Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wasze fobie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=187968)

XeX 04-08-2008 19:17

Wasze fobie

Jakie macie fobie?
Ja:
Klaustrofobia - lęk przed ciemnymi pomieszczeniami
tafefobia - lęk przed pogrzebaniem żywcem

Bardziej przed tym 2. Wyobraźcie sobie, budzicie się nagle w trumnie, w niej można 30 min przeżyć... Ja bym zawału dostał...

Xendriel 04-08-2008 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez XeX (Post 2213811)
tafefobia - lęk przed pogrzebaniem żywcem

Wybacz, ale nikt jeszcze nie próbował pogrzebać mnie żywcem, także nie wiem czy mam lęk przed tym...

XeX 04-08-2008 19:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xendriel (Post 2213818)
Wybacz, ale nikt jeszcze nie próbował pogrzebać mnie żywcem, także nie wiem czy mam lęk przed tym...

Dobrze, więc WYOBRAŹ sobie, że kładziesz się spać, budzisz się w ciemnym pojemniku i wyjść nie możesz... Ja nawet o tym myśleć nie mogę...brrr

Xendriel 04-08-2008 19:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez XeX (Post 2213826)
Dobrze, więc WYOBRAŹ sobie, że kładziesz się spać, budzisz się w ciemnym pojemniku i wyjść nie możesz... Ja nawet o tym myśleć nie mogę...brrr

Czy taką sytuację można nazwać fobią? Chyba każdy człowiek czuł by wtedy strach.

@topic: Trochę boję się pająków, zwłaszcza jadowitych, więc arachnofobia.
@Down: Teraz nie bardzo wiem czy dopisać entomofobie, ponieważ mam lęk przed owadami, ale tylko niektórymi...

Ojciec Dyrektor 04-08-2008 19:35

Ja:

entomofobia - lęk przed owadami
homofobia - wiadomo ...

Bambuko 04-08-2008 19:36

ale on nie może nawet o tym myśleć. zaczyna sobie to wyobrażać i... serce bije mocniej, dech w piersiach zaparty, w głowie zaczyna się kręcić, mimo, że rzeczywiście siedzi sobie w fotelu i tylko do głowy mu przyszło to, czego się boi. ja kiedyś miałem tak jak, że np. idę ukroić sobie kromkę chleba, łapię za nóż i nagle zaczynam sobie wyobrażać ni stąd ni zowąd, że odciąłem sobie palec i mocno bać się tego. teraz mi przeszło, może nie zawsze czuję się komfortowo widząc ostre narzędzia czy krew, ale fobia to z pewnością nie jest.

Nari 04-08-2008 19:44

Nie posiadam takowych. Chyba.

Martka 04-08-2008 19:47

Ja mam lęk wysokości. Pamiętam, jak pierwszy raz jechałam na diabelskim młynie, to był koszmar...

Barosa7 04-08-2008 19:50

Entomofobia - lęk przed owadami (dotyczy głównie pszczół i os)

W małym stopniu też
awiofobia - lęk przed lataniem samolotem
nautofobia - lęk przed rejsem statkiem

Avallach 04-08-2008 19:53

Lęk wysokości ;(
Kiedyś też bałem się krwi, ale jestem już duży i sie nie boje. B)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ojciec Dyrektor (Post 2213838)
homofobia - wiadomo ...

Lęk przed płcią przeciwną?
Jak nie to nie wiem ;p

Vadem 04-08-2008 19:54

Entomofobia jak wy to nazywacie przed all duzymi co latają xddd

By$iu 04-08-2008 19:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Avallach (Post 2213865)
Lęk wysokości ;(
Kiedyś też bałem się krwi, ale jestem już duży i sie nie boje.

Jak nie to nie wiem ;p

Jest to wstret do pedalow, ogolnie homo.

XeX 04-08-2008 19:57

Cytuj:

Lęk wysokości ;(
Kiedyś też bałem się krwi, ale jestem już duży i sie nie boje.

Jak nie to nie wiem ;p

EEee... Lęk przed gejami i lesbami, czyli homoseksualistami

@up sekundki xD

Shanhaevel 04-08-2008 20:00

Nie mam żadnych fobii... Boję się tego, co każdy: ciemności, samotności, własnej wyobraźni.

Ja mam fobię przyklejenia się do mojego podniebienia masła orzechowego. I zaskoczę was- JEST TAKA FOBIA, ma nawet mądrą, łacińską nazwę - arachi-cośtam-fobia.

BYŁO.

@down
Idiofobia?

By$iu 04-08-2008 20:02

Jak sie nazywa fobia, w ktorej czlowiek obawia sie idiotow? Bo ja mam wlasnie tak fobie, niesamowicie boje sie kretynow.

Gelt 04-08-2008 20:06

Oj z pewnością macie jakieś fobie. Znajdziecie je w książce "Spokojnie to tylko FOBIA".

Propriofobia.

Lasooch 04-08-2008 20:16

Heksakosjoiheksekontaheksafobia.

Grue 04-08-2008 20:41

Skejtofobia
Brakpiwafobia
i archanofobia mimo ze ptaszniki hodowalem 3 lata (przed wojem) xD

Pozdrawiam

Mr.Musk 04-08-2008 20:49

emofobia- brzydza mnie emo
homofob, geje precz

Thufir 04-08-2008 21:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2213896)
Propriofobia.

Tzn? xP
Ja mam taką jedną, ale niestety nie mogę wam powiedzieć :p

Rethfing on Aldora 04-08-2008 21:06

@Ci co pisali że mają tą fobie na owady.
Raczej się zastanówcie, to chyba wstręt albo strach. W wieku parunastu lat nie można się przecież bać pszczółki czy osy, dostanie to z ręki i już odlatuje, bardziej macie wstręt bo to coś ma czułki i skrzydełka. Kiedyś miałem sytuacje z dziewczyną, która ma arachnofobie. Siedzielismy obok siebie na łóżku, a po suficie chodziły takie pajączki 2, może o średnicy jakichś 4-5cm. Ktoś do nich podskoczył i pacnął klapkiem, tak, że jeden opuścił się na pajęczynie jakieś 15cm od twarzy tej dziewczyny. I to była arachnofobia, dostała takiego ataku paniki, była tak rozdygotana, o ile pamietam to pociągneła mnie za sobą żeby się zasłonić. Więc naprawdę wątpie, czy wy s*******acie na 100 metrów przed pszczółką, czy po prostu się brzydzicie.

@Autor
Klaustrofobia to chyba lęk przed ciasnymi pomieszczeniami (choć w sumie te z reguły są ciemne). Z drugiej strony, komu serce nie przyspiesza jak jedzie sam starą windą, albo jest w ciemnym pomieszczeniu, chociażby mieszkaniu swoim.

Gelt 04-08-2008 21:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thufir (Post 2213970)
Tzn? xP
Ja mam taką jedną, ale niestety nie mogę wam powiedzieć :p

Lęk przed rodziną.

<hmm> 04-08-2008 21:53

Venustrafobia
Technofobia
Glossofobia

A czy jest na sali(forum) lekarz? <joke> ;)

Uther92 04-08-2008 21:56

Kynofobia...chyba najbardziej żałosna fobia >.<

M@tthew 04-08-2008 21:58

noobofobia - lęk przed n00bami
friitansofobia - lęk przed ludźmi proszącymi o itemy

A tak na serio to tylko

entomofobia - lęk przed owadami(nie lubię os,pszczół i innych bzykających stworzeń ;[

Paciuch 04-08-2008 22:03

Mam lęk wysokości. ;(

Slythia 04-08-2008 22:18

Arachnofobia.

@down
tak, raz zajrzałam z ciekawości, teraz zaś omijam go szerokim łukiem ; ). Najciekawiej było na hunted jak ktoś dał zdjęcie tarantuli...

Vasudanin 04-08-2008 22:24

@up
To dlatego zaglądnęłaś do mojego fejka :D
@
Ciemnofobia (nie wiem jak to się zwie)-Boję się ciemności
Poza tym
Lekka arachnofobia, uciekam od pająka, serce mi wyskakuje, ale nie jestem rozdygotany.

Walekifa 04-08-2008 22:30

Właśnie sobie uświadomiłem. Lęk przed Awarią prądu. Wyobraźcie sobie,że czytałem ten temat i chciałem napisać o czym innym. Ale nagle była awaria i wszystko zgasło ; p Serce mi wyskakuje w takich chwilach. Od zawsze wiem,że w takiej sytuacji(a zdarza się to przecież kilka-kilkanaście razy na rok)Zrywam się z miejsca i Szybko biegnę żeby być blisko kogoś z rodziny. A potem byle do jakiegoś światła. Jak jestem przy kimś to i tak jest dreszcz i rozglądam się stale dookoła. Bogu dzięki nigdy nie zdarzyło się to jak byłem sam w domu.Nie wiem,wiąże to trochę z duchami jakimiś.. Zawsze jak gaśnie to boje się że coś zobaczę,centralnie. W ogóle urządzenia tak an mnie działają. Boje się dziwnych telefonów/wiadomości na sekretarkach/tego co w telewizorze. Ehhh. Przeprowadzę się do miejsca gdzie jest wiecznie jasno ; p Nawet jak zgaśnie światło będzie ok.

Shanhaevel 04-08-2008 22:37

@up
Za dużo horrorów i wybujała wyobraźnia. To nie fobia. Przeprowadź się na biegun północny, tam masz pół roku jasno i pół roku ciemno. : P

Serious Sam 04-08-2008 22:40

Arachnofobia.
Prowadzę zaciętą wojnę z pająkami (szczególnie w kiblu) -.-

Walekifa 04-08-2008 22:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 2214123)
@up
Za dużo horrorów i wybujała wyobraźnia. To nie fobia. Przeprowadź się na biegun północny, tam masz pół roku jasno i pół roku ciemno. : P

Ale ja mam tak tak od dziecka ; p Pamiętam jak miałem może z 6 lat kiedy mój kuzyn dostał telefon z sekretarką. Byliśmy sami w domu i była nagrana na początku jakaś wiadomość instruktażowa (coś jak tom,pierwszy przyjaciel na Myspace ;p ) Głos tej babki na niej. To było straszne dla mnie.. I to serio.

Dodam że mówiła Po Angielsku,co było wtedy dla mnie blablaBLA. Wiecie . To tak jakbyście usłyszeli w telefonie jakieś bulgotanie ; p (które jednak trzyma się kupy..) CO innego jakby po Polsku było.

Wy nawet nie wiecie co się dzieje jak ja Gram w Penumbre..xDDDDDD

Snopeczek 04-08-2008 23:09

Hm, ktoś tu użył mądrego słowa ''Entomofobia''. Szczerze jestem uczulony na jad pszczeli i tym podobne rzeczy, także to jest jedyny powód tego, że ich 'nie lubię' ;p A inne jakieś muchy czy żuczki czy szczypawki po prostu mnie denerwują :P

Kiedyś miałem lęk wysokości. W sensie mogłem wejść wysoko i patrzeć w dół, ale gorzej z zejściem. Teraz przeszło, a swoją drogą uwielbiam takie miejsca jak dachy centrum handlowego czy wieżowców :)

Może mam jakieś fobie, o których nie wiem, ale póki co, nie wydaje mi się :)

Ojciec Dyrektor 04-08-2008 23:23

Cytuj:

Lęk wysokości ;(
Kiedyś też bałem się krwi, ale jestem już duży i sie nie boje. B)

Jak nie to nie wiem ;p

Homofobia (określenie pochodzące od słów "homoseksualizm" i "fobia" z gr. φόβος phóbos - strach) - irracjonalny lęk przed zetknięciem się z przedstawicielami mniejszości seksualnych.

P.S less ujdą, ale geje precz xD

ripper 04-08-2008 23:30

Cytuj:

P.S less ujdą, ale geje precz xD
To raczej głupota, nie fobia.

Rethfing on Aldora 04-08-2008 23:32

@Walekifa
Przypomniałeś mi, że boję się porażenia prądem. Może nie panicznie, ale zawsze jestem negatywnie nastawiony do urządzeń, które źle pracują czy coś (jak dziś: wydająca dziwne odgłosy mikrofalówka, albo kiedyś wiertarka z odciętym kawałkiem izolacji z kabla -.-).

ErAgOg 04-08-2008 23:33

Triskaidekafobia.

Emok 04-08-2008 23:35

UWAGA! xD

: P

Dawno temu miałem lęk wysokości, ale już minęło.

Ascaron 04-08-2008 23:37

Entomofobia - lęk przed owadami:
Głównie lęk przed osami,pszczołami,ćmami,bąkami,szerszeniami(o kuźwa to nawet może zabić nieuczulonego człowieka).Much i muszek się nie boję.
Arachnofobia-lęk przed pająkami:
Nie to, że uciekam jak zobaczę pająka nawet z dużej odległości.Ogólnie mi nie przeszkadza jak robię kupkę i nade mną na suficie są pająki np. mój ojciec mi mówił, że jeżeli są pająki w domu to jest zdrowy dom.Jeżeli mam mieć bezpośredni kontakt z pająkiem itp. to nara.Mam również lęk przed ciemnymi pomieszczeniami w nocy.Szczególnie jak jestem sam w takim pomieszczeniu.Byle szelest i się potrafię przestraszyć, a jak coś spadnie np. z szafki w ciemnym pomieszczeniu w nocy, to potrafię się zajebiście wystraszyć i chcę jak najszybciej opuścić takie pomieszczenie.

GargoinX 04-08-2008 23:43

Arachnofobia to mój największy lęk. Ja dygoczę na widok małego pajączka, więc się domyślcie co się dzieje jak zobaczę dużego.
Moim równie dużym strachem jest lęk wysokości. 5metrów - ok, 10 - metrów - ok, ale 15 metrów to dla mnie okropne uczucie.
Strach (tak, strach - nie obrzydzenie) przed niektórymi owadami (osy, pszczoły, szerszenie oraz jakieś wielkie).
Boję się bezgranicznej ciemności, czyli w której kompletnie nic nie widać.
Boję się samotności w nocy (tzn, jakbym miał być sam w domu przez całą noc to bym nie przespał nawet minuty ;[).
Boję się również swojej wyobraźni xD

Jak widać, mam wiele lęków.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:19.