Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   "Mein Kampf" a polskie prawo. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=158552)

Uther92 24-12-2007 23:18

"Mein Kampf" a polskie prawo.

Może się ktoś orientuje, czy samo posiadanie tej książki jest w polsce przestępstwem ?

Yoh Asakura 24-12-2007 23:20

Wydaje mi się, że nie.

Capality 24-12-2007 23:29

Nie bardzo się orientuje ale czemu nie można jej posiadać? Jakieś treści nazistowskie?

Uther92 24-12-2007 23:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Capality (Post 1805270)
Jakieś treści nazistowskie?

Nie wcale ;d
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wikicytaty
Ta koncepcja nie miała miejsca w przypadku Żyda, on nigdy nie był nomadem, był pasożytem na ciele innych narodów.

Ghard Lage 24-12-2007 23:41

Co do tematu to pewnie nie ale na co ci to?
A tak po za tematem modkowie zaraz ci zamkną temat, ponieważ nakłania do nieetycznej dyskusji czy jak no tam (tak było z tematem o legalizacji narkotyków...).

Uther92 24-12-2007 23:42

Po nic, po prostu z czystej ciekawości chciałem przeczytać.

Misza 25-12-2007 00:22

U nas w klasie jeden gość to wytrzasnął na codzienne 'pół godziny czytania'. Tak, mamy coś takiego. Każdy czyta jakąś wybraną książkę. Nawet fajny pomysł.

Zamor1 25-12-2007 01:24

Wiem tylko, ze ksiażka jest zabroniona do sprzedazy w naszym kraju.

Eivrel 25-12-2007 01:44

Cytuj:

A tak po za tematem modkowie zaraz ci zamkną temat, ponieważ nakłania do nieetycznej dyskusji czy jak no tam (tak było z tematem o legalizacji narkotyków...).
LOL. Serio tak było?

Johnny121 25-12-2007 01:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zamor1 (Post 1805467)
Wiem tylko, ze ksiażka jest zabroniona do sprzedazy w naszym kraju.

Bo żyjemy w zjebanym kraju, w którym tak na prawdę nie ma wolności słowa >_<

Duch Niespokojny 25-12-2007 01:53

Wydaje mi się, że nie jest to nielegalne. Jeżeli by nawet ktoś uznał, że książka propaguje treści nazistowskie, to i tak wątpię czy samo jej posiadanie można by uznać za niezgodne z prawem. Wiem, że kiedyś była jakaś afera dotycząca tego tytułu, ale to z tego względu, że polski wydawca nie posiadał praw autorskich. No, a skoro tylko o to chodziło, to pod innymi względami chyba wszystko jest jak najbardziej legalne...

Bambuko 25-12-2007 02:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Johnny121 (Post 1805509)

A Ty masz 14 lat.

Koszyk 25-12-2007 04:15

Cytuj:

Jak nie ma ? istnieje tylko trzeba uwazac co i przy kim sie mowi :)

Emily Firehair 25-12-2007 04:43

posiadam na kompie i nie mam kiedy strawic jej, wyslac?;d

Thomisson 25-12-2007 10:26

Cytat z Wikipedii:
W roku 2015, 70 lat po śmierci autora prawa autorskie do "Mein Kampf" wygasną, a utwór stanie się częścią domeny publicznej.

Czyli dopiero za ponad 8 lat będzie mogła być u nas w sprzedaży.

Topic:
Uważam, że książka powinna być w sprzedaży. Jest wiele straszniejszych i mniej etycznych książek, dostępnych w sprzedaży. Gdyby jej autor nie napadł na Polskę, w naszym kraju zapewne byłaby dostępna w każdej księgarni.

Uther92 25-12-2007 12:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emily Firehair (Post 1805679)
wyslac?;d

Byłbym wdzięczny :)

Krizz 25-12-2007 13:15

- czyścimy.

Duch Niespokojny 25-12-2007 13:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thomisson (Post 1805726)

Zawsze ktoś może wykupić prawa autorskie...

Yoh Asakura 25-12-2007 13:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emily Firehair (Post 1805679)
posiadam na kompie i nie mam kiedy strawic jej, wyslac?;d

Jeśli naprawdę ja posiadasz, to też bym prosił o wysłanie. ;>

ripper 25-12-2007 13:25

O wolności słowa:
To pojęcie jest poniekąd bezsensowne, gdyż zawsze jesteśmy ograniczenia przez prawa bądź obyczaje, więc nie możemy mówić o WOLNOŚCI, gdy za pewne słowa grożą nam represje społeczne czy prawne.
O wydawaniu Mein Kampf:
Moim zdaniem powinni książkę wydawać, ponieważ jeśli ktoś chce jej użyć do szerzenia ideologii nazistowskiej, to i tak to zrobi (bo nie jest trudno ją zdobyć, z tego co widzę), a utrudnianie przeciętnemu obywatelowi pogłębiania swojej wiedzy jest głupotą.
O posiadaniu Mein Kampf:
Nie jestem specem w dziedzinie prawa, ale wydaje mi się, że możesz posiadać Mein Kampf, nosić na szyi stalową swastykę a pokój obwiesić flagami Trzeciej Rzeczy i dopóki nie wystawisz tego na widok dzienny - nie ma problemu.

Johnny121 25-12-2007 13:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1805595)
A Ty masz 14 lat.

A Ty masz 19 lat i co w związku z tym? Nic. Wiek akurat najmniej znaczy.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 1805861)
O wolności słowa:
To pojęcie jest poniekąd bezsensowne, gdyż zawsze jesteśmy ograniczenia przez prawa bądź obyczaje, więc nie możemy mówić o WOLNOŚCI, gdy za pewne słowa grożą nam represje społeczne czy prawne.

No i właśnie o to mi chodzi.

Emily Firehair 25-12-2007 16:40

jak ktos chce to maila na pw prosze.

Bambuko 25-12-2007 16:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Johnny121 (Post 1805887)
A Ty masz 19 lat i co w związku z tym? Nic. Wiek akurat najmniej znaczy.

No i właśnie o to mi chodzi.

Określiłeś moją ojczyznę jednym z najobrzydliwszych słów, które (niestety) istnieją w naszym pięknym języku.
Mijając się z prawdą zarzucasz brak wolności słowa, formułując zdanie tak, jakby w innych krajach to wyglądało inaczej.
Twój wiek ma znaczenie i wierzę, że kiedy dorośniesz, to zmądrzejesz.

Johnny121 25-12-2007 16:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1806269)
Określiłeś moją ojczyznę jednym z najobrzydliwszych słów, które (niestety) istnieją w naszym pięknym języku.
Mijając się z prawdą zarzucasz brak wolności słowa, formułując zdanie tak, jakby w innych krajach to wyglądało inaczej.
Twój wiek ma znaczenie i wierzę, że kiedy dorośniesz, to zmądrzejesz.

Nie mam zamiaru się kłócić, bo to i tak do niczego nie prowadzi. Ja mam swoje przekonania, a Ty masz swoje. Oczywiście jestem w takim wieku, że moje poglądy dosyć szybko się kształtują, ale jak uważam, tak uważam.

@down
W naszym kraju jest cenzura, z której sobie nawet nie zdajemy sprawy.

Martka 25-12-2007 17:09

Cytuj:

Żyjemy w kraju, w którym propagowanie treści nazistowskich i komunistycznych jest zabronione.
Gdyby w Polsce nie było wolności słowa, to praktycznie żadna gazeta, telewizja czy radio nie miałyby prawa bytu.

Ashlon 25-12-2007 17:15

Czytanie tej ksiazki nie jest zabronione, zabronione jest propagowanie tresci w niej zawartych. Poniekad sama ksiazka jest troche nudnawa, a wydawanie jej jest raczej malo oplacalne - kto chcial, przeczytal e-book, a reszta nie jest zainteresowana...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thomisson
Cytat z Wikipedii:
W roku 2015 UWAGA, 70 lat po śmierci autora prawa autorskie do "Mein Kampf" wygasną, a utwór stanie się częścią domeny publicznej UWAGA.

Racja, utwor bedzie czescia domeny publicznej, ale tej bawarskiej - tylko wladze Bawarii beda mogly wydawac legalnie ta ksiazke.

Argen 25-12-2007 17:18

@Johnny121

Niestety (dla ciebie) Bambubo ma 100 % rację, przekleństwo którego użyłeś w stosunku do naszego państwa, jest jednym z najgorszych 'polskich' przekleństw. Jego pochodzenia nie będe wyjaśniał, ale jeśli chcesz to poszukaj.

Co do samej treści twojego posta, również się nie zgadzam. W naszym kraju wolność słowa jest z całą pewnością, tyle że, ograniczona normami moralnymi, obyczajowymi, religijnymi, prawnymi i wieloma innymi.

@ripper

Poniekąd bezsensowne, ale mimo wszystko, są pewne normy światowe, które uznawane są powszechnie za słuszne, a ludzie mają prawo (nie wszędzie, niestety) mniej lub bardziej się z nimi zgadzać.
Więc może nie ma PEŁNEJ wolności słowa, ale porównaj sobie Polske z taką Koreą Północną, widać różnice, co?

Edit:

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Johnny121 (Post 1806273)
@down
W naszym kraju jest cenzura, z której sobie nawet nie zdajemy sprawy.

Ta, a pozatym latają wielkie różowe nietoperze, w czapkach z daszkiem.

Rincewind 25-12-2007 18:24

Ksiazka nie jest nielegalna, jakis czas temu mozna bylo kupic ja w empiku.

Mad-Sin 25-12-2007 18:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez marla666 (Post 1806288)
Żyjemy w kraju, w którym propagowanie treści nazistowskich i komunistycznych jest zabronione.
Gdyby w Polsce nie było wolności słowa, to praktycznie żadna gazeta, telewizja czy radio nie miałyby prawa bytu.

Ta? Podam Ci przykład zabraniania komunistycznych treści.

Masz dwie osoby: Ai B.
A założy koszuleczkę z sierpem i młotem i Che i nikt jej nic nie zrobi (mówię o służbach porządkowych).
B założy koszulkę ze swastyką i podobizną powiedzmy... gen. Franco i zapewne zostanie zlinczowana.
Tak to wygląda.

Co do Mein Kampf. O ile się nie mylę to fragmenty są wykorzystywane jako lektura w niektórych szkołach. Posiadanie nie jest zabronione.

Patton 25-12-2007 18:48

Bardzo dobra ksiazka,przeczytajcie ja sobie to zobaczycie jakim Hitler byl patriota,jak chcial dobrze dla swojego kraju.
A nam na religii klecha pokazywal ksiazke gen.Jaruzelskiego "Dlaczego stan wojenny" jakos tak~

Uther92 25-12-2007 18:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Patton (Post 1806418)
Bardzo dobra ksiazka,przeczytajcie ja sobie to zobaczycie jakim Hitler byl patriota,jak chcial dobrze dla swojego kraju.

"Chciałem dobrze..."-A. Hitler
Może i chciał dobrze dla Niemiec, ale kosztem Polski, Polaków i innych narodów, które zajmowały "niemiecką przestrzeń życiową" Aryjskiej rasy panów.

Pedziej 25-12-2007 19:04

Nie wiem czy można posiadać tą książkę legalnie w Polsce, ale jak jej sprzedasz jest zabroniona to posiadanie chyba też nie?
A co do cenzury w Polsce nie jest tak źle w niektórych krajach posiadanie gry "Postal" jest zabronione.

Martka 25-12-2007 19:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mad-Sin (Post 1806404)
Ta? Podam Ci przykład zabraniania komunistycznych treści.

Masz dwie osoby: Ai B.
A założy koszuleczkę z sierpem i młotem i Che i nikt jej nic nie zrobi (mówię o służbach porządkowych).
B założy koszulkę ze swastyką i podobizną powiedzmy... gen. Franco i zapewne zostanie zlinczowana.
Tak to wygląda.

Niestety sierp i młot stał się znakiem marketingowym, podobnie jak Che. Większość ludzi zakładających koszulki z tymi znakami pewnie nie zdaje sobie sprawy z tego co owe symbole oznaczają (sierp i młot) lub kim był Ernesto "Che" Guevara.

spider-bialystok 25-12-2007 20:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Uther92
Może i chciał dobrze dla Niemiec, ale kosztem Polski, Polaków i innych narodów, które zajmowały "niemiecką przestrzeń życiową" Aryjskiej rasy panów.

Slowianie rowniez sa Aryjczykami plx. A Hitler pewnie sie teraz w grobie przewraca, bo Polska jest bardziej aryjska od Niemiec ;]

Patton 25-12-2007 20:39

Bardzo by sie teraz polsce przydal taki ktos jak Hitler.

Uther92 25-12-2007 20:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Patton (Post 1806614)

Po co ? O.o

Patton 25-12-2007 20:59

Bo on mial dobra polityke,ale jego planu dot. wojny nie popieram

Johnny121 25-12-2007 21:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Patton (Post 1806614)

Pieprzysz bardziej niż ja.

Uther92 25-12-2007 21:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Patton (Post 1806643)
Bo on mial dobra polityke,ale jego planu dot. wojny nie popieram

Może nie tyle styl polityki Hitlera co jego zdolność to przyciągana do siebie ludzi, popierających go.
mimo wszystko było w historii świata wielu polityków którzy znacznie lepiej "gospodarowali" tym co mieli.

Thomisson 25-12-2007 21:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Uther92 (Post 1806662)
Może nie tyle styl polityki Hitlera co jego zdolność to przyciągana do siebie ludzi, popierających go.
mimo wszystko było w historii świata wielu polityków którzy znacznie lepiej "gospodarowali" tym co mieli.

Tylko, że ze słabych Niemiec stworzył jedno z najpotężniejszych państw XX w., zaczynając praktycznie od zera. Chociaż tej potęgi gorzej nie mógł wykorzystać.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:01.