![]() |
Co obecnie czytacie?
Pytanie jest proste: co obecnie czytacie? Może jakieś opinie na temat tej książki?
Ja dorwałem w swoje ręce pierwsze dwa tomy Trylogii Czarnego Maga ("Gildia Magów" i "Nowicjuszka") Trudi Canavan. Jestem w trakcie czytania pierwszego z nich, muszę powiedzieć, że pochłonął mnie całkowicie. Drugi tom już z niecierpliwością patrzy na mnie z półki :) |
• Krew elfów - Andrzej Sapkowski - nie trzeba przedstawiać
• Dziad - Henryk Niewiadomski - książka o życiu Henryka Niewiadomskiego, dużo sensacji i ogólnie ciekawa ;] |
Obecnie pomyślałem sobie, że warto znów przeczytać starego i dobrego "Pana Samochodzika" Zbigniewa Nienackiego.
|
"Modlitwa za Owena" Johna Irvinga.
|
"Nowe przygody Mikołajka" xD. No i w wakacje pewnie za nowsze Pratchety sie wezme.
|
Obecnie?
Herbie Brennan, Wojny Duszków (całą sagę, fajne to) |
Cytuj:
@topic Aktualnie nic... Ksiazki sa za ciezkie, by je ciagle ze soba wozic, a ja za szybko czytam ; (. Podjade do domu to moze znajde cos, czego jeszcze nie czytalam... |
Beowulf - Caitlin R. Kiernan
|
Straż Nocna - Terry Pratchett
W poczekalni Potworny Regiment. Polecam gorrrąco "Brudną robotę". Przezabawna książka: d |
Cytuj:
Prawda! Sprawiedliwość! Wolność! Miłość w przystępnych cenach! I Jajko na Twardo! Co do potwornego regimentu, nie czytałem jeszcze nawet zapowiedzi, ale tytuł wskazuje na to, że fabuła oscylować będzie wokół nie-ludzi w straży, tak? Ogólnie te części o Ankh - Morpork (zwłaszcza o Vimesie) są dla mnie najlepsze. Potem pewnie Rincewind/Śmierć - Wiedźm nie lubię. |
Ostatnio przeczytałem "Ludowy akt miłości" Jamesa Meeka i szczerze polecam tą książkę.
Teraz biorę się za "Śmiesznych kochanków" Cieślika, a plan na wakacje przewiduje jeszcze Kisielewskiego i Krall, bo do olimpiady potrzebni. Mam także nadzieję na odnowienie znajomości z Bułhakowem. |
Wlasnie koncze Potworny Regminet. Nie jest to jedna z lepszych jego ksiazek.. Ale ujdzie. Troche za duzo lania wody i madrej gadki. Probuje byc drugim Danem Brownem.?: P
W tych nowych ksiazkach irytuje mnie brak slonikow i wyraznie wydzielonych akapitow. A wlasciwie.. Nie wiem jak to nazwac. Przeskoku z jednego miejsca w drugie, o tak.!; ) No i Smierc nie ma tej samej super pogrubionej czcionki ;((( Btw, takze najbardziej lubie te o strazy i Rincewindzie ^^ Srry za brak polskich znakow i byc moze bledy ale jestem we Wloszech, jest goraco, nie mam czasu i maja dziwna klawiature ._. Pzdr dla moli: d PS. Czytal ktos moze jakies inne ksiazki Moore'a.? Jak tak, to jaka polecacie. I ogolnie jakich polecacie pisarzy humorystycznych. |
Cytuj:
Tak w ogóle, to pewnie wiecie, że ponoć Pratchett jest chory na jakąś nieuleczalną chorobę? Życzę mu jak najlepiej. |
Jest chory na alzheimera ;<
Teraz okladki rysuje brat poprzedniego rysownika. I szczerze mowiac, wolalam tamten klimat. Co do smierci, a i owszem, sciszyli.. Na poczatku nie zauwazylam bo.. Nie poznalam, ze to Smierc.: P |
"Dworzec Perdido" w oryginale, później pewnie kolejne tytuły z cyklu. A później "Straż nocna", ale nie Pratchetta, tylko Łukanienki.
|
"Hannibal po drugiej stronie maski"-Thomas Harris
|
Muah, Nikast, wiesz co dobre =* Również trylogia czarnego maga mnei pochłąneła i jestem w trakcie czytania "Gildii magów". "Nowicjuszkę" też mam na półce i czekam do października na "Wielkiego mistrza" =]
|
Baranek - Christopher Moore
Czeką: Czysta Anarchia - Woody Allen: d |
Zaczynam "Potworny Regiment" T. Pratchett jak i więkoszść osób...
W przyszłości zamierzam "dalej" rozwinąć czytanie literatury fantastycznej (w każdym tego słowa znaczeniu, ale na razie Pratchett... |
Że tak rzucę klasyką - czytał ktoś może "Ysabel" Kaya? Dość niepochlebne recenzje zebrała, chętnie bym się zapoznał z opinią "szarych" czytelników, zanim ewentualnie sięgnę...
|
Wylansowany, zacząłeś dość kiepską książką Pratchetta. Polecam starsze. Np. Ciekawe Czasy albo nieśmiertelny Kolor Magii; )
|
IMO Pratchetta powinno się czytać od początku serii. Jak w zasadzie każdego autora...
|
Cytuj:
"Potworny Regiment" to już moja 6 książka Pratchetta, a z tym zaczynaniem to po prostu 2 mój poważny (przyczytania w wieku 9 lat Harr'ego Pottera nie liczę) autor książek fantasty (pierwszy był Tolkien). |
A, no to dobrze zacząłeś; )
@Khalan Blitzhammer Pratchett jest akurat tego typu pisarzem, że niekoniecznie. Chociaż lepiej by było od początku ;) |
Właśnie skończyłem ''Kod Prometeusza'' Ludluma. Jeszcze dokładnie nie wiem co dalej, może ''O jeden mosta za daleko''.
|
Ja niedawno zaczęłam czytać "Polowanie na Czerwony Październik" Toma Clancy. Póki co mi się podoba. Mam nadzieję, że będzie tak do ostatniego rozdziału...
|
"Dzieci Hurina" J.r.r. Tolkiena.
|
Parę dni temu zaczęłam "Paragraf 22" Hellera.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie serii o Sandman'ie, nie widziałam jej w żadnej bibliotece w moich okolicach, więc chyba będę musiała wydać te ~60zł. na tom tej książki. Moje pytanie brzmi: czy książka jest warta tych pieniędzy? |
Chociaż Gaimana darzę wielkim szacunkiem, to jednak Sandman do mnie nie przemawia. Ja bym 6 dych na tom na pewno nie wydał.
|
Kończe "Boską Komedie'' uff..., potem sięgam po Manna, Puzo ("Ojciec..." po raz 5 chyba ;p), Whartona, Orvella... no i chyba wracam do fantasy ;p
|
Podczas sprzatania znalazłem ''wersja kolekcjonerską(?)'' (ni chvja tego rozszyfrować, ale bardzo ładne i solidne wydanie) Pana Tadeusza. I jak narazie to to bede czytał.
|
Cytuj:
Ja czytam teraz "Samuraje" autorstwa Aleksandra Śpiewakowskiego. Wogóle od kilku tygodni czytam tylko książki o samurajach. Heh, w końcu edukacja ważna rzecz. |
Trylogie Mrocznego Elfa i Dziedzictwo R.A Salvatore.
|
"Misery" Stephena Kinga. Świetna książka, na swój sposób przerażająca, ale nie jest to horror... Po prostu przeraża sytuacja, w której znalazł się główny bohater. Polecam :)
|
Zbiór opowiadań H.P. Lovecrafta pt."Opowieści o Makabrze i Koszmarze".
Niby przewidywalne, niby bohaterowie prawie zawsze identyczni, ale wciąga jak cholera. |
Ja w prachecie zaczynałem od "Zbrojnych" (zapewne od tego straż to moja ulubiona seria). Monstrualny Regiment nie jest zły, chociaż dopiero w drugiej części książki zaczyna być ciekawie. Co do Straży Nocnej, to według mnie jedna z najlepszych jego książek ( jest lepsza od innych pod względem fabularnym, ale za to na początku czytelnik może mieć mętlik w głowie i się zniechęcić. Chwilowo czytałem "Władce Pierścieni" (tak wiem późno, ale jakoś wcześniej nie było materiałów (nie mam tej książki w domu a do biblioteki jakoś nie chce mi sie iść). Teraz chyba czas zająć się Winnetou czy jak to się pisze (dostałem to jak miałem 6 lat i po 10 stronach uznałem że to nie dla mnie)
|
Obecnie "Władca Pierścienia" cz II.
|
Obecnie J. Komuda - Diabeł Łańcucki, A. Dumas - Hrabia Monte Christo (trzeba nadrabiać zaległości po liceum), w poczekalni książki Pamuka, Gainmana oraz Piekary.
|
Po przeczytaniu Gildii Magów zabrałem się za Nowisjuszkę, drugi tom Trylogii Czarnego Maga T.Canavan.
|
Z takich bardziej historycznych to brnę powoli przez "Europa Walczy" Normana Daviesa, ale dzisiaj postaram się zdobyć którąś (lub wszystkie) z poniższych: "Zew Cthulhu" Lovecrafta, "Ubik" Dicka, "Diuna" Herberta i "Lśnienie" Kinga. O ostatnim już się nasłuchałem dużo dobrego, a co do poprzednich: czytał ktoś którąś, poleca? Jakie opinie?
|
| Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:46. |