Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=14)
-   -   STOP Short Answer... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=177408)

Duand 03-06-2008 21:22

STOP Short Answer...

Witam, chciałbym zaprezentować wam mój pró iful plan, który miałby na celu poprawienie atrakcyjności, funkcjonalności, przejrzystości forum. Chodzi mi przede wszystkim o fora "Zdjęcia, Filmy, Poradniki" gdzie w każdym temacie aż przelewa się od "Short Answer" czyli np. "Gz super foty", "Fajny Film", "Dobry Poradnik"
Moim zdaniem wypowiedź na forum powinna opierać się na przemyśleniu, a nie jak jakieś boty ludzie wypisują takie rzeczy. Gdyby tego nie było to poprawiło by zdecydowanie przejrzystość forum, tematy ze zdjęciami przykuwały by więcej uwagi, i wszystko było by pięknie :]

Proszę o rzetelne komentarze, bez wyzwisk itp.

Bless.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez marla666 (Post 2094413)
Temu służy chyba minimalna ilość znaków w poście ; )

Tak wiem, można zmieścić rzetelną, mądrą wypowiedź w 2-3 słowach, ale za takie bezsensowne rzeczy jak wymieniłem powyżej, powinny być jakieś upomnienia. Wiem też, że takie rzeczy lezą w gestii modków. Mimo wszystko uważam, że trzeba by było to jakoś opanować.

Martka 03-06-2008 22:00

neopostman 03-06-2008 22:04

No to teraz to powiedz nie nam, ale 12 latkom, co wchodzą na forum raz na tydzień, żeby tylko pospamować.

Undeadzik 03-06-2008 22:14

Moze i to dobre, ale jak chcesz zrobic zeby nie bylo takich odpowiedzi ? bedzie to w regulaminie to i tak bedzie lamane :)

Faytah 03-06-2008 22:37

Duand - uwazam iz takie przyklady odpowiedzi jakie dales w tematach o zdjeciach/poradnikach/filmach sa potrzebne bo daja dodatkowa motywacje tym co sie narobili.

Rothes 03-06-2008 22:44

Oczywiście, że masz rację, ale kto niby ma to egzekwować? To forum nie ma moderatorów...

Rybzor 03-06-2008 22:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 2094517)
Oczywiście, że masz rację, ale kto niby ma to egzekwować? To forum nie ma moderatorów...

Powiedział ten, który walnął 8 osobom z jednego tematu po banie, i odszedł w ciemność, jak na księcia cienia przystało ;<

@sam pomysł
Ale tak chyba było, że za takie bezsensowne 'gz' leciał warn? No tylko kiedyś były inne czasy : P

Rothes 03-06-2008 22:51

Nie wiem... jakoś czasem wymiękam jak widzę tak bezsensowny spam lub inne łamanie regulaminu i coś tam pomoderuję, ale tych prawie 400 raportów nie mam zamiaru tykać. :P

Jak się bosal obudzi to może jakiś nabór urządzi...

Duand 03-06-2008 23:02

No właśnie wiem, że ciężko byłoby to wyegzekwować ale do odważnych świat należy :p dzięki za pozytywne odpowiedzi i zachęcam do dalszej polemiki.

Bless.

Voon 06-06-2008 13:34

A czytałeś regulamin? W regulaminie jest jasno zawarte że takie posty to ''spam''. I tyle.

Wylansowany 06-06-2008 14:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 2098475)
A czytałeś regulamin? W regulaminie jest jasno zawarte że takie posty to ''spam''. I tyle.

A ktoś się tym przejmuje...?

Union_Aqua 06-06-2008 17:11

Powiem tak : Spam jest zly

Spamem nie jest jedynie krótka wypowiedz, ale ta która nie ma w sobie zadnego przeslania. Ja osobiscie mam po dziurki w nosie jak na moje zdjęcia ktoś odpowiada : Wow super. To jest bezcelowe...

Stwierdzam jednak, ze to forum jest NIEZWYKLE SLABO ZARZADZANE !!!
Chociaz... jakby o tym pomyslec to tu w ogole nie ma zarzadzania... Powinno na chwile obecna byc co najmniej 30 moderatorow. Moze wtedy bylby git??

Cale forum jest przepelnione noobowskimi odpowiedziami.

Jesli nic sie z tym nie zrobi to forum bedzie w tragicznym stanie. Moderatorzy muszą przyznac ze tylko 15 % forumowiczow nie popelnia bledow ortograficznych. Nie chodzi mi tu o przypadkowe pomylki ale o zdania typu: To mufil ja miszcz joda. njeh moc bendzie z tobom...

W krotkim czasie na forum nie bedzie w ogole jezyka polskiego a rozmowy beda przypominaly komiczne : tak, nie, tak, nie

Czy naprawde team tibia.pl nie ma zamiaru nic z tym zrobic ??

Vanhelsen 07-06-2008 20:09

Oj, gdybym dostał moda to bym sobie dopiero po tych tematach polatał i po siekał warnami... strach się bać by było...

Kiedyś przewiną się przez regulamin(?) fragment mówiący właśnie o takiego typu postach, możliwe, że coś zdziałał, ale nie wiem co z nim się teraz dzieje...

p.s.
"tylko" 400 raportów? :P imo, tak +/- dwa dni roboty dla jednego moda :P
Tak z ciekawości, ile średnio dziennie raportów dochodzi?

Voon 07-06-2008 20:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2098606)
A ktoś się tym przejmuje...?

Moderatorzy. Powinni moderatorzy. Ale skoro nie przejeli się regulaminem to jaką siłę przebicia ma temat z żalem?

Vanhelsen 07-06-2008 21:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 2101304)
Moderatorzy. Powinni moderatorzy. Ale skoro nie przejeli się regulaminem to jaką siłę przebicia ma temat z żalem?

Na pewno lepsze to niż siedzenie cichaczem i nie piśniecie nawet słówka :< Kto wie, może teraz modki/admini cuś zrobią... albo ni :<

Rybzor 08-06-2008 13:02

@
Chciałbym zaproponować podjęcie jakieś akcji w działach; zdjęcia, wydarzenia ze światów, ze względu na łamanie regulaminu w owych. Ilość keyloggerów i bluzgów w tematach z tamtych działów jest tak wielka, że moglibyście je chociaż zamknąć, czy cokolwiek, w trosce o użytkowników.

Voon 08-06-2008 14:41

Najlepiej to by było aktualną liczbe moderatorów wziąść x2 a nawet x3 i zabrać ten status tym którzy siedzą na dupach i nic nie robią lecz po prostu ''są''.

Vanhelsen 08-06-2008 15:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 2102942)
Najlepiej to by było aktualną liczbe moderatorów wziąść x2 a nawet x3 i zabrać ten status tym którzy siedzą na dupach i nic nie robią lecz po prostu ''są''.

Ja nie wiem czy od razu mnożyć moderatorów, ważne by coś robili a nie się o*******ali... Bo jak modek pisze, że nie ma zamiaru tykać raportów bo nie, to po kiego mu ten niebieski nick? dla szpanu? :<

@down: pisać raporty to jedno, ważne by ktoś je czytał

Voon 08-06-2008 15:30

Toteż mówie, więcej modków ale zabierać ten tytuł tym którzy nic nie robią. Są tacy którzy korzystają z tej funkcji w celach prywatnych, ale to już nie mój interes. Ahh, pamiętam te czasy jak się dziennie pisało po 20 raportów... Przeszłość.

Rothes 08-06-2008 15:52

Bosal nadal śpi, ale nawet strajkującym moderatorom nieco przeszkadza obecny stan rzeczy (coraz większy syf), więc coś się wymyśli. ;)

Niestety mnożyć grupę to łatwo tylko słownie, skoro na tym forum sensownych użytkowników, którzy sprawiają wrażenie nadających się do takiej pozycji można policzyć na palcach jednej ręki. Członkowie "elyty" (bo wiem, że w gruncie rzeczy większość z nich głupa nie jest) od razu odpadają z oczywistych przyczyn. Podajcie mi konkretne nicki osób nadających się na moderatora, bo widocznie nie mam talentu do wyszukiwania takowych. Po paru dniach oglądania raportów i forum znalazłem jedynie jedną osobę płci żeńskiej (i zastanawiam się nad dwoma panami do których jednak pewne "ale" mam), która IMHO się nadaje. Reszta to dzieci żądne władzy. ;) Pozostaje też kwestia czy taka osoba zechce zostać moderatorem...

Osobiście nie mam nic przeciwko odbieraniu mi pozycji - sam prosiłem bosala o przeniesienie do exModów - rezultat prośby sami widzicie.

Vanhelsen 08-06-2008 16:00

Nie wiedziałem, że modki strajkują :<
I zastanawiam się czemu elita odpada :D

Voon 08-06-2008 16:12

Wszyscy strajkują. A elita z przyczyn oczywistych, koledzy, koleżanki, znajomości...

@Rothes:
Skoro te osoby wybrałeś na podstawie sensowności raportów i postów oraz jasności przekazu to taka osoba raczej nie robi tego ''ot tak''. No i nie odchodź, ''nie przeszkadzasz aż tak bardzo'' ; d

#Edit, down:
Cytuj:

Ryba:
Nie ma już elity, jestem tylko ja
Koment plax?

Rybzor 08-06-2008 18:35

To kto w końcu jest w tej elycie, made by pixik, bo ja już straciłem rachubę? O.o Dawno nikt nie wypisywał jakieś listy ; /

Vanhelsen 08-06-2008 18:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 2103131)
Wszyscy strajkują. A elita z przyczyn oczywistych, koledzy, koleżanki, znajomości...

@Rothes:
Skoro te osoby wybrałeś na podstawie sensowności raportów i postów oraz jasności przekazu to taka osoba raczej nie robi tego ''ot tak''. No i nie odchodź, ''nie przeszkadzasz aż tak bardzo'' ; d

hah :D JUż widze te znajomości elyty :D Swoją drogą trochę smiechowe jest, że moderator z tym wychodzi :d Elit było u nas od groma, i już nikt nie wie po za samą elitą gdzie się znajduje ta prawdziwa :d o ile można tak powiedzieć :d teraz to jest już raczej wymysł tych wszystkich dzieciaków którzy chcą zaistniec a nie mogą bo ich ynteligentne tematy "sabotuje elita" xP

@Rybzor: a ta grupa elyta co tam na forum ostatnio była? :P

Wylansowany 08-06-2008 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 2103087)
Reszta to dzieci żądne władzy. ;)

Ale np. ja nie chcę być moderatorem ;)
A w ogóle o co chodzi z tą "elytą" ?

Vanhelsen 08-06-2008 19:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2103492)
Ale np. ja nie chcę być moderatorem ;)
A w ogóle o co chodzi z tą "elytą" ?

Długo by mówić :D może na forum gdzieś w czeluściach archiwalnego spamu coś jeszcze z elyty zostało :D

Quezacoatl 08-06-2008 19:53

Widzę, że Wieszok się rozkręcił i nadużywa emotów... już cię nie lubię :<

A tak na serio.
Cytuj:

Bosal nadal śpi, ale nawet strajkującym moderatorom nieco przeszkadza obecny stan rzeczy (coraz większy syf), więc coś się wymyśli.
Jak wymiękniecie pierwsi, to nici z postulatów.

Cytuj:

Podajcie mi konkretne nicki osób nadających się na moderatora
No masz tu pod ręką kilku...
Takie Ryby, Wieszoki, czy inne zelyciałe spamujące Korki...
Jasne, że nie każdy się nadaje, ale jak nie ma w czym wybierać to trzeba obniżyć poprzeczkę... nie ma ludzi doskonałych. A czekając na takich zdechniecie od spamu.

Problem w tym, że większość tych co się nadawali albo zbanowana, albo się wyniosła. W czym tu teraz wybierać?
Pamiętam liczne nicki, wielu co to wypowiadało się IMO inteligentnie. Ale nie jestem na forum dużo więc nie wiem ilu z takich Shanavelów czy innych Walekif (czy jak im tam) jest jeszcze na forum. Znowu trzeba pamiętać, że w obecnej sytuacji stanowisko przyjęliby tylko ludzie "z misją"...

PS
Drom też taki ynteligent, napisał swoją wersję i zamknął temat... a ja się chciałem pokłócić akurat. Kontrargumenty już nawet naostrzyłem.

Edit
Cytuj:

Postawił nas w jednej lini z Korkiem : |
Osz ty, zapomniałem tam jeszcze Pixika wrzucić... sry.
PS
To "zelyciałe spamujące" odnosi się tutaj raczej tylko do Korka...

Rybzor 08-06-2008 20:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2103428)
hah :D JUż widze te znajomości elyty :D Swoją drogą trochę smiechowe jest, że moderator z tym wychodzi :d Elit było u nas od groma, i już nikt nie wie po za samą elitą gdzie się znajduje ta prawdziwa :d o ile można tak powiedzieć :d teraz to jest już raczej wymysł tych wszystkich dzieciaków którzy chcą zaistniec a nie mogą bo ich ynteligentne tematy "sabotuje elita" xP

@Rybzor: a ta grupa elyta co tam na forum ostatnio była? :P

Ta grupa, to nie wiem. Ogólnie o elycie nikt nie mówił od jakiegoś roku (bo jakoś od tego czasu oxy nie drażni się już z modkami :P). Ofc, jest to śmiechowe, takie jakby szukanie dziury w całym, a faktem jest, że dzieje elyty (która właściwie nigdy nie istniała, ale pomińmy to), która domyślnie miała tą swoją malutką władzę na forum i wtyki u niektórych modków przeminęły już daaawno daaawno temu. Teraz - pozostała zgraja 'nowych' dzieciaków, którzy po woli dorastają wraz z forum, a którzy nawet jeśli mają ten promil władzy, to się z tym w ogóle nie odnoszą.

btw widziałeś Wieszok?
Cytuj:

Takie Ryby, Wieszoki, czy inne zelyciałe spamujące Korki...
Postawił nas w jednej lini z Korkiem : |
Cytuj:

Drom też taki ynteligent, napisał swoją wersję i zamknął temat... a ja się chciałem pokłócić akurat. Kontrargumenty już nawet naostrzyłem.
Bo Drom woli już grać (ba, lamić) w CSa, niż czytać forum ;<!

Vanhelsen 08-06-2008 20:34

Ej no, ja tu nie jestem spamującym korkiem :(
Może i spamującym, czym w pewnym czasie zasłynąłem niechybnie ale nie korkiem :<

Xantro 08-06-2008 22:11

Lol, tocz elitę to nawet takie szaraczki jak ja znają xD Prawdziwa elita to była jak jeszcze śliczne niebieskie forum mieliśmy ;]. A widział ktoś kiedyś w ostatnich kilku miesiąc Hege~?? Niby moda miał a zniknął :P. Tak jak zresztą kilka innych osób.

Duch Niespokojny 09-06-2008 14:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duand (Post 2094313)
Witam, chciałbym zaprezentować wam mój pró iful plan, który miałby na celu poprawienie atrakcyjności, funkcjonalności, przejrzystości forum. Chodzi mi przede wszystkim o fora "Zdjęcia, Filmy, Poradniki" gdzie w każdym temacie aż przelewa się od "Short Answer" czyli np. "Gz super foty", "Fajny Film", "Dobry Poradnik"
Moim zdaniem wypowiedź na forum powinna opierać się na przemyśleniu, a nie jak jakieś boty ludzie wypisują takie rzeczy. Gdyby tego nie było to poprawiło by zdecydowanie przejrzystość forum, tematy ze zdjęciami przykuwały by więcej uwagi, i wszystko było by pięknie

Popieram! Gz, good thread :p
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez marla666 (Post 2094413)

Którą strasznie ciężko ominąć. Zresztą, nie chodzi przecież o ilość, a o jakość. Czasem samo słowo "tak" lub "nie" wyczerpuje temat, a czasem post na pół strony nie zawiera w sobie żadnej sensownej treści.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 2098475)

Regulamin regulaminem, a praktyka praktyką. Pewnego razu zająłem się zgłaszaniem postów tego typu w jednym temacie. Rezultat? Dostałem za to opieprz od moderatorów...

Rothes 09-06-2008 15:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2104587)
Dostałem za to opieprz od moderatorów...

Chciałbym, aby zabrzmiało to bardziej optymistycznie, ale miałeś po prostu pecha. :P Gdybym to ja przeglądał wtedy te raporty albo Atimcia (akurat jej nick podaję, bo pamiętam jak sama potrafiła "zasyfić" raporty 29372932 takich zgłoszeń ;)) to by zostały usunięte.

Sesef 09-06-2008 16:29

Mam akie pytanie co do raportów. Można je dublować raportując ten sam post, czy forum sobie sprawdza czy wysłano już raport i dubel odrzuca??.

Rothes 09-06-2008 16:45

Dla każdego zgłoszonego posta tworzony jest temat i każdy następny raport go dotyczący to tylko odpowiedź w tym temacie. Czyli jeśli zgłosisz więcej niż raz to po prostu do tematu zostanie dodany nowy post.

Rybzor 09-06-2008 18:12

Skoro już tak się zagadujemy w sprawie tych raportów, to może dodam coś; ileś tam modków wspominało o raportach, w podobny do tego sposób;
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Drom
A jeśli widzisz post łamiący regulamin - po prostu go zgłoś.

Jeśli chodzi o mnie, to ostatnimi czasy wydaje mi się to bez sensu. Jako użytkownik mogę powiedzieć, (czego modki, jako modki, mogą nie wiedzieć) że najlepszą frajdą podczas zgłaszania 'zuych' tematów jest wejście w to samo miejsce po 5-10 minutach i zauważenie, że temat zniknął. Nie mówię, że już ich nie wysyłam, ale robie to znacznie rzadziej, bo widzę, że to i tak nie przynosi skutków, więc jaki w tym sens, żadnej frajdy, zero logiki.

Sesef 09-06-2008 20:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2105082)
Jeśli chodzi o mnie, to ostatnimi czasy wydaje mi się to bez sensu. Jako użytkownik mogę powiedzieć, (czego modki, jako modki, mogą nie wiedzieć) że najlepszą frajdą podczas zgłaszania 'zuych' tematów jest wejście w to samo miejsce po 5-10 minutach i zauważenie, że temat zniknął. Nie mówię, że już ich nie wysyłam, ale robie to znacznie rzadziej, bo widzę, że to i tak nie przynosi skutków, więc jaki w tym sens, żadnej frajdy, zero logiki.

Nie no, Rothes dzielnie walczy i chwała mu za to. Z tego co rano raporty wysyłałem widzę że część pousuwał :)

Milan ognia 09-06-2008 21:41

A może by w każdym z większych i bardziej spamowatych działów zrobić wybór na moda? A jak duży dział to na 2-3. Najlepiej wybrani przez samych userów.

Rothes 09-06-2008 21:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Milan ognia (Post 2105644)
Najlepiej wybrani przez samych userów.

Tylko tego by brakowało...

Quezacoatl 10-06-2008 01:21

Elyta nie działa w demokracji chłopcze... tutaj elyta podejmuje decyzje, i hołota nie ma nic do gadania.

Faytah 10-06-2008 03:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Milan ognia (Post 2105644)
A może by w każdym z większych i bardziej spamowatych działów zrobić wybór na moda? A jak duży dział to na 2-3. Najlepiej wybrani przez samych userów.

w sumie w tematach w wydarzeniach ze swiatow byloby to duzo wygodniejsze nadac paru kompetetnym osoba prawa moderatora np. kasowanie postow,sadze ze jedna moze dwie na caly temat odnosny swiata by sie znalazly

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:42.