Żeby ową aktywacje otrzymać należało by:
-mieć konto dłużej niż miesiąc
-mieć ponad 150 postów
-każdy znaczący post to ponad 100 liter

2.Nazwy użytkowników
Jeżeli wprowadzono by aktywacje, haXy zakładali by konta typu : Janzoofil1 Janzoofil2, żeby konta 'odlegiwały' czekając na przyszły miesiąc. By tego uniknąć należało by wprowadzić pewną blokade, np. jeżeli bym chciał zrobić nick eforic czy etorik w zakładzaniu konta automatycznie pojawiał by się błąd" Nick, który chcesz wybrać już istnieje, lub jest bardzo zbliżony do istniejącego"
Ta cenzura by działała, gdy ktoś by chciał założyc użytkownika z tylko jedną różnicą tak jak w/w.

3. Linki z rozszerzeniami typu . e x e

Jeżeli ktoś osiągnął by pełną aktywacje, dał link www.rapidshare.blabla. e x e dostawał by bana na miesiąc odrazu przy zatwierdzeniu 'wyslij temat/posta'
Jeżeli natomiast by wysłał www.spedyshare.br/blabla także dostawał bana na miesąc. Dozywotnie bany były by debilstwem, gdyż zawsze można przez przypadek zostawić konto nie wylogowując go. Nikt by nie mógł dać żadnego haXa, ponieważ odrazu byłby nagradzany.

Gilu90 03-07-2007 15:00

Może wreszcie zmniejszy się liczba keyloggerów na tym forum.

RobertoIchi 03-07-2007 15:08

Bardzo dobrze! Tylko zawsze mnie ciekawi jedno jak np. ten co daje keyloggera pisze takie coś: tylko skasujcie spacje, albo w miejsce kropek wpiszcie exe,albo też nie mogłem skopiować do końca linku więc dopiszcie tam www czy coś innego czy oni tego nie widzą, że nikt nie na to nie nabierze?Żałośni są już ci kolesie..:D

deili 03-07-2007 15:10

Posunięcie może i dobre, tyle tylko że równie dobrze da się przesłać keyloggera w gif,jpg i mpg ;)
Wystarczy tylko aby plik został otwarty w IE, dla przyzwoitości nie będe pisał co i jak bo jak ktoś jest w temacie to wie o co chodzi a troli uczyć zamiaru nie mam ;)

Tak czy owak zdrowego rozsądku nic nie zastąpi, naszczęście używam Linuxa :D

A tak swoją drogą to witam wszystkich bo tak się składa że to mój pierwszy post ;)

Dewiacja 03-07-2007 15:14

- czyścimy.

filobossek2 03-07-2007 15:18

Tylko, że te zmiany były wprowadzone już jakiś czas temu ...

Thero 03-07-2007 15:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dewiacja (Post 1528555)
Pomysł na krótką metę dobry. Bo te nowe zasady są szokujące. Ogólnie nie odbieram tego pozytywnie. Ktoś, nawet niechcący (choćby najbardziej zaufany) wrzuci jakiego 'igza' czy co innego i dostaje dożywotniego bana... no ludzie. Mam nadzieję, że moderatorów również ten zakaz obowiązuje. Ciekawe co by wynikło z takiego... missclicka ze strony moderatora, :ban:

Stary, za głupotę się płaci. Chcący, czy niechący - nie przestrzegasz regulaminu i tak czeka cię kara.

Squary 03-07-2007 15:33

Bravoooooooooooooooo
Wreszcie cos sie zmieni:]
Oby na lepsze:p
No i jedyny ale duzy minus tego to ze przez jakiegos balwana
ze swojej sieci mozna sie pozegnac z forum tibia.pl NA ZAWSZEX(

Vanhelsen 03-07-2007 15:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Szekelebongo (Post 1528465)
[...] Masa dzieciaków i tak założy codziennie nowe konto i nic sobie nie robiąc z dożywotniego bana zasypią każdy dział swoim "Haksiorskimi" tematami.[...]

Ale to ONI tracą czas (i moderatorzy również), w tej kwestii proponował bym jakieś wydłużenie rejestracji albo wprowadzenie ograniczenia czasowo-postowego (bardziej czasowego) jeżeli chodzi o umieszczanie linków ewentualnie możliwość umieszczania lików tylko w znacznikach url + przy linkach z niebezpiecznymi zakończeniami pojawienie się jakiejś ikonki o 'wyższym' znaczeniu niż http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (np w wersji czerwonej ;P) z dopiskiem obok (np "możliwy keylogger") która to ikonka będzie również linkiem odsyłającym do konkretnych poradników anty-keylogg. To nie ma na celu zmniejszenia ilości keyloggów ale zwrócenia uwagi na nie przez niedokształconych użytkowników.

Inną możliwością, również mającą na celu zwiększenie bezpieczeństwa jest możliwość zmienienia systemu raportowania postów (o ile się tak da) Przy oknie raportu pojawił by się "ptaszek" możliwy do zaznaczenia z opisem "prawdopodobnie keylogger", tak wysłany raport mógł by się pojawiać na samym szczycie listy jaką otrzymują moderatorzy (nie wiem jak ten system działa od niebieskiej strony) zaś tak zaraportowany post by był automatycznie edytowany dodając na wstępie i na końcu dużym fontem "post może zawierać keyloggera, jest on w trakcie weryfikacji, prosimy nie kożystać z zamieszczonych w nim linków!" Po takim czymś system powinien automatycznie blokować możliwość edycji posta przez autora.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Etoric (Post 1528516)
[...]Dozywotnie bany były by debilstwem, gdyż zawsze można przez przypadek zostawić konto nie wylogowując go.[...]

W regulaminie wyraźnie jest napisane, że odpowiadasz za swoje konto nie zważając na to, kto z niego korzystał tak więc tylko w twojej intencji jest, by się wylogować...

Pomysł nie jest zły, patrząc na ograniczenia jakie serwuje tibia.org (jeśli chodzi o awatary, podpisy szukanie itp itd bla bla bla) ale co ciekawsze, wiem, że ludzie nie przepadają za czytaniem regulaminu, co zaowocuje dużą ilością banów xP

Duch Guardi 03-07-2007 15:50

Nie wiem czy to cokolwiek pomoże :/ ,ale mam nadzieję że w jakimś stopniu tak

Niestety zauważyłem że hackerzy znaleźli sposób na oszustwa w odnośniku do innej strony klikasz w link a tu wyskakuje inna stronka np www.tibia.com
sposób na zobaczenie czy to nie oszustwo klikasz prawym na link właściwości i pisze ci adres
Cytuj:

adres: www.tibia.pl

Elwer Balus 03-07-2007 16:12

Good job!!!
Trzeba się w końcu wziąć za dzieci neo!

Vanhelsen 03-07-2007 16:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Guardi (Post 1528632)
Nie wiem czy to cokolwiek pomoże :/ ,ale mam nadzieję że w jakimś stopniu tak

Niestety zauważyłem że hackerzy znaleźli sposób na oszustwa w odnośniku do innej strony klikasz w link a tu wyskakuje inna stronka np www.tibia.com
sposób na zobaczenie czy to nie oszustwo klikasz prawym na link właściwości i pisze ci adres

to nie jest żadne oszustwo, po prostu user jest w stanie nadać jakąkolwiek nazwę danemu linkowi, w tym przypadku nazwa udaje inny link...

.Ghandar 03-07-2007 16:40

prawda jest taka, że jak będą chcieli umieścić linki, to i tak je umieszczą. a ta zmiana, którą wprowadziliście, może tylko zmienić ich częstotliwość.

pozdro dla "mondatorów"!

Etoric 03-07-2007 17:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 1528624)

W regulaminie wyraźnie jest napisane, że odpowiadasz za swoje konto nie zważając na to, kto z niego korzystał tak więc tylko w twojej intencji jest, by się wylogować...

nic co ludzkie nie jest mi obce. Nawet ja robie błędy, chociaż to jest niewyobrażalne.

-=DanieL=- 03-07-2007 17:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Etoric (Post 1528516)
Imo

1.Pełna aktywacja konta:

-możliwość podawania linków
-możliwość zakładania tematów w dziale "filmy" ,"zdjęcia" i 'propozycje poradników"

Żeby ową aktywacje otrzymać należało by:
-mieć konto dłużej niż miesiąc
-mieć ponad 150 postów
-każdy znaczący post to ponad 100 liter

2.Nazwy użytkowników
Jeżeli wprowadzono by aktywacje, haXy zakładali by konta typu : Janzoofil1 Janzoofil2, żeby konta 'odlegiwały' czekając na przyszły miesiąc. By tego uniknąć należało by wprowadzić pewną blokade, np. jeżeli bym chciał zrobić nick eforic czy etorik w zakładzaniu konta automatycznie pojawiał by się błąd" Nick, który chcesz wybrać już istnieje, lub jest bardzo zbliżony do istniejącego"
Ta cenzura by działała, gdy ktoś by chciał założyc użytkownika z tylko jedną różnicą tak jak w/w.

3. Linki z rozszerzeniami typu . e x e

Jeżeli ktoś osiągnął by pełną aktywacje, dał link www.rapidshare.blabla. e x e dostawał by bana na miesiąc odrazu przy zatwierdzeniu 'wyslij temat/posta'
Jeżeli natomiast by wysłał www.spedyshare.br/blabla także dostawał bana na miesąc. Dozywotnie bany były by debilstwem, gdyż zawsze można przez przypadek zostawić konto nie wylogowując go. Nikt by nie mógł dać żadnego haXa, ponieważ odrazu byłby nagradzany.

Jak najbardziej się z Tobą zgadzam.

Polinik 03-07-2007 17:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez --Cienius-- (Post 1528387)
Ale i tak popieram wogole najlepiej byloby gdyby filmy mozna bylo wrzucac do modkow modki by ocenialy i wsadzaly do dzialu filmow , nie daloby sie tego edytowac ani komentowac. Nie byloby to dobre?

Jasne, nie mamy co robić, tylko całymi dniami siedzieć i oglądać (w większości nudne i żałosne) filmy z Tibii.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:40.