![]() |
Polska - kraj demokratyczny czy teokratyczny?
Cytuj:
Cytuj:
Doszło w naszym kraju do pewnego rodzaju groteski. Kościół, organizacja religijna decyduje o tym czego mają uczyć się polskie dzieci i młodzież :confused:. Jakim prawem?! Dlaczego rząd nie zapyta Żydów, protestantów i przedstawicieli innych religii o program nauczania w szkole, jeżeli już pyta się Kardynałów i inny wysoko postawionych w kościele? Dlaczego w szkole uczą na religii o Bogu chrześcijańskim, dlaczego polskie dzieci w szkole modlą się do Boga chrześcijanów? Skandal kolejny, jak ocena z Religii może być wliczana do średniej. Równie dobrze moglibyśmy się uczyć modlitw żydów, zamiast udawać się na wycieczkę szkolną na Jasną górę zwiedzić Synagogę. Jako uczeń i obywatel czuję się dyskryminowany przez moje państwo. Wysłałem list (nie, nie mail) do MENu, chciałem spotkać się z Rzecznikiem praw obywatelskich - 0 odzewu. Kolejną sprawą którą chciałbym poruszyć są święta Bożego Narodzenia. Świąt nie obchodzę, jestem nie wierzący - dlaczego nie mogę się uczyć w szkole w dni powszednie? Dlaczego market jest zamknięty? Dlaczego sejm nie pracuje tylko posłowie nabijają kolejne kilogramy przy stołach? W konstytucji zapisany jest kraj demokratyczny, religia nie ma najmniejszego znaczenia tutaj, święta chrześcijan mogą być tylko niech mi nie wchodzą w paradę. To samo się tyczy Wielkanocy. |
Nie wpadłeś na to, że WIĘKSZOŚĆ obywateli deklaruje, że jest katolicka, oraz że to WIĘKSZOŚĆ obywateli wybrała partie, których przedstawiciele tworzą rząd, akceptujący takie pomysły?
Tak, to jest demokracja, mój drogi. Rządzi większość - głupia, ale większa. Nie podoba się? Wyjdź na Kubę = ) Tam to jest dopiero wolność od teokracji. Tak btw: Kolejny kretyn, który z pianą na mordzie drze się, że łamią jego podstawowe prawa. I naprawdę tak bardzo cierpisz z tytułu, że masz parę dni wolnych, a zakupy musisz zrobić troszkę wcześniej lub później, niż byś miał ochotę? |
Nie, po prostu kolejny, który chce by było o nim głośno. Ośmieszasz się tymi zarzutami, a w szczególności zawracaniem dupy jednemu z ministerstw. Był Giertych to było źle, tera go nie ma i jest jeszcze gorzej.
|
Demokracja jest do dupy, teokracja zreszta tez.
|
Cytuj:
Mam głęboko to czy będzie o mnie głośno czy nie na tibijskim forum gdzie 90% osób ma dysleksja. Chcę aby ludzie nie byli zaślepieni przez media i zauważyli problem. Tak naprawdę chcesz "pr0"korektor by księża kierowali państwem? Cytuj:
Edit: Fakt, dysleksja. |
Otóż "pr0"Korek uważa, że naszym państwem nie rządzą księża, lecz obywatele.
A umrzeć nie mam zamiaru. |
Cytuj:
Cytuj:
|
Co to 'dyslektyka'?
Ocena z religii nie powinna się wliczać do średniej, to fakt. I także jestem za tym, aby uczyć 'religioznawstwa', a nie katechez jako takich, które powinny być imo prowadzone w niedziele w kościele. Ci, którzy czują potrzebę, pójdą. Boże Narodzenie i okres świąt to dni wolne od pracy, dlatego że są one świętami kościelnymi. W katolickim kraju żyjemy, więc takie dni są ustawowo(?) wolne. Księża nie kierują państwem. Państwem kierują politycy, a to, że dają się manipulować Rydzykowi to już nie wina kościoła. |
To może inaczej - krótka piłka.
Zacytowałeś nam definicję demokracji. Przeczytaj z łaski swojej jej PIERWSZE zdanie. Ze ZROZUMIENIEM. Dalej widzisz problem? Tak decyduje większość. Nie podoba się? Możesz wyjechać, średni iloraz inteligencji na tym skorzysta. |
Cytuj:
@down Twierdzisz, ze pracownicy stacji benzynowych nie maja rodzin? : ( |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
A to: Cytuj:
|
Cytuj:
A w kodeksie pracy masz zagwarantowane wolne święta, zarówno kościelne jak i państwowe. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Na jakiej podstawie JESZCZE uważasz, że w Polsce rządzi kler?
|
W Polsce co raz lepiej...
a ludzie co raz bardziej się czepiają Co niektórzy by chyba potrzebowali powrotu do komunizmu Władza demokratyczna i tyle!! |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Na stacjach benzynowych jest drożej. Cytuj:
Cytuj:
|
Drogi papa_smerf, czy ty masz w ogóle pojęcie co to znaczy dyskryminować?
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Stary, jesli Cie boli, ze bedziesz mial srednia nizsza przez jakas religie to powiedz po prostu. Uczysz sie dla siebie, czy dla walonego swiadectwa? Na uczelniach dostaja Twoje swiadectwo i patrza to co ich interesuje a nie jakas religie. W ogole wszystko sprowadzasz do religii. Ustawa o dniu wolnym od pracy w swieta nie byla wymyslem Kosciola (co jest bzdura, prywatne sklepy sa otwarte jakis czas, np. u mnie na przeciwko od 10 do 18). I tak jest zapewne wszedzie. Obejdziesz sie bez sklepu 2 dni. A z nauka zle mnie odebrales. Nie chodzi o systematyczne uczenie. Ja mam 2 tygodnie szkoly i znow ferie. Wiesz co bedzie sie dzialo przez te 2 tygodnie? Trzeba oceny wystawic, a nauczycielom malo w dzienniku. A w swieta mozna sie przygotowac z ustnych, przeczytac lektury albo powtarzac material do matury. Zawsze cos sie znajdzie. Jeszcze raz. Wrzuc na luz :) juz niedlugo wyjedziesz z kraju i bedziesz zadowolony.
|
Bambuko prosił abym sie wypowiedział, proszę bardzo.
Mimo iż jestem głęboko wierzący to nie jestem zwolennikiem Ojca Dyrektora, a tym bardziej nie chciałbym władzy teokratycznej w Polsce. Wprawdzie w niektórych kwestiach zgadzam się z, że tak powiem, poglądami politycznymi kościoła, ale nie we wszystkich i myślę że paranoją byłoby aby duchowni sprawowali władzę w państwie, oni powinni zajmować się innymi rzeczami. Ojciec Rydzyk miał spory wpływ na poprzednią ekipę rządzącą, mam nadzieję, że obecna nie da sobą manipulować. |
Cytuj:
Cytuj:
Coraz wiecej osob zaczyna sie oburzac na sposob w jaki jest kreowana polska rzeczywistosc, tyle ze na fali powszechnego "nie" sami nie wiedza przeciwko czemu chca walczyc. Wbrew bandzie prawicowych matolow, to nie jest ruch ateizacyjny, komunistyczny czy ch** tam wie jaki, tylko laizacyjny. Dziwnym trafem to spoleczenstwa zlaicyzowane ( czyli nie takie, gdzie prawnie zabrania sie chodzenia do kosciolka a duchowni sa internowani tylko takie gdzie ludzie maja wolny wybor i odgornie nie jest kreowany "wybor wlasciwy" ) odznaczaja sie najwyzszym stopniem rozwoju, my natomiast ze swoja "religijnoscia" kwalifikujemy sie gdzies miedzy Filipinami a Meksykiem. Cytuj:
-60% sceny politycznej to klerykalne kleczniki -zwolnienia kleru zdaje sie z oplat celnych -zryczaltowany podatek dla kleru -lustracja kleru w rekach biskupow -klerykalna otoczka w mediach -zelazna kurtyna chroniaca Polakow przed wszystkim co moze rzucic cien na nieskazitelnosc obyczajowa kleru. -dofinansowywanie wszelkimi mozliwymi sposobami koscielnych inwestycji ( vide SOB, ktorej finansowanie wprost bylo niekonstytucyjne to znaleziono sposob zeby zrobic tam muzeum i finansowac jako obiekt kulturalny ). -"wszyscy kochaja Papieza" i wiele wiele innych. |
Cytuj:
Co poradzić na to, że polskie społeczeństwo nie dorosło do demokracji, ale jak tylko by im ją odebrać to z biało-czerwoną flagą na ryju rzuciłoby się na "agresorów"? |
Cytuj:
|
Cytuj:
Obecna partia rządząca pochodzi od tych laickich właśnie. Nie chcę być też jej obrońcą, ale uważam, że wasze problemy to paranoja. Kościół nie rządzi w Polsce. @spider Ale taki urząd jest z góry skazany na niepowodzenie (chociażby - kto miałby zastąpić mądrego dyktatora po śmierci? i czy w obecnej Europie państwem może rządzić jeden człowiek?). |
Cytuj:
Cytuj:
|
Czyli nie wiesz, ale jesteś pewien, że tak jest.
|
Za to ty nie masz argumentow przeciw ale jestes pewien ze tak nie jest, domyslam sie z tego powodu ze sam Kosciol zaprzecza ?
|
Jakie mogę mieć argumenty? Moim zdaniem Kościół się nie wtrąca - więc się nie wtrąca i tyle. Przecież tego nie udowodnię : > Zresztą nie mówię, że nie macie zupełnie racji, coś tam do powiedzenia ma - ale dalej mamy demokrację.
|
Formalnie mamy demokracje. Iran zreszta tez chyba ma co nie zmienia faktu ze demokratycznie wybrany prezydent o wszystko pyta sie ajatollahow.
|
W USA też jest demokracja i demokratycznie wybrany prezydent niszczy rodziny wysyłając synów i ojców daleko od kraju na niepotrzebną wojnę. Wiersze piszesz?
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Jeszcze co nieco do oceny z religi - jesteś niewierzący - niechodzisz, Tobie sie nie wlicza, masz godzine wolną, proste? Cytuj:
-Mundurki (i Giertych)- ludzie, krzyczycie że mundurki niszczą wam życie! Jeśli się trafi na mądrych nauczycieli to w słowie nie udzielą nic o mundurku. U mnie mundurek potrzebny jest tylko na jedną lekcje. Rozumiem że dojrzewasz i Twój bunt przeciw światu jest nie unikniony ale staraj zachować to dla siebie. P.S masz jakiś uraz do Żydów? Napominasz ich w każdym przykładzie... Imho, tak jak powiedział ripper, wjedź na Kube, będziesz sie bał otworzyć usta na ulicy. |
Cytuj:
A co do tematu... Wg mnie kosciol zbyt wiele znaczy w naszym kraju... Te wszelkie pielgrzymki do Torunia poprzedniego rzadu... W jakim celu to wszystko bylo? Wlasnie przez kosciol w polskim wydaniu przestalam wierzyc... |
Smiechem zartem, twoje zarzuty zmierzaja do jednego - za mało socjologów. A tak na powaznie. Nie nazekaj, u ruskich tez niby jest demokracja, lecz kazdy (jezeli troche mysli) widzi, ze wkopana jest nadal komuna ;].
Co do tematu. Gdzie ty widziales 100% demokracje? W którym kraju hę ? Teokratyczny tymbardziej. Topic@ Oficialnie demokracja |
Dyktatura capi, bo każdy, nawet najmądrzejszy dyktator ma zbyt dużą władzę tylko dla siebie, od czego wariuje. I tak nikt nie jest na tyle kompetentny by cały naród oddał mu w ręce kraj.
|
Cytuj:
@Korektor Za to demokracja to dyktatura wiekszosci, czyli glosy dwoch bezrobotnych pijaczkow sa warte wiecej niz jednego, zaradnego przedsiebiorcy. Rzeczywiscie, demokracja jest fajna =] |
Cytuj:
|
Cytuj:
@Slythia Do Torunia jeździli po kasę i elektorat ;) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:20. |