![]() |
Dlaczego niebo jest niebieskie?
Jak w temacie ;)
|
Jest to efekt rozpraszania światła słonecznego przez ziemską atmosferę. Niebieska część widma jest rozpraszana o wiele bardziej niż pozostałe składowe, bo stopień rozpraszania zależy jak lambda4, czyli im mniejsza długość fali, tym większe rozpraszanie na cząsteczkach atmosfery. Temat, dlaczego niebo jest niebieskie, a niekiedy czerwone, jest opisany w niemal każdym podręczniku fizyki traktującym o falach. Chodzi tu o rozpraszanie Rayleigh'a (efekt Tyndalla) na fluktuacjach cząstek powietrza. Polecamy Wykłady Feynmana, lub 'Fale' Crawforta.
A dlaczego nie zawsze jest czerwone - warunki pogodowe są różne, czynników wpływających na rozpraszanie jest wiele, zanieczyszczenia, gęstość, wilgotność, i wiele innych. ;) Pozniej napisze cos od siebie :P |
:D
A dlaczego rano i wieczorem jest czerwone? Pyt. 2: Dlaczego śnieg jest biały? |
a jak powstały n00by?
|
A moze chodzi tu o rozpraszanie Raynolda? :D
Snieg jest bilay bo to sa kawalki z ubranek aniolkow a one sa biale :] |
Cytuj:
@Raynold Nie lepiej zajrzeć do książki? :D :D :D :D |
@up: łojejku.. ludzie... to nie jest temat, żebym sie doedukował -.-
To jest działo wszystkim i o niczym, a ja pomyślałem, że może być zabawny ;) |
Ja na takie pytania zawsze odpowiadam słowami "żeby głupcy mieli zagadki", heh...
Zawsze uważałem, że kolor nieba i śniegu to przypadek, i że równie dobrze mógłby to być kolor odpowiednio czarny i fioletowy... Ale po wyjaśnieniu Gewofa jakoś w to wątpię. :P |
Cytuj:
|
Cytuj:
Dlaczego śnieg czasem jest żółty? |
Cytuj:
|
Cytuj:
Dlaczego człowiek jest taki mądry? |
Dlaczego we wszechswiecie poza ziemią nie istnieje inteligentne życie?
Bo na samej ziemi nie ma go zbyt wiele ;] |
Cytuj:
Dlaczego zajemy te pytania, w temacie Raynolda? (czyżeby to było jego zamiarem??) |
Najwazniejsze i najtrudniejsze pytanie swiata : czemu dziewczyna nie jest facetem? :P
|
Bo bramki sa dwie :P :D
|
gewof. mozesz to przetłumaszyc na ludzki bo mi sie myslec niechce:P
a z głupich zagadek to mam dwie: 1. jak zrobic komus wode z mózgu? dac mu link od tego tematu i niech czyta8o 2.(zdeka głupie :P)czemu woda w morzu jest słona? bo ryby do niej sikają :D |
inne pytanie zagadka-
Po wodzie pływa i kaczka się nazywa?? albo co to jest: ma sześć nóg jest włochate i je gruszki?(jak ktoś nie wie, to jutro odpowiem) @kajulec Miło<szok> |
@Czopkers:
Watpie czy chcielibyscie wiedziec dlaczego jest slona.. ale jesli naprawde chcecie: http://mfi.pl/buczo/fun/rybcia.jpg |
<UWAGA pytajnie jest zadane z powagą i prosze o poważne odpowiedzi i nierobienie sobie jaj... choć jaja itab same w tego wynikną :P>
CO było pierwsze: Kura czy jajo ?? |
Cytuj:
|
Co do tego nieba wieczorem
Niebo nie zawsze jest czerwone - Dlaczego tak jest??? poniewasz swiatlo sloneczne musi "przejsc" przez grubsza czesc atmosfery Poza tym zwiastuje to pogode bezdeszczowa, ladna i z umierkowanymi wiatrami... (Zdawanie na patent zeglarski to udreka 2 razy oblalem meteorologie ;) ) |
Gdzie jest Słońce kiedy śpi?
Czy wilk zawsze bywa zły? :D |
Cytuj:
Nie, ale wilczyce tak. |
jesli do teflonu nic sie nie przykleja, to jak go przykleili do patelni?
po co w sklepach calodobowych zamki w drzwiach? czy jak nogami stane na torach, a rekoma chwyce sie przewodow trakcji to czy pojade jak tramwaj? ----------------------------------- snieg jest bialy, bo musi odbijac cale spectrum fali elektromagnetycznej, aby energia pochlaniana byla jak najmniejsza i zeby szybko sie nie roztopil |
Re @UP
1. tego nie wiem o co chodzi 2. Po to zeby sie ludzie dziwiili. 3. Nie wiem czy bys dosiegnal przewodow trakcji. za mały jestes :P |
A propo sklepów całodobowych, był taki jeden w Chorwacji z naklejką na drzwiach:
Sklep całodobowy Otwarty od 7:00 do 21:00 Ciekawe, dlaczego doba trwa tam tylko 14 godzin :P, i gdzie się podziały pozostałe 10 ?? :P @MayGyver: Teflon przyklejili kropelną, bo kropelka wszystko skleji (A może to była ośmiorniczka ??)* *-lub poxipol :P P.S.: Albo Poxilina :P |
bo w chorwacji jest inna strefa czasowa i czas inaczej plynie
oni nie maja tych 10 godzin po 21 jest od razu 7 :) poxilina? to chyba jakas pochodna Polina huehue (druga pochodna :) ) |
A czemu tu siedzimy i piszemy te bezsensowne pytania?
|
Cytuj:
Bo o ile pytanie pierwsze było zupełnie normalne i podstawowe, jeśli chodzi o zagadnienia natury falowej, to te następne... hmm... no dziwne dość ;) Trzymaj się, Raynold i pamiętaj, że wszyscy jesteśmy z Toba. ;) |
:)
0123456789 |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:18. |