Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Bo być Polakiem to znaczy być dumnym! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=177848)

Levi 07-06-2008 19:13

Bo być Polakiem to znaczy być dumnym!

http://www.joemonster.org/filmy/9234/Polscy-Spartanie-

Filmik uważam że obowiązkowy dla każdego.
Bo być Polakiem to znaczy być dumnym!

Btw...Pamiętajmy o Euro 2008. Uważam że powinni to puścić przed meczem zamiast reklamy piwa/pampersów/papieru do dupy cz gadającego żarła z Biedronki...

Duke Dran 07-06-2008 19:20

Cytuj:

Uważam że powinni to puścić przed meczem zamiast reklamy piwa/pampersów/papieru do dupy cz gadającego żarła z Biedronki...
Już bez przesady ".". Się wczułeś chłopcze, też tak mam jak oglądam tego typu filmiki.

PS: Nie lubię I/IIWW wolę średniowiecze : ) ale to tak ode mnie tylko : ).

Martka 07-06-2008 19:34

Filmik świetny, ale chyba nie nadaje się na euro.

Voon 07-06-2008 19:36

Polska odpowiedź na niemiecki film ze złodziejami. Choć właściwie to nie polska.

Racon 07-06-2008 19:44

Ja moge dodac ze to moj znajomy zrobil ten "teledysk" i zostal on pokazany na głownej stronie zespolu http://www.sabaton.net

Chesterkaa 07-06-2008 20:43

Och tak. Naprawde jestem dumna z tego, ze ludzie sie wybijali za ojczyzne. Przeciez to takie wspaniale. Hehehe, ale do Euro to chyba troche nie pasuje, co ?

Johnny121 07-06-2008 20:46

O jak miło. Kawałek z najsłabszej płyty Sabatona jaka powstała -.-

Tasior 07-06-2008 21:07

Przyklejony temat!

Rethfing on Aldora 07-06-2008 21:46

I to jest właśnie do dupy, że ludzie uważają że Euro to okazja do zniszczenia Niemców za WW2. Przecież to są cholerne mistrzostwa piłki nożnej, a nie wojna!

Badon 07-06-2008 21:57

Jak by była teraz wojna i zbierali chętnych do chronienia własnego kraju to bym sie zgłosił !

Bóg
Honor
Ojczyzna

Voon 07-06-2008 22:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badon (Post 2101397)
Bóg
Honor
Ojczyzna

Pieniądze

Preferuje dyplomacje.

Johnny121 07-06-2008 22:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 2101409)
Preferuje dyplomacje.

A ja wódkę.

Levi 07-06-2008 22:37

Nie mówię aby niszczyć kogoś, nawołuję raczej do tego aby być dumnym z tego że jesteśmy Polakami, że pomimo nacisków, ciemnych kart,presji zewnętrznej i stereotypów jesteśmy narodem który kroczy w przód z podniesioną głową.

Vanhelsen 07-06-2008 22:49

Być Polakiem to znaczy być dumnym?... czyli co? Niemiec, Rosjanin, Japończyk, Amerykanin itd nie są warci "dumy"?...
Nie można być dumnym tylko dla tego, że się urodziło w jakimś kraju... Można być Z TEGO dumnym... Stwierdzenie w temacie jest całkowicie bez sensu kolego...

Co do tematu który tutaj został szturchnięty - "walka" polsko niemiecka związana z meczem... Dla mnie zarówno okładka tabloidu jak i wszelkie przyrównywanie spotkania do Grunwaldu jest śmiechowe...
W ten sposób się rodzą polaczki a potem dziwią się ludziska, że zdarzają się spięcia na ten linii...

@down: ołned...

Lasooch 07-06-2008 22:51

Polska 1410:1939 Niemcy.

Rethfing on Aldora 08-06-2008 00:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2101497)
Co do tematu który tutaj został szturchnięty - "walka" polsko niemiecka związana z meczem... Dla mnie zarówno okładka tabloidu jak i wszelkie przyrównywanie spotkania do Grunwaldu jest śmiechowe...

I tak naprawdę ta "polskość", "duma" rodzą się dopiero teraz, jak mamy grać przeciwko drużynie niemieckiej w PIŁKĘ NOŻNĄ. Tacy patrioci, a spytasz takiego o datę wybuchu II wojny i się wyłoży.

Serious Sam 08-06-2008 00:56

Filmik ładny, muzyka też.Widzę też spartan z filmu "300" (This is madness!)
Lecz nie można wykorzystywać euro , po to, żeby wypominać im teraz II wojnę światową.

lololol 08-06-2008 01:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Serious Sam (Post 2101827)
Filmik ładny, muzyka też.Widzę też spartan z filmu "300" (This is madness!)
Lecz nie można wykorzystywać euro , po to, żeby wypominać im teraz II wojnę światową.

taka opinie beda mieli juz zawsze (no moze nie zawsze, ale bardzo dlugo) tak jak my mamy opinie zlodziei i kretynow ;))

a filmik spoko, chociaz imo powermetal ssie pauke

Vanhelsen 08-06-2008 01:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez lololol (Post 2101855)
taka opinie beda mieli juz zawsze (no moze nie zawsze, ale bardzo dlugo) tak jak my mamy opinie zlodziei i kretynow ;))

a filmik spoko, chociaz imo powermetal ssie pauke

Taką opinię będą mieli wśród ciemnoty... Ja tam się Niemców nie czepiam o wojnę, co prawda gdzieś w podświadomości mam do nich lekko negatywne nastawienie ale nie mam zamiaru nikomu tego wypominać...

@down: :<

lololol 08-06-2008 01:15

@up

wsrod ciemnoty, czyli wsrod przewazajacej czesci naszego spoleczenstwa ;)

Vil 08-06-2008 02:17

Cytuj:

Jak by była teraz wojna i zbierali chętnych do chronienia własnego kraju to bym sie zgłosił !

latwo powiedziec gdy wojne widzialo sie tylko w telewizji, i, co wazniejsze, zadna nam nie grozi.

@temat: szlag mnie trafia gdy widze kolejne odkopywanie polskiej martyrologii. Szlag mnie trafia podwojnie, gdy laczy sie to z popularnymi ostatnio spartanami ( przesyt, ot co ). Potrojnie, gdy robi sie to z okazji meczu z Niemcami.

Co do samej dumy, nie poczuwam sie specjalnie do bycia dumnym z tego co tu i teraz ( a nie na kartach historii, zawierajacych fakty zupelnie bez znaczenia z punktu widzenia czasow obecnych ) sie wyprawia w tym kraju.

Fiszbinuwa 08-06-2008 02:20

Cytuj:

Bóg
Honor
Ojczyzna

A ja bym wypieprzał co najmniej do Australii.

Slythia 08-06-2008 02:50

Cytuj:

Szczerze mówiąc wątpię. Łatwo się mówi, trudniej robi. Zwłaszcza w obliczu zagrożenia...

Wracając do tematu... Z czego mam być dumna? Z prezydenta, który stał się obiektem wszelkich żartów zarówno w kraju, jak i za granicą? Z wizerunku Polaków i Polski na świecie?

Historię posiadamy bogatą... Lecz teraz to chyba wszystko.

Poza tym, piłka nożna to tylko sport. Co to ma do patriotyzmu?

ripper 08-06-2008 09:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
Co do samej dumy, nie poczuwam sie specjalnie do bycia dumnym z tego co tu i teraz ( a nie na kartach historii, zawierajacych fakty zupelnie bez znaczenia z punktu widzenia czasow obecnych ) sie wyprawia w tym kraju.

W sumie abstrahując od tematu i wchodząc na pole filozofii - nie ma wydarzenia, które całkowicie byłoby pozbawione wpływu na przyszłość. Często po prostu nie jesteśmy w stanie pojąć wagi pewnych rzeczy, które, choć zdarzyły się dawno temu, zmieniają nasz żywot.

Badon 08-06-2008 09:49

@kilka osób
Piszecie, że łatwo mi powiedzieć a trudniej zrobić otóz to, ze sie interesuje wojną, szczególnie "II" chyba od zawsze. I mowiąc to jak by nastąpiła wojna to bym z dumą zgłosił sie jako ochotnik do Polskiej Armii. Nie ważne jakie warunki !

@Vil
Tu sie mylisz Rosja nam groziła (Całkiem nie dawno) z rzuceniem na nas bomby nuklearnej jezeli udostępnimy miejsca Amerykanom na rozbudowe tarczy antyrakietowej.

spider-bialystok 08-06-2008 10:48

Tu nie chodzi tylko o 2WS, Slowianie walczyli z Germanami setki lat przed bitwa pod Grunwaldem :)

Lasooch 08-06-2008 10:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badon (Post 2102114)
@kilka osób
Piszecie, że łatwo mi powiedzieć a trudniej zrobić otóz to, ze sie interesuje wojną, szczególnie "II" chyba od zawsze. I mowiąc to jak by nastąpiła wojna to bym z dumą zgłosił sie jako ochotnik do Polskiej Armii. Nie ważne jakie warunki !

Ja też się interesuje drugą wojną, ale jakby się zaczęła nowa, zdezerterowałbym do Burkina Faso. Co innego zainteresowanie a co innego ryzykowanie życia za abstrakcyjną wartość.

Cytuj:

@Vil
Tu sie mylisz Rosja nam groziła (Całkiem nie dawno) z rzuceniem na nas bomby nukrealnej jezeli udostępnimy miejsca Amerykanom na rozbudowe tarczy antyrakietowej.

Nikt nie jest na tyle głupi, by broni nuklearnej użyć, bo za parę minut sam by taką atomówką dostał i zginął, podobnie jak 70% ludzkości.

Thomisson 08-06-2008 10:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2102190)

Nikt nie jest na tyle głupi, by broni nuklearnej użyć, bo za parę minut sam by taką atomówką dostał i zginął, podobnie jak 70% ludzkości.

Tak, poza tym na terenach dotkniętych ewentualnym atakiem atomowym nie za bardzo jest potem co zrobić, promieniowanie i skażenia gleby wykluczają jakiekolwiek gospodarcze wykorzystanie takiego miejsca.

Juzefek 08-06-2008 11:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Johnny121 (Post 2101469)
A ja wódkę.

A ja płeć przeciwną.

Cytuj:

@kilka osób

@Vil
Tu sie mylisz Rosja nam groziła (Całkiem nie dawno) z rzuceniem na nas bomby nukrealnej jezeli udostępnimy miejsca Amerykanom na rozbudowe tarczy antyrakietowej.

Nuklearną a nie nukrealną :)

Rethfing on Aldora 08-06-2008 11:30

Cytuj:

@kilka osób

I co z tego? Książki, filmy, gry (sic!) nie oddają w 20% tego co się działo naprawdę na wojnie, więc nie gadaj, szkoda by Ci było życia.

Vavi 08-06-2008 11:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2102190)
Ja też się interesuje drugą wojną, ale jakby się zaczęła nowa, zdezerterowałbym do Burkina Faso. Co innego zainteresowanie a co innego ryzykowanie życia za abstrakcyjną wartość.

Umrzeć jak mężczyzna, próbować ratować kraj- czegóż chciec w życiu więcej?
'Abstrakcyjnej wartości' ci nie wybaczę ;<

Yoh Asakura 08-06-2008 11:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2102273)

To ja wolę umrzeć jak tchórz, ale żyć długo i szczęśliwie.

Vavi 08-06-2008 11:44

I ew. pluć sobie w brodę przez kilkadziesiąt lat, że nic w życiu nie zrobiłeś.
Ciekawe, czy byś powiedział to w twarz tysiącom(milionom?) ludzi, którzy straciliby wszystko w przypadku agresji Rosjan (póki co tylko oni nam zagrażają)

Yoh Asakura 08-06-2008 11:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2102292)

Wolę pluć sobie w brodę, ale żyć.
Cytuj:

Ciekawe, czy byś powiedział to w twarz tysiącom(milionom?) ludzi, którzy straciliby wszystko w przypadku agresji Rosjan (póki co tylko oni nam zagrażają)
A po co miałbym im to mówić ?

Lasooch 08-06-2008 11:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2102273)
'Abstrakcyjnej wartości' ci nie wybaczę ;<

Czego chcieć? Y, może życia? Wybacz, ale tracenie go mnie nie kręci.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2102279)
To ja wolę umrzeć jak tchórz, ale żyć długo i szczęśliwie.

Seconded.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi (Post 2102292)

Uwierz, że bym sobie nie pluł. Na pewno będą rzeczy, których na łożu śmierci żałować będę, że nie zrobiłem, ale nie byłoby to nieoddanie życia za ojczyznę.

A jakby Rosja naprawdę chciała nas napaść i by napadła, to ilu Polaków by nie poszło się bić, i tak byśmy przegrali, bez pomocy z zewnątrz.

Levi 08-06-2008 12:05

Dowolnej broni nuklearnej nikt nie użyje, istnieje ona aby do zastraszania...
(dopóki nie znajdzie się jakiś szaleniec...)
Być Polakiem to znaczy być dumnym z tego jakim się jest... jak to pisałem kilka postów wyżej.
Co do uwagi że nazwa tematu zła-no jak ktoś chce to się nawet przecinka uczepi...(Sens tematu pojmie chyba każdy...)
Jak już się uczepiliście problematyki wojennej... Ja bym się znalazł w tych co stawiają opór. Nie wiem czy na pierwszej linii bo nie wiem czy byłbym aż na tyle odważny ale na pewno zostałbym wspierać Polskę, a nie uciekł do Australii...

Btw...raczej nie zrozumieliście mojej metafory odnośnie Euro (nie, to nie jest metafora o znaczeniu zapie****y Niemców)

Grocix 08-06-2008 12:59

Euro nie jest okazja do przywolywania takich rzeczy... A co do poswiecenia, choc bohaterskie, to praktycznie naszemu krajowi nic nie dalo, no moze zniszczylo troche plan blitzkriegu niemcom.

Żyłka 08-06-2008 13:24

Bardzo płytcy jesteście...

Voon 08-06-2008 13:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Johnny121 (Post 2101469)
A ja wódkę.

A ja chce parufke.

@top:
Przegramy. No ale przeżywamy doraźne odrodzenie patriotyzmu. Dawno tylu flag na mieście nie widziałem.

Serious Sam 08-06-2008 13:41

A co ma futbol do patriotyzmu, każdy może kibicować na kogo chce.Jeżeli jestem Polakiem, a będę kibicował Niemcom, to nie będę patriotą?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:38.