![]() |
Co sadzicie o pracy dla gimnazjalistow, czy nawet najstarszych uczniow podstawowek. co wiecie o takich pracach. ile mozna zarobic, moze znacie jakies oferty takiej pracy. sam jestem zainteresowany taka praca wiec piszcice co wiecie i swoie opinie na ten temat
|
Na początku gimnazjum stałem z ulotkami za 4.5 zeta/h.
|
Ja polecam wyjazd do cioci, która zawsze na sezon otwiera pizzerie gdzieś nad morzem i przyda jej się tam ktoś jeszcze do pomocy (sprzątanie stolików, przyjmowanie zamówień...). Ja taką robotę sobie co roku załatwiam : d
|
od 16 lat biora do mak donalda,mozesz tez isc do jakies szkółki i zbierać truskawki/wyrywać chwasty,moj kumper jak przez cale wakacje robił to tysiaka wyłapał ;) tylko trzeba chciec :)
|
Zbieraj jagody, w porywach 10zł/litr.
|
Cytuj:
|
w telepizzy od 14 lat biorą na roznoszenie ulotek po twoim mieście (nie stanie w miejscu) za 4zł/h
|
Hmm... koleżanka np będzie lody sprzedawać (7zł/h). Jeśli mieszkasz na wsi to w grę wchodzą truskawki, w mieście ulotki...
|
Kumpel będzie robił na czarno w masarni ojca jakiegoś kumpla, 1.5k zł/miesiąc. Tylko drań mi nie chce podać nazwy, przechodzę na wegetarianizm.
@edit: Kulikos, masz rację, wszystko fajnie, ale ja żałuję, bo 16 mam w sierpniu i trochę mi daleko do tej roboty (a ponoć od 16 zatrudniają). |
Ulotki, szczerze mówiąc praca jest poprostu zajebista. Gdy się rozeznasz w ludziach, będziesz miał kontakty to niczego więcej ci nie potrzeba. Może to zabrzmieć banalnie, ale na ulotach ludzie się zbliżają. Jak widzisz, że idą i sprawdzają czy ładnie pracujesz to dajesz sygnał innym. Także praca niezbyt wymagająca a dosyć dobrze płatna (6-8 zł)
|
Jakbys mial 16 lat to praca dla mlodocianych w McDonald'sie. Dzieki temu, ze pracowalem rok temu jako mlodociany (8,5zl/h wtedy dawali) to teraz dostalem prace w innym macu juz na pelny etat i bez okresu probnego. Teraz dostaje 10,5zl/h brutto + 0,5zl/h netto ekwiwalent za pranie. Dodatkowo za prace w weekendy (bardzo czesto) + 20%, w nocy +20%, a za nadgodziny (powyzej 168h w miesiacu) - 200% ;>
Rekordzista u mnie w macu wyciagnal 3500zl za miesiac pracy. A jezeli nie masz 16 lat to pozostaja niestety ulotki. |
Akurat masz sezon, to truskawki i 2/5- 3/5 zeta za łubiankę : P.
|
Cytuj:
|
Zapytaj ojca czy w firmie nie ma roboty albo matki. Ja tak zrobilem i mam 5 zł/godzina niby nie kokosy, ale kasa jakas jest ; )
|
Cytuj:
|
Cytuj:
@down: a nie mozesz tego przeczytac kilka postow wyzej? |
Orientuje się ktoś ile w tym roku w mc donaldzie beda dawac? :confused:
|
Primo, pytaj znajomych, poproś rodzinę, by po swoich znajomych gdzieś pracujących popytali, takie "łańcuszki" są najlepszym sposobem znalezienia roboty, bo wiesz dodatkowo, że znajomy sąsiad raczej w genitalia ciebie nie zrobi z kasą.
Jak nie znajomi to punkty pracy tymczasowej (a przynajmniej taki istnieje w Twierdzy Breslau w budynku dworca Świebodzkiego) z tą uwagą, że legalnie pracować można bodajże od lat 16stu |
Cytuj:
|
W Bojańańczycach tam gdzie jadę na wakacje można zbierać ogórki za 5zł/h...
Ale zawsze można np. robić layouty i sprzedawać, albo jakieś modele 3D też można sprzedawać... i od 16 lat można być operatorem koparki i to już ładna kasa jest. |
Ja robiłem w wieku lat 16 u mechanika za 4zł/h... Cholernie brudna i ciężka robota ;)
|
Mając 16 lat wywoziłem gruz z budowy. 10zł/h - hojny szef bo po znajomości.
|
Cytuj:
Oczywiście mam na myśli to, że poświęcił na to dwa miesiące, bo nie twierdzę, że tysiąc złotych to niedużo dla szesnastolatka. |
Cytuj:
|
Zastanawiam się na czym polega ta praca w Mcdonalds. Pewnie zapieprzanie z mopem w tą i spowrotem =)
|
Cytuj:
|
Właśnie, do czego nadawałby się 16 latek?
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Zacznijmy od tego ze tak. Praca ponizej 16 roku zycia jest nielegalna wiec jak masz umowe to na czarno i nie przysluguje ci zadna ochrona od zwiazkow zawodowych oraz odszkodowanie za wypadek przy pracy. No i jak ciebie zlapia to bieda bo zaraz kurator a jak masz kuratora to zapomnij o dobrym liceium/technikum. A jak juz amsz 16 lato to dalej jestes mlodociany czyli tylko prace lekkie(czyli zadne zbieranie truskawek) a czas pracy moze nie przekraczac 8h, i zero pracy nocnej(czyli po 22 do godziny 6). I pamietaj. Zawsze ale to zawsze zadaj umowy i sprawdzaj jej wiarygodnosc(zeby sie nie okazalo ze niby umowa jest nic nie wartym crapem jako dowodem ze wogole tam pracujemy, co moze skutkowac tym ze nie dostaniemy nic za nasza prace).
|
Cytuj:
|
Cytuj:
@topic Hmm, popytaj rodziców czy by Ci nie załatwili jakiejś pracy, ewentualnie sam sie popytaj |
Zastanawiam się tylko, jak wygląda "umowa o zlecenie" jeżeli chodzi o wiek... (czy też +16). Ofc, największym dobrodziejstwem jaki można by było dorwać to umowa o pracę, zawsze to już się wlicza w przepracowany okres ;)
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Mlodociany w McDonald's moze pracowac max 7h dziennie. Jak juz ktos powiedzial, od 6 rano do 22.
Mlodociani stoja albo na kasie, albo na sali (mopuja, scieraja stoly). Nie moga myc kibli, pracowac na kuchni, oprozniac kublow na smieci itp. |
Poczytajcie na stronie mc donaldsa, pełen etat - 35h (5x7h) Nie można pracować w niedzielę, zakres obowiązków już dałem.
|
Powodzonka w roznoszeniu ulotek na czarno ;*... Moze przy farcie was nie wychu*aja ;\. Mc Dondald? A moze frytki do tego? ( albo karny jak kto woli ). Jezeli mieszkacie blisko wsi, to mozecie sobie bzy zrywac, bodajze 10zl / kg, a zrywa sie szybko, wiec jakas kasa jest. W miescie, mozecie pomagac rodzica, kosic ogrodki, ameryka poprostu!
ciao |
A co masz złe doświadczenia z ulotkami?
Co do pracy "amerykańskiej" typu koszenie ogródków, malowanie płotów itp. to może być to dobry pieniądz, bo stawki są bardzo różne. Kopanie raczej odpada - jeśli ktoś nie jest do tego przyzwyczajony, to konkurencja go wygryzie. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:43. |