Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   hip-hop (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=179180)

Speedrun 17-06-2008 17:37

hip-hop

hip hop czy rap??
hip-hop: http://pl.youtube.com/watch?v=XDac6MKzZPg
rap: http://pl.youtube.com/watch?v=n9O5AcnVSIo
aha ocencie ktory utwor lepszy

Capality 17-06-2008 17:57

rap lepszy, obie piosenki fajne

eisscheriann 17-06-2008 18:02

hip hop to kultura, rap to muzyka czyli jej część.

abradab_/

Gelt 17-06-2008 18:08

Ciężko wybrać w ogóle między GO a Abradabem. Lubie i GO, i Abradaba, chociaż ten kawałek "rapowe ziarno" tak średnio: P

@eisscheriann

Zawsze byłam pewna, że HH to rap, tylko spolszczone: P Człowiek uczy się przez całe zycie ^^

@down

Firma.? Może się na HH nie znam, ale jak znajomy puścił mi ostatni ich kawałek, to brzmiało jak hipho-polo. Jakiś teledysk ze szkieletami czy coś ._.

Jokaa 17-06-2008 18:17

ja ogólnie słucham rapu Firma itd : p wole rap ale Abra dAb albo mi sie zdaje ale nagrywał rap : p ale to chyba wtedy jak był w k 44 : p z Mieszkiem czasem e-mjaluje :D ale według mnie to jest hip hop ; p

Fintex 17-06-2008 18:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez eisscheriann (Post 2120252)
hip hop to kultura, rap to muzyka czyli jej część.

Masz rację, ale Fisza np. nie sklasyfikujesz jako rapera bo nie rapuje swoich tekstów :P Jednak tworzy hip-hop.

Z tych dwóch kawałków to Abradab lepszy.

Voon 17-06-2008 18:36

Dab. Niewiele hiphopu/rapu toleruje ale Dab, Kaliber, Paktofonika zawsze się odnajdą.

@rap i hiphop:
Tutaj chyba chodziło o hiphop jako lżejszą forme muzyki z tej kultury.

Kulikos 17-06-2008 18:47

Wgórze Japaczy, K44, Paktofonika... Jajonasz, dzisiejszy rap jak Tede czy Peja jakoś mnie nie robi. Wole starsze kawałki. Dzisiejszy jest zbyt "gangsta/fajne dupy na klipie/patrz jak fajnie umiem bluzgać/i ogólnie jaki jestem fajny"

Gelt 17-06-2008 18:58

Do tego "jaraj zielsko", "jeb*ć policję", "jeb*ć frajerów", "nie będę Twoja frajerze", "kur*a Kur*a Kur*a ch*j" ._. Nawet nie orientuje sie jak te "sqady" się nazywają, bo kazdy gada to samo z tego co zauważyłam: P

<3 PFK, K44, O.S.T.R.

metiu 17-06-2008 19:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kulikos (Post 2120345)
Wgórze Japaczy, K44, Paktofonika... Jajonasz, dzisiejszy rap jak Tede czy Peja jakoś mnie nie robi. Wole starsze kawałki. Dzisiejszy jest zbyt "gangsta/fajne dupy na klipie/patrz jak fajnie umiem bluzgać/i ogólnie jaki jestem fajny"

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2120389)
Do tego "jaraj zielsko", "jeb*ć policję", "jeb*ć frajerów", "nie będę Twoja frajerze", "kur*a Kur*a Kur*a ch*j" ._. Nawet nie orientuje sie jak te "sqady" się nazywają, bo kazdy gada to samo z tego co zauważyłam: P

<3 PFK, K44, O.S.T.R.

Sie wie nie? Piona.

Karl0ss 17-06-2008 19:13

lolololololo

Thufir 17-06-2008 19:44

Te pytanie to kpina jest chyba w ogóle. Pomiędzy tymi trakami.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fintex (Post 2120312)
Masz rację, ale Fisza np. nie sklasyfikujesz jako rapera bo nie rapuje swoich tekstów :P Jednak tworzy hip-hop.

Z tych dwóch kawałków to Abradab lepszy.

Wiesz, ze sklasyfikowaniem to już jest inny problem. Artyści mogą np. czerpać z różnych gatunków, albo robić w ogóle coś co szeroko odstaje od przeróżnych kryteriów.
Generalnie jest tak, że hh to kultura na którą składa się między innymi muzyka(rap), taniec, djing, i graffiti

Emcess 17-06-2008 19:59

moze powtorze po Gelt ale Ostry, PFK i K44 to najlepszy polski rap! <3333333333333333333333333333333333333333333333333 3333333333333
i jeszcze Eldo lubie, takie ma fajne teksty ; ]] i Pezeta, ale raczej te stare kawalki z noonem.
a co do Fisza, posluchajcie sobie polepione dzwieki/piatek 13 i fru!, jest duza roznica.
btw. lubie jeszcze `babski` hh jak Lilu czy Wdowa.
btw2. dolaczac do grupy hip-hop, jest 17 czlonkow, jak bedzie 20 to bedzie podforum. : )

eisscheriann 17-06-2008 20:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emcess (Post 2120538)
moze powtorze po Gelt ale ostry, pfk i k44 to najlepszy polski rap!

to może ja też ;d

i fiszzzzz <33333333333

Radarowiwi 17-06-2008 20:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kulikos (Post 2120345)

Trzeba to przyznać, że klasyki są najleprze;)

@ Rapowe ziarno to raczej regerap (ale jakby się już uprzeć to sklasyfikujmy to jako rap)
Hip-Hop jest zwykle nieco cięższy wiec AbraDaba sklasyfikowałbym bardziej jako rapera.
O.S.T.R, Fokus, Sokół - Ich muzyka to Prawdziwy Hip-Hop.

@Grupa operacyjna - (nie bardzo lubię) jak dla mnie jest to rap.

Ditto 17-06-2008 20:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2120260)
Zawsze byłam pewna, że HH to rap, tylko spolszczone: P Człowiek uczy się przez całe zycie ^^

no i widzisz, to sie ucz dalej, tym razem nie wyszedl ci text a'la ryba itp bo po prostu nie masz racji, cya, noob, bye, cheat, hax

Martka 17-06-2008 20:46

Jeśli chodzi o rap, to słucham tylko reggae rap (ndk, Buju Banton)

Gelt 17-06-2008 20:49

@Radarowiwi

Po tym "uderz w puchara" nie mam juz takiego dobrego zdania o Sokole co kiedyś gdy jeszcze słuchałam HH.

@Ditto

Te Cię kocham<3

Emcess 17-06-2008 20:54

co do Sokola zgadzam sie z Gelt, chociaz nie zaluje tych 20zl na tpwc ( :
to samo co do Pono, jego stare kawalki nadal sa dobre, tak jak WWO.
Fokus - po Paktofonice stworzyl dobry duet z Rahem w Pokahontaz, Cyfroni to jak dla mnie ich najlepszy kawalek.

Ditto 17-06-2008 20:58

chcialbym dodac od siebie ze dla kogos takiego jak ja wyrazanie wlasnego zdania na ten temat brzmi jak jakis tajny szyfr xdddddd

Retrio 18-06-2008 00:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Radarowiwi (Post 2120623)
Trzeba to przyznać, że klasyki są najleprze;)

@ Rapowe ziarno to raczej regerap (ale jakby się już uprzeć to sklasyfikujmy to jako rap)
Hip-Hop jest zwykle nieco cięższy wiec AbraDaba sklasyfikowałbym bardziej jako rapera.
O.S.T.R, Fokus, Sokół - Ich muzyka to Prawdziwy Hip-Hop.

@Grupa operacyjna - (nie bardzo lubię) jak dla mnie jest to rap.

Eisscheriann wyraznie napisal, ze rap to muzyka, a Hip hop to kultura

Grupy Operacyjnej nie nazywal bym rapeml ;/

metiu 18-06-2008 08:30

Czemu nie? Czym to się różni od innych kawałków o rapie? Prócz tematyką ich tekstów?

Fintex 18-06-2008 13:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2120389)

<3 PFK, K44, O.S.T.R.

Heh, akurat Ostry w niejednym kawałku zachęca do jarania zielska czy coś o policji nawija.. nie mówiąc o politykach xP PFK czy K44 też nie mieli nic przeciw marihuanie i obnosili się z tym :P

Prawdę rapują i tyle :P Z Polskiego rapu slucham oprócz tych wymienionych Przez Ciebie grup i ostrego hm.. 2cztery7, solo tego typa mesa, troszkę pezeta (raczej stare kawałki), Afronty, Eldo czy Emila Blefa. Wyszła nie dawno jego solowa płyta "mam taką twarz, że ludzie mi ufają.. biling" polecam przesłuchać a najlepiej zakupić ;-)

@EDIT: tak sobie teraz myślę, że chyba miałaś na myśli typowo uliczny rap.. hemp-gru, ths klika itp. czyż nie ? ;-)

eisscheriann 18-06-2008 13:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fintex (Post 2121834)
Heh, akurat Ostry w niejednym kawałku zachęca do jarania zielska czy coś o policji nawija.. nie mówiąc o politykach xP PFK czy K44 też nie mieli nic przeciw marihuanie i obnosili się z tym :P

jest różnica palić dla efektu a palić żeby być elo w otoczeniu

Kulikos 18-06-2008 13:31

@Up
Po wypaleniu raczej granice się zacierają, i nie pali się dla czegokolwiek poza samym stanem ;p
Ale pamiętam, że była akcja kiedy Fokus był zwykłym gnojkiem z osiedla i śpierwał o "marii" nie wiedząc o co chodzi ^^

Luka$ek 18-06-2008 14:01

I tak to ten sam shit, Ja głównie tylko słucham Tedego,a jak już mi sie nudzi do DonGURALesko,peja,Pono,

I tak tylko Tede dla mnie robi prawdziwy Hip-hop...

Kulikos 18-06-2008 14:06

Skoro Tede jest dla ciebie prawdziwym rapem... Dobra bo flame bedzie ;x

Tasior 18-06-2008 14:12

Chciałem dać jakiś wstęp, żeby offtopa nie było, ale mi się nie chce.
http://tasioor.wrzuta.pl/audio/h8C91..._somethingness http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif
Jeden z lepszych kawałków najlepszego rappera świata. Ani słowa o policji, trawie, dupach czy przestępstwach. Abstract rap ftw.

qq2 18-06-2008 14:13

U mnie w klasie podniecają się Tede, jeden kolega przyszpanił jedną piosenką i już all "Tede żondzi1111", wcześniej był Peja... Prawdziwy rap:
K44, PFK, O.S.T.R., Łona (tak moi drodzy, oblookajcie niektóre jego kawałki ;) Warszafski Deszcz, Wzgórze Ya Pa 3... Stare, bo dobre :)
Oczywiście, Abradab też ma niezłe kawałki ;P

.Matrik. 18-06-2008 14:18

Hip Hopu nie lubię (rap ftw), ale Tymon (Tymon Smektała, redaktor CDA i redaktor naczelny Clicka) nie jest zły ; )

Valard 18-06-2008 14:28

Abradab, nie słucham ale z szacunku i sentymentu do K 44...''Psychodela'' ;)

Psychotata 18-06-2008 15:13

Nom ogolnie to PFK i K44, a rowniez O.S.T.R rzadza. Jest jeden kawalek tych co teraz rzondzom na polskiej scenie hh ktory moim zdaniem zasluguje na szacunek, a nazywa sie on: "Mam tak samo jak ty" Czeslawa Niemena ktorego przerobili Wzgorze YaPa 3, 3H i Warszafski Deszcz, czyli Borixon, Wojtas, 3H, Tede i Numer Raz i wiem ze o kims zapomnialem ;> jest to kawalek z 1998 roku. Wlaczajac ten kawalek w winampie i zamykajac oczy mam obrazy z mojego dziecinstwa. Moze tekst nie jest tak rymowany jak dam na przyklad Magika ;d ale czuc melodie i ten styl.

dredu 18-06-2008 16:03

Dla mnie obydwa kawałki podane przez autora tematu to zwykły chłam. Jak już multum osób przede mną napisało prawdziwy rap to był Kaliber 44 i Paktofonika i do tych dwóch zespołów mam pełny szacunek mimo, że słucham innych gatunków muzyki.

Gelt 18-06-2008 17:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fintex (Post 2121834)
Prawdę rapują i tyle :P Z Polskiego rapu slucham oprócz tych wymienionych Przez Ciebie grup i ostrego hm.. 2cztery7, solo tego typa mesa, troszkę pezeta (raczej stare kawałki), Afronty, Eldo czy Emila Blefa. Wyszła nie dawno jego solowa płyta "mam taką twarz, że ludzie mi ufają.. biling" polecam przesłuchać a najlepiej zakupić ;-)

@EDIT: tak sobie teraz myślę, że chyba miałaś na myśli typowo uliczny rap.. hemp-gru, ths klika itp. czyż nie ? ;-)

Dokładnie. THS klika itp..

Btw, mój znajomy rozmawiał z Ostrym raz przed koncertem. Według Ostrego marihuana powinna byc od 21 roku życia. Wiec koleś jakieś granice zna i wie, że to nie dla "małolatów"; )

@qq2

No tak, jeszcze Łona xD <333

Fintex 18-06-2008 17:26

Ta.. ale sam pewnie od małolata jarał :P Teraz wydoroślał ;-) widać to po jego ostatniej płycie i wywiadach.
Łona.. hmm fajne ma kawałki, ale nie wciągają mnie jakoś. na asfalt.pl pojawił się jego singiel. Niedługo ma wyjść płytka "Insert EP"

Emcess 18-06-2008 18:46

z tych ulicznych rapow lubie tylko Wilka, nagral pare fajnych piosenek nie o kreceniu dupa i jaraniu jointow.

Radarowiwi 18-06-2008 21:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Retrio (Post 2121204)
Eisscheriann wyraznie napisal, ze rap to muzyka, a Hip hop to kultura

Grupy Operacyjnej nie nazywal bym rapeml ;/

Pomimo iż Hip-Hop to kultura to również jest to rodzaj muzyki.
To tak jakby się kłócić o to, że „Tibia” to także kość piszczelowa bądź piszczałka.

Grupę operacyjna na siłę da się nazwać rapem.

.Matrik. 18-06-2008 22:02

Mnie jakoś zawsze Hip Hop kojarzył się z gościami z gatkami w kroku, słuchającymi ballad o dupach, które były (żyjąc na ulicy, ważne!) biedne, a wszyscy jarali zioło i byli joł. Z kolei rap dla mnie to ci wszyscy czarni bracia obwieszeni złotem nawijający o (niespodzianka) trudnym życiu czarnego gangstera.

eisscheriann 18-06-2008 22:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Matrik. (Post 2123031)
Mnie jakoś zawsze Hip Hop kojarzył się z gościami z gatkami w kroku, słuchającymi ballad o dupach, które były (żyjąc na ulicy, ważne!) biedne, a wszyscy jarali zioło i byli joł. Z kolei rap dla mnie to ci wszyscy czarni bracia obwieszeni złotem nawijający o (niespodzianka) trudnym życiu czarnego gangstera.

siła stereotypu

.Matrik. 18-06-2008 22:31

Cytuj:

siła stereotypu
Prawda? Ale to nie moja wina, że całe moje otoczenie w to wierzyło, przez co widziałem tylko gostków słuchających pieśni o dziwkach i wypisujących wszędzie "THC 100%".

Raz zapytałem jednego, czy wie co to znaczy, to kazał mi s*******ać ; P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:03.