Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   Zezenia - MMORPG czyli lepsza Tibia (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=145222)

Kharakorn 24-08-2007 18:15

Zezenia - MMORPG czyli lepsza Tibia

www.zezenia.org - strona gry zezenia
www.zezenia.xx.pl - oficjalny polski fansite stworzony przez mojego kolegę z Tibii

Zezenia jest grą podobną do tibii(To nie plagiat, gra ta posiada własny silnik i klienta tworzonego od 0)

A oto co napisał o Zezeni mój kolega na swoim Fansite

Zezenia to gra MMORPG (Massively-Multiplayer Online Role-Playing Game) w 2D stworzona przez międzynarodowy zespół nastolatków. Na czele projektu stoi K-Zodron, 15-latek ze Szwecji.
Gra czerpie garściami z tego co najlepsze w grach tego typu - mamy do wyboru jedną spośród pięciu klas i ruszamy w świat pełen przygód, obfity w niebezpieczeństwa i niewyobrażalne bogactwa. Do dyspozycji mamy sporo przedmiotów, w które możemy zaopatrzyć naszego herosa. Jest również szansa na zakup domu, w którym będziemy trzymać nasze zdobycze ... Brzmi znajomo?
http://img213.imageshack.us/img213/5146/zezeniaiy9.jpg
Nie brakuje w niej jednak oryginalności, nowością jest możliwość walki dwiema broniami naraz (dual wield) oraz dodatkowe skille takie jak Cooking, Mining i Blacksmithing. Ponadto, gra jest na razie w fazie testów, więc każdy może pomóc w jej tworzeniu poprzez umieszczanie grafik na forum, które mogą zostać użyte w grze (Patrz: zakładka "linki") i odnajdywaniu błędów.
Na razie jedyną wadą gry jest to, że nie można w nią grać - aktualnie są prowadzone prace nad nową wersją z ulepszona grafiką, nowymi przedmiotami i potworami. Ale warto zaczekać by przekonać się, że Zezenia to doskonała propozycja dla maniaków MMORPGów jak i dla "zwyczajnych" ludzi. :)
http://img161.imageshack.us/img161/4384/33418069ab9.jpg

Chwilowo server gry jest Offline ponieważ trwa modyfikacja servera, grafiki, klienta, po prostu wszystkiego.

Kolega który stworzył Fansite tworzy również itemy do gry Zezenia i ja mu pomagam :)

Raxev 24-08-2007 18:18

A ogólnie to kiedy ostatnio działała Zezenia? Bo kiedyś jak się zacząłem interesować tą grą, to zbierali pieniążki na lepszy sprzęt do hostowania.

I czy wstępnie wiadomo kiedy będzie działać ;d
Wyczytałem, że w wersji 2.1.6(?) ;d a teraz jest 2.1.5 tak? ;]]

Połączenie systemu z Tibii, dużo opcji z TerraWorld i ta ładna grafika ;d

E to poczekam, a tam jest pvp czy jak? ;d
Będzie to jakiś rozsądny sposób walki między graczami? Czy podejdzie high lvl, strzał w low lvla i low lvl traci swój sprzęt, a zabójca nie będzie mieć żadnych konsekwencji?

Kharakorn 24-08-2007 18:23

zezania miała już działać tydzień tamu, ale mapper nie zdążył wykonać nowej mapy na czas :( a mojego kolegi nie chcą na mappera.

up^
A dokładnie nie wiem, ale wiem to że nie długo się pojawi

Pan i Wladca 24-08-2007 18:31

Jak dalej będą się tak pierdolić z przyjmowaniem nowych ludzi, to szybko tego nie skończą. Nic im nie pasuje, zrób wypaśne grafiki, to i tak ich nie zadowolisz ;)

Kharakorn 24-08-2007 18:37

masz racje mają sku****le wymagania :)

Qras 24-08-2007 18:40

Gra zapowiada sie milo , warto poczekac pewnie :D

Pacz_knight 24-08-2007 18:44

Nah! Tibia 2! Niezla grafika nawet mozna siadac na krzeslach! 8o
Gierka zapowiadasie ciekawie. Moze sciagne jak bedzie wiecej o niej wiadomo.

Kharakorn 24-08-2007 18:50

dobrze słyszeć że ktoś jest zainteresowany :)

up^^
Raxev dowiemy się wszystkiego jak wydadzą nowego Uptade który cały czas jest tworzony

zoliax 24-08-2007 20:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kharakorn (Post 1620492)
Zezenia jest grą podobną do tibii(To nie plagiat, gra ta posiada własny silnik i klienta tworzonego od 0)

Nowy silnik nie oznacza, że nie jest to podróbą, podchwyceniem identycznego pomysłu.

Jeszcze nie grałem, ale mogę zobaczyć, bo sama Tibia mnie znudziła, a ja jakoś gustuję w takich prostych grach. ;]

Jednak kolorowej przyszłości nie wróżyłbym, skoro nawet zrzutów ekranu z gry nie potrafią skompresować... ~800kB jeden screenshot!

@down
Dajesz w *.jpg jakość 80-90% i wizualnie nie widzisz różnicy. Tyle że zdjęcie waży 5 razy mniej. Na a jakieś o 40% więcej od tego waży prawdziwa fotka w całkiem dobrej jakości... A to tylko prosta grafika z gry jest...

Kharakorn 24-08-2007 20:58

bo jest w dobrej jakości a ten co umieściłem ma 240+ kb a ten na stronie zezenia.xx.pl ma 1,2 mb bo jest w dobrej jakości :)

qq2 26-08-2007 11:02

Heh, nie wiem czemu, ale teraz każdy robi podobne do siebie projekty ala tibia xDD
No, ale widzę, że grafa ładna, jeśli będzie online to zagram ;]

Marchewki 26-08-2007 11:19

ten projekt już robią długo ale były testy itp :D to jest szansa nawet więcej że gra wyjdzie

Yoh Asakura 26-08-2007 11:21

Grafika szpetna, wali pikselami po oczach tak, że aż się patrzeć się nie chce. Chociaż lepsze badziewne 2D niż gówniane 3D (Runescape...). Pożyjemy zobaczymy, może coś z tego wyewoluuje, na razie wygląda mi to na kolejne tibio-podobne gówno które zżyna od niej wszystko bez wyjątku i dodaje parę sprawdzonych pomysłów przy okazji nie wnosząc do kanonu gier niczego nowego.
Cytuj:

Na czele projektu stoi K-Zodron, 15-latek ze Szwecji.
No ludzie, trochę umiaru bo to jedzie plagiatem na kilometr...

Misza 26-08-2007 15:57

Jeśli już się robi jakiś amatorski MMO, to może z własnym gameplayem, własnym interfacem, własnym stylem graficznym, itp. Inaczej wątpię, żeby projekt się długo utrzymał. Jak się wybije, to CIPSoft widząc konkurencję może oskarżyć o plagiat, jak się nie wybije, to ludzie potraktują to jak jakiś kiepski OTS.

Poza tym: obiekty są zbyt 'obłe', zalatują kiepską bajką i pastelami. ;)

Ale jeśli jednak coś z tego wyjdzie, to chętnie zobaczę.

Kele 26-08-2007 21:35

Te screeny dokładnie pokazują, że to jest kolejny, marny klon Tibii. Nawet własnego interfejsu nie potrafili zrobić.

Marchewki 26-08-2007 22:36

buahaha koleś w runescape masz tyle możliwości , gdzie w innych grach nie masz tyle zal mi ciebie nad runescape pracuje od cholery typa w porównaniu z tibia ta gra góruje, gdybyś zagrał byś wiedział nie grałeś
nie wiesz :/

Kele jak taki kozak hehe to sam zrób :D

Yoh Asakura 26-08-2007 22:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marchewki (Post 1624129)
buahaha koleś w runescape masz tyle możliwości , gdzie w innych grach nie masz tyle zal mi ciebie nad runescape pracuje od cholery typa w porównaniu z tibia ta gra góruje, gdybyś zagrał byś wiedział nie grałeś
nie wiesz :/

Czytaj ze zrozumieniem - lepsza taka grafika 2D niż gówniana "grafika" 3D z Runescape'a która jest tak szpetna, że oczy bolą bo 10 min. grania. Do Runescape'a nic nie mam, ot typowy MMO, nic ciekawego.
Cytuj:

Buehehe, zrób gorsze. Jesteś w kropce, nie ?

Marchewki 26-08-2007 22:51

ja w kropce nie jestem... bo mnie te gry nie interesują tylko że jak sie krytykuje to powinno sie coś samemu umieć zrobić a nie dupa i tyle :D leje na to :D

Yoh Asakura 26-08-2007 22:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marchewki (Post 1624161)
ja w kropce nie jestem... bo mnie te gry nie interesują tylko że jak sie krytykuje to powinno sie coś samemu umieć zrobić a nie dupa i tyle :D leje na to :D

To, że nie umiem napisać takiej gry nie oznacza, że nie mogę jej krytykować. Jeśli do rzyci to co, mam pisać, że jest super i w ogóle zajebaszczo bo sam takiej nie zrobię ? Litości...

Marchewki 26-08-2007 23:18

najlepiej nie nabijać postów i tyle :/

Rethfing on Aldora 26-08-2007 23:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marchewki (Post 1624129)

To pomyśl, że skoro ktoś się bierze za grę to chyba powinien ją zrobić od początku, gra powinna mieć własny styl.
Ta Zezenia wygląda identycznie do Tibii, grafiki pościągane itd..

Dziub$$ 27-08-2007 00:25

więc mam pytanko,
czy działa w ogóle ta gra?
jak tak to z kąd można pobrać klijenta i jak zrobić konto ;]
i kim na początku najlepiej grać

Raxev 27-08-2007 11:13

Z tego co widzę, to już wprowadzili wersję 2.1.6, więc pozostaje czekać na uruchomienie serwera.

Sardendor 27-08-2007 15:47

Ludzie srać na taką gre ;/ przeciez oni wszystko odgapili. Nawet sciany musze byc podobne... szkoda mi takich ludzi bo poprostu nic nie potrafia sami zrobic... Uwazam ze nikt nie bedzie grał dłuzej w taką gre. Nawet wyglad okienka taki sam w ktorym sie gra. ehhhh
Zamiast zrobic wszystko swoje to tutaj jest 99% podobnego do tibii...

Marchewki 27-08-2007 19:09

@up dobre sobie nic sami ni potrafią to powiedz mi tylko dokładniej co te nic oznacza bo ja jakoś nie kumam ;)

Michoss 27-08-2007 19:24

Tysiąc gier o grafice tibii i podobnej treści i budowie, stary barman miał, Tysiąc gier o grafice tibii i podobnej treści i budowie, stary barman miał, gdyby jedna nich, przypadkiem upadła, zostałoby mu dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć. Dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć gier o grafice tibii i podobnej treści i budowie, stary barman miał...

Aż szkoda patrzeć. Jedna tibia +577475 OTSów wystarczy -.-.

Pacz_knight 27-08-2007 19:30

Rzeczywiscie gra jest podobna do Tibii ale ciezko jest zrobic wszystko od zera. Gra moze byc ciekawa i czekam az rusza servy.
Do autora tematu- mozna prosic o jakies ss'ki z huntow czy walki?

Sardendor 27-08-2007 19:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marchewki (Post 1625802)
@up dobre sobie nic sami ni potrafią to powiedz mi tylko dokładniej co te nic oznacza bo ja jakoś nie kumam ;)

to ze wszystko jest "odgapione"
0 ich pomysłu

Starczy ?

Po co ludzie maja grac w tą Zezenie , skoro to jest robione na wzor tibii

Chyba lepiej grac w oryginał... Tibie

Yoh Asakura 27-08-2007 19:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pacz_knight (Post 1625832)
Rzeczywiscie gra jest podobna do Tibii ale ciezko jest zrobic wszystko od zera. Gra moze byc ciekawa i czekam az rusza servy.

Ciężko ? Nie oznacza to, że można zlamić wszystko z innej gry, którą też było CIĘŻKO zrobić. Plagiatowanie to pójście na łatwiznę, nie sądzisz ?

Sardendor 27-08-2007 19:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pacz_knight (Post 1625832)

Najbardziej mnie rozbawiło to "ciezko jest zrobic wszystko od zera"

O to chodzi... Ze zeby uznac to za twoja gre musisz zrobic wszystko sam...
A na tych screenach to wszystko przypomina tibie
DOSŁOWNIE wszystko.

Pacz_knight 27-08-2007 20:04

@Yoh Asakura
Owszem masz racje. Gra jest praktycznie sciagnieta z Tibii ale mi chodzi o to ze zrobienie grafik, nowych umiejetnosci etc. jest trudne do wykonania.

@Sardendor
Lol myslisz ze oni tego nie zrobili? To ze na tych screenach gra przypomina tibie nieznaczy ze jej sie nie zrobilo samemu. Myslenie nie boli.
Tak jak juz powiedzialem. Gra jest sciagnieta ale tak jak autor tematu napisal gra ma swoj silnik.

Marchewki 27-08-2007 20:06

dobra to wytłumacz mi po co grać w Mu online , Kal online , Knight online jak wszystkie sa prawie takie same, wszystko zgapiają ;/ to po co w to grać to jest twoje inteligetne myslenie brawo koles

Misza 27-08-2007 20:07

Właśnie po nic. Nie graj. Wyjdź na dwór.

Yoh Asakura 27-08-2007 20:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marchewki (Post 1625911)
dobra to wytłumacz mi po co grać w Mu online , Kal online , Knight online jak wszystkie sa prawie takie same, wszystko zgapiają ;/ to po co w to grać to jest twoje inteligetne myslenie brawo koles

Facet, idź się zabij, po co codziennie robić to samo ? A te twoje porównania to sobie możesz wsadzić tam gdzie słońce nie dochodzi.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pacz_knight
Owszem masz racje. Gra jest praktycznie sciagnieta z Tibii ale mi chodzi o to ze zrobienie grafik, nowych umiejetnosci etc. jest trudne do wykonania.

Jeśli ich to przerasta to niech się za to nie zabierają, proste nie ?

aripck 29-08-2007 02:13

no no zapowiada się coślepszego od tibii :) i nawet grafika niezła xD.
teraz tylko czekać aż serwer on-line

Tuba^^ 29-08-2007 04:16

Jak dla mnie jest to troche zmodernizowany ots.
Ile w to w ogole osob gra?

_WrD_ 29-08-2007 10:54

Lol, przecież to jest tylko przerobiony graficznie klient Tibii, a "serwer" to zwykły OTS!
Omg, teń świat normalnie spada na psy... Coraz więcej Tibii?! Durnowatych, bezsensownych Tibii!

...

EDIT:
@down
Może zostało zrobione od zera, ale imo niczym to się nie różni od Tibii, wg. mnie to po prostu OTS, dziecko.

Marchewki 29-08-2007 13:56

haha tylko że wszystko było robione od zera to juz ots brawo :) respekt dla ciebie @up

Tuba^^ 29-08-2007 15:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marchewki (Post 1628956)
haha tylko że wszystko było robione od zera to juz ots brawo :) respekt dla ciebie @up

Co z tego, ze robione od zera jak praktycznie wyglada tak samo jak Tibia

zoliax 29-08-2007 16:44

To z tego, że jednak nie jest to jeden z tych uber exp*10000000000 OTSów, a nowa gra, do której stworzenia są potrzebne umiejętności, podobne do tych, które posiadali ci trzej studenci...
A od OTS to różni się również tym, że nie jest ograniczane klientem Tibii, więc jeszcze lepiej może naprawiać błędu CipSofu, wprowadzać nowe rzeczy.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:54.