![]() |
Graffiti
Witam wszystkich userów.
W moim temacie chciałem Wam zadać kilka (trudnych?) pytań dotyczących GRAFFITI. Otóż: Od czego zacząć ? Mam najpierw rysować na zwykłych kartkach apotem przenosić te rysunki na ściany? Czy do 1 Graffiti muszę używać drogich sprei/markerów? Jaki jest mi potrzebny sprzęt do malowania? Po jakich murach najlepiej malować żeby graffiti nie straciło szybko koloru, oraz żeby materiał, na którym będę malował nie "ucierpiał" od spreju i nie zaczął pękać po 2 tygodniach ? POZDRO |
Może poszukaj forum traktującego o tejże "sztuce"?
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Na poczatek to polecam sciany w mieszkaniu zanim bedziesz biale odmalowane bloki bazgrolami rozp**rdalal.
|
Ja polecam sobie na czole walnąć graffiti,wszyscy będą mogli zobaczyć twoje dzieło sztuki.Albo zrobić jak już radził pan wyżej.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Ile kosztują końcówki mniej więcej? I którymi najlepiej malować litery średnich rozmiarów ? (40cm~ x 40cm~) |
Polecam Ci nie 'sprajować' w miejscach do tego nie przeznaczonych. Jak przechodze obok pięknie odrestaurowaniej kamienicy, na której jakiś debil nabazgrał "legia to ku**y", to poprostu się we mnie gotuje. Jeśli jesteś szanującym siebie innych(choć początkującym) artystą to OK, a jeśli nie, to kij ci w plecy.
@edit Widzę, że jesteś z Lublina, toteż apeluję do Ciebie jak mogę: Nie niszcz pracy innych! |
Cytuj:
Luuuuz, ja chcę malować z tyłu na przechowalni (300m niecałe) więc nie będę nikomu przeszkadzał, i dla tego chcę się nauczyć tworzyć ładne graffiti :P __ ILE KOSZTUJĄ TE KOŃCÓWKI ?! |
Cytuj:
http://www.hip-hop.pl/graffiti/proje...?id=1115063149 @ Up: http://pl.skate-europe.com/go/katlist-134-281.html |
Cytuj:
Poza tym Cytuj:
Sam rysunek może być i ładny, ale jego forma (tzn to gdzie został stworzony) klasyfikuje go do wandalizmu. Zaorać. |
Cytuj:
|
Cytuj:
tl;dr czekaj dalej |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
I tak można by odnosić się do wszystkich dzieł. |
Cytuj:
Tu masz coś godnego uwagi, do tego wykonane przez niezwykłą osobowość. http://en.wikipedia.org/wiki/Banksy Cytuj:
Cytuj:
|
Końcówki kupisz za marne złotówki. Ja jak kiedyś byłem taki walnięty, że z puchami latałem (4 lata temu około) to kupowałem za około 2-7 zł. Wystarczą 2 końcówki: wąska+szeroka. Standardowa powinna być już do puszki dołączona. A wielkość liter zależy z jakiej odległości od ściany pryskasz. Im dalej tym szersze litery.
@up: A to to jest piękna sprawa. |
I później zasrane wandale będą mi psuć miasto...
|
Miasto powinno przeznaczać jakieś miejsca na tego typu grafike. Proste, że jak dziecko nie ma gdzie wylać to leje pod siebie.
W niektórych miastach tak jest, że są miejsca na to przeznaczone. Jeżeli chodzi o wandalizm to niektórzy ludzie to robią bo ich to jara. Kochają jak zepsują coś ładnego lub własność jakiejś osoby, której nie lubią. |
Cytuj:
Cytuj:
@topic Nikt nie napisał Ci co do makrerów: Polecam Psycho Bombing Montana albo Squeezer wypełniony Grogiem. I jeżeli malujesz nieleganie to maluj w środku nocy, nigdy nie maluj w środku dnia. |
Jak dla mnie to trzy razy ładniej wygląda stary mur który został cały pomazany w graffiti. Bynajmniej ładne graffiti. ;P
|
Cytuj:
@up nie uzywaj slow, ktorych znaczenia nie znasz. |
Cytuj:
|
grafitti to jest sztuka, jak jest ladnie namalowane a nie jakies napisiki ; o
|
Cytuj:
Jesli sie tylko domyslasz to nie badz taki pewny swojego zdania. Cytuj:
|
a po chodniku tez przeszkadza?
Ukryty tekst:
|
Cytuj:
Co z tego, że grafficiarze uznają to za sztukę? Nie odejmuje graffiti prawa do bycia ładnym, ani też pewnej treści lub przekazu (np zupełnie a-ładne prace niejakiego Saturatora w Warszawie). Fakt pozostaje faktem - każdy malunek, chociaż by to była "Ostatnia wieczerza", namalowany bez zezwolenia na czyjejś własności, jest wandalizmem. Jeżeli dalej nie jesteś w stanie tego zrozumieć, zastosuje pewien przykład. Kupujesz sobie nowy samochód, srebrny. Nagle pan niedoszły tuningowiec z wsi pod Poznaniem stwierdza, że ma wenę, i maluje na *Twoim* samochodzie gigantyczny, wiejski jak cholera, płomień. Zaczynasz się wściekać, ale zaraz przychodzą koledzy ów pana, i stwierdzają "Nie no Wiesiek, żeś się postarał, mucha nie siada. Sztuka pełną gęba, k*rwa jego mać". Rozjaśniło? Większości z was chyba wydaje się, że żyjemy w świecie "giętkiej moralności", tzn że jak napisze "dupa" na murze, to jest wandalizm, a jak napisze "dupa" w ładny sposób to już nie, sztuka, i w ogóle, jestem ignorantem jak tego nie rozumiem. Podejrzewam, że wielu z was myśli, że okraść kolegę z telefonu, to źle, ale ukraść bułkę z supermarketu już jest ok, bo oni są bogaci, mają dużo, a ja mam ochotę na bułkę. Otóż nie. Graffiti może mieć i walory sztuki, jednak w większości przypadków jest namalowana nielegalnie, czyli jest moralnie złe - a to wg wielu definicji wyklucza ów twór z kategorii "sztuka". Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Dla niektórych Graffiti to forma zarobku, niektórzy właściciele sklepu płacą takim ,,artystą" za namalowanie czegoś nowoczesnego.
BTW @Tovob Lard Dwa ostatnie = CUDO! |
zet<-
Maluje od jakiegos czasu dosyc sporo wiec chyba moge sie wypowiedziec.
moje porady sa takie: -zacznij od kartek i prostych wrzutow niezbyt skomplikowanych najlepiej w 2 kolorach. -polecam podpatrzec na inne style i stworzyc wlasny badz niekoniecznie -obczaic kilka stron co do malowania graffiti (malujesz na stronkach internetowych wyglada jak prawdziwe) zatem tak 2 linki w w w.bombtheworld.ne t (pomin spacje) w w w.stylewars.h u (pomin spacje) cennik graficiarza : capy(koncowki) 50gr-1,50 (rozne sklepy rozne ceny) spreje 400 montana black 12-15 zl (to samo co u gory) markery montana gold 15-25 zl markery Bombing 25-35 tusze do markerow rozne ilosci mililitrow od 25-500zl odemnie kilka zdjec wrzut w nocy na najbardziej ruchliwej ulicy w naszym miescie malowalem o 2 w nocy z pomoca kolegow (stali na rogach obczajali policje za to wielkie dzieki): http://img511.imageshack.us/img511/7...0719177nr6.jpg mam kilka wrzutow jeszcze ale to za duzo zabawy z wklejaniem kilka porad: -nie maluj innym po grafiti -uwazaj na policje -nie pisz glupot (legia pany) i tym podobnych -dbaj o swoja ekipe -nie rob zaciekow co do wandalismy o kotrym ktos tam wspomnial grafiti to sztuka uliczna nie akceptowana przez wszystkich. znam wiele temaow ktore lacza grafiti z wandalizmem np EWCrew Polecam kilka filmow o grafiti: man in black 1 man in black 2 man in black 3 dirty handz whole train i wiele innych znajdziesz na youtubie to tyle z mojej strony dont sleep Police watching you.... ZET<- ZET<- ZET<- ZET<- ZET<- |
Widzisz, popatrz na post tego pana z bananem w avatarze i zapamiętaj jak wyglada czysty wandalizm. I jak malować i zachowywać się nie należy.
|
Toriyoshu ładne nawet :d Szybkie wrzuty zawsze najlepsze emocje daja xD Zwlaszcza w takich miejscach :)
Powodzenia ogolnie. |
nie no najlepiej cale zycie spedzic przed kompem i miec jedynie adrenaline z bicia trolow pod thaisem.
kazdy ma jakies hooby i inny sposob na adrenaline toy! ZeT<- |
Cytuj:
Co do samego grafiti, to to, co zaprezentował na zdjęciach Toriyoshu mnie wkurza najbardziej... I jaki do do diaska ma cel? Walnąć 4-5 liter które jakieś znaczenie mają dla 4-5 osób?!! Co to ma być? Oznaczanie terytorium? Dobrze, że przynajmniej w ten sposób a nie tak jak psy... Grafiti? spoko, ale gdy mowa o rysunku, ładnym, w szeroko pojętej koncepcji, pasującym do otoczenia... A te "wrzuty" typu Toriyoshu'a tylko szpecą miasta... |
To jest zajawka, którą mało kto zrozumie ;p Mimo tego ja to staram się uszanować,chodź faktycznie niektóre wrzuty są tragiczne. Ogólnie jak jakiś kumpel mówi mi, że chce potagować to odpowiadam "Spoko,ale z dala od mojego domu" ; p Myślę,że wiele miejsc z Biegiem czasu dzięki spray'om stają się o wiele ładniejsze i oddające klimat miejskiej dziczy ; p Np. szkoły,na których graffiti rysowane są już jedno na drugim ; p
W Bydgoszczy ostatnio jakaś akcja ruszyła że za złapanie graficiarza ileś tam zł nagrody się dostaje ; p I to całkiem sporo. Faktycznie,świeżo wymalowane domy z jednym wpisikiem kiepsko wyglądają. Natomiast starsze budynki/jakieś mury. Szkoły,mosty,miejsca ciemniejsze to świetne miejsca na tego typu rzeczy. Podsumowując - Graffiti wymiata\Tagi są ok,ale zależy,gdzie. Trzeba mieć smak. Autorowi tematu życzę powodzenia i czekam na zdjęcie pierwszego dzieła ; ) |
http://img149.imageshack.us/img149/3458/73321018uu3.jpg
jako,że jestem za Legią to mi się podoba ale wam nie koniecznie musi |
Cytuj:
|
Toriyoshu
Napis zajebisty, ile uczyłeś się go robić ? Miałeś wcześniej próby narysowania go na jakiejś kartce ołówkiem czy coś? Ile trwa namalowanie takiego dzieła? ;p Graffiti określam jako dzieło, każda sztuka to dzieło. |
Cytuj:
www.p2b.pl - Stronka(Reklamuje! :P) Kolesia z Bdg. Chyba siedzi w Anglii teraz,ale z tego co wiem robi graffiti za kaskę. Jak chcecie mieć smoka na ścianie w pokoju to kontakt ; p Ps. Słyszałem że w Wawie gdzieś na Mokotowie jest taki długi mur kilku kilometrowy cały w graffiti ; D Musi być niezły efekt. To Prawda? |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:40. |